Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

J. M. G. Le Clézio


8 replies to this topic

#1
Tobacco Road

Tobacco Road

  The Warez GOD

 • Tobacco
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 23,399 posts
 • 1008909 thanks
 • Locationscrls

J.M.G Le Clézio - Afrikanac

Afrikanac.jpg
"Dugo sam sanjao o tome da je moja majka crnkinja. Izmislio sam za sebe čitavu priču i prošlost, da bih pobegao od stvarnosti po povratku iz Afrike, u tu zemlju, u taj grad u kome nisam poznavao nikoga, gde sam postao stranac. Onda sam otkrio da je moj otac, u stvari, Afrikanac, u trenutku kada je došao da , u penziji živi sa nama u Francuskoj. To je bilo teško priznati. Bilo je potrebno da se vratim unazad, da sve ponovo započnem, da pokušam da razumem. Kao uspomenu na to, napisao sam ovu kratku knjigu."

format: pdf
jezik: srpski (latinica)
 

 


J.M.G Le Clézio - Tužbalica o gladi

tuzbalica_o_gladi.jpgRadnja je smeštena u Parizu, tridesetih godina prošlog veka, a pisac nam ispreda priču o Etel, devojci koja se bori za sebe i za spas svojih roditelja koje je rasturila politika i uzajamna mržnja. Priča je naizgled veoma jednostavna. Narator, koji i jeste i nije pisac, priča o životu devojke Etel Braun koja može, ali i ne mora biti majka Ž.M.G. Le Klezioa.

format: pdf
jezik: srpski (latinica)
Download

 

Please Login or Register to see this Hidden Content


 

 

Kako skinuti nesto sa Balkandownload-a?

www.slideshare.net/bd4yu/kako-skidati-fajlove-sa-balkan-download-a

Kako da pronadjete zeljeni sadrzaj na forumu? 

www.balkandownload.org/topic/40428-kako-pronaci-zeljeni-sadrzaj-na-forumu/

Najmračniji krugovi pakla su rezervisani za one koji u vremenima moralne krize ostanu neutralni i suzdržani -Dante Alighieri


Thanked by 105 Members:

#2
svjetlohodni

svjetlohodni

  Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 236 posts
 • 10924 thanks
 • Locationsjeverojug

Nobelova nagrada za književnost 2008.g.

 

Jean-Marie Gustave Le Clézio

25holt1.jpg
 

 
Jean-Marie Gustave Le Clézio rođen je u Nici 1940. Književnost je studirao u Nici, Bristolu i Londonu. Zarana opčinjen Afrikom i dalekim mauricijskim korijenima svoja je iskustva i spoznaje izložio u četrdesetak knjiga proze i eseja koje su mu 2008. donijele i Nobelovu nagradu.
Napisao je više od 30 književnih djela.

    Ispitivanje (Le Proces-Verbal), 1963.
    Potop (Le déluge), 1966.
    Rat (La guerre), 1970.
    Ka ledenim brjegovima (Vers les icebergs (Essai sur Henri Michaux)), 1978.
    Pustinja (Désert), 1980.
    Meksički san ili prekinuta misao (Le reve mexicain ou la pensée interrompue), 1988.
    Ljudi oblaka (Gens des nuages), 1990.
    Zlatna ribica (Poisson d'or), 1997.
    Afrikanac (L'Africain), 2004.
    Uranija (Ourania), 2006.
 
 

Jean. M. G. Le Clézio - Afrikanac

2ef6r9h.jpg

 

 

Dugo sam maštao kako mi je majka crnkinja. Izmislio sam priču, prošlost da bih, po povratku iz Afrike, pobjegao od zbilje, u tu zemlju, u taj grad u kojem nikoga nisam poznavao, u kojem sam postao strancem. Zatim sam otkrio, kada se moj otac otišavši u mirovinu vratio živjeti s nama u Francusku, da je on Afrikanac. Bilo je to teško priznati. Trebao sam se osvrnuti unazad, ponovno započeti, pokušati shvatiti. U znak sjećanja na to, napisao sam ovu knjižicu.

 

Hr / epub, mobi

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Posted Image

Thanked by 240 Members:

#3
severijan

severijan

  Bronze Member

 • BD tim
 • PipPipPipPip
 • 1,103 posts
 • 56463 thanks

J.M.G. Le Clézio - Mondo i druge priče

 

1q0gtu.jpg

 

  'Mondo' i sestrinska mu pripovijetka 'Lullaby', te kratki 'Hazaran' priče su o djetinjstvu, nevinosti, putovanju, permanentnom bijegu. Mondo živi od dana do dana, bezbrižnim životom skitnice. Lullaby bježi iz škole. Junaci nas vode u svoje svjetove koji su unutar njih, teško dohvatljivi. Fabula je samo ljuštura oko koje se omotava neuhvatljivi ljudski duh. Njihovi se svjetovi isprepliću: Mondo u svojoj pripovijetki susreće Lullaby, junakinju druge pripovijetke. U obje pripovijetke postoji nekoliko istih ili sličnih mjesta koja stvaraju efekt već viđenog, pojačavajući eteričnost teksta. Oboje čeznu za prihvaćanjem, i maleni siromašak Mondo i bogata, ali usamljena Lullaby. Mondo čezne za toplinom koju traži od prolaznika u jednom malom primorskom gradiću, želeći da ga posvoje, a Lullaby čezne za svojim ocem, kojemu se iskreno povjerava u svojim pismima o bijegu. Idealni soundtrack za ovaj neoromantičarski diptih bio bi 'Save a Prayer' od Duran Duran.     Jean-Marie Gustave Le Clezio rođen je u Nizi 13. travnja 1940. Puno je putovao Europom i Sjevernom Afrikom i dugo je boravio u Meksiku. Počeo je pisati u dobi od osam godina. Dosad je napisao petnaestak knjiga. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost za 2008. godinu uz obrazloženje da se nagrada "dodjeljuje književniku novih pohoda, pjesničke pustolovine, osjetilnog zanosa, istraživaču čovjekoljublja daljeg i višeg od onoga u trenutačno prevladavajućoj civilizaciji".
     U anketi francuskog književnog časopisa Lire 1994. Le Clezio je proglašen najvećim živućim piscem francuskog govornog područja.
     Na Ex-Yu prostorima do sada su mu objavljena dela: "Afrikanac", "Zlatna ribica", "Dijego i Frida", "Tužbalica o gladi", "Uranija", "Terra amata", "Oniča", "Pustinja" i "Mondo i druge priče".     Zahvalnost - naravno crackori & abacusu (i Bodenu, koji je uskočio sa svojim pdf-om kada je trebalo... dodato23.07.'15)

 

     pdf + doc  (Hr; A-4)

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 193 Members:

#4
Miss Smila

Miss Smila

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 805 posts
 • 17187 thanks

J.M.G Le Clézio - Afrikanac
 
pdf/sr

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 
J.M.G Le Clézio - Tužbalica o gladi

pdf/sr
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 
scan i obrada: apeiros


MRTVE LINKOVE PRIJAVITI NA DUGME REPORT


Thanked by 219 Members:

#5
emmi

emmi

  Newbie

 • Members
 • Pip
 • 14 posts
 • 2569 thanks
PUSTINJA  -  Žan-Mari Gistav Le Klezio
 
 
Pustinja.jpg
 

 
 
Pustinja je priča o Nuru i Lali, pripadnicima nomadskog plemena ratnika koje nazivaju plavim ljudima. Dvoje mladih bori se za opstanak, svako na svoj način, i njihovi životi se ne prepliću: Nur je rođen u devetnaestom veku, a Lala u dvadesetom. Roman je podeljen u dva dela: Sreća i Život kod robova.
 
Pustinja je najpopularnije delo Le Klezioa, napisano 1980. godine, posle njegovog formalnog raskida s „novim romanom“.
Nagrađeno je Velikom nagradom Pol-Moran koju dodeljuje Francuska akademija, a 28 godina kasnije, 2008. godine, Le Klezio je dobio Nobelovu nagradu za književnost, čemu je umnogome doprinela Pustinja.
 
Roman Pustinja ističe se divnim opisima, a hod istorijskih zbivanja prožimaju teme ljubavi i saosećanja. Napisan u duhu duboke poetske kontemplacije, ovaj roman je oda prirodi, očaravajućoj severnoafričkoj pustinji, a naročito njenim nomadskim narodima, „slobodnim i plemenitim ljudima“ koji govore berberskim jezikom.
 
 
 

sken i obrada: Sisterhood
format: epub,azw3
 
 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 343 Members:

#6
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 254 posts
 • 70148 thanks

naslovna-f.jpg

 

 

 

J. M. G. Le Clézio - Dijego & Frida

 

 

Kada je Frida saopštila svoju nameru da se uda za Dijega Riveru, njen otac je to ovako prokomentarisao: „Biće to venčanje slona i golubice”. Uostalom, svi su sa čuđenjem primili vest o venčanju krhke devojke i genijalnog meksičkog muraliste - dvostruko starijeg, trostruko težeg, sa reputacijom „ljudoždera”, velikog zavodnika i komuniste, koji se usudio da na svojim freskama slika Indijance i uboge radnike.

 

„Dijego & Frida” je priča o susretu dvoje velikih umetnika, njihovoj velikoj ljubavi, slikarskom i revolucionarnom radu, druženjima sa Bretonom, Trockim, Henrijem Fordom, Rokfelerom... Ali to je i priča o Meksiku Porfirija Dijasa, Francuska Madera i Emilijana Zapate. Na izvestan način njihov život je slika novog meksičkog vremena, njegovih poroka i lepota.

 

Dijego neobično voli Fridu, ali mu je bila neophodna sloboda. Ona je bila hrana njegovoj umetnosti. Traženje i posedovanje novog ženskog tela za njega je bilo kao traženje i otkrivanje nove umetnosti. Za Fridu je ljubav bila poput religije. Saznanje da mora da deli Dijega ne samo sa njegovom umetnošću, revolucionarnim radom već i drugim ženama bilo je isuviše teško za krhku ženu. Kad je shvatila da Dijego ne može biti samo njen, napušta ga. Bio je to njen način borbe za čoveka koga voli. Traži spas u slikanju, novim ljubavima, kao i u romantičnoj vezi sa Trockim. Ali ovde se ne završava ljubavna priča verovatno jednog od najneobičnijih parova u istoriji umetnosti.

 

 

pdf, mobi, epub

latinica

 

scan: Cyrano i jaske :party:

 

obrada: bojana888

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 308 Members:

#7
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 254 posts
 • 70148 thanks

nas-f.jpg

 

 

J. M. G. Le Clézio – Oniča

 

 

Priča o Fintanu, mladom dečaku iz Evrope, koji iz Bordoa dolazi u Marsej, odakle plovi afričkom obalom do ušća reke Niger i grada Oniče, u kolonijalnoj Nigeriji, sa svojom majkom Italijankom.

 

 

pdf, mobi, epub

scan i obrada: bojana888

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 Thanked by 233 Members:

#8
BALKANBOOKS

BALKANBOOKS

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 313 posts
 • 105041 thanks

Jean-Marie Gustave Le Clézio - Tragalac za zlatom
(Žan-Mari Gistav Le Klezio)

 

tragalac.jpg

Aleksis ima samo osam godina i zauzet je tumaranjem po ostrvu sa sestrom Lori kada njegov otac doživljava bankrot, ali gradi sumanut san: da nađe piratsko zlato, zakopano na ostrvu Rodrigez. Kao tinejdžer, Aleksis se ukrcava na brod i kreće u potragu za zlatom, što je beznadežno očajnički postupak. Samo duboka ljubav prema mladoj mulatkinji Umi olakšava njegovu usamljenost. Zatim počinje rat, koji provodi u britanskoj vojsci u Francuskoj, da bi se 1922. vratio na Mauricijus. Tu se pridružuje Lori u poslednjem oproštaju od njihove majke...

Aleksisu je trebalo trideset godina da shvati da blago leži u njemu samom, u ljubavi i želji za životom, u lepoti sveta koji ga okružuje.

„Tragalac za zlatom je divna priča o velikim mitovima ukorenjenim u kolonijalno iskustvo Evropljana. Lirski kombinujući elemente Robinsona Krusoa i Indijane Džounsa, Le Klezio demonstrira svoj savršen stil. Ova staromodna avantura tako na kraju ipak ima postmodernistički ukus.“ – The Washington Post

„Tragalac za zlatom je lirski ležeran roman, pun nagoveštaja i odjeka. Odlična za polagano čitanje, ova priča poseduje lepotu i moć, a zatim i kraj koji nas iznenađuje i proganja svojom pustoši...“ – Los Angeles Times

Sken Joca obrada BALKANBOOKS


PDF

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 


Kako skidati sa Uptoboxa

http://www.balkandow...tvari/?p=425928


Thanked by 162 Members:

#9
BALKANBOOKS

BALKANBOOKS

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 313 posts
 • 105041 thanks

Jean-Marie Gustave Le Clézio - Tragalac za zlatom
(Žan-Mari Gistav Le Klezio)

 

Sken Joca obrada BALKANBOOKS

 

epub, azw3

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Kako skidati sa Uptoboxa

http://www.balkandow...tvari/?p=425928


Thanked by 140 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users