JULIJIN DNEVNIK
Ovu sam bilježnicu dobila od majke za Božić. Upisat ću u nju sve svoje doživljaje i misli iskreno i sasvim po duši. Neću sama sebi laskati, nego ću iznijeti dobro kao i zlo. Na taj način bit će mi moj dnevnik vrlo poučno ogledalo. Ali kad jednom ispišem ovu knjigu, hoće li mi ona tada pričati o sretnom ili o tužnom životu, hoće li biti roman pun napetih doživljaja ili – ah, samo sićušno dnevno izvješćivanje? To sad pitam sama sebe radoznalo i uznemireno, laćajući se posla.
Preporučujem dakle svoju knjigu milostivoj sudbini i svim dobrim silama!
Kopenhagen, dne 27. prosinca 1891.
PETAR NANSEN, danski pisac najviše je pisao u svojoj mladosti i razumije se, o mladosti i o ljubavi. Kako je bio izuzetno lijep, žene su ludovale za njim i jako ga razmazile.
O tom svjedoče sve njegove knjige. Mnogi mu zbog toga zamjeraju, da nema dovoljno moralne strogosti, da je odviše podatljiv i mekan, a on to i ne taji, već sasvim iskreno razotkriva svoje srce i piše onako kako osjeća. Jer on nije ni moralist, ni tendenciozni pisac, već samo pjesnik, koji sa sanjarskim smiješkom otkida rumene ruže s bokora, te se naslađuje njihovim mirisom.
scan i obrada: Miel
jezik: hrvatski
format: PDF
veličina: 700 kb