Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Marija Jurić Zagorka

Zagorka

11 replies to this topic

#1
TimeLady

TimeLady

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 217 posts
 • 20362 thanks

Marija Jurić Zagorka

 

 

Kneginja iz Petrinjske ulice
 

 

2wbvxms.jpg

 

To je prvi kriminalistički roman hrvatske književnosti. Njegovi protagonisti, Darinka i Emil, oboje osumnjičeni za ubojstvo, trebaju svladati niz preprjeka ne bi li ostvarili svoju vezu. Za rješenje zagonetke zadužen je inspektor Šimek, pasionirani čitatelj romana o Sherlocku Holmesu. Tim je djelom autorica započela seriju romana koji če joj priskrbiti pridjeve „majstora pripovijedanja“ i „najčitanijeg hrvatskog pisca“. Taj roman je karakterističan i po tome što sadržava vrlo malo ili nimalo političke ili ideološke sugestije, za razliku od ostalih Zagorkinih romana ...

 

ePub, AZW3

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 311 Members:

#2
TimeLady

TimeLady

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 217 posts
 • 20362 thanks

Mala revolucionarka
 

 

10rl15i.jpg

 

Element revolucionarnosti pripisan svome karakteru, Zagorka varira u više autobiografija dok u Maloj revolucionarki, romanu iz 1939. godine, iznosi tek humornu sintezu svojih stvarnih revolucionarnih iskustava. Njezin autobiografski žanr više je od faktografije vlastitih interpretacija onih uzroka i okolnosti zbog kojih je trpjela u životu – samo zato što nije prihvaćala podređen ženski status ...

 

ePub, AZW3

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 245 Members:

#3
TimeLady

TimeLady

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 217 posts
 • 20362 thanks

Kamen na cesti
 

 

15nrgpj.jpg

 

Premda se "Kamen na cesti" znatno razlikuje od većine Zagorkinih romana, kako zbog realističkoga (socijalno-psihološkog) pristupa pripovijedanju, tako i zbog pesimističkog tona, ipak dovoljno toga dijeli s njezinim popularnim djelima.
Riječ je o političkome naboju koji je zajednički svim njezinim tekstovima te je u prvom redu posredovan putem glavne junakinje, samosvjesne i samostalne žene, glasnogovornice feminističkih stavova. Mirjana se u tom smislu bitno ne razlikuje od Nere, Dorje, Ksenije ili Jadranke, koje, pak, nastanjuju utopijski svijet popularne romance u kojemu je sretan kraj zajamčen. Ipak, "Kamen na cesti" nije ženski roman u smislu trivijalnog i popularnog, već je ženski u smislu feminističkog romana ...

 

ePub, AZW3

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 229 Members:

#4
TimeLady

TimeLady

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 217 posts
 • 20362 thanks

Njegovo dijete
 

 

2m3il92.jpg

 

— Dakle to je ona! Njegovo dijete!
Dijete onoga čovjeka, kojega je ona nekoć sa svim srcem i upravo svom strašću mladenačke duše ljubila — ljubila tako beskrajno i žarko, da joj nije dostajalo ni ono, što joj je on mogao dati. Ona je tražila od njega sve više i više, jer je htjela da zagospoduje cijelim njegovim bićem: da mu bude sve, upravo sve na svijetu. A ljubomorna je bila nesamo na ljude i stvari oko njega, nego i na ono, što je u njemu bilo: na njegov rad i na njegovu umjetnost ...

 

ePub, AZW3

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 243 Members:

#5
dexdex

dexdex

  Gold Member

 • Members
 • PipPipPipPipPipPip
 • 5,334 posts
 • 170538 thanks

Marija Jurić Zagorka - Jadranka

 

 

Jadranka-1-ovitak.jpg

 

 

 

 

Svojom tematikom roman “Jadranka” obuhvaća povijesno razdoblje Bachova apsolutizma u Hrvatskoj (1850-1859), sustava apsolutističke i centralističke politike Habsburške Monarhije. U povijesno-političkom kontekstu godine su to obilježene izrazitom germanizacijom kada su raspušteni Bansko vijeće i Hrvatski sabor te ukinuta županijska samouprava i kada se pojavila institucija žandarmerije kao jedan od glavnih nosilaca budućega nasilničkog režima. Zabranjena je upotreba hrvatske zastave, uvodi se njemački kao službeni jezik u urede i kao nastavni u škole. Naravno, u to je ukomponirana komplicirana ljubavna priča koja na kraju biva sretno razriješena, kao i temeljni zaplet romana, dok povijest otvoreno teče dalje. To je karakteristično složena ljubavna priča koja čitatelju intuitivno otkriva utopijski svijet popularne romance sa sretnim završetkom. Ljubav prema domovini i u ovom je Zagorkinom romanu jedan od glavnih motiva i pokretača događanja.PDF+epub+mobi

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 319 Members:

#6
janja

janja

  Silver Member

 • Members
 • PipPipPipPipPip
 • 4,092 posts
 • 178604 thanks
 • Locationbalkandownload

Vragoljanka

s Trešnjevke

 

 

vragoljanka.jpg

 

 

 

"Vragoljanka s Trešnjevke" netipičan je roman najčitanije hrvatske spisateljice Marije Jurić Zagorke, koja se proslavila svojim povijesnim ciklusima. Glavna junakinja Štefica dovitljiva je ambiciozna mlada žena koja se pokušava izboriti za ravnopravno mjesto u muškom poslovnom svijetu. Ova humoristična ljubavna priča koja se događa u modernom Zagrebu izlazila je u nastavcima u dnevnom listu „Večer“ 1940. i 1941. godine i pravi je primjer Zagorkina angažmana u borbi za ravnopravnost žena. "Vragoljanka s Trešnjevke" nikad dosad nije izašla kao knjiga.

 

 

  

   Sto hiljada za jednog jedinog muškarca kojega biste vi bili kadri omamiti udvaranjem! Jest! Sto hiljada! Što velite sad? Štefica se zaboravi i sasvim dječački zafićukne: - Krasni kapital!

   I kao munja sijevne joj vragoljastom glavom misao, koja objavljuje da će joj donijeti koristi. I dok on stoji njoj nasuprot i gleda prijezirnom ljutinom djevojku što mu ovdje drsko prkosi, ona sasvim zaboravlja svoju ulogu gospojice plemenite Eleonore, pretvara se u gospojicu Šteficu iz trešnjevačkog predgrađa. U toj nesvjesnoj promjeni, uzdigne se na prste svojih skromnih cipelica i pogleda izazovno protivnika:

   - Pazite, gospodine, ne razmećite se! Što onda ako ja vaše riječi shvatim ozbiljno?!

   - Shvatite to kao okladu!

   - Ah, kao okladu, gospodine? Uistinu?

   Nadražen njenim začuđenjem prijezirno se okrene i amerikanskom hladnokrvnošću odgovori:

   - Jeste, kao okladu! Drugo nisam ni mislio!

 

 

scan: Fallen JMe :wub:

obrada: TB

PDF / HR

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

UŽIVAJTE U ČITANJU :flower: :flower: :flower:Thanked by 265 Members:

#7
janja

janja

  Silver Member

 • Members
 • PipPipPipPipPip
 • 4,092 posts
 • 178604 thanks
 • Locationbalkandownload

Tozuki

 

 

Tozuki.jpg

 

 

Tozuki, objavljen 1922. godine, je društveni roman čija radnja je smještena u prvim godinama Jugoslavije. Naslov romana je kratica za tajno udruženje švercera, ubojica i potkupljivih ministara koji se nekažnjeno sklanjaju u inozemstvo.

 

Prokleta je to dinastija. Živjela je od krvi i umorstva, a sada pod slomljenim prijestoljem uništena i mrtva još uvijek vuče za sobom lješine i na njima kani sagraditi novi prijestolj. Na kovčezima s mrtvacima! Ni u snu ne bih pomislio da ima još ljudi koji bi se još danas htjeli za tu dinastiju eksponirati. Razmotri samo tu beskrajnu infamiju: umorenoga čovjeka svoga protivnika šalju u kovčegu baš u Zagreb. Vidiš, to je ona tajnovita tendencija koju si ti naslutio već u Mariboru, a da nisi znao kakvu pogađaš strašnu istinu! To je besprimjerna drska poruka — cinička prijetnja svima nama koji smo se otkinuli od Habsburgovaca i svom smo dušom Jugoslaveni. Ali na ovu poruku ja ću im odgovoriti. Neću mirovati dok ubojicu nemam u šakama.

 

 

Predzadnja u nizu dosad neobjavljenih knjiga Marije Jurić Zagorke, u izdanju Jutarnjeg lista, donosi nam uzbudljivu priču o tajnoj zločinačkoj organizaciji povezanoj s političkim vrhom. Kao i dosadašnji Zagorkini neobjavljeni naslovi u ovom serijalu vjerujemo da će vas Tozuki očarati i da je vrijedilo čekati sve ove godine ne bi li se napokon po prvi put pojavio izdan kao knjiga i našao u vašim rukama.

 

scan i obrada: janja

PDF / HR

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

UŽIVAJTE U ČITANJU :flower: :flower: :flower:Thanked by 218 Members:

#8
janja

janja

  Silver Member

 • Members
 • PipPipPipPipPip
 • 4,092 posts
 • 178604 thanks
 • Locationbalkandownload

Tozuki

 

epub,AZW3

janja

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 143 Members:

#9
janja

janja

  Silver Member

 • Members
 • PipPipPipPipPip
 • 4,092 posts
 • 178604 thanks
 • Locationbalkandownload

Vladko Šaretić

 

 

 

Vladko_2.jpg

 

 

 

Podnaslovljen kao "Izvorna pripovijest iz zagrebačkoga života", roman o mladiću koji je u grad došao ostvariti karijeru, pridružio se zagrebačkoj zlatnoj mladeži toga vremena, i na putu prema gore iz interesa zaveo djevojku, ali se i sam zaljubio. "Vladko Šaretić" izlazio je 1903. godine u "Obzoru", a ubrzo je objavljen kao knjiga. Marija Jurić ovdje se prvi put potpisuje kao Zagorka.

U ovom izdanju, uz "Vladka Šaretića", još su i kraći roman "Pustolovine novorođenog Petrice Kerempuha", koji nikad nije izašao kao knjiga, zatim zbirka kraćih priča pod naslovom "Zagrebačke silhouette", te Zagorkine “slike i dojmovi iz pomirbe i posljednjeg rata s Mađarima u zajedničkom Saboru u Budimpešti”, objavljene 1907..

 

 

Oba se mladića okrenu prema strani odakle je dolazila pločnikom prema kavani mlada djevojka. Visoka, vitka, u jednostavnoj opravi od ružićasta batista koja je dosta diskretno odavala lijepe, mlađane forme. Refleks ružićaste boje živo se odrazio na ovalnom bijelom licu i u velikim crnim očima. Na glavi, bogato omotanoj crnom kosom, nosila jednostavan bijeli šešir.

 

- Sehr pikant- izlane Vladko gotovo na glas. Djevojka ga nije čula. Prolazila pločnikom nehajno, ne gledeći ni na koju stranu, kao da je sama na ulici i da je apsolutno nitko ne zanima.

Vladko se osvrne za njom:

- Zaista, vrlo zanimivo lice i otmjena pojava.

- A znaš li tko je? - upita ga Nacek porugljivo.

- Ne.

- Kasirica u dućanu X ...

- Ajde, ne govori! Šteta, šteta... njena pojava odaje nešto više, elegantno i otmjeno...

 

 

scan i obrada: Fallen JMe :flower:

PDF / HR

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

 

UŽIVAJTE U ČITANJU :flower:Thanked by 214 Members:

#10
puramoca021

puramoca021

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 253 posts
 • 17184 thanks
 • LocationЦирих / Zürich

Као скроман допринос промоцији књижевног опуса Марије Јурић-Загорке на ширем балканском простору, прилажем први део „Гричке вјештице“ - „Тајну крвавог моста“ у ћириличном издању.

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Лајте кере Јакобсфелда ...

Thanked by 93 Members:

#11
[email protected]

[email protected]

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 300 posts
 • 120996 thanks

Ružica Zagorska  (Marija Jurić Zagorka) - Pobjeda ljubavi

image.jpg

"S ovom bih djevojkom mogao rukom o ruku ići kroz čitav život. Kako bi to krasno bilo! Ona je žena, koja bi meni pristajala i koja bi me upotpunjavala. Ja je ljubim i mogao bih je cijelom dušom držati uza se, samo kad bi ona to htjela — mislio je u sebi duboko ganut."pdf

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 250 Members:

#12
sashoo

sashoo

  Newbie

 • Members
 • Pip
 • 10 posts
 • 1587 thanks

bd.png

 

Marija Jurić Zagorka - Vitez slavonske ravni

 

 

 

Roman o tajanstvenom junaku u borbi protiv razbojničkih bandi koje haraju Slavonijom, zanimljiv i zbog toga što je jedini Zagorkin roman koji nije bio smješten u Zagreb.

Središnji dio romana čine dvije ljubavne priče.

Zagorka je, navodno, imala puno problema dok se nije odlučila koje povijesne događaje upotrijebiti za osnovicu svoga slavonskog romana jer, kako je napomenula, “Slavonija nije samo plodna prirodnim plodovima nego i bogatom građom za romane”.

Roman se, inače, odvija se u doba Marije Terezije, a utemeljen je na stvarnim povijesnim događajima.

 

 

Sken & obrada: Trofej Knjiga

 

 

PDF

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Edited by sashoo, 22 June 2019 - 08:24.


Thanked by 190 Members:
Also tagged with one or more of these keywords: Zagorka

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users