Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

George Orwell

Džordž Orvel George Orwell 1984

15 replies to this topic

#1
Dilan Dog

Dilan Dog

  Newbie

 • Members
 • Pip
 • 21 posts
 • 2591 thanks

Životinjska farma

Džordž Orvel

epub/mobi

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 443 Members:

#2
ikamisic

ikamisic

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 134 posts
 • 22000 thanks

1984-dzordz-orvel~m_18767.jpg

George Orwell (Džordž Orvel) - 1984

 

 

Knjiga napisana 1948, "1984" je Orvelovo jezivo proročanstvo budućnosti. I dok godina 1984 je došla i prošla, Orvelovo delo je danas aktuelnije nego ikada. Orvelove pretpostavke, njegovi fantazmi tek danas funkcionišu.  

1984 predstavlja potresnu viziju sveta. Niko ne može da porekne snagu ovog romana.

 

Jezik: srpski

 

PDF, MOBI, EPUB

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 795 Members:

#3
voki

voki

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 637 posts
 • 107340 thanks

Životinjska farma

Džordž Orvel

 

 

 

019_fcov.jpg

 

 

 

Engleski pisac Džordž Orvel stekao je popularnost kod šire čitalačke publike objavljivanjem bajke-satire „Životinjska farma”.

Ova maštovita priča, koja počinje parolom „Sve su životinje jednake”, a završava se „...ali neke životinje su jednakije od drugih” — svojevrstan je protest pisca protiv politike i sistema Velike Britanije između Prvog i Drugog Svetskog rata. Autor je pišući „Životinjsku farmu” očigledno mislio na svoju domovinu, ali draž ove, nevelike po obimu, knjige je u tome što će svaki čitalac naći u njoj malo ili mnogo sličnosti sa stanjem iz daleke ili nedavne prošlosti, ili sadašnjosti svoje zemlje.

Orvelov talenat da ubedljivo piše o neverovatnom, snaga imaginacije, neobična fabula, oštra satira, neočekivani obrt, humanizam i opominjujuća poruka čine „Životinjsku farmu” knjigom koja je aktuelna i danas na svim meridijanima Zemljine kugle.

 

 

pdf,sr

scan crackora

obrada voki

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 416 Members:

#4
quentin

quentin

  Newbie

 • Members
 • Pip
 • 32 posts
 • 173 thanks

Svaka čast na uploadu, ali ovaj kratki prikaz ili opis knjige je potpuno nebulozan. Životinjska farma je alegorijski prikaz boljševičke revolucije u Rusiji i nema nikakve veze sa Velikom Britanijom i njenim sistemom. Sam Orvel je to rekao u jednom svom eseju.

 

Da mi je samo znati ko je mogao tu knjigu protumačiti kao prikaz Britanije? Pa bar kod njih nije bilo ozbiljnih pokušaja da se stvori egalitarističko društvo!


The literary culture is the last bastion of the individualist.


Thanked by 21 Members:
Jane Antoan , bolinjero , veko1M , imaksida , louvancouver , jocamx , midhadz , s3ptease , KortoMaltese007 , Durman87 , zoranko1223 , dexdex , lilit_adamov , kosingas , imenaluda , cicmica , gorkov666 , Korisnik7 , anjamemedova , alic1002 , bilja66

#5
apeiros

apeiros

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 208 posts
 • 39545 thanks

orvel.jpg

 

hr, 1977.

pdf: 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 251 Members:

#6
Guest_**offline**_*

Guest_**offline**_*
 • Guests
 • thanks
Kataloniji u čast
 
m_100044582.jpg
 
 
Kao član Nezavisne radničke partije, Orwell je osjećao da se mora boriti u anti-staljinističkoj POUM (Radnička partija marksističkog jedinstva) u Španjolskom građanskom ratu. U knjizi Homage to Catalonia/Kataloniji u čast, opisao je svoje divljenje očitom nedostatku klasnog društva u revolucijom zahvaćenim područjima Španjolske koje je posjetio. Opisao je ono što je vjerovao da je bila izdaja radničke revolucije u Španjolskoj od strane Španjolske komunističke partije, potpomognuta od Sovjetskog Saveza.
 
EPUB, HR
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Thanked by 373 Members:

#7
boden

boden

  Silver Member

 • BD tim
 • PipPipPipPipPip
 • 4,826 posts
 • 133046 thanks

 m_100046963.jpg

 

Nitko i ništa u Parizu i Londonu

 

 
"... A javlja se još jedan osjećaj, osobito utješan u bijedi. Vjerujem da je to iskusio svatko tko je živio u oskudici. To je osjećaj olakšanja, gotovo užitka, u tome što znaš kako si sad zaista na dnu. Toliko si pričao o tome kako ćeš propasti - i gle, tu je propast, došao si do nje, i možeš je podnijeti. To znatno umanjuje tjeskobu. "
 
Autobiografija o nekoliko godina Orwellovog života, napisana kada je autor imao samo 27 godina.
Tema knjige je život nižega društvenog sloja u Parizu, koji živi u vlažnim getima, pere posuđe ili radi u tvornicama, na loše plaćenim poslovima, opija se subotom i teško živi. I sam autor je radio kao perač posuđa i živio u mjestima koja je opisao. Drugi dio knjige tematizira život u Engleskoj među skitnicama. Orwell izvodi jedno od dubljih prošlovjekovnih spuštanja na društveno dno, među ponižene i uvrijeđene. U tom svijetu sirotinje, koja od silnog posla i borbe za egzistenciju nema vremena razmišljati, kuhari i konobari figuriraju kao viša klasa.
 
Scan i obrada: boden
 
 
epub, azw3, pdf HR
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Thanked by 14 Members:
andrejmihajlovic , yest , efemere , zaxon90 , idiotna , santonic , zarkodr , Borgo , bojan2403 , bolinjero , dzartov , cupa12 , anisena , Atom Ant

#8
Carlo

Carlo

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 627 posts
 • 104235 thanks
 • LocationBrdoviti Balkan

Џорџ Орвел

 

1984.

 

1984-orwell.jpg

 

     Роман говори о животу наизглед безначајног појединца Винстона Смита који у једном министарству тоталитарне државе Океаније ради на лажирању историјских чињеница. Смит постаје незадовољан својим ништавним животом, те временом постаје противник таквог система и на крају буде ухапшен, мучен и преваспитан.

     Роман описује екстремно тоталитарно друштво и појединца у животу надзираном 24 часа свакодневно. Тематика је непосредно повезана са стаљинистичким режимом и култом личности, због чега је роман сматран потенцијално политички опасним, па је у појединим земљама био забрањен.

     „Велики брат те посматра“ (Big Brother is watching you) је познати израз из тог дјела, који алудира на владин надзор сваког појединца и који је преузет у телевизијској емисији Big Brother. Заједно са новелама „Врли нови свијет“ Олдоса Хакслија и „Фаренхајт 451“ Реја Бредберија, роман је једна од најпознатијих антиутопија у књижевности.

     Године 2005. часопис Тајм је овај роман сврстао у 100 најбољих романа на енглеском језику написаних од 1923. године.

 

 
Скенирање и припрема е-текста за публикацију: Саша Лабан, 2003. г. 
 
 
Обрада и израда PDF-a и ePUB-a... JA
 
Укључене фусноте (ендноте) које су недостајале у обради by "

Please Login or Register to see this Hidden Content

"
 
Ако буде интересовања израдићу и латинично издање!!!
 
 
PDF + ePUB
(српски - ћирилица)
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.
 
 
PDF + ePUB + AZW3
(srpski - latinica)
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Није знање, знање знати, већ је знање, знање дати!!!


Thanked by 556 Members:

#9
Carlo

Carlo

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 627 posts
 • 104235 thanks
 • LocationBrdoviti Balkan

George Orwell


Zašto pišem i drugi eseji


021424_250x500.JPG


Radeći ovaj izbor s pretpostavkom da se kod nas neće tako skoro pojaviti još neka zbirka Orwellove publicistike, nastojao sam dati što obuhvatniji prikaz njegovih interesa. Imajući na umu »političnost« njegovih prevedenih romana, a i mnogih tekstova u ovoj knjizi, posebno mi je stalo da upozorim na Orwella kao književnog kritičara i ležernog kroničara svakodnevice. Ne znam u kojoj ću mjeri ovim izborom uspjeti uvjeriti čitaoca da je Orwell kao književni kritičar imao izuzetno rafiniran ukus. U njegovim kritikama i esejima o književnosti nema ni traga tvrdoći, jednostranosti, ishitrenoj tendencioznosti, vulgarnom sociologiziranju – osobinama koje tako često srećemo u sličnim tekstovima kod ljudi koji su u tolikoj mjeri bili uronjeni u politiku. Pogreške koje u književnoj kritici predbacuje drugima, sam Orwell ne ponavlja. Pisao je velike eseje o Swiftu i Dickensu, cijenio Wildea, Melvillea i Twaina, već zarana uočio epohalno značenje Joycea i Elliota, volio Lawrencea, Conrada, Yeatsa i Henryja Millera, kao i čeprkanje po manje poznatim podacima iz književne baštine (dva teksta o odnosu Shakespearea i Tolstoja). Želio bih ukazati i na četiri teksta pri kraju ovog izbora, jer ni Orwell nije bio pošteđen propagande koja ljevičare optužuje da su vječno tmurna čangrizala što ne vole i ne poznaju život i sve podređuju ideji. Orwellova buntovnost i stanovit moralizam zacijelo ne proizlaze iz nepoznavanja ili neprihvaćanja čulnosti života. Njegova vrsta buntovnosti i moralizma, između ostalog, izviru iz njegove želje da se omoguće preduvjeti što šireg ostvarenja te čulnosti. To se, vjerujem, može naslutiti i iz ovog izbora. Izbora iz djela pisca koji je, kako je to lijepo zamijetio Robert A. Lee,22-01 na paradoksalan način povezao osjećanje »vječitih vrijednosti«, staromodnog humanizma, s najpoznatijom vizijom čovjekove budućnosti dvadesetog stoljeća.

1977.
VLADIMIR ROKSANDIĆ
 

Prerada PDF-a koji je postavio "

Please Login or Register to see this Hidden Content

"


OBAVEZNO PROČITATI ;)


Izrada novog PDF-a, korekcije... JA

 

PDF + ePUB

(hrvatski)

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Није знање, знање знати, већ је знање, знање дати!!!


Thanked by 357 Members:

#10
Carlo

Carlo

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 627 posts
 • 104235 thanks
 • LocationBrdoviti Balkan

Džordž Orvel

 

Životinjska farma

 

p060996b0.jpg

 

 

     Životinjska farma je pretposlednji Orvelov roman, objavljen 1945. god.
     Ova knjiga je remek delo kome su protekle decenije samo dodatno pojačale oštrinu i aktuelnost, budući da nestanak fašizma i komunizma nimalo nisu ublažili strahove savremenog čoveka od totalitarizma i beskrupuloznosti političara, uvijene u slatkorečive fraze o zajedničkom dobru i teretu koji vođe nose na svojim plećima.
     Ova književna bomba upakovana u formu basne i dalje raznosi uspavane mozgove podjednako na političkoj levici i desnici, istovremeno pogađajući pravo u centar i dižući ga u vazduh.
     Životno iskustvo i izoštren socijalni osećaj velemajstora pisane reči, Orvela, u ovoj sažetoj formi ispunjavaju čitaoca jezom koju ni sva humoresna raskoš piščevog jezika ne može da ublaži. Ako bi se u dve reči mogla izraziti sva velika razočarenja i propala nadanja XX i ranog XXI veka, te dve reči bi glasile " Životinjska Farma ".
 
 
Izvor "Biblioteka koju mi je preporučio 

Please Login or Register to see this Hidden Content

:yes:
 
Obrada... JA
 
PDF + ePUB
(srpski ćirilica & latinica)
 
 
Ovo nije hrvatski prevod "uvijen u ćirilično ruho" već srpski prevod!!!
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Није знање, знање знати, већ је знање, знање дати!!!


Thanked by 497 Members:

#11
boden

boden

  Silver Member

 • BD tim
 • PipPipPipPipPip
 • 4,826 posts
 • 133046 thanks

 kq9oipd.jpg

 

 

Predah
 
 
"Predah" Georgea Orwella je, netipično za autora "1984." i "Životinjske farme", duhovit i pitak, pomalo satiričan roman o odrastanju i nostalgiji za mladošću, o suočavanju sa starenjem i gubitku mladenačkih ideala u predvečerje Drugoga svjetskog rata. George Bowling, taj Orwellov alter ego, od nadobudnog se mladića inertno "preobražava" u sredovječnog i rezigniranog "čovjeka bez svojstava", "stranca" koji osjeća "mučninu" zbog "bačenosti" u svijet«.
 
Jedino što otromboljeni i životnom svakodnevicom uspavani glavni junak želi jest predah – tj. bijeg od svih i svega, te naprečac odlazi u "izgubljeni zavičaj". Autor je jetkim humorom popratio njegov izlet u rodno mjesto koje se promijenilo i gdje ga nitko ne prepoznaje, na ribolov na jezeru kojeg više nema. Istovremeno, na obzorju ustajala života pojavljuju se znatno crnji oblaci koji će označiti konačan "kraj nevinosti", odnosno početak velikog rata (roman je napisan 1939. godine).
 
Manje poznato Orwellovo malo remek-djelo. Mnogi ovaj roman smatraju prijelomnim u piščevu opusu i da anticipira njegova kasnija najpoznatija djela.
 
Scan: Giga
Obrada: boden
 
 
epub, azw3, pdf HR
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Thanked by 13 Members:
yest , zaxon90 , the scouser , zarkodr , Borgo , bojan2403 , bolinjero , cupa12 , anisena , ana84 , Atom Ant , knjige su zakon , Niki1111

#12
Carlo

Carlo

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 627 posts
 • 104235 thanks
 • LocationBrdoviti Balkan

Džordž Orvel

 

Sveštenikova kći

 

svestenikova_kci.jpg

 

    SVEŠTENIKOVA KĆI je drugi Orvelov roman, koji je prvi put objavljen 1935. godine. Doroti je kći lokalnog paroha u engleskom provincijskom gradiću, Knajp Hilu. Vreme provodi u pomaganju oko crkvenih i kućnih poslova. Posle dugotrajnog i iscrpljujućeg radnog dana, Doroti pada u dubok san. Budi se u nepoznatom gradu i doživljava potpunu amneziju. Tamo nailazi na grupu skitnica i odlučuje da im se priključi u njihovoj avanturi. Korak po korak sećanja joj se polako vraćaju i ona pokušava da vrati svoj život u normalu.

    Ovaj roman predstavlja svojevrstan Orvelov pogled na englesku provinciju tridesetih godina. Kroz ovu knjigu kritikuje malograđansko društvo, klasne podele i težnju nižih klasa da sakriju svoje poreklo. Takođe se osvrće i na život prosjaka i skitnica, kao i na privatno školstvo

 
Sken i obrada... JA
 
PDF + ePUB + AZW3
(srpski - latinica)
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Није знање, знање знати, већ је знање, знање дати!!!


Thanked by 400 Members:

#13
markocim

markocim

  Gold Member

 • VIP
 • PipPipPipPipPipPip
 • 5,946 posts
 • 39812 thanks

Džordž Orvel

 

Put za Vigan

 

Put-za-Vigan-Dzordz-Orvel-280.jpg

 

 

sken: boris 88  :yes:     :flower:

 

obrada: markocim (    :flower:   :flower:   :flower:emoji_u1f33c.pngemoji_u1f33b.png   :flower:   :flower:emoji_u1f340.png za vilu)

pdf, azw3, epub

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 321 Members:

#14
markocim

markocim

  Gold Member

 • VIP
 • PipPipPipPipPipPip
 • 5,946 posts
 • 39812 thanks

Džordž Orvel

 

Samo nek aspidistre lete

 

Samo-nek-aspidistre-lete-300.jpg

 

sken: jaske i cyrano   :handshake:  :beer:  :beer:  

 

obrada: markocim (  :flower:   :flower: :flower:emoji_u1f33c.pngemoji_u1f33b.png :flower: :flower:emoji_u1f340.png za vilu)

pdf, azw3, epub

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 272 Members:

#15
markocim

markocim

  Gold Member

 • VIP
 • PipPipPipPipPipPip
 • 5,946 posts
 • 39812 thanks

Džordž Orvel

 

Burmanski dani

 

korica1-280.jpg

 

sken: jaske i cyrano    :handshake:   :beer:   :beer:  

 

obrada: markocim (  :flower: :flower: :flower:emoji_u1f33c.pngemoji_u1f33b.png :flower: :flower:emoji_u1f340.png za vilu)

pdf, azw3, epub

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 235 Members:

#16
Carlo

Carlo

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 627 posts
 • 104235 thanks
 • LocationBrdoviti Balkan

Džordž Orvel

 

U borbi za vazduh

 

U-borbi-za-vazduh.jpg

 

    U borbi za vazduh je četvrti Orvelov roman. Prvi put je objavljen 1939. Pisan je u prvom licu, a priča prati četrdesetpetogodišnjeg Džordža Boulinga. Džordž je odlučio da uzme slobodan dan kako bi otišao kod stomatologa. Na tom putu, videvši plakat koji ga je podsetio na detinjstvo, dolazi na ideju da poseti sva mesta koja su mu značila dok je bio dete. U borbi za vazduh je roman o nostalgiji, o lepotama života, koje nestaju u rutini posla, obaveza i starenja. Ovaj roman kombinuje slike nadolazećeg rata i haosa sa slikama nekada idilične ruralne Engleske, koju ubrzano uništava komercijalna gradnja i kapitalističko društvo.

    Takođe, kao i u drugim svojim romanima, Orvel koristi autobiografske detalje, naročito vezane za sopstveno odrastanje.

 
Sken, obrada, preslovljavanje u ćirilicu, ćirilična naslovnica... JA
 
PDF + ePUB + AZW3
(srpski - ћирилица & latinica)
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.
 

Није знање, знање знати, већ је знање, знање дати!!!


Thanked by 235 Members:
Also tagged with one or more of these keywords: Džordž Orvel, George Orwell, 1984

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users