Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Vitomil Zupan


4 replies to this topic

#1
Lena_Lenči

Lena_Lenči

  Bronze Member

 • Members
 • PipPipPipPip
 • 1,560 posts
 • 68167 thanks

Vitomil Zupan

 

d9bba8f982240153ee3d.jpeg

 

 

Vitomil Zupan, jedan od najznačajnijih slovenskih pisaca 20. stoljeća, rođen je 18. siječnja 1914. u Ljubljani, gdje je diplomirao građevinarstvo. 
Više od struke za koju se školovao, zanimao ga je život u svim svojim oblicima, pa je oplovio svijet kao običan mornar, bavio se boksom i još mnogo čime na što gaje nagonio njegov pustolovni duh. Književna djela počinje objavljivati 1933. 
Godine 1941. odlazi u partizane i čitav rat provodi pod oružjem, da bi po oslobođenju zemlje u montiranom procesu bio osuđen na dugogodišnju robiju. 
Nakon izlaska iz zatvora u potpunosti se posvećuje pisanju proze, poezije, dramskih djela i filmskih scenarija. 
Najznačajnija Zupanova prozna djela su: Andante pa-tetico, Vrata iz zamagljenoga grada, Sunčane mrlje, Putovanje na kraj proljeća, Klement, Menuet za gitaru, Istražitelj samoga sebe, Mrtva bara, Igra s đavolovim repom, Komedija ljudskog tkiva, Miris čovjeka i Levitan. 
U njegovom dramskom opusu izdvajaju se Lađa bez imena, Bijele rakete lete na Amsterdam, te Anđeli, ljudi, životinje. 
 

Vitomil Zupan šest je godina proveo u tamnici. Prethodno je bio ilegalac Osvobodilne fronte, internirac u fašističkim logorima, partizan. A još prije, u predratna vremena, mornar na britanskim brodovima, fizički radnik, profesionalni boksač i učitelj skijanja po bosanskim planinama. Problematičan i nasilan tip, seksualni sadist, sklon skandalima raznih vrsta, koji će važniji dio života provesti eksperimentirajući na vlastitoj sudbini i provjeravajući koliko se živ čovjek može inatiti s moćnicima i što sve u svom inaćenju može istrpiti....

 

 

Mentalni sklop tog rođenog buntovnika, hedonista, anarhista i individualista toliko je bio udaljen od bilo kakvog doktrinarnog načina razmišljanja da nije bio u stanju pojmiti koliko totalitarizam 

može biti opasan. Nakon vesele i pijane noći, u društvu prijatelja Dušana Pirjevca i Jože Javoršeka, nazvao je telefonom barda slovenske književne kritike i važnog čovjeka vladajuće nomenklature Josipa Vidmara, rekavši mu da je upravo počela sovjetska invazija. Izazvao je komičnu paniku u Vladi LR Slovenije. Komunizam, pa bio staljinistički ili titoistički, isuviše je ozbiljna stvar da bi se s njim zbijale šale. Zupan je u februaru 1949. osuđen na osamnaest godina zatvora. 
Stradali su i Pirjevec i Javoršek. Kako je Zupan bio veliki pisac i beskompromisni antifašist, na Titovu intervenciju pušten je nakon šest godina. O zatvorskim danima napisao je buntovno, individualističko remek-djelo Levitan o političkom kažnjeniku koji unutarnju snagu nalazi u seksualnosti. Savršeno netipično za sukob dvije komunističke partije na čijim marginama se Zupan zatekao slučajno.

 

 


Mrtve linkove prijavite na dugme Report


Thanked by 18 Members:
mujamuja , Brankadj , naucnik2 , s3ptease , serpico , Jarincica , Zoran108 , borkesim , AB Normal17 , Umor Zevalo , iggy67 , vetmot , boltek , sashkitza89 , Yersinia , teodor1 , bilja66 , san2710

#2
Lena_Lenči

Lena_Lenči

  Bronze Member

 • Members
 • PipPipPipPip
 • 1,560 posts
 • 68167 thanks
LEVITAN 
roman, koji to i nije
 
 
Ph6N1yH.jpg
 
Roman Levitan čitav je ispričan u prvom licu te se doima kao piščeva ispovijed o njegovim poslijeratnim zatvorskim danima. Glavni lik Jakob Levitan, bivši partizan, da bi pobjegao od "zatvorske stvarnosti" pribjegava razmišljanju i pričanju o muškoj potentnosti, ženskoj privlačnosti i važnosti falusa - dakle seksualnosti, kojoj se pridružuje i cinizam.
Zupan pripovijeda, esejizira, niže anegdote, ali izbjegava kronologiju svojih zatvorskih godina. To je dosadno, to ne treba. On, recimo, priča što je u zatvoru pročitao. Zabilježi neki lijep citat: “Pčele su kao ljudi. Dugotrajna nesreća i očaj pomute im pamet i iskvare karakter.” Pasaži o stjenicama, i o razlici između stjenica i ostale gamadi, ušiju ili buha, o bliskosti i sličnosti stjenica i ljudi, pripadaju najljepšim, zanosnim prozno-esejističkim stranicama južnoslavenskih književnosti, koje će i najciničniji, iskusan čitatelj poželjeti da prepiše u neku svoju bilježničicu.
 
 
 
format: epub + mobi + pdf
jezik: srpski
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Mrtve linkove prijavite na dugme Report


Thanked by 95 Members:

#3
Lena_Lenči

Lena_Lenči

  Bronze Member

 • Members
 • PipPipPipPip
 • 1,560 posts
 • 68167 thanks

Klement

 

uHMfSyi.jpg

 

 

 
 
Dinamičan razvoj događaja u romanu, u kojemu se događa mnogo neobičnog i uzbudljivog. Pisac opisuje junaka romana u najintimnijim trenutcima, u vrijeme kada stupa u najsloženije odnose s drugima. Vrlo atraktivan i uzbudljiv roman.
 

 

scan : svjetlohodni
obrada: volter
 
 
 
 
format: epub + mobi + pdf
jezik: hrvatski
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Mrtve linkove prijavite na dugme Report


Thanked by 81 Members:

#4
Lena_Lenči

Lena_Lenči

  Bronze Member

 • Members
 • PipPipPipPip
 • 1,560 posts
 • 68167 thanks

Menuet za gitaru

 

Gora-brez-Prometeja---Vitomil-Zupan---Cl

 

Roman Menuet za gitaru (1975) Vitomila Zupana (1914–1987) opisuje nemačku ofanzivu s kraja 1943. godine, i, svojim manjim delom, susret dvojice turista u Španiji 1973. – glavnog lika (ujedno i simuliranog autora osnovnog teksta romana), Jakoba Berganta – Berka, i nekadašnjeg nemačkog vojnika Josepha Bittera. Dakle, oba fabularna rukavca prate desavanja u realnom istorijskom vremenu. Ali da li je vreme u ovom romanu zaista istorijsko, linearno i neponovljivo?

Menuet je naoko jednostavan: akciona autobiografska sjećanja na NOB, posebice na njemačku ofenzivu, jeseni godine 1943. Obilje napetih događaja, akcije, juriši, bijeg, putovanje, koje je daleki odjek pikaresknog romana  Događaje isprepleće raznoliko mudrovanje. Ispod nanosa vječitih istina, koje vrijede još i u našem novom svijetu, problematizirani su i ovaj a i cijeli ostali svijet; a baš se ova kritička misao neukim staljinizirajućim ideolozima, koje autor u romanu blago ironizira, kavanskim i napola državničkim goetheovcima te fanatičkim ukalupljencima, ne sviđa. Zupan je umjetnik i piše umjetničku istinu, nezaduženu za dnevno političku upotrebu.
Idejna nosiva os, spisateljska metoda romana: nijedna stvar nije onakva kakvom se čini; svaka palica ima dva kraja i oba udaraju. Recimo da je pristup dijalektički; ali bez sinteze. Berk, glavni junak, pokušava se izboriti kao zrela cjelina, ali uzalud. Početna nježna iluzija kroz nedaće krajnjih događaja nakraju se raspline. Svijet se prepušta vrtlogu.
Život je borba. Čovjeku je suđeno da sebi postavlja ciljeve. U njegovoj je prirodi da želi biti prvi. I Berk se želi istaći. I kad kaže pisac o njemu, o sebi: Bio sam usredotočen na sebe sama, brinuo sam se samo za sebe, a bilo je prisutno i ponešto trule ambicije i častohlepnosti, onda ovo predstavljanje valja smatrati početnim koracima svakog čovjeka. Berk je potomak vojnika, nijedan od njegovih predaka nije umro u postelji. Sportaš je; čovjek akcije. Želio bi postati i postaje, privremeno, vodnik. U oružanu borbu mami ga romantično nadahnuće. Postavlja si čak kratkoročni program osvajanja, kada ga strast za pobjedom tjera k ženama. Ravna se prema vojničkoj taktici i strategiji. — Ova čovjekova polovica, poznata i iz drugih partizanskih tekstova, posebno iz Svetinine Ukane (Podvale), u Menuetu je potanko opisana.
 

 

Želim li uopće Vesnu? Ili moram samo ispuniti neku zadaću što sam je samome sebi zadao? Do vraga, a tako me uhvatilo dok sam je gledao kako hoda ispred mene. Mogao bih se zavući k njoj, možda se razigram, o, ovaj me bedasti klin još nikada nije izdao. Taj posao ipak znamo.

 
Nešto me odbija. Ali ne higijena ili nešto slično. Između sebe i Vesne osjećam zid, hladan, odbojan, i ne srušim li taj zid, bit ću sutra zlovoljan, pobijeđen, osjećat ću se kao da me iskoristila za svoje zadovoljenje nakon dobre večere, i ne pitajući se tko sam ja uopće, što je u meni: sada se moram svesrdno brinuti o njoj, moram se pobrinuti - kako umijem i znam - da ne bude gladna, da ne bude žedna, da joj bude udobno, no, uza sve to valja još nakraju staviti dlačice na dlačice, tik-tak, tik-tak tuk tuk, daj poljubac, mačkice; moja, moja, laku noć. Jer sve je to ljepše negoli surovo reći: daj već jednom, ta što čekaš? Gruba je i jednostavna, ali lijepo premazana lakom naše civilizacije. Nakon večere posve me je nedvosmisleno nekoliko puta zgrabila za stegno i stisnula. Još ovo: neću li je povaliti, izlažem se opasnosti da bude uvrijeđena; najmanje što će misliti jest to da sam impotentan ili čak homoseksualac; ta zna ona kako je privlačna, neodoljiva, najveće požude vrijedna. Kako li je samo sjedila na kolima - tako da joj se baš dobro vidjelo pod suknju, ni previše, ni premalo. Anton joj je bio strašno mrzak - on jedini nije htio pogledati u namješteni mamac; Vesnina naivna duša ne zna da je Anton točno znao zašto Vesna pokazuje bedra, i odupro joj se.

 

 

p.s.
 
Verovatno autorovo najznačajnije djelo, pa sam se malo više raspis..... raskopirao. ;)

 

 

 

scan:  nanica

obrada: volter

 

format: epub + mobi + pdf

jezik: hrvatski

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Mrtve linkove prijavite na dugme Report


Thanked by 85 Members:

#5
Lena_Lenči

Lena_Lenči

  Bronze Member

 • Members
 • PipPipPipPip
 • 1,560 posts
 • 68167 thanks

Igra s đavolovim repom

 

Mdmm4C7.jpg

 

 

Mnogima je roman Igra sa đavoljim repom Vitomila Zupana delo jedne sezone, psovka za puritansko uho i oko, a za one koji su nastojali da ga do kraja minimalizuju – daleki i pozni odjek anglosaksonskih spisateljskih, davno osvojenih i usvojenih sloboda i nazora. Međutim, kada se pomenuto delo pročita iznova, sa distance od trideset godina (prvi put je štampano 1978), još jednom se uveravamo kako je reč o romanu sposobnom da govori i o našem vremenu, sa aktuelnošću koja povremeno prelazi u jezu, nalik onoj pred kojom se nalazi svaki bolesnik koga suočavaju sa neugodnom dijagnozom.
Zupanov junak, kao, uostalom, i većina njegovih literarnih protagonista, nije od onih mudraca koji plove iznad stvarnosti, već u njoj učestvuje svom silinom i, isto tako, još žešće strada od iste te stvarnosti.
Njegovi junaci u ovom romanu žive u onom vremenu nad kojim uzdiše i vajka se nemali broj nostalgičara svih fela, nazivajući ga zlatnim i vrednim ponovnog proživljavanja.
Kakav je to roman? Kakvo je vreme i društvo za kojim čovek našeg vremena toliko tuži? A kakvi smo to mi, danas, kad nam se pakao opisan u Zupanovom romanu, odavde, pričinjava rajskim naseljem?
Odgovor na prvo pitanje možemo da posudimo od samog pisca već sa prvih stranica romana. Dakle, njegovo delo je „smesa blasfemije, pornografije, izazovne nedoličnosti, satire i ironične filozofije“.
 

"Negdašnje vrline tog Zupanovog romana ne leže samo u hrabrosti što je, kako se Zvonimir Majdak svojevremeno izrazio, ´izgubio posljednju dlaku na jeziku´ u obradi ´ispodpupčanih regiona´ – ´zajapurenim čistuncima i latentnim sladostrasnicima´ uprkos! I tu, kao i u većini svojih romana, Zupan elaborira večnu i nikad završenu borbu među ljudima,u ovom slučaju su to dvoje supružnika, pokazujući kako i u ´dvopolnom paklu´, nije ništa manje surovo negou konfrontaciji vojski, zatvorenika ili država, ustoličujući, poput svojih slavnih, već pomenutih prethodnika – ´seks kao polje obračuna´."

 

 

scan: lena

obrada: volter      

 

format: epub + mobi + pdf

jezik: srpski

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Mrtve linkove prijavite na dugme Report


Thanked by 90 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users