Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Alice Munro - Nobelova nagrada 2013.


5 replies to this topic

#1
apeiros

apeiros

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 208 posts
 • 39834 thanks

AMZivoti.jpg

 

Jedini roman Alis Manro, kanadske književnice poznate po više puta nagrađivanim zbirkama pripovedaka, predstavlja hroniku odrastanja jedne devojke u provincijskom gradiću u Ontariju četrdesetih godina. “Autobiografska po formi, ali ne i u činjenicama”, ova knjiga iskreno i psihološki pronicljivo pripoveda o formativnim godinama u životu jednog mladog bića.

    Del Džordan stanuje na kraju Flets rouda, na farmi lisica, koje uzgaja njen otac. U detinjstvu joj najčešće prave društvo jedan ekscentrični zakleti neženja i njegov brat grubijan. Kada zbog škole počinje češće da odlazi u grad, biva okružena ženama – majkom, ostrašćenim agnostikom koji prodaje enciklopedije lokalnim farmerima, majčinom cimerkom, požudnom Fern Doerti, i svojom najboljom drugaricom, Naomi, sa kojom deli radosti i frustracije adolescencije.
   Kroz ova sećanja na mladost susrete sa seksom, rađanjem i smrću, Del Džordan istražuje tamne i svetle strane stasavanja u zrelu žensku osobu. Ona je duhoviti posmatrač i hroničar života jedne male sredine. A tvorac njenog lika, Alis Manro, ovim romanom još jednom dokazuje da je bez premca kada se radi o poznavanju života devojaka i žena.

 

 

Scan: severian  - hvala do neba

 

pdf, epub, azw3:

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 211 Members:

#2
apeiros

apeiros

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 208 posts
 • 39834 thanks

          Alice Munro piše uglavnom priče. Tri koje su prevedene kod nas i objavljene u književnim časopisima "Polja" i "Letopis Matice srpske" objedinila sam u sledećem uratku. Časopisi sa pričama mogu se naći na netu.

Alice-Munro-books-jpg.jpg

 

pdf, epub, azw3:

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 148 Members:

#3
severijan

severijan

  Bronze Member

 • BD tim
 • PipPipPipPip
 • 1,103 posts
 • 56380 thanks

Alice Munro - Služba, družba, prošnja, ljubav, brak

 

 

sluzba-druzba.jpg

 

     U ovoj zbirci priča kanadska autorica i dobitnica Nobelove nagrade za 2013. god., Alice Munro piše o vezama iz djetinjstva, o gerijatrijskim vezama, a najčešće o svojoj generaciji, koja je u brak ulazila tokom pedesetih, o tadašnjim strogim muževima, koji su s osiguranim zavjetom i osiguranim seksom od nesigurnih mladića i prosaca postali odlučni i prijekorni supružnici. I dok su se oni brinuli o uzdržavanju obitelji, i učili "kako se klanjati pred šefovima i kako upravljati suprugama", ove potonje su, zatvorene u kući s djecom, skliznule u drugu adolescenciju, "u vedru bezbrižnost", "sanjarske pobune", "subverzivna okupljanja". Iz tog komposta rađali su se slučajni susreti, sudbine, ili komplicirane vremenske petlje uz pomoć kojih su se otkrivali novi muškarci, ponovo se otkrivao seks, i ponovo se otkrivala ljubav.

     Roditelji najčešće ništa ne znaju o djeci, a djeca ništa ne znaju o roditeljima, i to je jedna velika međugeneracijska blagodat. U svojim pričama Munro otkriva upravo te tajne. Iza svake priče stoji dobro čuvani trač: kako se zapravo udala Johanna (odlična naslovna priča), kakvo je poslijepodne Meriel provela s liječnikom ("Što se pamti"), kako je prijateljica od Sunny ostala uskraćena za seks i romansu s prijateljem iz djetinjstva ("Koprive"), što se dogodilo kada je Fiona završila u staračkom domu Medowlake (genijalni "Zimski vrt", gotovo pa cijeli jedan briketirani roman)... 
     Uglavnom, Alice Munro ništa nije prešutila. Njene priče su o onome što se događa ispod fasade svakodnevice, ispod uloga supruga i muževa na Zapadu u drugoj polovici XX stoljeća, dakle vremenu i prostoru u kojem i mi još uvijek živimo. Tu su čitave tajne povijesti svakog para, svake žene, a koje bi svijet okrenule naglavačke kada bi izašle na površinu, i koje se tako pomno čuvaju od budućih generacija. 
     Te male i velike tračeve Munro uvezuje u neočekivane i često komplicirane konstrukcije, dovoljne u ponekim pričama da ponesu i čitav roman, no iza kojih je uvijek sama gola intima i privatnost; sam go' život.
 
 
     Veliko hvala za sken i ocr prijatelju Haroldu Fanderu, te Forsteru za pomoć oko ocr-ovanog teksta
 
     Sređeno: doc. + pdf. (hrvatski, A4)
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

 

 

     Izvinjenje za apeiros (i svima ostalima) koja(i) je(su) morala(i) tako dugo da čeka(ju)... :blush:

 

 

 

 

a170.gifThanked by 140 Members:

#4
severijan

severijan

  Bronze Member

 • BD tim
 • PipPipPipPip
 • 1,103 posts
 • 56380 thanks

Alice Munro - Dragi život 

(Srpsko izdanje: Goli život - Agora)

 

 

proizv9564.jpg

 

     Posljednja zbirka Alice Munro („Dear Life", 2012.) dolazi u dvodijelnom paketu. Veći segment "Dragog života" sastavljen je od deset priča. Priče su duge od dvadeset do trideset stranica, svaka je u biti mali, komprimirani roman, a mahom tematiziraju poslijeratni život žena.
     No tamo gdje bi zbirka „Dragi život" trebala završiti nalazi se dodatak. On je bitno manji, sastoji se od četiri kraća teksta i sveukupno tek pedesetak stranica. Dodatak je odvojen podnaslovom „Finale", a prema zadnjem tekstu naslovljena je i cijela zbirka. Uz podnaslov je i kratka bilješka. U njoj stoji da „četiri posljednja teksta u ovoj knjizi nisu baš prave priče", da „čine zasebni dio, autobiografski", te da je to „prvo i posljednje" što Alice Munro ima reći o vlastitom životu.
     Ove citate možemo i ponoviti. Dakle, imamo ne „baš prave priče", „autobiografske" tekstove, i uz to još i „prve i posljednje"... Za odmjerenu, narativno savršeno preciznu spisateljicu koja se kloni velikih izljeva emocija i velikih riječi - ovo su velike riječi. „Dragi život" je objavljen godinu dana prije dobitka Nobelove nagrade i godinu dana prije smrti supruga. Alice Munro je sada u osamdesetima, bogatija za Nobela i siromašnija za supruga. Podnaslov „Finale" može nam sugerirati da je na kraju puta: i literarnog i životnog. U tom smislu, njen maleni dodatak zbirci „Dragi život" nešto je poput posljednje poruke, oporučnog pisamca.

     Munro prije svega piše o poslijeratnim promjenama i novom društvenom položaju žena. Prije Drugog svjetskog rata, a djelomično i nakon njega, žene su bile vezane uz kuću. Riječ feminizam nije postojala; „bilo kakva ozbiljna ideja, ambiciju da i ne spominjemo, čak i čitanje obične knjige, doživljavalo se kao nešto sumnjivo, nešto zbog čega vam je dijete moglo zaraditi upalu pluća, a politička primjedba na zabavi mogla je vašeg muža stajati unapređenja. Ne bi bilo važno čak ni o kojoj je političkoj stranci riječ..." (priča „Stići do Japana").
     I još; „u ono doba od žena se očekivalo da se povuku iz javnosti kad trudnoća postane vidljiva" („Otići iz Maverleya"), za djevojku „vožnja biciklom nije dolazila u obzir", na crkvama su oglašavani „popisi ljudi koji idu u pakao" („Utočište"), a muškarce je ushićivao „infantilni ženski mozak" i njegove „šarmantne mušice" („Dolly").
     Nakon rata, posebice sa šezdesetima, sve je to nestalo. Žene su se počele „prepuštati", „davati": „zahtijevala se autentičnost" („Stići do Japana"). Samozatajne učiteljice bile su spremne „leći u svaku močvaru ili blatnjavi jarak i pustiti da im se kralješnica drobi na stijenju uz cestu kad bi zatražio da to naprave stojećki" („Amundsen"), majke su odlučile ostaviti svilene spavaćice u ladici i hodati po kući gole („Šljunak")...
     To su bile promjene koje su se događale, koje je Alice Munro opisivala, i u kojima je i sama živjela (od prvog muža rastala se upravo nakon šezdesetih). Teško je, a i nepotrebno, iz tih priča izvlačiti autobiografske detalje, no neke opće poveznice su očite. I povrh svega, očit je „duh vremena", njegov emocionalni naboj, i emancipatorski potencijal. Priče Alice Munro zapravo su dragocjeni narativni modeli koji oslikavaju i objašnjavaju te revolucionarne godine. I dakako: u njima je Munro sudjelovala svojim pisanjem koliko i svojim življenjem. Tog autobiografskog aspekta sada se i sama dotakla.

 

 

          Zahvalnost, naravno, Haroldu Fanderu

 

          Doc. + Pdf.   (hrvatski; A-4)

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

 

 

a170.gifThanked by 124 Members:

#5
severijan

severijan

  Bronze Member

 • BD tim
 • PipPipPipPip
 • 1,103 posts
 • 56380 thanks

Alice Munro - Javne tajne

 

 

javne-tajne-Copy.jpg?resize=207%2C300

 

 

     Javne tajne, prvi put objavljene 1994. godine, osma su zbirka priča Alice Munro.

     Već se od početnih redaka prve priče Skriveno i otkriveno nazire jedna od velikih tema ove zbirke ‒ razorna moć starih ljubavi i prisjećanja. Louisa, mlada knjižničarka koja primi neočekivano pismo vojnika s ratišta, teško je mogla zamisliti koliko će je daleko odnijeti njena znatiželja. Sve su priče u tom pogledu slične ‒ daju više od očekivanja. Intimne su, ali napete, suzdržane, ali intenzivne, jednostavne, ali majstorske, smještene u živopisnom kanadskom gradiću, no sežu i na druge kontinente.

     Autorica temeljito i lucidno istražuje ženske teme, no kroz oči osam fikcionalnih žena propituje i zajedničku kulturu i opće vrijednosti svjetova u kojima egzistiraju. Ove priče, u kojima neočekivano odjekuju tuđi životi, također govore o prazninama u sjećanju, ali i o neskladu u našim vlastitim egzistencijama: naša prošlost, kaže Alice Munro, čini nas strancima nama samima.

 

 

     Zahvalnost, po običaju, Haroldu Fanderu

 

     Doc, Pdf, hr, A4

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

 

 

a170.gifThanked by 125 Members:

#6
WoodWorker

WoodWorker

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 283 posts
 • 35282 thanks
 • LocationBoston, MA

Alice Munro/Alis Manro
Javne tajne

Naslov originala: Open secrets


Izvor: DOC by severijan
Jezik: Hrvatsko-Srpski
Pismo: Latinica

Formati: EPUB/AZW3/MOBI

Download:

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 130 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users