Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Roberto Saviano - Gomorra


No replies to this topic

#1
LoTo

LoTo

    Advanced Member

  • Guests
  • PipPipPip
  • 112 posts
  • 9728 thanks
Roberto Saviano
GOMORRA
Putovanje u camorrin gospodarski imperij i san o dominaciji

u88sfe7puiskgaeatdyc.jpg

 

 

"Znam i imam dokaze. Znam odakle potječu ekonomije i odakle im miris. Miris afirmiranosti i pobjede. Ja znam što odiše profitom.
Znam. A istinitost riječi ne uzima taoce jer guta sve i sve pretvara u dokaz. Ne treba izvlačiti protudokaze ni pokretati istrage. Ona motri, odvaguje, gleda, sluša. Zna. Ne dosuđuje nikome kavez i svjedoci ne povlače iskaze. Nema pokajnika. Ja znam i imam dokaze. Znam kamo nestaju stranice ekonomskih priručnika mijenjajući svoje fra mirrors-ktale u materijale, predmete, željezo, vrijeme i ugovore. Znam.

Dokazi nisu skriveni ni u kakvom skrivenom memorijskom štapiću zakopanom u jami. Nemam kompromitirajuće snimke skrivene u garaži u nekom nepristupačnom planinskom selu. Ne posjedujem ni fotokopirane dokumente tajnih službi. Dokazi su nepobitni jer su pristrani, zabilježeni vlastitim očima, ispričani riječima i iskaljeni osjećajima koji su odjeknuli od željeza i drva. Ja vidim, osluškujem, gledam, govorim i tako svjedočim, tom ružnom riječju koja još može koristiti kad šapuće: "To je laž" na uho onoga tko sluša uspavanke o mehanizmima moći u obgrljenoj rimi. Napokon, istina je djelomična i kad bi se mogla svesti na objektivnu formulu, bila bi kemija. Ja znam i imam dokaze. Stoga govorim. O tim istinama."

Gomorra je autobiografski roman i kriminalistička studija u jednom, i u njoj nema izmišljenih likova ni romansirane radnje. Jedanaest poglavlja raspoređenih u dva dijela sasvim jednostavno nižu činjenice posložene onako kako ih pripovjedač, Savianovo autobiografsko ja, priča iz perspektive čovjeka koji je odrastao u okruženju u kojem “sistem” – što je popularan lokalni naziv za napuljsku mafiju drugdje znanu kao Camorra – drži sve konce u rukama: od osiguravanja poslovne i privatne egzistencije lokalnom pekaru do zamršenih mehanizama svjetskog haute couturea. Sistem je to u kojem se u kriznim vremenima, ponajprije u vrijeme “rata” (primjer je slavna “guerra di Secondigliano”, rat između klanova Di Lauro i tzv. secesionista, scissionisti), ne obračunava riječima, nego oružjem. I sam je autor odavno razočarana oca naučio da je muškarac s pištoljem a bez sveučilišne diplome samo šupak s pištoljem, isto kao što muškarac s diplomom a bez pištolja nije ništa nego tek šupak s diplomom. Da bi bio čovjek, Saviano je morao steći oboje – i pištolj i diplomu.

Jezik: hr
Format: doc, pdf

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


:ph34r: ovgyl1qqs8Sw :ph34r:

Thanked by 225 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users