Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Viktor Peljevin


9 replies to this topic

#1
Miss Smila

Miss Smila

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 805 posts
 • 12561 thanks

Viktor Peljevin
Sok od ananasa za divnu damu

sok-od-ananasa_zps1c4c96d5.jpg

Peljevinova maštovitost i parodija u ovoj knjizi kao da nadmašuju sve ono što je i do sada čitaoca dovodilo do gorkog smeha i začuđujućeg oduševljenja. Kroz pet novela on slika savremeno rusko i svetsko društvo, karikirajući priče o teorijama zavere, političkim špijuniranjima, tajnim službama koje se upliću u živote običnih ljudi, i suprotstavlja im istočnjačku religiju i misticizam koji nude pravu životnu harmoniju, ali pred kojima je čovek sa zapada sasvim mali i smešan i nije u stanju da ih dosegne. U prvoj noveli junaka angažuje državna bezbednost da putem radio-veze instalirane u plombi zuba, u ulozi Boga, šalje Džordžu Bušu poruke i političke smernice. U drugoj noveli prati se priča o čoveku koji je opstruirao rad američkih bespilotnih bombaških letelica u Avganistanu... Poslednja novela čini formalnu sponu sa naslovom knjige koji je parodijska replika na poeziju Bloka i Majakovskog.


Naslov orgiginala: Виктор Пелевин, Ананасная вода для прекрасной дамы, Войн@ и мир
Sa ruskog prevela: Mirjana Grbić
Jezik: srpski
Format: EPUB, AZW3 i PDF by Miss Smila

 
 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


MRTVE LINKOVE PRIJAVITI NA DUGME REPORT


Thanked by 406 Members:

#2
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 200 posts
 • 44871 thanks

nas_f.jpg

 

 

Viktor Peljevin - Omon Ra

 


Roman „Omon Ra” je ispovest sovjetskog kosmonauta Omona Krivomazova, koji je celi svoj život posvetio jednoj misiji: letu na Mesec. Uprkos sivilu i antiutopijskoj stvarnosti društva u kojem odrasta, koje na svaki način od njega pokušava da napravi monofunkcionalnog vojnika partije, Omon je samonikla, impresivna ličnost koja u svom svetu gradi autonomiju misli i vrednosti, ličnost koja će na kraju razotkriti laž kojoj treba da podnese žrtvu i pobediti neljudski poredak.

 

Poetična, groteskna i surova priča koja baca novo svetlo na sovjetske mitove o velikim i herojskim delima, među kojima je i let na Mesec.

U nizu bizarnih detalja koji dočaravaju atmosferu sveprožimajuće birokratije, prvi je ime glavnog junaka – Omon je skraćenica od „Odeljenje milicije za specijalne namene", dok je njegov stariji brat Ovir dobio ime prema „Odeljenju za vize i prijavu boravka".

 

Jedva izbegavši da im u školi za pilote amputiraju obe noge kako bi ponovili podvig ruskog pilota Alekseja Maresjeva i tako postali „pravi ljudi", Omon i njegov kolega Mićok upadaju u KGB-ovu supertajnu, ali kako će se uskoro ispostaviti, samoubilačku misiju na Mesec. Konačno probuđen iz dečačkog sna o pozivu astronauta, junak romana uspeva da nadmudri totalitarnu državnu mašineriju i da se, kroz gužvu moskovskog Metroa, otisne u novi život.

 

 

pdf, epub, mobi

latinica

scan i obrada: bojana888

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 338 Members:

#3
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 200 posts
 • 44871 thanks

p5_f.jpg

 

 

Viktor Peljevin – P5

 


P5 je zbirka od pet priča, međusobno vrlo različitih, ali koje sagledane zajedno održavaju tipičan književni svet Viktora Peljevina. U jednoj priči čitalac se gorko smeje saznajući kako funkcioniše sprega organizovane prostitucije, biznisa i vlasti, u drugoj se suočava sa aktuelnim trendovima gej parada čiji učesnici postaju i policajci, u ostalim pričama Peljevin nas vraća u daleku prošlost, egipatsku mitologiju ili priče s Orijenta, u kojima se susreću Istok i Zapad, nauka, magija i religija, a u kojima se verovatno kriju istine o našem dobu.

 

 

pdf, epub, mobi

latinica

scan i obrada: bojana888

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 301 Members:

#4
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 200 posts
 • 44871 thanks

sl_f.jpg

 

 

Viktor Peljevin – Šlem užasa

 


Večna Peljevinova pitanja ko sam ja i gde se to nalazim dobila su novu formu – internet-čet, u kojem sedam veličanstvenih likova, zarobljenih u Lavirintu prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, čeka Tezeja koji će ih izvesti napolje. A Lavirinta u stvari nema. I šlem užasa nije na glavi, nego u njoj.


Zar zaista mislite da ste vi taj Betmen što vas gleda u oči dok stojite ispred ogledala s njegovom maskom na licu?

 

 

 

pdf, epub, mobi

scan i obrada: bojana888

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 292 Members:

#5
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 200 posts
 • 44871 thanks

NAS_f.jpg

 

 

Viktor Peljevin - S.N.U.F.F.

 

 

Radnja romana smeštena je u postapokaliptični svet i bavi se odnosima dveju zemalja ‒ Urkaine (Urkainskog Urkaganata), koju naseljavaju „Orci“, i veštačke džinovske kugle Bizantiuma (Big Byz) koja visi iznad nje, naseljene „ljudima“.

 

Urkaina je tehnološki zaostalo društvo, u kome se govori na „gornjoruskom“ jeziku (službeni jezik je gornjo-srednjosibirski), a Bizantium je pak napredno tehnološko društvo – „demokratura“, gde prevladava crkvenoengleski jezik, sličan engleskom. Ipak, Bizantium ima probleme s nedostatkom fizičkog prostora i sa zakonom o uzrastu saglasnosti, koji zabranjuje javno stupanje u seksualni kontakt ljudima mlađim od četrdeset šest godina. Mnogi žitelji Bizantiuma žive s lutkama-robotima („surama“) različitog stepena kvaliteta.

 

Naracija se vodi iz lica „čoveka“ — Demijana-Landulfa Damilole Karpova, koji radi kao snimatelj naoružane bespilotne leteće kamere. U civilnom životu Karpov živi sa surom po imenu Kaja, koju je kupio na kredit, i koja uvlači njega i dvoje Orka u intrigu motivisanu njenim ličnim interesima.

 

 

pdf, epub, mobi

latinica

scan i obrada: bojana888

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 351 Members:

#6
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 200 posts
 • 44871 thanks

nepal_f.jpg

 

 

Viktor Peljevin – Vijesti iz Nepala


"Svi mi zapravo imamo jedan te isti problem. Samo ponos i glupost smetaju da to priznamo. Čovjek, čak i vrlo dobar, uvijek je slab ako je sam. Potreban mu je oslonac, nešto što će njegovo postojanje učiniti smislenim. On mora vidjeti odsjaj uzvišenoga sklada u svemu što radi. U tome što iz dana u dan vidi oko sebe." -kaže jedan putnik iz vlaka zvanog Žuta strijela, koji niotkuda juri prema srušenome mostu, nikada ne staje i nikamo ne stiže. U tom zatvorenom svijetu ljudi se rađaju i umiru, a katkad čak prestaju biti putnici: "Zapamti, kad čovjek prestane slušati kloparanje kotača i pristaje putovati dalje, on postaje putnik." Međutim, najveće je postignuće "Putovati vlakom i ne biti putnik u njemu."

 

Pripovjedne vragolije Viktora Pelevina katkad su toliko začudne da se čini kako imaju pravo oni koji za n]ega kažu da je psihodelični Nabokov cyber doba. Njegove satire prožete su suvremenim i drevnim simbolima, pop-kulturom i istočnjačkim vjerskim tradicijama, filozofskim meditacijama i ezoterijom, fizikom i psihologijom. Ne zanima ga kako u književnoj formi pretvoriti zbilju u iluziju, nego upravo obrnuto: pretvoriti iluziju u stvarnost. Snovi ne žive izvan nas, a što je to nemoguće - ipak je relativno. Ceriti pripovijetke iz ovog izbora: Plava svjetiljka, Vijesti iz Nepala, Sigmund u kavani i Žuta strijela smatraju se antologijskim radovima Viktora Pelevina, ali i cjelokupne ruske postmodernističkc književnosti.

 

 

knjigu je obradio severijan (pdf)   :party: 

obrada epub, mobi bojana888

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 298 Members:

#7
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 200 posts
 • 44871 thanks

nas_f.jpg

 

 

 

Viktor Peljevin - Dijalektika prelaznog perioda iz niotkuda u nikud

 


Peljevinova Dijalektika prelaznog perioda predstavlja polifonijsko delo sastavljeno od jedne elegije, romana Brojevi i šest pripovedaka.

 

Centralna tema je i ovog puta položaj savremenog ruskog čoveka razapetog između sovjetske prošlosti, globalističkih zapadnih uticaja i ruske realnosti kojoj su jednako i daleka i bliska ova dva principa. Kroz opis životnog puta glavnog junaka Stjope, autor dovodi do apsurda ne samo njega kao predstavnika svog društva i svog doba, već i čitav društveni sistem koji nam pripovedač ogoljuje i u kojem saznajemo kako funkcionišu mehanizmi pranja novca, osnivanja fiktivnih firmi i korporacija, trgovina ljudskim umovima i telima.

 

 

pdf, mobi, epub

 

scan i obrada: bojana888

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 272 Members:

#8
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 200 posts
 • 44871 thanks

nas_f.jpg

 

 

 

Viktor Peljevin – Kristalni svet

 


U prozi Viktora Peljevina, savremenog ruskog pisca svetskog glasa, bez obzira na obim i neposrednu temu, uvek se prepliću tipično ruski i univerzalni sadržaji, sadašnje i vanvremeno, realno i virtuelno. Iako ponekad govore o nečemu naizgled dalekom, nastranom i tuđem, njegove prozne celine, kao svojevrsni koani u zen pričama, uspevaju da isprovociraju čitaoca, da ga prodrmaju i izbace iz kolotečine svakodnevice i postave pitanje pravog smisla događaja i života uopšte.

Gotovo svaka priča iz ove zbirke briljantna je minijatura, istančani esej i zaokruženi sažetak nenapisanog romana...

 

„Peljevinova popularnost umnogome duguje njegovom daru za komično i satiričnoj eleganciji, a njegova proza dotiče opšte uslove života u današnjoj Rusiji. Osećanje zbunjenosti, dezorijentacije i izgubljene ravnoteže leže u osnovi svih njegovih dela.“
London Review of Books

 

„Peljevin je pesnik, filozof i hroničar pograničnih svetova. On postavlja spojnice između različitih realnosti.“
Aleksandar Genis

 

 

pdf, mobi, epub

 

scan i obrada: bojana888

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 302 Members:

#9
bane17

bane17

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 260 posts
 • 83588 thanks

gp.jpg

 

Viktor Peljevin

Generation ‘P’

 

Vavilen Tatarski, zaposlen u najvećoj moskovskoj reklamnoj kompaniji (iznikloj neposredno iz ruske mafije) otkriva da je zapravo ušao u tajno društvo Haldejaca koji poštuju kult sumerske boginje Ištar, a da piramidalna struktura novog kapitalističkog društva odgovara formi magijskog zigurata - Vavilonske kule. Stvarnosti nema. Čitava garnitura ruskih političara, uključujući i ondašnjeg predsednika Jeljcina nije ništa drugo do proizvod moćne virtuelne tehnologije koja ih dovodi na ekrane televizora čineći ih tako stvarnima.

 

Generation P je još jedna zanimljiva Peljevinova priča o manipulaciji svešću, koja bi trebalo da pokaže kako nikakve svesti, kao ni objektivne stvarnosti, zapravo nema. Postoji negde u prostranstvima večnog leda uspavani Pizdac, hromi pas sa pet nogu, koji će početi da napada i sveti se kada se jednog dana probudi. Je li to generacija P?

 

pdf

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

epub

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 279 Members:

#10
bane17

bane17

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 260 posts
 • 83588 thanks

ev_Copy.jpg

 

Viktor Peljevin

Empire 'V'

 

Srećno vam bilo još jedno putovanje kroz novu Peljevinovu ciničnu priču o Onima Koji Vladaju Ovim Svetom – ovoga puta vampirima koji nam više ne sisaju krv nego novac, u čemu im pomažu njihove zemaljske sluge Haldejci, a glavno oružje u toj prljavoj zaveri jesu magične reči glamur i diskurs, čija je suština u maskiranju i kontroli. Grubo govoreći – glamur su lepe slike, a diskurs – mudre priče o tim slikama.

 

Čitalac knjige naći ce se pred teškim iskušenjem: razmišljanja vampira o tome kako funkcioniše ovaj svet vrlo su ubedljiva i teško je ne poverovati im. Hoćete li naći slabu kariku u lancu argumenata? I za koga sebe smatrate u ovom svetu (ovom zato što i vampiri i Haldejci – njihove ljudske sluge – previše liče na našu elitu i njene metode upravljanja). Jednim od onih čijom se energijom hrane vampiri? Vernikom tajne crkve koji čeka dan kada će Bog spaliti ovaj pokvareni svet? Ili jednim od krvopija?

 

„Remek-delo, pedantno detaljno, mučno, čudnovato lepo… Ovaj prikaz raspada porodice predstavlja jedno od najmoćnijih literarnih dela poslednjih godina.“ Observer 

 

pdf

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

epub

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 262 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users