Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Robert Musil (1880-1942)


7 replies to this topic

#1
apeiros

apeiros

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 208 posts
 • 38787 thanks

robertmuzil.jpg

 

Književno delo austrijskog pisca Roberta Muzila , koje danas, možda više nego ikad ranije, utiče na tokove svetske književnosti, još uvek je nedovoljno istraženo. Nimalo slučajno. Ako bismo među piscima XX veka tražili one najobrazovanije, Robert Muzil bi sigurno ušao u najuži izbor. Najpre se u austrijskim vojnim školama pripremao za oficira, što je i postao u prvom svetskom ratu, potom studirao tehniku, bio inženjer mašinogradnje, asistent na fakultetu, pronalazač, konstruktor žiroskopa boja koji i danas nosi njegovo ime. Nezadovoljan, međutim, svim tim, počeo je da studira filozofiju, logiku i eksperimentalnu psihologiju. Ovo studiranje je krunisao uspešnom odbranom disertacije. I tada, kad su mu sva vrata bila širom otvorena da započne blistavu karijeru univerzitetskog profesora i naučnog radnika, uz sticanje mnogih laskavih titula i zvanja, iznenada sve to napušta, potpuno se posvećuje književnom radu i prihvata status slobodnog umetnika. Ovakva smela i riskantna odluka pokazuje i njegovu nepokolebijivu veru u sebe i u književnu nadarenost. Možda su baš ta njegova izuzetna svestrana obrazovanost i njegov tako ozbiljan, gotovo naučnički pristup književnosti i učiniii da se njegova dela odista ne čitaju lako i da je za njihovo razumevanje potrebno određeno književnoteorijsko obrazovanje.

Robert Muzil je najpoznatiji kao pisac jednog od najvećih i najznačajnijih romana dvadesetog veka Čovek bez svojstava, „duhovne istorije jedne epohe na izmaku”. Taj roman, kao i gotovo sva Muzilova dela, krase, pre svega, jezička virtuoznost i misaona slojevitost koje ga uzdižu u sam vrh evropskih pripovedača i esejista

 Thanked by 66 Members:
Jasnam , brčko49 , lapema , [email protected] , branislav34 , Black Baron , midhadz , s3ptease , Glaukon91 , nelle_tz , pelargonija , Vilotici , ivan gnjavic , Dekart , Istraživačica , Marni , koksy , ajero , MiloradG , vlatko59 , deluxe89 , Yersinia , Dacaaa , mjokic , igidonik , valance , asboban , markocim , senior_ff , bekisarp , fellix , gusgus , kopimaus , katarinarisan , Plutonija , maki821 , jozef69 , papaja13 , neotec , Cyrano , idodig , dacha76 , *UP , Templar86 , gaus , helena14 , lamantina , Makily , ivankovic , kaldorei , komeci , korngold111 , ralers , nemanjazzivkovic , PetarTheVetar , pribislav , walkabout , Tatjana1970 , maglaski , milandm , peter36 , Fagnar , sulejmanalfa , bosutsko , quentin , apoidea

#2
apeiros

apeiros

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 208 posts
 • 38787 thanks

Robert Musil - Tri žene

 

RobertMusil-Tri17E0ene.jpg

 

Tri novele: Griđa, Portugalkai Tonka, Muzil je objavio 1924; godine pod naslovom Tri žene (Drei Frauen). Teško je reći da li ih je on pisao polazeći od toga da će od njih sačiniti ovako povezanu celinu. No svakako je zanimljivo da te tri novele imaju izvesnih zajedničkih strukturnih elemenata. U svakoj od njih, bez obzira na to što u naslovu nose ime jedne žene, u središtu pripovedanja je svaki put neki muškarac, tako da zbirka Tri žene zapravo govori o tri muškarca i optika tih muškaraca određuje perspektivu pripovedanja.

 

epub, azw3

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 214 Members:

#3
apeiros

apeiros

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 208 posts
 • 38787 thanks

Robert Musil - Sjedinjavanja

 

Sjedinjavanja.jpg

 

Dve priče, »Savršenstvo ljubavi« i »Iskušenja smerne Veronike«, pod zajedničkim nazivom »Sjedinjavanja« Robert Muzil (1880–1942) objavio je 1911. godine. Ove dve priče je više puta prerađivao, naročito drugu, koja je najpre izdata pod nazivom »Začarana kuća« (1908) i dosta se razlikovala od one kasnije u »Sjedinjavanjima«. Koliko je Muzil bio opsednut pisanjem ovih priča vidi se iz njegovih »Dnevnika«, naročito onih iz perioda kada je dovršavao delo. Na jednom mestu priznaje da je te dve priče, oko stotinak stranica, pisao dve i po godine, da se dosta namučio i da njima nije potpuno zadovoljan. Ipak su one izuzetne i po mnogo čemu preteča kasnijeg njegovog velikog dela »Čoveka bez svojstava«. Uvek duboko misaon, tematski višeslojan i jezički virtuozan, Muzil je možda baš u njima u najvećoj meri pronikao u dubinu ljudske duše.

 

epub

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 207 Members:

#4
apeiros

apeiros

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 208 posts
 • 38787 thanks

Robert Musil - Kos

 

Kos.jpg

 

Izabrane pripovetke.

 

epub, azw3

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 209 Members:

#5
apeiros

apeiros

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 208 posts
 • 38787 thanks

Robert Musil - O gluposti

 

ogluposti.jpg

 

Na poziv austrijskog Radničkog saveza, Robert Muzil je održao, u Beču, 11. marta 1937. godine, svoje sad već legendarno predavanje o gluposti. Ponovio ga je nedelju dana kasnije, 17. marta. Iste godine, ono je bilo objavijeno kao posebna knjiga kod izdavačke kuće Berman-Fišer.

Muzil je o gluposti razmišljao, u najmanju ruku, od 1935. godine, kad je napisao niz aforizama. Deo tih aforizama objavljen je u Narodnim novinama u Bazelu (Nazional Zeitung). Dve godine docnije, predavanje u Beču mu pruža priliku da svojim razmišljanjima da konačan oblik.

 

pdf, epub

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 264 Members:

#6
apeiros

apeiros

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 208 posts
 • 38787 thanks

RMtorless.jpg

 

Robert Musil hrabro istražuje tamnu, iracionalnu stranu čovečanstva. Pomutnje gojenca Törlessa, objavljenog 1906. dok je bio student, razotkrivaju maltretiranje, snobizam i opako homoseksualno nasilje u vojnoj akademiji za dečake na rubu Habsburške monarhije. Nemilosrdna je iskrenost autorovih osećanja prema njegovoj majci, drugim ženama i druženjima s muškarcima, koja živo ilustruje krizu celog društva i kult bezosećajnost muške snage koja će uskoro dovesti do kataklizme u Prvom svetskom ratu i pojave fašizma. Jedan vek kasnije Musilov prvi roman zadržava svoju šokantnu, proročku moć.

U središtu djela je mladić Törless, suočen s psihičkim i erotičkim sazrijevanjem u vojnom internatu. Posmatrač je i učesnik sukoba nastalog nakon otkrića krađe jednog pitomca kada ostala trojica počinju duševno, tjelesno i moralno zlostavljati svojega kolegu.

 

epub, mobi, azw3

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 220 Members:

#7
apeiros

apeiros

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 208 posts
 • 38787 thanks

ostavstina.jpg

 

Sam naslov knjige Ostavština za života koja se pojavila u decembru 1935. u ciriškom Humanitas-ferlagu, bio je izvesno reakcija na provokativni članak koji je 28. juna 1933. objavio Karl Zelig: „... o koruškom piscu Robertu Muzilu koji je umro pre par godina a kojega su, kao i Kafku, proslavili tek njegovi posthumno objavljeni radovi.”

Počev od 1938. ova knjiga je stajala je na „Listi štetnih i nepoželjnih štiva“, čak je bila obeležena kao ona koja spada među spise protiv kojih je sam rajhsfirer SS bio dodatno izrekao opštu zabranu. Nije to bilo nimalo slučajno. Ovi publicistički i literarni tekstovi koji se danas, gotovo sto godina kasnije, čitaju kao uspele slike stvarnosti i istine 20. veka, njegovog obuhvatnog dehumanizovanja svih područja života i provale brutalne, ogoljene politike sile, tada su, ne bez osnova, bili doživljeni kao jedva skriveno antinacionalsocijalistički.

 

 

epub, azw3

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 301 Members:

#8
boden

boden

  Silver Member

 • BD tim
 • PipPipPipPipPip
 • 4,743 posts
 • 129385 thanks

 

Moze li pdf ? Hvala

 

ostavstina.jpg

 

Ostavština za života

 

Izvor: apeiros :clapping:

 

pdf SR

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Kako skidati s Uptoboxa
http://www.balkandow...ri/#entry425928

Thanked by 115 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users