Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Henrik Ibsen


No replies to this topic

#1
boden

boden

    Silver Member

  • BD tim
  • PipPipPipPipPip
  • 4,631 posts
  • 126367 thanks

25exyxu.jpg

 

Henrik Johan Ibsen rođen je 20. ožujka 1828. u gradiću Skienu, u Norveškoj, u religioznoj građanskoj obitelji. Nakon raspada obitelji Ibsen seli se u Grimstadt, gdje pokazuje prve znakove sklonosti ka umjetnosti. Nakon nedovršenog studija posvećuje se pisanju i postaje režiser i dramaturg Norveškog kazališta. 1851. godine uspijeva dobiti mjesto dramaturga i umjetničkog savjetnika “Norske Teatra” u Bergenu. 
 
S obzirom da je bio ravnatelj kazališta piše drame povijesno-romantičnih sadržaja, koje izvodi pred bergenskim gledateljima. 1857. godine pozvan je u Oslo kako bi preuzeo umjetničko i dramaturško vodstvo “Norveškog kazališta”. Dobivši 1864. stipendiju norveškog parlamenta za studijsko usavršavanje u inozemstvu, Ibsen polazi u Italiju. Bavio se i fotografijom. Proveo je dosta godina svog života u Njemačkoj. 1891. godine vraća se u Oslo. Intenzivno radi do 1900. godine, kada zbog udara moždane kapi postaje pet godina nepokretan. Živi tek biološki i vegetira kao biljka, bez vanjskih obilježja i bilo kakve duhovne aktivnosti ili zanimanja za svijet oko sebe, sve do smrti 23. svibnja 1906. godine. 
 
Jedan je od prvih pisaca koji uvodi emancipaciju žene kao problem koji će se sve češće odraziti na socijalnom planu u literaturi i društvu. Njegova najpoznatija djela su: Katilina, Komedija Ljubavi, Pretendenti na prijedstolje, Brand, Perr Gynt, Stupovi društva, Lutkina kuća, Sablasti, Divlja patka, Gospođa s mora. Smatramo ga jednim od najvažnijih dramatičara druge polovice 19. stoljeća.
 
 
2hnaxjs.jpg
 
Nora ili Kuća lutaka
 
Nora ili Kuća lutaka (Et dukkehjem; prevodi se i kao Lutkina kuća) drama je norveškog pisca Henrika Ibsena objavljena 1879. godine, a prvi put izvedena krajem iste godine u Kopenhagenu. Svojom temom izazvala je vrlo žestoke reakcije suvremenika: bavi se propitkivanjem tradicionalne podjele uloga među spolovima, brakom i podređenosti žena. Autor je, po vlastitim riječima, želio stvoriti "modernu tragediju", u kojoj će prikazati kako se "žena nema pravo ostvariti u današnjem društvu", jer je to "isključivo muško društvo, sa zakonima koje pišu muškarci, u kojemu su muškarci tužitelji i suci, koji ženama sude s muškog stanovišta". 
 
Nora Helmer sa svojim suprugom živi u prividno skladnom braku i sreći, ali je on razočara svojim licemjerjem, izdajom i nelojalnošću. Zbog toga se Nora, unatoč nesigurnosti koju takva hrabra odluka donosi, odlučuje na nešto nezamislivo: napušta muža i djecu, napušta obitelj. Reakcija je na ovu dramu bila izuzetno burna, premda je nakon praizvedbe, najprije u Skandinaviji a potom i drugdje, gledalište na svakoj izvedbi bilo rasprodano. 
 
Premda to nije bila autorova namjera, Nora je u cijelom svijetu, postala simbolom borbe za ženska prava i jednakost, u to vrijeme sufražetkinja i borbe za najosnovnija prava poput prava glasa ili prava na samostalno odlučivanje o imovini, bez muških skrbnika. 
 
Radnja Kuće lutaka inspirirana je dijelom sudbinom stvarne Ibsenove danske prijateljice Laure Kieler, od koje se muž, otkrivši da je bez njegovog znanja posudila novac, razveo i poslao je u umobolnicu. Laura Kieler se ipak nekoliko godina vratila svojoj obitelji, i to na muževe zamolbe, a kasnije postala poznata spisateljica.
 
HVALA janjo
 
epub, azw3, pdf HR
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Nec temere nec timide


Thanked by 125 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users