Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Nikolaj Vasiljevič Gogolj


11 replies to this topic

#1
Disco Ninja

Disco Ninja

  Bronze Member

 • BD tim
 • PipPipPipPip
 • 2,254 posts
 • 80835 thanks
 • LocationZ E M U N

Nikolaj Vasiljevič Gogolj - Taras Buljba

 

 

Taras_Buljba.jpg

 

 

Kratak istorijski roman Nikolaja Vasiljeviča Gogolja iz prve polovine XIX veka, u kome je došao do izražaja izuzetan pripovedački dar ovog pisca. Glavni junak je stari kozak, Taras Buljba, koji sa svojim sinovima Andrijom i Ostapom, polazi u borbu protiv poljskog plemstva, a u odbranu pravoslavlja. Priča je puna uzbudljivih avantura i neizvesnih borbi, a Gogoljev karakterističan humor će vas zasigurno nasmejati. Načelno, u ovoj priči Gogolj se bavi besmislom mržnje kroz primer dva slovenska naroda, što nas, nevezano za istorijski kontekst, i danas navodi na duboko razmišljanje.

 

 

Izvor: pdf sa Scridb-a. Hvala onom ko ga je postavio!

OCR, obrada & konverzija na latinicu: Disco Ninja

 

Srpski jezik, latinica

Formati: azw3, ePub & pdf

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

 

Ovo je moj upload. U slučaju mrtvih linkova, pošaljite mi PP, a ja ću obnoviti linkove.

Uživajte!

Kultura narodu!


А что, паны? - Есть ли еще порох в пороховницах? Не иступились ли сабли? Не утомилась ли козацкая сила? Не погнулись ли еще козаки? 

 


Николай Васильевич Гоголь - Тарас Бульба

 

Kad ženu štitiš kao sestru, voliš kao ženu i poštuješ kao majku, onda si pravi muškarac.


Žarko Laušević, dramski umetnik

 

Lav je jači od vuka. Slon je jači od vuka. I medved je jači od vuka. Ali od svih njih, jedino vuk nikad nije igrao u cirkusu.

 

Ruska narodna poslovica

 

Im_Hot_Youre_Not.jpg

 

 

... i sve je više varvara, a sve je manje Rimljana.

 

Momčilo Bajagić Bajaga: "Rimljani"


Thanked by 252 Members:

#2
puramoca021

puramoca021

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 252 posts
 • 15901 thanks
 • LocationЦирих / Zürich

Пратећи стриктна упутства г. Диско-Нинџе, постављам на ћирилицу пресловљен роман „Тарас Буљба“ који је дотични изволео обрадити:

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

Линк обновљен 24.1.2017.


Лајте кере Јакобсфелда ...

Thanked by 102 Members:

#3
goga57

goga57

  Newbie

 • Members
 • Pip
 • 3 posts
 • 375 thanks

Šinjel i druge priče

 

 

 

 

SINJEL-I-DRUGE-PRICE-Nikolaj-Gogolj_slik

 

 

 

 

 

pdf - cirilica

 

sken&obrada: mateja-gorilli

 

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

;)Thanked by 165 Members:

#4
janja

janja

  Silver Member

 • Members
 • PipPipPipPipPip
 • 4,087 posts
 • 169316 thanks
 • Locationbalkandownload

Mrtve duše

 

 

gogolj_veliki_forum.jpg

 

 

 

"Trpkim smijehom Gogoljevim" okarakterizirao je Branimir Donat gogoljevski "smijeh kroz suze", prikladno oslikavši autorov tragikomični humor, čiji je vrhunac dosegnuo upravo ovim remek-djelom. Gogoljev fino izbrušen kritički duh kao da vidi ama baš sve slabosti svojih suvremenika, precizno ih secira i servira s blagom porugom i ironijom, ali i s blagonaklonošću prema svemu ljudskom, s dobrohotnim razumijevanjem za svakoga, ne optužujući nikoga. Zadivljujućom lakoćom razgolitio je ondašnje prilike i ismijao provincijski mentalitet, veleposjednike i velmože, službenike i skorojeviće, stvorivši likove koji su u ruskom društvu postali obrasci za lijenost, tupoglavost, sebeljublje, potkupljivost, sljepariju... U jednom trenutku čak – kad se živi, ali duhovno mrtvi, čiji je jedini cilj stjecanje probitka na bilo koji način i pod bilo koju cijenu, cjenkaju oko mrtvih (duša) govoreći o njima kao da su živi – briše granicu između živih i mrtvih. Tako je Gogolj u knjizi, ali i knjigom samom poljuljao zakone prostora i vremena, jer bacimo li pogled na njegovu domaju ili na našu ili, uostalom, čiju god, čini se da su prilike i ljudi manje-više isti kao i prije stoljeće-dva, a mirno možemo staviti ruku u vatru da ni ranije nije bilo puno drukčije... U svakom slučaju, ova besmrtna, svevremenska, uvijek aktualna priča o "revizoru" mrtvih duša Čičikovu ostat će, po svemu sudeći, vjekovječan groteskni spomenik očigledno vjekovječnoj ljudskoj gramzivosti, gluposti, grabežljivosti, grešnosti...
Na kraju nam još preostaje da vam skrenemo pozornost na u nas prvi put objavljene izvrsne ilustracije Gogoljeva suvremenika Boklevskog, da pohvalimo obnovljeni prijevod Zlatka Crnkovića i pozovemo na ponovno čitanje ovog čudesnog "turbo klasika" uz odlomak u kojem Gogoljev tajkun i vjetropir dolazi na "genijalnu" ideju:
U taj mah našem junaku sine najblistavija misao koja je ikad ijednom čovjeku sijevnula u glavi: "O, kakva sam ja naivčina", reče sam sebi, "tražim rukavice, a obje su mi za pojasom! Pa trebam samo pokupovati sve te koji su pomrli, dok još nisu predane nove revizijske listine, pribaviti ih, recimo, tisuću, pa da mi, recimo, skrbničko vijeće isplati po dvjesto rubalja za svaku dušu: i eto ti već kapitala od dvjesto tisuća! A sad je baš povoljno vrijeme, nedavno je harala epidemija i mnogo je svijeta, hvala Bogu, pomrlo. Vlastelini su štošta zakartali, zapili i prorajtali..."

 

PDF / HR

Janja

 

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

 

 

UŽIVAJTE U ČITANJU :)Thanked by 160 Members:

#5
boden

boden

  Silver Member

 • BD tim
 • PipPipPipPipPip
 • 4,567 posts
 • 124054 thanks

m8o8wm.jpg

 

Mrtve duše

 

Umjesto vrijedne janje... 2mriiza.gif

 

epub, azw3 HR

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


POMOGNITE NAM U ODRŽAVANJU NAŠEG I VAŠEG FORUMA

aau3xxm.png

http://www.balkandow...je/#entry417322


Thanked by 187 Members:

#6
boden

boden

  Silver Member

 • BD tim
 • PipPipPipPipPip
 • 4,567 posts
 • 124054 thanks

t9yx6u.jpg

 

Veliki ruski književnik Nikolaj Vasiljevič Gogolj rođen je 1. travnja 1809. u Soročincima, kojima je i posvetio pripovijetku Soročinski sajam. Njegovo djelo, nastalo u krilu romantizma, ubrzo je postalo stijeg nove ruske realistične škole.
 
O Gogolju se pisalo i kao o jednom od utemeljitelja fantastičnog realizma, koji je rođeni brat fantastične romantike i preteča simbolizma, u njegovoj mističnoj varijanti. Nietzsche je tvrdio da je Gogolj brat moderne dekadencije, a Rudolf Kasner da je u njegovu djelu došla do izražaja psihologija podsvjesnog, pa je Gogolj u tome smislu prethodnik Kafke. Neobičnost i fantastičnost Gogoljeva očituje se u događajima, u opisivanju likova u sredini u kojoj borave, no karakteri su mu životni, svakodnevni. Govoreći o tome, on kaže: Sve one sitnice koje izmiču pogledu sijevnule su u krupnom planu u očima svih.
Mrtve duše nisu zato toliko zaplašile Rusiju i izazvale takvu buku u njoj s obzirom na to da su upozorile na neke njezine rane ili unutrašnje bolesti. Moji junaci nisu nipošto zlikovci: da sam samo jednu dobru crtu dao bilo kome od njih, čitatelj bi se sa svima njima pomirio. Ali bijeda svih zajedno uplašila je čitatelja. Uplašilo ih je to što moji junaci prolaze u povorci sve jedan bjedniji od drugoga; što nema nijedne utješne pojave. Starovremenske spahije, pripovjetka o tome kako su se posvađali Ivan Ivanovič i Ivan Nikiforovič, Kabanica i druga njegova djela puna su poezije, lirizma i tuge, usprkos fabuli koja izaziva gorak smijeh i kritiku. U komediji Revizor razgolićuje pokvarenost činovništva. Gogolj osjeća potrebu da skupi na gomilu sve što ne valja u Rusiji.
 
Pisati kako je Gogolj pisao bilo je teško. Zahtijevalo je mnogo fizičkog napora u rješavanju prokletih pitanja, borbi s policijom i cenzurom i unutrašnjih lomova, tako da Gogolj na kraju spaljuje neke svoje rukopise i 4. ožujka 1852. umire u Moskvi poremećena uma.
 
 
2l94c3t.jpg
 
Revizor
 
Revizor je izuzetno duhovita satirička drama, Gogoljevo najpoznatije i najizvođenije dramsko djelo.
 
Radnja se temelji na anegdoti koju je Gogolju prepričao njegov veliki prijatelj Puškin, kojemu se nešto slično navodno zaista i dogodilo – u provinciji je bio zamijenjen za državnog revizora. Iz takvog zapleta Gogolj gradi duhovitu društvenu komediju, ali i komediju karaktera i situacije, odnosno uspjelu komedija zabuna. Ljudsku pohlepu, pokvarenost, zastrašujuću korumpiranost ruske birokracije i iznad svega glupost, Gogolj izvrgava brutalnoj satiri. U cijeloj drami zapravo nema ni jednog jedinog pozitivnog ili makar simpatičnog lika. Suvremeni kritičari Gogolju su to zamjerili, a Gogolj je u svom stilu odgovorio da je ipak stvorio jedan pozitivan lik – smijeh.
 
Revizor je prvi put objavljen 1836. godine, a 1842. godine tiskano je i novo, ponešto prerađeno izdanje. Ruska cenzura, u to vrijeme oštra i stroga, ovu je dramu, očekivano, željela zabraniti za izvođenje, ali je car Nikolaj I. osobnom intervencijom, svjestan što mu se u državi doista zbiva, dopustio scensko uprizorenje. Praizvedba se dogodila u Petrogradu u kazalištu Aleksandrinski iste godine; nazočio joj je car i sva ruska elita.
Nakon prvih izvedbi, premda je drama omiljena kod publike, reakcija onih koji su se osjetili prozvanima ipak je bila žestoka. Gogolja je prozivao i napadao konzervativni tisak, što je na kraju završilo njegovim odlaskom u egzil u Rim.
Premda su situacija i likovi posve i tipično ruski, društveno zlo kojega ova drama šiba univerzalno je i sveprisutno, pa je Revizor od svoga nastanka prihvaćan i izvođen širom svijeta.
 
Zasluge; janja 14dpsg8.png
 
epub, azw3, pdf HR
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

POMOGNITE NAM U ODRŽAVANJU NAŠEG I VAŠEG FORUMA

aau3xxm.png

http://www.balkandow...je/#entry417322


Thanked by 242 Members:

#7
orwell

orwell

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 247 posts
 • 15813 thanks

Nikolaj Vasiljevič Gogolj - Kabanica

 

2cyksp1.jpg

 

Uz Gogoljev roman Mrtve duše, pripovijetka Kabanica (ruski: Шинель, prevodi se i kao Šinjel) smatra se temeljnim djelom ruskog realizma 19. stoljeća. Štoviše, ona je općenito prihvaćena kao majka moderne kratke priče, pa tako poznata izreka Fjodora Dostojevskog - "Svi smo mi izašli ispod Gogoljeve kabanice" - slikovito govori o ogromnom utjecaju koje je ovo djelo izvršilo na sve koji su ga pročitali.

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

jezik: hrvatski

pismo: latinica

format: epub, pdf

 

izvor: eLektireThanked by 204 Members:

#8
Carlo

Carlo

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 605 posts
 • 94865 thanks
 • LocationBrdoviti Balkan

Nikolaj Vasiljevič Gogolj

 

Šinjel i druge priče

(Nevski prospekt, Nos, Portret, Šinjel, Kočije, Ludakovi zapisi, Rim)

 

cover_xx.jpg

 

     U jednom nadleštvu... ali bolje ne kazati u kojem nadleštvu. Niko se tako lako ne naljuti kao razna nadleštva, pukovi, kancelarije, jednom rečju razni službenici, korporacije. Sada, svaki pojedinac, kad ga neko uvredi, smatra da je time uvređena cela njegova profesija...
 
 
Izvor: pdf - ćirilica sken & obrada: mateja-gorilli 
 
Obrada: Odličan posao odradio "dulence" koji mi je ustupio svoju sređenu ćiriličnu verziju (sa ispravljenim greškama) PDF & odt.
 
Finalna obrada: ("udahnuo dušu", konvertovao u latinicu, doradio PDF-ove, napravio ePUB verzije... JA
 
Hvala "dulence"
 
 
PDF + ePUB
(српски ћирилица & latinica)
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.
 

Није знање, знање знати, већ је знање, знање дати!!!


Thanked by 264 Members:

#9
Sandrine

Sandrine

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 325 posts
 • 70868 thanks
 • LocationMeđu knjigama

sl4jur.jpg

 

Zapisi luđaka

Zbirka pripovjedaka

 
- Kako su se posvađali Ivan Ivanovič i Ivan Nikiforovič
- Zapisi luđaka
- Nož
 
Izvor: Meteori & zdls
Jezik: Hrvatski
Format knjige: EPUB, AZW3
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

"...postoji samo jedan grijeh, jedan jedini. A to je krađa. Svaki drugi grijeh neka je vrsta krađe. ... Kada ubiješ čovjeka, kradeš život. Kradeš pravo njegove žene na muža, otimaš njegovoj djeci oca. Kada slažeš, kradeš nečije pravo na istinu. Kada varaš, kradeš pravo na pravdu." (Khaled Hosseini, Lovac na zmajeve)


Thanked by 206 Members:

#10
Carlo

Carlo

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 605 posts
 • 94865 thanks
 • LocationBrdoviti Balkan

Николај Васиљевич Гогољ

 

Мртве душе

 

image.jpg

 

Оригинални назив

Мёртвые души

1842.

 

     Мртве душе (рус. Мёртвые души) је роман Николаја Васиљевича Гогоља објављен 1842. године. Убраја се у једно од најпознатијих дела руске књижевности 19. века. Сам Гогољ је замислио дело као епску поему у прози и као први део трилогије коју никада није завршио. Други део који је наводно био написао, уништио је непосредно пред смрт. Иако се роман завршава у сред реченице (попут Стерновог Сентименталног путовања), сматра се да је дело комплетно у својој постојећој форми.

 

     У Русији је пре реформе о еманципацији кметства из 1861. године властелинима било дозвољено да поседују сељаке (кметове) који ће им обрађивати земљу. Они су сматрани власништвом властелина који су их могли куповати, продавати, залагати као било који комад личне својине. Као мерна јединица за сељаке коришћена је реч „душа“, на пример, " шест сељачких душа“. Радња романа заснована је на „мртвим душама“ (тј. мртвим сељацима) које се у државним списима и даље воде као живе. На другом плану, назив дела се односи и на мртве душе Гогољевих јунака.

 

     Роман Мртве душе неизмерно је утицао на даљи развој велике руске књижевности.

 

     Чичиков, тај "трговачки путник из Хада", како га је описао Набоков, оличење је духа "прошлости" (патвореност, кич, баналност), болести која је увелико захватила цело човечанство, и зато су Мртве душе сада чак и актуелније него у време када су написане.

 

     Гогољ је већ тада, пре скоро два века, сагледао у феудалној Русији ново доба, у коме је новац покретач свега, и у коме се све може купити, па и човечја душа.

 

Скен:  

Please Login or Register to see this Hidden Content

Please Login or Register to see this Hidden Content

Обрада (уз одређене допуне, у виду неке врсте поговора): ЈА

 

 

PDF + ePUB + AZW3

(српски ћирилица & latinica)

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Није знање, знање знати, већ је знање, знање дати!!!


Thanked by 268 Members:

#11
dulence

dulence

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 229 posts
 • 7627 thanks

Please Login or Register to see this Hidden Content

 

Сабрана дела

Вечери на салашу код Дикањке
Сорочински сајам
Вече уочи Ивањдана
Мајска ноћ, или Утопљеница
Изгубљено писмо
Бадње вече
Страшна освета
Иван Фјодорович Шпоњка и његова тетка
Зачарано место

Миргород
Старовременске спахије
Тарас Буљба

Виј
Прича о томе како су се посвађали Иван Иванович и Иван Никифорович

Петербуршке приче
Невски проспект
Нос
Шињел
Записи лудака
Портрет
Кочије

Рим

 

Мртве душе

Драме
Женидба
Ревизор

Драмски одломци и поједине сцене

 

Чланци и писма

 

Скен: Cyrano

 

PDF i epub. Српски/ћирилица.

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 249 Members:

#12
dulence

dulence

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 229 posts
 • 7627 thanks

Zamenjeni linkovi u gornjoj poruci zbog male korekcije epub fajla. Podebljana/boldovana oznaka za fusnotu/endnotu.Thanked by 24 Members:
farukdesa , zmija_p , Cupavic , neotec , marlonbrando , Yersinia , mamil8 , bosutsko , KGDanica , valvla , solicitor , Natasa7777777 , sanjanik , midhadz , Tanja 1971 , Haspan , sekab , gerasimrohan , boden , Pedja1983 , Bobstam , igidonik , milutin20000 , Cyrano0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users