Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Aleister Crowley


9 replies to this topic

#1
Agata

Agata

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 945 posts
 • 63435 thanks

Aleister Crowley / Alister Krouli

 

 

 

N0Uy5IG.png

 

12. oktobar 1875. 1. decembar 1947.

 

 

 


Alister Krouli (engl. Aleister Crowley), pravo ime Edvard Aleksandar Krouli (engl. Edward Alexander Crowley,* 12. oktobar 1875, Lemington Spa, Engleska – 1. decembar 1947, Hejstings, Engleska) bio je engleski okultista, mistik, pesnik, planinar, šahista i astrolog.


Edvard Krouli (engl. Edward Crowley) bio je otac dečaka koji se rodio 12. oktobra 1875. u Leamingtonnu, Worwickshire. On je uvaženi sveštenik, vlasnik pivare i član hrišćanske sekte ″Plimutska braća″ što je dečakovu mladost u velikoj meri obeležilo verskim fanatizmom. Ova tvrdnja nije do kraja ispitana i smatra se da je svesno stvorena i preuveličana od samog Alistera Kroulija.[2] Majka, Emili Bišop, poticala je iz siromašne porodice. Uglavnom je provodila vreme u kući, baveći se domaćinskim poslovima. U 11. godini ostao je bez oca. Kako su bili dobrostojeća porodica Alister 1885. upisuje Triniti Koledž u Kembridžu. Na Koledžu se ispoljavaju njegova razna interesovanja i on počinje da putuje, planinari i piše stihove, takođe u to vreme javljaju se i prvi kontakti sa misticizmom.


1898. čita ″Oblak nad svetilištem″ od Karla fon Ekerthauzena, u knjizi se govori o bratstvu koje nadgleda napredak čovečanstva. Odlučuje da stupi u kontakt sa tim redom i to mu uspeva na proleće iste godine. U novembru 1898. biva inicaran u Zlatnu zoru.  Njegovo prvo magijsko ime bilo je (šp. Perdurado) što u prevodu znači da je preživeo, izdržao do kraja.] Već 1900. u Parizu biva iniciran u najviši rang reda od strane tadašnjeg vođe Mek Gregora Metersa. Zlatna zora je u to vreme bila u dubokoj krizi i pogođen rasulom reda Krauli napušta Englesku i naredne dve godine provodi putujući. Tokom ove dve godine objavljena su mu dela ″Duša Ozirisa″, ″Tanhojzer″, ″Ambrosi Magi Hortus Rosarum″, boravi na glečeru Baltoro, osvaja vrh K-2 na Himalajima, boravi u Meksiku i sve vreme praktikuje rituale Zlatne zore. Proleća 1903. vraća se u Englesku gde upoznaje Rouz Keli(engl. Rose Kelly) i nakon nekoliko nedelja veze par stupa u brak. Alister ponovo kreće na put i narednih deset meseci proveo je krećući se po Indiji i Egiptu gde je u Kairu od 8. do 10. aprila primio ″Knjigu Zakona″, svetu knjigu Teleme.

Rouz je 1904. rodila devojčicu kojoj su dali ime Nuit. Početkom naredne godine porodica boravi u Švajcarskoj , Krouli zatim sam ponovo kreće u Kairo, potom u Indiju, Himalaje i na kraju u Kinu. U tom periodu piše poemu Orfej i sprema izdavanje sabranih dela.[2] Preko Šangaja i Njujorka 1906. se vraća u Englesku gde saznaje da je Nuit umrla od bakterijske infekcije. Te godine postavlja osnove za stvaranje Astrum Argentum-a, odnosno svog reda ″Srebrna Zvezda″, jednostavno AA.[1] Kao rezultat iskustva iz prethodnih godina 1907.pojavljuju se prve knjige Teleme, LiberLXV i Liber VII. Ponovo putuje i odlazi u Maroko i Španiju, tu je napisao ″Psihologiju Hašiša″. Neumorni avanturista 1909. sa svojim pomoćnikom Viktorom Nojburgom stiže u Alžir. Tu u pustinjama Afrike nastaje tkz ″Pustinjska avantura″, naime Krouli i Nojberg su nedeljama pešačili pustinjom i vršili rituale. Oni su navodno ″prizvali demona Horonzona″ koji im se javio u vidljivoj formi, Nojberg je zapisivao sve što se dešavalo dok se demon ispoljavao kroz svest njegovog učitelja. Ovim događajem Alister je primio u sebe svo zlo ovog demona i na taj način doživeo ″prosvetljenje″ jer je prešao preko Pakla do Svetlosti koju je simbolizovalo Horuso oko.[1] Sledbenici Alistera Kroulija ovaj ″godađaj″ koriste kako bi ga uporedili sa kušanjem Isusa Hrista u pustinji jer to Krouliju daje božansku crtu, odnosno ″anihilaiaciju ega″. Po završetku ove avanture Krouli se vraća u London.

U Londonu ga je u martu 1910. čekalo suđenje sa Mek Gregor Metersom zbog publikovanja tajni Zlatne zore. Iako ih je Krouli zaista objavio u delu ″Tajni rituali i ceremonije rozenkrojcerskog reda″. dobio je suđenje i štampao novo izdanje ovog naslova. Ubrzo se razvodi od Keli i odlazi u Moskvu gde piše ″Himnu Panu″, ″Grad Bogova″ i dobija inspiraciju da kreira Gnostičku misu. U ovom periodu dolazi u dodir sa Ordo Templi Orientisom. Teodora Rojsa upoznaje 1912. i od njega dobija punomoćje za vođenje engleskog ogranka OTO-a. Početkom 1914. sa Nojburgom objavljuje niz operacija koje će postati poznate pod imenom ″Pariski rad″. Juna iste godine odlazi u SAD u Njujork gde ostaje narednih pet godina i tu piše ″Liber Aleph″, ″Liber 97″, ″Liber 194/729″. Pored izdavanja knjiga on u Njujorsku upoznaje Leu Hirsing (engl. Lea Hirsinh), ona mu postaje žena i decembra 1919. se sa njom vraća u London gde je odlučio da osnuje ″Opatiju Teleme″. Posle nekoliko meseci izbor je pao na Siciliju i mesto Čelaf, već 1920. odlazi iz Londona, sa njim odlazi Lea,koja se porodila pre samog polaska, i ćerka Ninet Šamvej. Opatija je bila aktivna sve do 1923. a rezultat njenog rada bili su ″Liber Amrita″, ″Jedna zvezda na vidiku″, ″Liber Samekh″, ″Dnevnik uživaoca droge″, ″Komentari na knjigu zakona″, Krouli je u tom vremenu nekoliko puta putovao do Francuske gde piše ″Liber Nike″. U maju 1923. Musolini je proterao Alistera i on najpre odlazi u Tunis a zatim ponovo u Francusku. Nakon smrti Teodora Rojsa postaje poglavar OTO-a koji se deli jer neki od članova ne prihvataju Knjigu zakona i Telemu. Drugu polovinu dvadesetih godina živi u SAD-u gde mu se 1928. priključuje Izrael Regardi koji sa njim provodi naredne 4 godine, taj period obeležilo je izdavanje ″Magike u teoriji i praksi″

Početkom tridesetih godina izdao je prva dva toma ″Ispovesti″ ,finansijsku pomoć pružio mu je Karl Germer, član OTO-a, a značajnu ulogu u tehničkoj pripremi imao je Izrael Regardi. Germer je u narednim godinama finansijski pomagao Kroulija koji je često bio pred bankrotom. Do 1934. dosta vremena je provodio krećući se između Nemačke i Portugalije gde objavljuje ″Ravnodnevnicu bogova″, ″Osam lekcija o jogi″ i četvrto izdanje Knjige Zakona. Početkom Drugog svetskog rata vraća se u Englesku i tu izdaje ″Magiku bez suza″, ″Knjigu Tota″ sa novodizajniranim špilom Tarota. Poslednje delo objavio je 1947, iste godine kada je i umro, bila je to antologija poezije ″Ola″,umro je 1.decembra i kremiran je u Brajtonu uz svečanost kojoj je prisustvovala mala grupa prijatelja.

Jedan od velikih skandala desio se 1934. kada je sa devetnaestogodišnjom Patriom Mek Elpajn dobio sina Alistera Ataturka. Optuživan je za stvaranje modernog satanizma kao i da je bio narkoman. Istoričar Mark Bejnon ga u knijizi ″Londonska kletva″ optužuje za smrt sedam osoba koje su učestvovale u otvaranju grobnice Tutankamona. U Srbiji je jedan mladić pre samoubistva uzviknuo policiji ″da je Alister Krouli″. Alister Krouli je ušao u BBC-jevu listu sto najvećih Britanaca  i nalazi se na 77 mestu. Njegov lik nalazi se i na omotu albuma ″Seargent Pepers Lonely Hearts Club Band″ grupe Bitlsi.

 

izvor, wikipedia

 

 

 

 


FilesFlash je prestao sa radom, linkovi su mrtvi. Pošaljite link teme knjige koja vas interesuje na pp i link će biti zamenjen, ili prijavite uredniku.


Thanked by 18 Members:
vesna121955vesna , farukdesa , vjamovic , predragmilosav , loznicka , s3ptease , stari67 , Fortiough , rasko55 , Pellezinho , musashi58 , senefrys , ivan006 , pahuljicaaa , Sanguimel , mato.m , shijo , bilja66

#2
Agata

Agata

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 945 posts
 • 63435 thanks

Aleister Crowley - Liber 777ko0Tc5S.png


pdf
srpski


filesflesh2.jpg

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


FilesFlash je prestao sa radom, linkovi su mrtvi. Pošaljite link teme knjige koja vas interesuje na pp i link će biti zamenjen, ili prijavite uredniku.


Thanked by 95 Members:

#3
Agata

Agata

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 945 posts
 • 63435 thanks

Aleister Crowley - Magika Bez SuzavSvbu04.png


Magika Bez Suza predstavlja ličnu enciklopediju magičkih instrukcija prožetih iskustvom i objašnjenih na slobodnom jeziku.
   U ovoj knjizi Krouli pokriva mnoge teme, od korištenja Kabale kao Magičkog alata, preko etimologije i filozofije Magike, Tarota i Astrologije, do rada sa talismanima i pentaklima i detaljnim uvodom o praksama tri Magičke Škole (Bele, Crne i Žute).


pdf
srpski


filesflesh2.jpg

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


FilesFlash je prestao sa radom, linkovi su mrtvi. Pošaljite link teme knjige koja vas interesuje na pp i link će biti zamenjen, ili prijavite uredniku.


Thanked by 88 Members:

#4
Agata

Agata

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 945 posts
 • 63435 thanks

Aleister Crowley - Atlantida


g2OUFtG.png


Aleister Crowley kao jedan od sedam baštinika Atlantide proglašava istinu o toj tajnovitoj izgubljenoj zemlji. Prenosi ponuke o visoravnima i podzemnim vrtovima Atlasa, o njegovoj rasi i cilju magičara atlasa, o trgovini sa inkubima, sukubima i demonima mraka, o braku i drugim čudnim običajima Atlantiđana, o žrtvovanju bogovima, o povijesti atlasa, od najranijih početaka pa sve do trenutka prije katastrofe.


pdf
hrvatski
 

filesflesh2.jpg

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 


FilesFlash je prestao sa radom, linkovi su mrtvi. Pošaljite link teme knjige koja vas interesuje na pp i link će biti zamenjen, ili prijavite uredniku.


Thanked by 88 Members:

#5
Agata

Agata

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 945 posts
 • 63435 thanks

Aleister Crowley - Tao te king


yErDR2G.png


Kroli je prvi put planirao da objavi ovu knjigu ubrzo posle I svetskog rata, u stvari, njegov projekat je bio dobro odmakao pre, nego sto je morao da bude napušten. Rukopisi od kojih je ovo izdanje nastalo, umesto štampanog dela, kružili su u svom izvornom obliku među Krolijevim učenicima.

filesflesh2.jpg

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


FilesFlash je prestao sa radom, linkovi su mrtvi. Pošaljite link teme knjige koja vas interesuje na pp i link će biti zamenjen, ili prijavite uredniku.


Thanked by 74 Members:
Marin Zambata , lodyssey , iceman_79 , ajus , vesna121955vesna , ptar69 , raka128 , autonawy , TalijaA , farukdesa , pedjatop , Makily , mir555 , djkella , bobinator , predragmilosav , KarmaBee , anisena , ivan gnjavic , hajberi , mommihajlovic , djoxxx , Jovanka16 , s3ptease , majql , stari67 , danijelataskov , harryhaller , JecaiVlada , Fortiough , kosingas , rasko55 , gaus , misafenix , Gagi161 , epiapi , Mrvica39 , Maximilian993 , dime1321 , musashi58 , ivan006 , dzemal69 , Dixie , neotec , blaf , Makimica , komeci , jagodicabob , rajka.bogda , bobyangel , Drusus , vlajkus , duby , majlstrejn123 , heroj961 , Anthony92 , mrzlivec77 , igorbojo , Lidija Ris , peter36 , a.marelj , Mirce , anjamemedova , ksb_3d , sinke73 , sandrans , bruja , Brankadj , ivek2 , shijo , bilja66 , stantaus , dislazic , erblin

#6
Agata

Agata

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 945 posts
 • 63435 thanks

Aleister Crowley - Vojnik i grbavac


IAifjor.png


"Očekuj sedam nesreća od bogalja, četrdeset dve od ćoravog čoveka, ali kad grbavac dođe, reci nek` nam Alah na pomoći."

Arapska poslovica

pdf
srpski


filesflesh2.jpg

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


FilesFlash je prestao sa radom, linkovi su mrtvi. Pošaljite link teme knjige koja vas interesuje na pp i link će biti zamenjen, ili prijavite uredniku.


Thanked by 76 Members:

#7
Agata

Agata

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 945 posts
 • 63435 thanks

Aleister Crowley - Knjiga laži


aleister-crowley-knjiga-.jpg

Knjiga Laži,  malo remekdelo Aleister Crowley-a, koja je prvi put objavljena u Londonu1913. godine, većdugo vremena nije objavljivana. Njeno ponovno izdanje sa vlastitim autorovim komentarima pruža priliku zaneke napomene. Imali smo toliko Crowley-evog materijala o ovoj knjizi da nismo mogli učiniti ništa bolje nego da navedemo neke odlomke koje smo našli razbacane u neobjavljenim tomovima njegovih ISPOVESTI.


pdf
srpski

filesflesh2.jpg

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


FilesFlash je prestao sa radom, linkovi su mrtvi. Pošaljite link teme knjige koja vas interesuje na pp i link će biti zamenjen, ili prijavite uredniku.


Thanked by 89 Members:

#8
Prebond

Prebond

  Bronze Member

 • BD tim
 • PipPipPipPip
 • 1,932 posts
 • 48438 thanks
 • Locationiza prvog ugla...

Aleister Crowley - GOETIA


dcRXg2a.png

PDF
srpski

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


izvor: Ordo Templi Orientis Serbia


The problem with reading a good book is that you want
to finish the book but you don't want to finish the book.

_______________________________________________


Thanked by 77 Members:

#9
Prebond

Prebond

  Bronze Member

 • BD tim
 • PipPipPipPip
 • 1,932 posts
 • 48438 thanks
 • Locationiza prvog ugla...

Aleister Crowley - Astrologija


KGyeNJz.png


PDF
srpski

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


izvor: Ordo Templi Orientis Serbia


The problem with reading a good book is that you want
to finish the book but you don't want to finish the book.

_______________________________________________


Thanked by 97 Members:

#10
Prebond

Prebond

  Bronze Member

 • BD tim
 • PipPipPipPip
 • 1,932 posts
 • 48438 thanks
 • Locationiza prvog ugla...

Aleister Crowley - Knjiga Mudrosti Ili Ludosti


inL2WnB.png


PDF
srpski

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


izvor: Ordo Templi Orientis Serbia


The problem with reading a good book is that you want
to finish the book but you don't want to finish the book.

_______________________________________________


Thanked by 91 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users