Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Guy de Maupassant - Izabrane novele


No replies to this topic

#1
orwell

orwell

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 247 posts
  • 15991 thanks

Guy de Maupassant - Izabrane novele

 

getimage.png

 

 

Guy de Maupassant je utemeljitelj modernističke pripovijetke i jedan od najboljih i najutjecajnijih novelista. Prihvativši načela njegovog naturalizma, stvarao je najviše pod utjecajem Émilea Zole, ali i drugih pisaca, u prvom redu svojih prijatelja Flauberta i Turgenjeva.

 

No iznad svega Maupassant je odličan i originalan pisac. Veliki broj njegovih priča za temu ima Francusko-pruski rat 1870-71. i tragedije koje je taj rat izazvao civilnom stanovništvu. Brojne pripovijetke smješta u rodnu Normandiju (Povijest seoske sluškinje, Tellierova radnja, Na moru, Povratak), najčešće neobične priče efektnih obrata u kojima dodiruje različite teme, često pišući o prostitutkama, po čemu je poznat, i sličnom polusvijetu.

 

Premda Maupassantovim djelom dominiraju realistične teme, neke od priča su na rubu fantastičnog, ali je izlete izvan realnoga najčešće motivirao još jednom svojom omiljenom temom, ludilom. U većini novela dominira pesimistično raspoloženje. Novela Na vodi jedna od njegovih ranijih novela, kratka priča jezovite atmosfere i završetka.Dunda (Boule de Suif, zapravo Kuglica loja) također je jedna od prvih njegovih priča i zasigurno je najpoznatija. Smještena je u vrijeme Francusko-pruskog rata i pruske okupacije Normandije. U poštanskoj kočiji okuplja se raznoliko društvo koje bježi s okupiranog područja, ugledni aristokrati i građani, dvije opatice, jedan kavanski revolucionar i omražena prostitutka, koja je zapravo jedina iskreno domoljubna i spremna dati svoj doprinos borbi protiv osvajača i podnijeti žrtvu za druge, dok su ostali kukavice, licemjeri i oportunisti koji iznad svega gledaju svoj vlastiti interes. Među raznolikim prikazanim tipovima – uobičajeno za Maupassanta – prostitutka je moralno najčvršći lik.

 

Priča Đerdan donosi bizarnu anegdotu smještenu u Pariz i jedna je od Maupassantovih najpopularnijih pripovijetki s neobičnim obratom kojega su oponašali i obrađivali brojni kasniji veliki novelisti. Sličnu parišku temu donosi i njegova duža novela Nasljedstvo. Ljubav je alegorijska priča iz lova inspirirana Turgenjevom.

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

jezik: hrvatski

pismo: latinica

format: epub, pdf

 

izvor: eLektireThanked by 151 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users