Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Rešad Kadić - Bašeskijin posljednji zapis


No replies to this topic

#1
orwell

orwell

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 247 posts
  • 16902 thanks

Rešad Kadić - Bašeskijin posljednji zapis

 

cover.jpg

 

 

    Ovim romanom Kadić nam je htio približiti i oslikati Mula Mustafu Bešeskiju onako kako ga je, iz njegovih zapisa, vidio. Preciznim rukopisom oživljuje Bašeskijin lik i tragom njegovog Ljetopisa donosi njegov ambijent i vrijeme. Tako vidimo skromnog i prilježnog zapisivača kako provodi svakodnevnicu, kako teško vezuje kraj s krajem, ali se ne tuži, vidimo ga kao brižnog supruga i oca, pobožnog derviša, istinoljubivog i zabrinutog zbog loših pojava u društvu u kome živi i na koje počesto reagira. Njegov moralni lik Kadić u cjelini ocrtava na samom kraju romana, kad Bašeskija, pred svoj posljednji zapis, a osjeća da je kraj blizu, svodi sam sa sobom račune, polaže ih pred sobom iskreno, smjernošću derviša koji cio život posmatra kao proputovanje do konačnog staništa u koje treba ponijeti čistu dušu.

     Bašeskijin posljednji zapis, pisan tragom Ljetopisa, i sam se doima kao hronika koja iznosi pred nas jednu sliku Sarajeva i u njemu niz različitih likova i sudbina, pisana jezikom karakterističnim za sarajevsku čaršiju u kojoj se sve uglavnom i zbiva. Upravo su to najvrijednije stranice ovoga romana, stranice sa kojih pulsira život Sarajeva. Tipičan život čaršije u kojoj vladaju nepisani zakoni i običaji, likovi po kojima se prepoznaju ambijent i vrijeme, običaji i društveni život koji se odvija u privatnim i javnim prostorima, a sve to na osnovi historijskih fakata. Nekoliko likova izvlači Kadić da bi što vjernije oslikao vrijeme. Tu je kasap Junus, mladić koji ne zna šta bi sa silnom snagom a tanahane, nježne duše, siromah bez zaleđa koji postaje žrtvom da bi se formalno udovoljilo pravdi, a njegovim dželatima nije ni do pravde ni do istine, nego do toga da namire neke svoje račune. Pogođen tragičnom sudbinom nedužnog mladića Bašeskija razmišlja o pravdi i nepravdi pa, posmatrajući jednu potjeru, sjetno veli da se moli za onoga koga gone, ali i za one koji gone, jer se ne zna ko je kriv. Tu je i tragična sudbina jednoga Ermenina, njegove kćerke i njenoga momka, pa fini, suptilni razgovori među dervišima u tekiji, iz kojih se kristaliziraju likovi. I tako, kroz priču o priči, Rešad Kadić zaokružuje svoje kazivanje o Sarajevu XVIII stoljeća, a sve to kroz Bašeskijin Ljetopis, život ovoga hroničara i pisane historijske tragove.

 

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

jezik: bosanski

pismo: latinica

format: epub, mobi, pdf

 

izvor pdf-a: bosnamuslimmedia

epub i mobi obrada: orwell


Edited by Mmelita, 02 October 2016 - 07:29.


Thanked by 41 Members:
iljocare , tajanaaa , rus975 , reality , imaksida , zamah1 , OliVera4 , danijelataskov , knjigazasve1 , KarmaBee , vladislavrac , toki , dzemal69 , batman , s3ptease , HaFee , sandra-pavlovic , sinisa59 , Milo103 , JecaiVlada , zakizaki , tajanax , kristy90 , kvizocic , tihomirpopasanovic , white123 , infopress , sandokan036 , komeci , bobyangel , lilit_adamov , loznicka , Sanguimel , sashkitza89 , sinke73 , ilija1 , radule3 , ivek2 , bilja66 , nenadstojan , supersilj0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users