Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Olga Tokarczuk


3 replies to this topic

#1
severijan

severijan

  Bronze Member

 • BD tim
 • PipPipPipPip
 • 1,035 posts
 • 52862 thanks

Olga Tokarczuk - Dom danji dom noćni

 

 

UMBKLim.png

 

 

     U slučaju Olge Tokarczuk svaka pojavnost ima svoje vrijeme.

     Ona to interpretira u romanu s fabulom, romanu široke lepeze likova, njihovih delikatnih suodnosa, lirskih doživljaja i epskih događanja. Nudi nam roman nabijen erosom kao jednim od temeljnih pokretača; erosom putenim, erosom povijesnim, erosom svakovrsnim... Svaki junak ima svoje mitsko vrijeme, a svi skupa žive u istom povijesnom vremenu. Povijest kao oruđe samo je dio univerzalnoga vremena - bez početka i svršetka.

 

 

     Olga Tokarczuk živi u Sudetima, blizu Nowe Rude, nekada je radila kao psihoterapeutkinja, a danas predaje kreativno pisanje na opolskom sveučilištu. U domovini je jedan od najčitanijih pisaca, čije se knjige dočekuju uz veliki interes publike i blagonaklonost kritike, dok je izvan Poljske, vjerojatno, među najvažnijim europskim prozaistima današnjice.

     Njezina pripovjedna manira, model koji ponavlja i varira iz knjige u knjigu, nije, međutim, nimalo jednostavna, traži vrlo pažljive prevoditelje i čitatelje: izmjenjuju se različiti narativni i vremenski tokovi, različite razine stvarnosti, pa i autorski prosede, jer autorica lako i često prelazi iz čvrstoga realizma i dokumentarizma u snovitu i oniričku prozu, u bajku, u unutrašnji monolog, a zatim, opet, u realističku i dnevničku prozu. Ne bi to bilo neobično, pisci, dobri pa i loši, često i rado stvaraju zbrku, vezuju pripovijest u mrtvi čvor, sve nastojeći da impresioniraju nesretnoga čitatelja svojim virtuoznim umijećem pripovijedanja, pritom pokazujući ravnodušnost ili prezir prema činjenici da bi mu, možda, moglo biti dosadno ili da mu, možda, mozak nije opremljen dodatnom opremom, neophodnom za praćenje takvoga šizofrenoga proznog višeglasja, ali kod romana Olge Tokarczuk nikakve muke u čitanju nema. Sve je tako dobro i tako jasno, i čovjek se, uskoro, nakon samo nekoliko stranica, privikne na njezina pravila, pa mu se učini da samo tako i treba pisati.

     Roman “Dom danji dom noćni” bez sumnje je, uspijete li ga pronaći, jedan od najfascinantijih komada suvremene proze što leži na policama domaćih knjižara. Dijelom, posvećen je pokrajini u kojoj Olga Tokarczuk živi, opustošenoj i etnički očišćenoj nakon 1945. Među kućama koje više nisu kuće, u selima koja više ne postoje i gradovima koji su izmijenili svoja unutarnja lica, premda su fasade ostale iste – nalik na ljude presađenih mozgova, u svijetu duhova i u unutarnjem svijetu onih koji su se tu, mimo vlastitoga izbora doselili, kao prognanici iz nekoga drugog grada, žitelji nekih drugih, danas mrtvih kuća, teče jedna fascinantna i uvelike neprepričljiva priča Olge Tokarczuk. Ali “Dom danji dom noćni” nije neprepričljiv na način hermetične proze ili defabuliziranih romana, naprotiv, sve bi se tu moglo nanovo ispričati i prepričati, ali bi takvo prepričavanje trajalo duže, mnogo duže, nego sama knjiga. Nevjerojatno je, naime, što je sve, i kako, kod Olge Tokarczuk kondenzirano, a svejedno je sve vrlo zračno, prostrano i široko, nigdje osjećaja pretrpanosti.

                                                           ( Miljenko Jergović )

 

 

 

     Veliko HVALA Haroldu Fanderu

 

     Doc. + Pdf.  (hrvatski; A-4)

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

a170.gifThanked by 222 Members:

#2
severijan

severijan

  Bronze Member

 • BD tim
 • PipPipPipPip
 • 1,035 posts
 • 52862 thanks

Olga Tokarczuk - Tjeraj svoj plug preko mrtvačkih kostiju

 

Tjeraj-svoj-plug-preko-mrtvackih-kostiju

 

 

     Roman poznate poljske spisateljice Olge Tokarczuk, Tjeraj svoj plug preko mrtvačkih kostiju, moralni je triler koji čitatelja drži u napetosti do posljednje stranice.

     Radnja se zbiva u Kłodzkoj kotlini. Glavna junakinja je Janina Duszejko – umirovljena inženjerka mostogradnje, danas seoska učiteljica engleskoga i zemljopisa te čuvarica vikendica susjeda koji zime provode u gradu. Također je i vegetarijanka opčinjena astrologijom, a posebnu ljubav gaji prema životinjama. Kada se životinjama nanosi zlo, Janina staje u njihovu obranu i zahtijeva da ih se poštuje. Sa svojim nekadašnjim učenikom prevodi poeziju Williama Blakea, tražeći u njegovoj poeziji odgovore na pitanja vlastite životne filozofije.

     U okolici počinju umirati krivolovci i mučitelji životinja. Janina Duszejko ima teoriju o motivima i počinitelju tih zločina, ali je policija ignorira, smatrajući je bezazlenom čudakinjom koja svijet vidi kao odraz onoga što je zapisano u zvijezdama. Val nasilja se tako širi… Ipak, naša junakinja zna više, jer čita događaje iz zvijezda kao iz otvorene knjige.

 

 

     Veliko hvala Haroldu Fanderu

 

     Doc. + Pdf.  (hrvatski; A-4)

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

 

 

     Eto, konačno i od mene jedan triler (krimić?) - mada, verovatno, ne baš onakav kakv bi želeli, recimo, Petreli ili Forster - ali ipak... Vredi ga pročitati, ipak je to Tokarčukova...

 

 

a170.gif

 

 

 Thanked by 199 Members:

#3
severijan

severijan

  Bronze Member

 • BD tim
 • PipPipPipPip
 • 1,035 posts
 • 52862 thanks

Olga Tokarczuk - Pravijek i ostala vremena

 

 

gusDKmn.gif

 

 

      Prvi prevedeni u Hrvatskoj roman ove spisateljice, prozvane "otkrićem suvremene poljske književnosti" 1997. godine dobiva najugledniju čitateljsku nagradu. On predstavlja kaleidoskop vremena sastavljen iz dijelića tuđih života koja se pretapaju jedan u drugoga tvoreći tako, riječima autorice - "povijest svijeta", u kojoj se gube granice stvarnog i nestvarnog, mogućeg i nemogućeg...

 

 

     Zahvalnost, ponovo Haroldu Fanderu

 

     Doc. + Pdf.  (hrvatski; A-4)

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

 

a170.gifThanked by 187 Members:

#4
severijan

severijan

  Bronze Member

 • BD tim
 • PipPipPipPip
 • 1,035 posts
 • 52862 thanks

Olga Tokarczuk - Ormar

 

otokorm.jpg

 

 

     “Ormar” je prva knjiga priča ove poljske književnice, objavljena 1997. godine, nakon njezinih triju romana koji su je, zahvaljujući pohvalama kritike, brojnim nagradama i velikoj čitanosti, učinili jednom od najznačajnijih poljskih prozaistica dvadesetog stoljeća.

     Prva od njih, "Ormar", pomalo onirički i poetizirano govori o dijelu namještaja koji su ona i njezin životni suputnik kupili kad su doselili na mjesto gdje žive već dvadesetak godina. To je ujedno priča o odbačenosti i ponovnoj prihvaćenosti, o otuđenosti svijeta, njegovoj agresivnosti i buci, te o činjenici da u čovjeku postoi duboka potreba za skrivanjem pred svim tim u vlastiti privatni i intimni svijet.

     Drugu priču, "Brojevi", autorica je napisala nadahnuta svojim iskustvom višemjesečnog studentskog boravka u inozemstvu, gdje je vikendom radila kao sobarica u luksuznom hotelu, što joj je omogućilo da vidi strani i egzotični svijet, ali i njegovo naličje, te sagleda stvarnost iz druge perspektive nego ostali.

     Treća priča, "Deus ex", govori o kompjuterskom geniju zaokupljenom računalnim igricama kao posebnom imitacijom i simulacijom života koja čovjeku, bar na trenutak, pruža mogućnost da se osjeća poput Boga.

 

     Knjiga priča “Ormar” sadrži sve one značajke po kojima se Olga Tokarczuk izdvojila od velikog broja pripovjedača koji su se u Poljskoj javili početkom devedesetih... Savršena vještina pripovijedanja, lirski opisi koncentrirani na detalje, metafizička perspektiva u gradnji mikrosvjetova kojima vladaju zasebni zakoni i sile, privlačna tajanstvenost nadrealnog... - elementi su koji ovu prozu čine vrlo čitljivom, ali ne i banalnom, razumljivom - a ne profanom.

 

 

     Zahvalnost i sve što uz nju pripada - za prijatelja Fandera

 

     Pdf ;     Hrvatski

 

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

 

 

a170.gifThanked by 183 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users