Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Jaroslav Hašek

Švejk Hašek

6 replies to this topic

#1
abdulahv

abdulahv

  Newbie

 • Members
 • Pip
 • 49 posts
 • 3153 thanks
 • LocationBiH

Jaroslav Hašek

(1883 - 1923)

 

6qwhsj.jpg

 

Autor Doživljaja dobrog vojaka Švejka za svjetskog rata rodio se 24. travnja 1883. u Pragu u profesorskoj obitelji. Roditelji su mu bili pobožni ljudi, ali Jaroslav se još kao dječak i kasnije kao učenik odbio od njih i u zrelijoj dobi opredijelio se za slobodoumni, demokratski i revolucionarni put. Hašek nije svršio redovno školovanje jer je već iz nižih razreda gimnazije bio isključen, pa je prešao kao šegrt u prašku drogeriju, ali se ipak 1900. upisao na trgovačku akademiju i nakon apsolutorija 1902. postao bankovni činovnik. Uskoro se priključio češkom anarhističkom i socijalističkom pokretu, surađivao je humoreskama i satirama iz suvremenog života u češkoj dnevnoj, tjednoj i mjesečnoj štampi i uskoro ušao kao redaktor u dnevnik „České slovo“.

Kad je 1914. buknuo prvi svjetski rat, Hašek je unovačen i od veljače 1915. nalazi se pod komandom kapetana Ságnera, s kojim polazi na rusko bojište. Prolazi uglavnom onaj put koji je opisao u Doživljajima dobrog vojaka Švejka, prijavljuje se 1916. u čehoslovačke dobrovoljačke jedinice za borbu protiv Austro-Ugarske, a poslije Oktobarske revolucije stupa u veljači 1918. kao dobrovoljac u Crvenu armiju. I u Sovjetskom Savezu radi kao politički novinar i književnik, ali se na poziv drugova iz domovine vraća u Čehoslovačku 19. prosinca 1920, piše ondje Doživljaje dobrog vojaka Švejka, proganjan od reakcije, ali uskoro oboli, ne dovršava djelo i umire razmjerno mlad, 3. siječnja 1923. ne navršivši ni četrdeset godina.

Hašek je bio vrlo plodan pisac. Napisao je dvadesetak knjiga humoresaka i satira, ali glavno mu je djelo ipak satirički roman Doživljaji dobrog vojaka Švejka za svjetskog rata, zamišljen u 12 knjiga, od kojih je Hašek stigao napisati tek nepune četiri knjige. To je u prvom redu roman o strahotama prvog svjetskog rata i o snalažljivosti maloga čovjeka u strašnoj ljudskoj klaonici. U drugome redu to je obračun s Austro-Ugarskom monarhijom, ismijavanje austrijskog birokratskog i militarističkog, klerikalnog i kapitalističkog svijeta. A sve to ne samo sa mnogo satire nego i sa mnogo humora, neposrednog i raspojasanog, koji olakšava ljudsku misao, tako da je to djelo omiljeno u svim krugovima čitalaca. Na račun cara, policije, suda, crkve, vojske, glupih građana i sebičnih majstora Hašek je stvorio toliko smiješnih prizora da se moramo diviti njegovoj neiscrpljivosti. A sve to nije smijeh radi smijeha, nego su uz to izrečene i mnoge životne istine koje su lebdjele u zraku, ali u njegovo ih je vrijeme izricao samo manji broj ljudi.

Mnogo je knjiga napisano o ratu, ali rijetko je koja toliko humoristična i izaziva toliko smijeha kao ova, u kojoj je Hašek stvorio nezaboravni tip Švejka kakva je rodio prvi svjetski rat, a koji se u svjetskoj književnosti stavlja uz bok općepoznatih tipova kao što su Oblomov, Tartuffe, Sancho Panza, Don Ouijote i dr. Stoga i nije čudo što je Hašekov Švejk najprevođenija češka knjiga uopće.

Prevodilac je - kao i autor - u znatnoj mjeri zadržao tadašnju stručnu vojnu terminologiju, da bi se što bolje dočarala tadašnja austrougarska atmosfera.

Prvo izdanje ovog prijevoda izašlo je u Zagrebu god. 1953, a drugo god. 1959. Predratni, Vračarevićev prijevod nije dao djelo u potpunosti, zbog cenzorske intervencije.

 

Pored gore navedene biografije na wikipediji imate biografiju autora koja se razlikuje od gornje:

 

Please Login or Register to see this Hidden Content


Edited by abdulahv, 19 March 2015 - 13:25.


Thanked by 58 Members:
ammori , gothprada , Cicek Micek , s3ptease , ladjar , cakmud , pantelia , TheGuyFromSajkas , slaavica , Carlo , bratelito , asboban , stevam , toRazlog , Despinis , gorkov666 , Milisav , nektar22 , nadira1808 , stribag , boki64ja , bojana888 , ip83 , Dragutin2020 , gluka , bile32 , srdjan23456 , mnjaukalo , srecko007 , razor5 , igorbojo , Yersinia , IkarDedal , epelaic , Seadmteh , Milosini , markusx13 , bilja66 , shijo , zwelj , need , srdragan , Pseudortograf , kartagina1954+ , shmeee , Xilipoyas , aennea , satalexa , bosutsko , stanojlo , jopek , ipsilon , Bright , nanett50 , maxxmagnus , domi12345 , atomex , deluxe89

#2
abdulahv

abdulahv

  Newbie

 • Members
 • Pip
 • 49 posts
 • 3153 thanks
 • LocationBiH

DOŽIVLJAJI DOBROG VOJAKA ŠVEJKA

ZA SVJETSKOG RATA

 

2ynl9ph.jpg

 

 

"- Ubili nam dakle Ferdinanda! - reče dvorkinja gospodinu Švejku koji je prije nekoliko godina bio otpušten iz vojske pošto ga je vojna liječnička komisija definitivno proglasila slaboumnim, pa se prehranjivao trgujući psima, ružnim, nečistokrvnim nemanima kojima je krivotvorio rodoslovlje."
 
Da ne bude zabune, Dobri vojnik Švejk nije prostodušna komedija situacije; prije će biti da je rat koji je odnio dvadeset miliona života naposljetku završio u Hašekovoj farsi. Roman počinje dan-dva nakon ubistva Franca Ferdinanda 1914. u Sarajevu koje burno odjekuje i u Pragu, gdje Švejk inače životari falsifikujući pedigree za pse i prodajući štenad onome ko ih naruči. Josef Švejk je oličenje bespomoćnog čovjeka koji u poremećenom svijetu budala i idiota, čim je uvidio da je drugačije nemoguće preživjeti, odlučuje da i sam postane jedan od njih. O kakvoj se vrsti čovjeka radi, lijepo govori i prijekor natporučnika Lukaša nakon Švejkovog opuštenog raporta da je na željezničkoj stanici upravo ukraden vojni kofer za koji je on inače bio zadužen. "Umukni! Nikada ne znam da li se pretvaraš da si glup ili si zbilja rođen takav. Drugom čovjeku bi trebalo da poživi hiljadu godina da bi počinio toliko budalaština koji si upriličio za ovih nekoliko sedmica koliko si u mom nadleštvu." 
 
To je i suština njegovog karaktera: da li je Švejk lud ili se samo pravi da je lud?
 
sken: sgordan
obrada: abdulahv
 
Knjiga je u originalu brojala gotovo 1000 stranica, te posebna zahvala strpljivom sgordan!
Hvala i janji koja je pomogla. 
 
Knjiga sadrži skoro 400 fusnota i oko 170 originalnih ilustracija. Zbog ilustracija je i sama knjiga malo "teža".
 
epub, azw3, pdf
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.
 
 
 
 

 

 Thanked by 575 Members:

#3
boden

boden

  Silver Member

 • BD tim
 • PipPipPipPipPip
 • 4,876 posts
 • 136106 thanks

mCh9aT3.jpg

 

Povijest Stranke umjerenog napretka

u granicama zakona
 
Bilo je to u proljeće 1911. godine. Na praškim Vinohradima raspisani su dopunski izbori. Tadašnje političke stranke udruživale su se u tzv. izborne kartele i krivotvorile glasove birača. U toj se situaciji u Hašekovoj boemskoj družini rađa ideja da se osnuje nova politička stranka, čiji naziv bi sadržavao riječi "umjeren", "napredak", "granica" i "zakon" i tako opisao njezin okvirni program. Osebujna stranka izabrala je iz svoje sredine najboljeg čovjeka, Jaroslava Hašeka, kao govornika i izbornog kanditata.
 
Ova knjiga po izvornosti i originalnosti stila zapravo je preteča lakog, lepršavog, a ipak intelektualno poticajnog humora Doživljaja dobrog vojaka Švejka.
 
Scan: Cyrano
Obrada: boden
 
epub, azw3, pdf HR
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Thanked by 22 Members:
kikeron , crnovcic , Andrijamugosa21 , louvancouver , andrijanasanja , Atom Ant , Aneta2014 , aennea , Prebond , lolyboly , Ginger , severijan , barskipuzic , janja , volter , jocamx , Cyrano , Nyks , Pepe le Tvor , Desh , Niki1111 , Mmelita

#4
janja

janja

  Silver Member

 • Members
 • PipPipPipPipPip
 • 4,095 posts
 • 181337 thanks
 • Locationbalkandownload

   

 

Doživljaji Pana Tenkrata

 

 

D.p.tbd.jpg

 

 

Dvadeset i sedam duhovitih priča o ljubavi, zaljubljenosti, bračnim odnosima, politici, odnosima nadređenih i radnika, vjeri, obrazovanju i slično.

 

zahvaljujući cyranu  :flower: 

 

PDF by janja

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

 

UŽIVAJTE U ČITANJU

 

epub uskoro...Thanked by 356 Members:

#5
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 254 posts
 • 70368 thanks

nas_f.jpg

 

 

Jaroslav Hašek - Komandant grada Bugulme

 

 

Od anegdote i skice Hašek, velemajstor satire i humora, gradi besprekorne i zajedljive pripovedačke crtice! Kao na najboljim stranicama „Doživljaja dobrog vojnika Švejka”, Hašek uspeva da se naruga svemu i svima, a da ostane drag, vezujući čitaoca za ono što je nekad bilo, kao da će uvek tako biti.

 

Tek sa delom „Komandant grada Bogulme”, koje nesporno ima jakih autobiografskih elemenata, dobijamo zaokruženu sliku jednog sveta u kojem obitava vojnik Šejk. Hašekov veliki roman o vojniku Švejku trebalo je da ima šest knjiga, a autor je uspeo da završi samo tri, i tek da započne četvrtu, zbog čega „Komadant” postaje još značajnije delo jer nam otkriva ne samo neke biografske pikanterije kroz lik „tovariša” Gašeka, već se i hronološki nastavlja tamo gde je Švejk stao i gde je trebalo da ode, u susret velikoj Revoluciji.

 

Pripovetke u ovoj knjizi pružaju svedočanstvo o rađanju Švejkovog lika i predstavljaju ključ za razumevanje „Doživljaja dobrog vojnika Švejka”.

 

 

pdf, epub, mobi

 

naslovnica: Cyrano :party:

 

scan i obrada: bojana888

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 351 Members:

#6
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 254 posts
 • 70368 thanks

nas_f.jpg

 

 

Jaroslav Hašek - Šašave priče


Na udaru Hašekove parodije nisu izloženi samo militarizam i muškost, nego sve temeljne civilizacijske stvari, od religije do građanskog društva. Njegovo sečivo duboko zadire u društveno tkivo, secirajući ga, pokazuje nam njegovu smehotresno praznu nutrinu.

 

Kratke i neumoljive, „Šašave priče”, po stilu i sadržaju anarhične, pripovedaju o svakodnevnom životu u Pragu, susretima sa neobičnim ljudima (jedan od junaka je i crnogorski ministar vojni!), događajima, poslovima i običajima…

 

Hašek je 1911. godine osnovao Stranku umerenog progresa u okvirima zakona, koja je ismejavala političare i „strančarenje”. Kao i u pričama, i u životu osnovni moto mu je bio: svuda oko nas su laž, licemerje i prevara, a nama ništa drugo ne preostaje nego da im se smejemo!

 

 

pdf, mobi, epub

 

naslovnica: Cyrano :party:

 

scan i obrada: bojana888

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 310 Members:

#7
Carlo

Carlo

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 629 posts
 • 105888 thanks
 • LocationBrdoviti Balkan

Јарослав Хашек

 

Доживљаји доброг војника Швејка

у Првом светском рату

 

dobri_vojnik_svejk.jpg

 

    Доживљаји доброг војника Швејка у светском рату (чеш. Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války) је незавршени сатирични роман чешког писца Јарослава Хашека издат 1923. године. Писац је планирао да се дело састоји из 6 делова али завршио је само четири због смрти од туберкулозе 1923. Сва четири дела су објављена у једној књизи.

 

    Радња романа говори о чешком ветерану Јозефу Швејку и његовим доживљајима у армији. Прича почиње атентатом у Сарајеву који претходи Првом светском рату. Швејк је толико узбуђен служењу својој држави у рату да нико не може са сигурношћу да утврди да ли је он имбецил или вешти саботер Аустроугарске армије.

 

    Прича почиње описом догађаја током прве године рата, где се Швејк придружује војсци и доживљава различите авантуре.

 

 

Ово сам обећао 

Please Login or Register to see this Hidden Content

негде 2016. Обрада је као и правда, спора али достижна!!!

 

Било је веома тешко урадити и на ћирилици. Зато је све "тешко" преко 37 мб.

 

У обради коришћени латинични скенови by 

Please Login or Register to see this Hidden Content

Please Login or Register to see this Hidden Content

Please Login or Register to see this Hidden Content

 

 

Израда ћириличног Cover-a, ћирилична транслација, све остале радње... ЈА

 

 

PDF + ePUB + AZW3

(српски- ћирилица & latinica)
 
[hide]

Please Login or Register to see this Hidden Content

 

Није знање, знање знати, већ је знање, знање дати!!!


Thanked by 226 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users