Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Dragan Velikić


6 replies to this topic

#1
Carlo

Carlo

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 611 posts
 • 97081 thanks
 • LocationBrdoviti Balkan

Dragan Velikić

 

dragan-velikic-1-360x240.jpg

 

 

     Dragan Velikić (Beograd, 3. jul 1953) je srpski književnik. Odrastao je u Puli. Diplomirao je svetsku književnost na beogradskom Filološkom fakultetu. Od 1994. do 1999. godine bio je urednik izdavačke delatnosti Radija B92. Pisao je kolumne za Nin, Vreme, Danas i Reporter. U junu 2005. godine postavljen je za ambasadora Srbije i Crne Gore u Beču, a nakon proglašenja crnogorske nezavisnosti u maju 2006, nastavlja da obavlja tu funkciju kao ambasador Srbije. Sa tog mesta je povučen nakon austrijskog priznanja samoproklamovane nezavisnosti AP Kosovo i Metohija. Kasnije je vraćen na tu dužnost, zajedno sa ostalim ambasadorima republike Srbije.
 
     Član je Srpskog književnog društva.
 
     Objavio je romane:
 
     Via pula (dobio nagradu Miloš Crnjanski)
     Astragan
     Hamsin 51
     Seberni zid (stipendija fonda Borislav Pekić)
     Danteov trg
     Slučaj Bremen
     Dosije Domašenski
     Ruski prozor (dobio Ninovu nagradu i Nagradu Meša Selimović)

 

     
     Njegove knjige su prevedene na desetak evropskih jezika. Zastupljen je u domaćim i inostranim antologijama proze.

Није знање, знање знати, већ је знање, знање дати!!!


Thanked by 92 Members:

#2
Carlo

Carlo

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 611 posts
 • 97081 thanks
 • LocationBrdoviti Balkan

Dragan Velikić

 

Ruski prozor

 

565792_velikic.jpg

 

O knjizi
     Ninova nagrada 2007. godine.
 
     „Velikić je svoj „roman-omnibus“ realizovao u tri veoma asimetrična poglavlja. U prvom je narator Danijel, ostareli dirigent, koji ispoveda svoj život. U drugom poglavlju, koje je okosnica romana, njegov će se slušalac pojaviti na sceni: Rudi Stupar, mladić iz vojvođanske varoši, nesuđeni glumac. Treće poglavlje samo je kratki appendix, u kojem junaci koji defiluju romanom iz svog, do tada nečujnog glasa svode račune s Rudijem. Možda je najveća vrlina Velikićevog pisanja, koja je uvrhunila baš u ovom romanu, njegovo izvanredno prefinjeno osećanje za „životni“ detalj koji prikazuje i priziva sa gotovo šamanskom moći materijalizacije.“
 
     Teofil Pančić
 
     „Dragan Velikić napisao je onu vrstu romana u kojem svako može naći svoj roman. Ruski prozor je briljantna, samoironična analiza malograđanina. Prust, ali sa humorom. Svaki iskreni čitalac na ovim stranicama prepoznaće malograđanina u sebi. Priznajem, ja jesam.“
 
     Jovan Ćirilov
 
     „Velikić je savršeno otporan na književne mode, kako one globalne, tako i naše lokalne. Stilska sredstva kojim je ispričana njegova priča u Ruskom prozoru svakako nisu iz sezone proljeće–ljeto. Poput mnogih velikih pisaca, Velikić je svoje djelo stvorio u otporu prema onome što jest glavna matica jedne književnosti i kulture.“
     
     Miljenko Jergović
 
U obradi korišćen PDF by "bojana888"  :yes: 
 
Izrada novog PDF-a i ePUB-a... JA
 
 
PDF + ePUB + AZW3
(srpski - latinica)
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Није знање, знање знати, већ је знање, знање дати!!!


Thanked by 494 Members:

#3
Jasminka A

Jasminka A

  Newbie

 • Members
 • Pip
 • 11 posts
 • 424 thanks

Evo, našla sam knjigu Islednik, pa da postavim link:

 

slika_283123.jpg

 

 

 

Dragan Velikić - „Islednik"

islednik-dragan_velikic_s.jpg
 

Dobitnik Ninove nagrade za 2015. godinu!

Vest o majčinoj smrti zatiče pisca u Budimpešti i postaje povod za otvaranje emotivne crne kutije, za rasplitanje višeslojnih priča i detektivsko pronicanje u svakodnevicu vremena koje više ne postoji. Ova knjiga sadrži ono po čemu je Velikić prepoznatljiv: savršen osećaj za detalj, jezičku preciznost, briljantno izbrušen stil. Roman o majci postaje autopoetička ispovest ali i povest o zemlji i ljudima kojih više nema. 

Bez imalo sumnje, do sada najbolja Velikićeva knjiga.

„Nije li svako pisanje podnošenje izveštaja? Pre svega sebi. Da li se pisac uvek razotkriva? Zavirivanje u sopstvenu utrobu ne može biti stvar književne taktike – njegova ishodišta su dublje, suštinske prirode. Ono po čemu se Islednik  izdvaja je njegov sasvim lični ton. Samorazotkrivanje. Pisac bez maske. Pronicanje u hemijski sastav vazduha disanog u detinjstvu. Prizivanje topline osmeha starih preko stotinu godina. Filmovi koji se stalno repriziraju. Mirisi. Glasovi. Zvukovi. Predmeti. Opsesivne slike...“ Nebojša Milenković

„Mnogo ljudi piše, ali je malo pravih pisaca kakav je Velikić. To je uživanje u čistoj literaturi. Njegova rečenica vas uvek vodi dalje, kao što je u muzici činio Hendriks.“ Gorčin Stojanović

 

PDF 
(srpski - latinica)
 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 397 Members:

#4
Carlo

Carlo

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 611 posts
 • 97081 thanks
 • LocationBrdoviti Balkan

Dragan Velikić

 

Islednik

 

25547174.jpg

 

U obradi korišćen PDF koji je postavila 

Please Login or Register to see this Hidden Content

Please Login or Register to see this Hidden Content

 
u gornjem postu (bez bitnijeg proveravanja)...

 

Izrada ePUB-a i AZW3, sitne korekcije... JA

 

ePUB + AZW3

(srpski latinica)

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Није знање, знање знати, већ је знање, знање дати!!!


Thanked by 436 Members:

#5
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 239 posts
 • 64573 thanks

vp_f.jpg

 

 

 

Dragan Velikić - Via Pula

 


Prvi roman Dragana Velikića, dobitnik nagrade „Miloš Crnjanski”

 

Ljubav, opsednutost i smrt, zločin kao olakšanje pred san, na stranicama ovog romana izrastaju u lirsku, a moćnu odu svetlostima i senkama Pule.

 

Roman o Puli, čiju bogatu i duboku tradiciju,a napose mentalnu atmosferu raskrsnice civilizacijskih pravaca, kultura i puteva, pisac - ukrštanjem svetova i sudbina svojih junaka, stvarnih i izmišljenih - prelama kroz prizmu glavnog junaka, neuropsihijatra.

 

 

pdf, mobi, epub

scan i obrada: bojana888

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Edited by bojana888, 13 May 2018 - 20:17.


Thanked by 501 Members:

#6
dusty

dusty

  Advanced Member

 • BD tim
 • PipPipPip
 • 810 posts
 • 90914 thanks

iSRhJOU.jpg

 

 

 

Dragan Velikić - Bonavia
 
 
 
 
„Nesvakidašnja porodična priča, sa odviše odsutnim očevima i suviše prisutnim majkama...“
Vreme
 
 
Izvanredan roman koji potvrđuje da se ovaj autor i dalje razvija unutar koordinata svog književnog sveta i da demonstrira izuzetnu pripovedačku i jezičku kulturu, gotovo savršeno izbrušen stil i fascinantan osećaj za slikovit, upečatljiv detalj. Pisac verno prati i „nadograđuje“ svoje autorske opsesije, od „malih“ opredmećenih simbola svakodnevice, preko vozova i tramvaja, i dakako gradova: Beograda, Zemuna, Budimpešte, Beča, Bostona... 
Teofil Pančić
 
 
Novi roman Dragana Velikića je ljubavna i životna priča iz vremena tranzicije i postjugoslavenskog očaja, lijepo pogođene atmosfere, pomalo obilježen onim kunderijanskim fluidnim osjećajem litosti (riječ neprevodiva, ali se prenosi kroz europske jezike). Bonavia je dobra, univerzalno komunikativna knjiga, čiji je naslov posvećen istoimenome, slavnom riječkom hotelu, a njezin autor još jednom se zasluženo potvrđuje kao jedan od europski poznatijih i prevođenijih južnoslavenskih pisaca, koji uživa veliki ugled na Starom kontinentu. 
Miljenko Jergović
 
 
Bonavia (što, uzgred, znači „srećan put“) priča je o odlascima, o ratu u kojem nismo učestvovali, o posledicama raspada Jugoslavije koje se danas svi stide, o sudbinama onih koji izlaz vide u odluci da ostanu ili pobegnu što dalje od „rodne grude“, „ognjišta“, „dedovine“... Jezički besprekorno napisan i, istovremeno, najličniji roman jednog od naših najprevođenijih savremenih autora, dobitnika najvećih domaćih literarnih priznanja. 
Srđan V. Tešin
 
 
 
epub, pdf
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 


Nekad dobiješ, a nekad te dobiju.


Thanked by 472 Members:

#7
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 239 posts
 • 64573 thanks

nas_f.jpg

 

 

 

Dragan Velikić – Severni zid

 


U književnom univerzumu Dragana Velikića, satkanom od sudbina njegovih mediteranskih junaka koji, u vrtlogu istorije i traganju za izgubljenim identitetom, domišljaju pravu istinu o svojoj zemlji – roman „Severni zid” zauzima posebno mesto koliko na planu asocijacija i metafora, toliko i na fonu balkanskog fatuma s kraja XX veka i izbegličkog mentaliteta nekadašnjih Jugoslovena.

 

Radnja romana „Severni zid“ odvija se tokom 1993. i 1994. godine. Dok besni rat u Bosni, Olga beži u Beč gde je čeka Andrej, njen muž. Njen život u stranom gradu je obeležen apatijom i očajem. Budući da ne govori nemački, Olga oživljava prošlost i nekadašnja poznanstva kako bi nečim nastanila prazninu svog života i braka. Nasuprot ovoj priči, jedna druga priča o bračnom paru odigrava se u jednom drugom, prošlom vremenu. To je priča o Džejmsu Džojsu i njegovoj ženi Nori koji su izbegli prvo u Pulu a zatim i u Trst. Paralelne sudbine ovo četvoro junaka spaja to što beže od stvarnosti u nadi da će drugde pronaći neku drugu stvarnost i da će se u njoj ukotviti.


Romani Dragana Velikića istrajno su i opsesivno variranje teme o neutaženoj čežnji ličnosti da se otme delovanju velikih mehanizama Istorije, Ideologije i Politike. Stilski gotovo besprekorno napisan, Severni zid nudi naročitu vrstu zadovoljstva u tekstu.
Tihomir Brajović

 

Temeljno i romamsijerski lukavo, mnogostruko i u nesvakidašnjoj mešavini lirske ironije i epske fragmentarnosti, pomalja se duž bedema Severnog zida ključni motiv (velike) srpske literature ovog veka, seoba, emigracija... motiv Crnjanskog, Pekićevskih torbarskih Simeona, Kišovih internacionalista i sanjara po „gulazima“. Smrt, u Velikićevom romanu, pokreće priču, ali je izgnanstvo i pustolovina – ne najmanje pustolovina pisanja – hrane i nose. Vreme istorije i vreme individue spajaju se kroz suptilno korišćenje ne samo proznih tekovina Moderne, već i kroz (apokrifnu, domišljenu) alegoriju iz biografije njenih velikana.
Svetislav Jovanov

 

 

pdf, mobi, epub

 

scan: Cyrano :clapping:

 

obrada: bojana888

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 352 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users