Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Jaroslav Putík


No replies to this topic

#1
boden

boden

    Silver Member

  • BD tim
  • PipPipPipPipPip
  • 4,419 posts
  • 119469 thanks

2i7tjd2.jpg

 

Jaroslav Putík (1923.-2013.) suvremeni je češki klasik, u nas dosad još neprevođen. Svoje prve, uglavnom novinarske radove, objavljuje 1941. ali nakon što pristupi antifašističkoj borbi biva uhapšen i sproveden u koncentracijski logor Dachau gdje je dočekao i kraj rata.
 
1958. g. velik uspjeh doživljava njegova rekonstrukcija životne priče tvorca atomske bombe Oppenheimera u knjizi Savjest. Roman Smrtna nedjelja iz 1967. uvršten je među tri umjetnički najuspjelija češka romana s kraja 60-ih. Godine 1970. dolazi na listu zabranjenih autora pa mu naredni romani izlaze u samizdatu. Dvaput je nagrađen nagradom Egona Hostovskoga: 1987. za roman Muškarac s britvom, a 1997. za roman Plišani pas. Proza Odlazak iz dvorca nagrađena je 1999. godine Jubilarnom nagradom Zaklade Češki književni fond za prozu. Kratko pred smrt 2013. primio je i nagradu zaklade Češkog centra Međunarodnog PEN kluba. 
 
Najvažnija djela su mu Savjest (1958.), Zid (1962.), Smrtna nedjelja (1967.), Muškarac s britvom (1986.), Slobodan let volijerom (1990.), Odiseja na češki način - dnevnički zapisi iz 1971.-89. (1992.), Metamorfoze mladoga muškarca (1993.), Plišani pas (1996.).

 

 

 

bey71z.jpg

 

Muškarac s britvom

 

Muškarac s britvom smatra se vrhunskim dometom pripovijednog umijeća Jaroslava Putika, čiji je cjelokupan književni rad obilježen prožimanjem ozbiljnosti i humora, uz stalno prisutnu tematizaciju hrabra pojedinca suprotstavljena političkoj moći.
 
Roman donosi životopis Jana Baudyša, skromnoga seoskog brijača, originalnoga i vrlo osebujnoga, pomalo čak šašavoga čovjeka. Takvime ga naime smatraju sumještani zbog njegove iznimne radoznalosti i prometejske težnje za širenjem vlastitih spoznaja, te pregnuća da proživi život izvan okvira propisanih konvencijama. A život proživljen bez prilagodbe očekivanjima drugih ujedno je i život prepun dogovdovština, pa junakove brojne urnebesne zgode, erotske avanture, lutanja, bijegovi i bjesovi te hrabro ustrajavanje u stavovima suprotivim vlastodržačkim političkim garniturama roman čine iznimno zabavnim, ali i drskim štivom. 
 
Muškarac s britvom slojevita je priča o ustrajnosti i nepokolebljivosti ljudskog duha, o ambicijama koje ne uspijeva ugasiti tegobna svakodnevica ni nipodaštavanje nesklone okoline, te o životnome elanu koji se opire unaprijed zadanoj pravocrtnosti linije života. To je literarni spomenik čovjekovoj težnji da usmjeri životni tijek u željenome pravcu kako se sudba ne bi morala podnositi u svojoj zadanosti, ali je to ujedno i humoristična romaneskna oda ljudskim osebujnostima, a posebice intelektualnoj radoznalosti, svojstvu koje je ljudskome rodu omogućilo razvoj te izlaz iz mraka neznanja i zabluda.
 
Scan: lolyboly 30ru2di.gif
Obrada:boden
epub, azw3, pdf HR
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Thanked by 84 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users