Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Jack Kerouac


1 reply to this topic

#1
Sandrine

Sandrine

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 316 posts
 • 59276 thanks
 • LocationMeđu knjigama

5d1m3b.jpg

 

Satori u Parizu

 

 

Ime koje izaziva asocijaciju na duh skitanja, traganja za sopstvenim identitetom i otkrivanja američkog kontinenta, na nikada definisano bitništvo – nesumnjivo je ime Džeka Keruaka, literarnog pandama Džemsu Dinu. Uz Vilijama Berouza, Nila Kesidija i Alana Ginzberga, Keruak je rodonačelnik i zvezda onoga što danas, sa prilične vremenske distance,, nazivamo bit – pokretom.
 
Gotovo svaku knjigu Keruak je napisao kao autobiografsko delo, što je običaj i sa „Satorijem u Parizu“, u kome glavni junak, autor, traga za korenima svog prezimena i porodice u Evropi, u Francuskoj, uz brojne intelektualne i emotivne avanture.
 
 
Izvor: bojana888
Jezik: Srpski
Format knjige: EPUB, AZW3
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

"...postoji samo jedan grijeh, jedan jedini. A to je krađa. Svaki drugi grijeh neka je vrsta krađe. ... Kada ubiješ čovjeka, kradeš život. Kradeš pravo njegove žene na muža, otimaš njegovoj djeci oca. Kada slažeš, kradeš nečije pravo na istinu. Kada varaš, kradeš pravo na pravdu." (Khaled Hosseini, Lovac na zmajeve)


Thanked by 177 Members:

#2
Carlo

Carlo

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 544 posts
 • 73592 thanks
 • LocationBrdoviti Balkan

Jack Kerouac

 

Na Cesti

 

3399.jpg

 

    "Sve što mu je trebalo bio je jedan kotač u ruci i četiri na cesti... znao je da će cesta postati još zanimljivija, posebno ona ispred nas, uvijek ona ispred nas... jer još nas je čekao dug put, ali nema veze, cesta je život..." - neke su od misli dvojice antijunaka ovog antologijskog djela, buntovnika koje je na mahnitu jurnjavu duž Amerike istodobno tjerala želja za razaranjem postojećega svijeta i žudnja za osvještenjem neuhvatljivog trenutka spoznaje smisla i istine o životu.

 

    Jack Kerouac, jedan od spomenutih antijunaka, je zadnju verziju opisa njihova življenja na cesti natipkao za manje od tri tjedna, na roli papira dugoj trideset metara, ali je do objavljivanja knjige prošlo više od šest godina... No, kad je roman "Na cesti" konačno objavljen izazvao je pravi prasak na američkoj literarnoj i široj kulturnoj sceni! Ni beskrajno čekanje da njegovo životno djelo izađe, ni uredničke intervencije nisu imali utjecaja na revolucionarnost Kerouacove estetike; ništa nije moglo obuzdati divlji nagon teksta, bujicu ekstatičnih spoznaja i eksploziju životne energije, koji su razbili tadašnje uvriježene stereotipe pripovijedanja i načina življenja.

 

    Kerouac je pisao jazzerski spontano -  tako da mu rečenice nalikuju jazz frazama odsviranim u jednom dahu, sve do posljednjeg atoma kisika iscijeđenog iz pluća glazbenika - a utjecao je na neka od najvećih imena rock glazbe kao što su Bob Dylan, Jim Morrison ili Simon & Garfunkel, dok ga Tom Wails navodi kao najdražeg pisca. A kad su se prvi put zaputili u poetsko osvajanje Zapada, mladi, jazzom opijeni Kerouac nije mogao ni sanjati da će roman, što će potom uslijediti, imati tako snažan utjecaj na generacije umjetnika koji će, svatko na svoj način, usvojiti i artikulirati tu njihovu potragu za životnom istinom i životom daleko od konformizma američkog građanstva i njegove srednje klase.

 

    Kao predvodnik beat generacije se, poput spomenutih glazbenika kasnije, zalagao za Ameriku ideja, ideala, filozofije i poezije, samospoznaje, glazbe, slobode, Ameriku otvorenu za drugo i drugačije, liberalnu, iskrenu, istinoljubivu...

 

***

 

    (... ) Nakon četiri godine ispunjene pokušajima da uobliči svoje ži­votno djelo, u ožujku 1951., Kerouacovi su planovi za "Na cesti" ko­načno sjeli na svoje mjesto. Čitajući Melvilleov roman "Pierre", pod­vukao je jednu rečenicu u uvodu Henrvja Murrava Kerouac kao važnu: "Melville nije pisao autobiografiju u uobičajenom smislu... pisao je autobiografiju predodžbe o samome sebi."

    Kerouac je od­lučio da se vrati na početak, i "ispovjednim" stilom ponovno za­počne priču o svojim danima na cesti, koju je reducirao na neko­liko važnijih putovanja s Cassadvjem. Ovaj put, iako je Neal Cassady/Dean Moriarty naoko glavni lik priče, Kerouac u nju uvodi i sebe kao pripovjedača u liku Sala Paradisea. Na to ga je potaknu­lo Cassadyjevo dugačko, iskreno pismo iz siječnja 1951., poznato kao "Pismo o Joan Anderson". Bilo je prepuno "prustovskih" sjeća­nja na njegova mladenačka iskustva s djevojkama.

Kerouac je u to vrijeme počeo pisati Nealovu životnu priču kao glavnu temu nove verzije romana "Na cesti". Kasnije je izjavio da je ideju za spontani stil pripovijedanja kojim se koristi u romanu "Na cesti" dobio vidjev­ši kako mu je Neal pisao pisma; sva u prvom licu, ludo, ispovjedno, potpuno ozbiljno, sa svim detaljima i koristeći se pravim imenima.

Da bi priču ispričao točnim redoslijedom, spontano i istinito, Kerouac je iznad svega trebao stvaralačku brzinu i nov pristup pro­cesu pisanja. Budući da je bio izvrstan i brz daktilograf, mogao je ispisati stranicu proznog teksta u samo nekoliko minuta. No, sma­trao je da mu mijenjanje stranica remeti tok misli. Da bi to izbjegao, zalijepio je jedan za drugi listove papira za crtanje i uredski papir iz teleprintera i tako dobio jedan dugi, neprekinuti svitak papira.

    Petog travnja 1951. godine počeo je pisati roman "Na cesti" bez predaha i odmora dok se pred njim na podu odmotavao dugačak papir ispisan tekstom koji je kontinuirano tekao: nije bilo odlomaka, a ni interpunkcije. Uz pomoć kave i benzedrina ovaj je spisateljski maraton trajao dvadesetak dana, tijekom kojih je nastao trideset metara dug svitak. Bila je to konačna verzija romana "Na cesti" danas poznata kao "the original scroll" (originalni svitak; u tom obliku objavljen tek 2007.).

 

    (iz pogovora prevoditeljice Lade Furlan Zaborac)

 

U obradi korišćen PDF (iskopan sa netaby "edin" .

 

Izrada novog PDF-a, ePUB-a i AZW3... JA

 

PDF + ePUB + AZW3

(hrvatski)

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Није знање, знање знати, већ је знање, знање дати!!!


Thanked by 297 Members:



0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users