Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Heinrich Böll


2 replies to this topic

#1
Sandrine

Sandrine

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 325 posts
 • 71663 thanks
 • LocationMeđu knjigama

f9lc7n.jpg

 

Na kraju službenog puta

 

U ovom se romanu autor poslužio naoko beznačajnom zgodom, spaljivanjem džipa zapadnonjemačke vojske, Bundeswehra, da bi raskrinkao i ismijao mnoge slabosti koje prati veliki privredni procvat njegove domovine.
 
 
 
Heinrich Böll (Köln, 21. prosinca 1917. - Kreuzau, 16. srpnja 1985.), njemački književnik
 
Bio je vojnik u Drugomu svjetskom ratu, a bio je i zarobljen. Nakon toga studirao je germanistiku te putovao po Irskoj i Sovjetskom Savezu. Godine 1947. priključio se "Grupi 47". Bio je predsjednik njemačkog PEN-a, a od 1971. godine i cjelokupnog udruženja PEN. Godine 1972. dobio je Nobelovu nagradu za književnost.
 
Djelovao je kao romanopisac, esejist, dramatičar, a u djelima je kritičar njemačke stvarnosti i moralist s pozicija kršćanskog socijalizma. Prikazuje Njemačku između svjetova: između ruševina i tereta Trećeg Reicha i nove dinamične i kompleksne zbilje boreći se za istinske humanističke vrijednosti (ljubav, slobodu, solidarnost). Sedamdesetih godina primjetan je njegov socijalni i politički angažman, posebno u obrani demokratskih principa u proturatnim i ekološkim pokretima.
 
Izvor: smucko
Jezik: Hrvatski
Format: EPUB, AZW3, PDF
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

"...postoji samo jedan grijeh, jedan jedini. A to je krađa. Svaki drugi grijeh neka je vrsta krađe. ... Kada ubiješ čovjeka, kradeš život. Kradeš pravo njegove žene na muža, otimaš njegovoj djeci oca. Kada slažeš, kradeš nečije pravo na istinu. Kada varaš, kradeš pravo na pravdu." (Khaled Hosseini, Lovac na zmajeve)


Thanked by 289 Members:

#2
severijan

severijan

  Bronze Member

 • BD tim
 • PipPipPipPip
 • 1,035 posts
 • 52993 thanks

Heinrich Böll - Anđeo je šutio

 

201311191145410.andeojesutio.jpg

 

 

          Roman bilježi trenutak tik nakon svršetka rata i spada u "književnost razvalina" - život u razrušenome gradu se tek pokušava uspostaviti, granice su još nejasne, pa i ona između života i smrti, živi su gotovo jalni mrtvima. Život živih započinje potragom za kruhom, a prate ga nejasna sjećanja na vrijeme prije, na početke rata. Potraga za kruhom istodobno je i potraga za nadom - nada je u obnovi zajedništva, u ljubavi, u dahu koji grije bližnjega. Roman je napisan 1950./51., a kao zasebna knjiga objavljen je posthumno - tek 1994. godine.

 

 

     Zahvalnost pripada, ako se ne varam, crackori, koji je ovo odskenirao još pre potopa

 

     pdf;  (Hrvatski; A-4)

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

 

 

 

a170.gifThanked by 227 Members:

#3
severijan

severijan

  Bronze Member

 • BD tim
 • PipPipPipPip
 • 1,035 posts
 • 52993 thanks

         Srećno Badnje veče i Božić svim dobronamernim ljudima sveta,

         koji ga danas/sutra slave

         

 

Heinrich Böll - Ne samo za Božić

 

 

big_590_1931.jpg

 

 

 

          Evo jedne knjige koja se doista može čitati u svako doba godine, dakle, kako joj sam naslov govori – ne samo za Božić! Böll piše jednostavno, vrlo pitko i čitko, ali to nipošto ne znači da su mu priče banalne ili „na prvu loptu“. Böllove priče u osnovi jesu satire, po kojima je autor nadaleko poznat, ali neke priče iz zbirke „Ne samo za Božić“ djeluju više kao groteske i arabeske ili čak kao „kafkaesque“, što je pridjev koji obično prevodimo kao „kafkijanski“ (no mogli bismo se poigrati pa „kafkaesku“, analogno „arabesci“, pretvoriti u imenicu, u vrstu kratke prozne forme). Kod Bölla je, naime, samo na prvi pogled sve jednostavno i zabavno. 
          Naslovna priča „Ne samo za Božić“ (iz 1952.) klasična je satira iz koje ćemo lako izvući pouku da „ono čega je previše ni s kruhom nije dobro“ ili da „nije svaki dan nedjelja“, konkretnije, nije svaki dan Božić, i ne može biti. Isto tako, lako ćemo iščitati oporu ironiju priče „Smijač“ (iz iste godine), ali s mnogim drugim pričama, ma koliko bile naizgled jednostavne, zabavne i pregledno ispripovijedane, već nailazimo na problem punog tumačenja: jednoznačnost interpretacije nam izmiče. 
          Na primjer, antologijska priča „Sabrana šutnja doktora Murkea“ iz 1955. godine nužno se iščitava kao jetka satira o njemačkoj poslijeratnoj stvarnosti, o njemačkoj krivnji i „preživjelim“ ili „kamufliranim“ intelektualcima iz nacističkog razdoblja, odnosno, na globalnoj razini, o svima tako nam dobro poznatim uljepšivačima vlastitih životopisa, riječi i postupaka. S druge strane, ova priča naznačuje i duboku, radikalnu potragu za izgubljenom transcendencijom, pa i za elementarnim smislom, a svakako i revolt nad ispraznom informacijskom bukom koja nas je, eto, sada sve tako dramatično i beznadno preplavila, gušeći sve ono što vrijedi, „da ne ostane ni spomen na ljepotu“. Preostaje li nam doista samo šutnja, kao umirućem Hamletu? 
          Priča „Neuračunljivi gosti“ iz 1954. suluda je satira kojoj se jako smijemo i iznenađeno uživamo u završetku koji je nalik neočekivanoj poanti nekog pomalo apsurdnog vica, ali što je stvarna poanta priče o obitelji čija se kuća puni ne samo beskorisnim stvarima, nego i kornjačama, nilskim konjima, devama, lavovima i drugim neuobičajenim ljubimcima, na to pitanje nećemo moći pružiti zadovoljavajući odgovor. U priči „Sjećanja mladog kralja“ ne znamo što bismo mislili o glavnom liku i njegovoj kraljici: je li s trona otišao u cirkus bježeći od odgovornosti ili slušajući što mu srce govori? Ili je cijeli svijet doista pozornica, običan cirkus? 
          Istini je, zacijelo, teško dati jednoznačan predznak. No, kao i kod svake prave književnosti, svrha Böllovih priča nije da pružaju odgovore, nego da postavljaju pitanja. Ova književnost odavno je prepoznata: nije bez razloga Heinrich Böll dobio Nobelovu nagradu za književnost još 1972. godine, upravo usred onih nekih desetak godina kada je ovo inače vrlo diskutabilno priznanje imalo svoje najjače opravdanje u iznimnim laureatima (između 1969. i 1978. dobili su je, među ostalima, Beckett, Solženjicin, Neruda, Bellow i Singer). 
 
 
          Zahvalnost za ovaj mali božićni poklon pre svega pripada prijatelju Fanderu 
 
 
         Pdf ;   (Hrvatski)
 
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

 

 

w170.gif

 

 

 

a170.gifThanked by 205 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users