Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

James Leo Herlihy - Ponoćni kauboj


No replies to this topic

#1
boden

boden

    Silver Member

  • BD tim
  • PipPipPipPipPip
  • 4,631 posts
  • 126368 thanks

35lgh37.jpg

 

 
James Leo Herlihy rođen je 27. II 1927. u Detroitu od roditelja irsko-njemačkog porijekla. Već zarana počeo je pisati igrokaze u kojima je i sam glumio, premda je kasnije podvrgavši se testu za ispitivanje profesionalne sklonosti, dobio savjet da se okani pisanja... Nakon završenog školovanja i vojske život mu ne obiluje uzbuđenjima. Međutim, iako smo naučeni da u životopisima američkih pisaca čitamo kako su često mijenjali zanimanja, broj poslova u kojima se okušao, J. L. Herlihy ne ostavlja nas u sumnji, ako ništa drugo, ima li ili nema životnog iskustva. Bio je, tako, sezonski radnik, prodavač limunade, izlagač zmija, hotelski teklić, prodavač knjiga, prodavač u trgovini, režiser, glumac i... inspektor uređaja za vođenje raketa!
Napisao je nekoliko kazališnih komada od kojih su neki postigli zapažen uspjeh. Javio se zbirkom kratkih priča »San Filbertsonovog malog i druge priče« 1960. Iste godine tiskao je i svoj prvi roman pod naslovom »Svi padaju«.
 
»Ponoćni kauboj«, roman s kojim se pročuo i izvan granica SAD, preveden je na nekoliko evropskih jezika. Po njemu je snimljen 1969. istoimeni film, jedan je od prvih igranih filmova koji su dobili rejting X zbog istinitog prikazivanja njujorške dekadencije.
 
21, studenoga 1993. izvršio je samoubojstvo u Los Angelesu.
 
 
2rzv39h.jpg
 
Ponoćni kauboj
 
Stoljećima provincijalci dolaze u gradove da ih osvoje misleći da ih to zove sudbina koja u provinciji ne daje priliku da se istakne nikakva izuzetna nadarenost, dok grad kao veliki širokogrudni potrošač svega ne čini razlike i svakome pruža mogučnosti da se istakne, proslavi i obogati. Stoljećima tako sanjaju talentirani ali siromašni pojedinci odajući se pustolovini čiji je ishod redovito mučan i tragičan. Na toj temi suvremeni američki pisac James Leo Herilhy gradi svoj roman "Ponoćni kauboj"...
 
Joe Buck sin je i unuk teksaških prostitutki. Gubitnik cijeloga života, odlučuje se preseliti u New York i zarađivati kao žigolo. Njegovo putovanje autobusom prema sjeveru kratka je turneja mračnom stranom američke unutrašnjosti. Joe stigne u veliki grad, no otkriva da ga je na prljavim bulevarima njujorškoga Times Squarea dočekao isti osjećaj zle kobi i očaja za koje je mislio da ih je ostavio za sobom. U New Yorku upoznaje Ratsoa Rizzoa, još jednog izopćenika koji živi u napuštenoj zgradi i zarađuje kao sitni prevarant. Za razliku od snažnoga kauboja iz Teksasa, Ratso je krhak i šepa. No njih dvojica imaju jednu stvar zajedničku: potpunu otuđenost. Ratso i Joe postanu na neki način prijatelji koji ovise jedan o drugome. Ratsov je san otići u Miami i ostaviti hladne njujorške zime za sobom. Nakon niza bizarnih pustolovina: zabava s orgijama, tajnovitih homoseksualnih veza i kratkog razdoblja zarađivanja kao žigolo, Joe uspije ukrasti dovoljno novca za dvije autobusne karte...
 
Scan: Giga  :clapping:
Obrada: boden
 
epub, azw3, pdf HR
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Nec temere nec timide


Thanked by 291 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users