Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)

Komandant Mark - KOLEKCIJA -


No replies to this topic

#1
Guest_*offline*_*

Guest_*offline*_*
  • Guests
  • thanks

Komandant Mark - KOLEKCIJA -

 

exYOX9F.jpg

VIlyAQo.jpg

 


Radnja stripa se zbiva na području Sjeverne Amerike tijekom američkog rata za nezavisnost (1775.-1781.). Komandant Mark je vođa grupe domoljuba koji vode gerilski rat protiv Engleza. Glavno sjedište njihova pokreta otpora je tvđrđava na jezeru Ontario. Po tome se i Markova vojska naziva Vukovi Ontarija. Osim utvrde na jezeru Ontario imaju još nekoliko razbacanih diljem područja sukoba sa Englezima.

Tijekom sedmogodišnjeg rata izme­đu Britanije i Francuske, britanski ratni brod je u blizini sjevernoameričke obale napao francuski brod koji je prevozio francuske plemiće i potopio ga. Iz brodoloma su se spasili samo jedan muškarac i jedno dijete. Na obali su ih spasili Indijanci koji su ih primili u selo. Muškarac je odgojio dječaka kao svoga te ga nazvao Mark. Naučio ga je svemu što zna, čitati, pisati ali i rukovati mačem i vatrenim oružjem. Mark je odrastao uz Indijance ali kada britanski vojnici objese njegovog poočima, Mark se počinje boriti protiv njih te ubrzo postaje vođ­a Vukova Ontarija.

Markovi zamjenici mister Bluff i Žalosna Sova su neobičan dvojac.

Mister Bluff je tajanstvena ličnost o čijoj se prošlosti malo zna. Kako sam ka×e: "Bio sam svuda osim na Sjevernom polu". Ali kada ga netko zapita nešto o njegovoj prošlosti čuva jezik kao zmija noge. Najveći ponos njegova lica je brada od koje "nema ljepše na svijetu".

Žalosna Sova je poglavica svih indijanskih plemena sa područja Velikih jezera. Pridružio se Vukovima s Ontarija nakon što su mu Crveni kaputi (Englezi) pobili njegovo pleme. Ime je dobio jer je prema pričama, u noći kada je rođen, jedna sova Čitavu noć žalosno hukala. Čitavo vrijeme je natmuren i predvi­a nesreće koje se nikada ne obistine. Vječno ratuje sa psom mistera Bluffa, Flokom koji mrzi Žalosnu sovu iz dna duše. "Vreća buha" kako ga ponekad naziva Žalosna sova, ne propušta ni jednu priliku da ugrize Žalosnu sovu dok ovaj pak napakosti Floku svaki put kada može. Ali u rijetkim prilikama, npr. kada mister Blufa zarobe neki nitkovi njih dvojica zaboravljaju na međ­usobnu netrpeljivost da bi spasili prijatelja.

Neizostavni lik je Betty, Markova djevojka (plavuša) koja svaki put kada ga nema u tvr­đavi Ontario strepi hoće li se vratiti živ iz misije. Inače Betty i Mark se znaju od djetinjstva i zaručeni su, ali vjenčanje nikako da dođ­e. Ali jadan Mark ako samo pogleda neku drugu djevojku; Betty bi mu za takvo što oči iskopala.

Još jedan lik koji se pojavljuje u nekim epizodama je El Gancho, bivši pirat kojem su na Karibima Englezi pod zapovjedništvom guvernera sir Roderika zvanog "prokleti brk" uništili brod, povješali mornare i ukrali blago. Tada se El Gancho zakleo na osvetu prokletom brkonji koji je bio postavljen za guvernera na području Ontarija. El Gancho ga je slijedio, upoznao komandanta Marka te su zajedno upali u englesku utvrdu i prokletom brkonji odrezali brkove. Slijedećom prilikom su preoteli sir Roderiku El Ganchovo blago a kada je ovom prekipjelo pa je sa svojom vojskom krenuo prema utvrdi Ontario El Gancho je sa jezera tj. broda koji su vukovi ranije oteli Englezima uništio njihovu artiljeriju te tako olakÜao borbu vukovima koje je predvodio komandant Mark u potpunom uništavanju neprijatelja. Tako se El Gancho pridružio vukovima, postao zapovjednik spomenutog broda a zauzvrat je poklonio vukovima svoje blago da ga iskoriste u borbi za slobodu Amerike.

I tako ova družina zadaje muke Englezima iz epizode u epizodu.

Ostali likovi:

Saveznici komandanta Marka:

Saveznici komandanta Marka su ljudi koji dijele njegove ciljeve, slobodu Amerike od britanske tiranije. Neki od njih su:

General Maynard je jedan od zapovjednika američke kontinentalne vojske. Posjeduje veliko imanje u Virginiji. Ima sina Cedricka koji je također u američkoj vojsci i ima Čin potporučnika. General je također prijatelj Indijskog mahara­e od Kidnaporea.

Don Sebastian Figuero je španjolski krijumčar. Kapetan je broda Andaluzija i njime sa Kariba dovozi oružje za Amerikance.

Neprijatelji komandanta Marka:

NajvćŠi neprijatelji komandanta Marka su britanski vojnici, popularno zvani Crveni kaputi, Crvene odore ili Crveni mundiri. Neki njihovi zapovjednici su se više puta ogledali u borbi s Markom.

Pukovnik Sparrow je zapovjednik britanskih postrojbi u blizini jezera Ontario. Nekoliko je puta vodio kaznene ekspedicije protiv civilnog stanovništva. Nema lijevo oko.

Kraljičini draguni su konjički odred u sastavu britanske vojske. Organizatori i vođe odreda su kolonisti odani britanskoj kruni.


Podaci o autoru:

Autori (scenaristi i crtači) bili su torinski trojac Giovanni Sinchetto, Dario Guzzon i Pietro Sartoris skrivajući se iza pseudonima EsseGesse.


Kolekcija sadrži:

Horus Extra
Horus Specijalni Broj
Horus
Ludens Special
Ludens
Porin
Razonoda
Veseli Četvrtak
Zabavnik Almanah
Zabavnik Vanredni
Zlatna Serija Specijalni Broj
Zlatna Serija

 

FORMAT: CBR
JEZIK: Srpski, Hrvatski
BROJ STRANICA: prosjek 90-100 po stripu


P.S.

Najveća zahvala ide svima onima koji su sve ovo strpljivo skenirali, te uploadali na net.

 

DHftkxO.jpg

B1I0tKC.jpg

 

SPISAK FAJLOVA :

 

Spoiler

 

DOWNLOAD :

 

LINKOVI SE MOGU KOMBINOVATI

 

 

bjJCcDS.png

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


vWNtf0E.png

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


LLmYmY8.png

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Aon3ZXg.png

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Thanked by 184 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users