Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Leylâ Erbil


2 replies to this topic

#1
PetraEva

PetraEva

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 277 posts
 • 14741 thanks
Leylâ Erbil
Čudna žena
 
rszerbil30.jpg

 

 

U ovom romanu o ženi i obiteljskim odnosima pratimo glavnu junakinju Nermin, mladu i idealizmom ispunjenu djevojku koja teži biti intelektualka u opresivnom i nerazumijevanju sklonom društvenom okruženju. Njezini su ideali, progresivnost i borba, a potom sazrijevanje i krize, čitatelju predočeni iz različitih perspektiva, od čega dvije predstavljaju nju samu, kao mladu a zatim i rezigniranu i razočaranu ženu, dočim očišta njezinog oca pomorca i majke kućanice dodatno nijansiraju i njezin lik kao i društveno okruženje u kojemu svi ponaosob trpe i prolaze bolna iskustva obiteljskog, klasnog i svjetonazorskog pritiska. Iskusivši spolnost i brak, Nermin sazrijeva u ženu koja spoznaje da je oduvijek bila izvan obitelji, ljevice, klase, naroda...
Roman Čudna žena s jedne je strane intimna ispovijest u kojoj se isprepliću brojne važne teme poput ljubavi, spolnosti, braka i obitelji, a s druge je strane priča usidrena u prošlost, u politiku i ljevičarsko okruženje polovinom 20. stoljeća. Naslonjena na vlastito revolucionarno djelovanje, Leylâ Erbil kroz ta dva okvira uspjela je dati jasan uvid u sukob unutar intelektualnih krugova tog turbulentnog razdoblja, uperivši kritičku oštricu i prema intelektualcima i umjetnicima, ali je smjelo usmjerivši i prema ženi, tradicionalnom obiteljskom ustroju, malograđanskom moralu i instituciji braka.

 

„Čudna žena sjajno predočava emancipaciju žena u državi koja postaje sve svjetovnija. Jezično je dotjeran roman, kompleksne strukture, veoma emotivan i psihološki dubok. Hrabro se suočava s tabuima i ograničenjima, ali ne veliča intelektualca ili umjetnika kao uzvišenu kategoriju. Sa značajnim brojem romana i kratkih priča na kojima joj treba odati priznanje, Leylâ Erbil besprijekorna je književna umjetnica. Čudna žena je prikaz njezina izvanrednog jezičnog umijeća, hrabrog književnog eksperimentiranja i nepopustljive potrage za istinom.”

(iz UNESCO-ove preporuke za prijevod knjige na engleski jezik)

 

PDF

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 228 Members:

#2
Robberto

Robberto

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 207 posts
 • 51479 thanks

 

Čudna žena

 

 

epub, azw3 hr

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 115 Members:

#3
Robberto

Robberto

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 207 posts
 • 51479 thanks

12.jpg

 

Ljubavna pisma

 

Epistolarni roman istaknute turske književnice, koncipiran kao mozaik stilski i sadržajno vrlo različitih pisama koja sedam osoba upućuje izvjesnoj Žale, raspravljajući s njom uglavnom o ljubavi, ali i o prijateljstvu, pjesništvu, filozofiji, politici, položaju žena u društvu... Iz te šarolike prepiske daju se iščitati njihovi karakteri i životne priče te priroda njihova odnosa s primateljicom pisama. Na kraju knjige nalaze se i dva pisma koja Žale upućuje prijateljici, i ona su na neki način epilog, razrješenje i zaključak cjelokupne prepiske odnosno romana.

 

pdf, epub, azw3 hr

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 157 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users