Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Na današnji dan


232 replies to this topic

#1
Nyks

Nyks

  Bronze Member

 • Moderator
 • PipPipPipPip
 • 2,205 posts
 • 6382 thanks
 • LocationBD Caffe

Događaji na dan 1. decembar/prosinac

 

 

1167. - Gornjotalijanski gradovi (između ostalih Milano, Bologna i Venecija), sklopili su Drugi lombardijski savez koji je do 1183. prekinuo vlast rimsko-njemačkog cara Fridrika I. Barbarosse u carskoj Italiji.

1250. - Nastala Povaljska listina, najstarija ćirilicom pisana isprava na pergameni na hrvatskom prostoru.

1640. - Portugalija posle ustanka kojim je zbačena španska vlast ponovo stekla nezavisnost. Dve sedmice kasnije vojvoda od Braganse krunisan za portugalskog kralja pod imenom Žoao IV. Španija nezavisnost Portugalije priznala tek 1668.

1803. - Stupile su u Francuskoj na snagu nove odredba o pravu na rad po kojima su radnici morali imati radnu knjižicu potvrđenu od policije ili gradskih činovnika. S takvim dokumentom, bez koje više nitko nije mogao dobiti posao, omogućena je državna kontrola radništva.

1813. - Poslije neodređenog odgovora francuskog cara Napoleona I na mirovne uslove saveznika, Rusija, Pruska i Austrija su se odlučile za invaziju Francuske.

1821. - Dominikanska Republika, koja obuhvata dve trećine istočnog dela karipskog ostrva Haiti, tada poznatog kao Hispanjola, proglasila nezavisnost od Španije.

1822. - Osnivač brazilskog carstva Dom Pedro krunisan za prvog cara Brazila pod imenom Pedro I.

1835. - Hans Kristijan Andersen objavio svoju prvu knjigu bajki.

1903. - Prikazan prvi vestern film „Velika pljačka voza“.

1906. - U Parizu otvoren bioskop „Omnija Pate“, prva dvorana u svetu namenski izgrađena za prikazivanje filmova.

1918. - Odlukom danskog parlamenta Island stekao nezavisnost.

1918. - Ujedinjenjem država Država Srba, Hrvata i Slovenaca sa Kraljevinom Srbijom i Kraljevinom Crnom Gorom, nastala prva zajednička jugoslavenska država Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, kasnije Kraljevina Jugoslavija.

1918. - Provincija Transilvanija, ranije u sastavu Mađarske, odnosno Austro-Ugarske, ujedinila se s Rumunijom. U sastav Rumunije ušao i rumunski deo Banata i još neke pokrajine. Taj datum Rumuni slave kao nacionalni praznik, Dan ujedinjenja.

1925. - U Lokarnu u Švajcarskoj potpisani sporazumi evropskih država o garanciji mira i nepovredivosti granica. Najvažnijim smatra se Rajnski pakt kojim su se Nemačka, Francuska i Belgija obavezale na poštovanje granica, a Nemačka prihvatila demilitarizaciju Rajnske oblasti. Te sporazume prekršio Hitler 1936, kada je okupirao Rajnsku oblast, a potom napao Čehoslovačku i Poljsku.

1941. - Crnogorski NOP odred za operacije u Sandžaku, pod komandom Arsa Jovanovića, izvršio napad na italijanski garnizon u Pljevljima. Posle teških borbi partizani su bili primorani da se, uz teške gubitke, od oko 500 poginulih i ranjenih, povuku iz Pljevalja.

1971. - U Karađorđevu, na sednici Predsedništva Saveza komunista Jugoslavije, smenjen deo rukovodstva Saveza komunista Hrvatske, nosilaca politike tzv. masovnog pokreta. Usledile čistke u političkim i privrednim vrhovima u Srbiji, Sloveniji i Makedoniji, čime je sprečen pokušaj političkih i privrednih reformi u SFRJ.

1976. - Angola postala članica Ujedinjenih nacija.

1981. - U najvećoj nesreći u istoriji jugoslovenskog vazduhoplovstva, avion „DC-9 super 80“ ljubljanskog „Inex-adria avio-prometa“ udario u planinu u blizini Ajačija na Korzici. Poginulo svih 178 putnika i članova posade.

1988. - Benazir Buto postala premijer Pakistana, kao prva žena na čelu jedne islamske zemlje.

1989. - Mihail Gorbačov kao prvi sovjetski lider posetio Vatikan i dogovorio se s papom Jovanom Pavlom II o uspostavljanju diplomatskih odnosa SSSR i Vatikana.

1991. - Na referendumu u sovjetskoj republici Ukrajini nadmoćna većina birača izjasnila se za nezavisnost od SSSR.

1992. - Osnovana 6. domobranska pukovnija , Split.

2000. - Lider Partije nacionalne akcije Vinsent Foks inaugurisan za predsednika Meksika, čime je okončan 71 godinu dug period vladavine Institucionalne revolucionarne partije. To je bio prvi poraz te partije od 1929.

2001. - U dva napada palestinskih bombaša-samoubica u Jerusalimu poginulo 10 Izraelaca, a u eksploziji autobusa u Haifi ubijeno njih 30. U napadima povređeno preko 200 osoba.

2002. - Za predsednika Slovenije izabran dotadašnji premijer u više mandata Janez Drnovšek.
 

 

Praznici i spomendani na dan 1. decembar/prosinac

 

 

- Svetski dan borbe protiv side.
 


Raskain askelin

pihamaan punaisille

ruusuille, niiden

pistokset hellemmät kuin

sinun koskaan olikaan


L.L.


Thanked by 5 Members:
Prebond , Sabah , Panonski gusar , markocim , boden

#2
Nyks

Nyks

  Bronze Member

 • Moderator
 • PipPipPipPip
 • 2,205 posts
 • 6382 thanks
 • LocationBD Caffe

Događaji na dan 2. decembar/prosinac

 

 

1254. - Kralj Sicilije Mafred pobedio u bici kod Fođe papsku vojsku i zadržao svoje kraljevstvo.

1804. - Papa Pije VII u Parizu krunisao Napoleona Bonapartu za cara Francuske.

1805. - Napoleon u bici kod Austerlica, poznatoj kao „bitka tri cara“, sa 75.000 vojnika pobedio rusku i austrijsku vojsku, koje su izgubile 70.000 od 95.000 ljudi.

1823. - Predsednik SAD James Monroe u Kongresu SAD objavio dokument, Monroovu doktrinu, kojim je proklamovana izolacionistička politika SAD. U tom trenutku usmerena protiv intervencionističkih namera Svete alijanse evropskih sila prema bivšim španskim i portugalskim kolonijama u Južnoj Americi, ta politika kasnije pod geslom „Amerika Amerikancima“ dobila jako nacionalno obeležje.

1848. - Austrijski car Ferdinand I abdicirao u korist Franca Jozefa I.

1852. - U Francuskoj proglašeno Drugo carstvo s carem Šarlom Lujem Napoleonom III Bonapartom.

1859. - Izvršena smrtna kazna vješanjem nad Johnom Brownom, američkim borcem za ukidanje crnačkog ropstva, što je dovelo do zaoštravanja borbe između abolicionista i robovlasnika uoči Američkog građanskog rata (1861-1865).

1901. - Američki pronalazač King Kemp Džilet patentirao prvi nožić za brijanje s dvostrukom oštricom.

1942. - Na univerzitetu u Čikagu, gde su nuklearni fizičari predvođeni Enrikom Fermijem radili na tajnom projektu izrade atomske bombe, prvi put demonstrirana nuklearna lančana fisija.

1949. - Zvanično počeo sa radom Univerzitet u Sarajevu.

1950. - Odlukom Ujedinjenih nacija bivša italijanska kolonija Eritreja ušla u sastav Etiopije kao autonomna oblast.

1954. - Senat SAD izrekao javni prekor senatoru Džozefu Mekartiju zbog njegovog svirepog ponašanja tokom istržnog postupka protiv hiljada ljudi koji su bili osumnjičeni da su komunisti.

1956. - Fidel Castro, s manjom grupom kubanskih revolucionara, iskrcao se na Kubu i počeo borbu koja je okončana rušenjem diktatorskog Batistinog režima.

1971. - Sovjetski vasionski brod bez ljudske posade “Mars III” spustio se na Mars.

1971. - Od šest emirata u Persijskom zalivu, Abu Dabija, Dubaija, Šardže, Adžmana, Uma al Kajvajna i Fudžajre osnovana federacija Ujedinjenih Arapskih Emirata. U februaru 1972. Federaciji se pridružio i Ras al Kajma.

1972. - U požaru koji je izbio tokom muzičkog festivala u južnokorejskom glavnom gradu Seulu poginulo najmanje 50 osoba.

1982. - Hirurg Vilijam de Vris na klinici Univerziteta Utah u američkom gradu Solt Lejk Siti primenio prvo veštačko srce od poliuretana. Pacijent, penzionisan zubar Barni Klark, živeo s tim srcem 112 dana.

1990. - Posle ujedinjenja Nemačke, koalicija desnog centra kancelara Helmuta Kola odnela ubedljivu pobedu na prvim svenemačkima izborima od 1932.

1993. - U pucnjavi, prilikom pokušaja hapšenja, kolumbijska policija ubila šefa medeljinskog kartela kokaina Pabla Escobara.

1994. - Filipinski feribot s više od 600 putnika potonuo u Manilskom zalivu posle sudara s teretnim brodom. Život izgubilo 140 osoba.

1998. - SFOR u Bijeljini uhapsio Radoslava Krstića, aktivnog generala Vojske Republike Srpske, i predao ga Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu. Haški sud optužio Krstića za genocid nad bosanskim muslimanima u Srebrenici 1995. i osudio ga 2. avgusta 2001. na 46 godina zatvora.

2001. - Najveća energetska kompanija u SAD, korporacija Enron, podnela molbu njujorškom sudu za zaštitu od bankrota. To je bio najveći bankrot u istoriji SAD, a izazvao je veliki udar na finansijskim tržištima širom sveta.

2003. - Tribunal u Hagu izrekao kaznu od 27 godina zatvora Momiru Nikoliću, prvom oficiru VRS koji je priznao krivicu za učešće u ubistvu preko 7.000 Bošnjaka u Srebrenici u leto 1995.

 

Praznici i spomendani na dan 2. decembar/prosinac

 

 

- Međunarodni dan ukidanja ropstva.

- Dan grada Osijeka.

- Dan državnosti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
 


Raskain askelin

pihamaan punaisille

ruusuille, niiden

pistokset hellemmät kuin

sinun koskaan olikaan


L.L.


Thanked by 4 Members:
Prebond , boden , Panonski gusar , markocim

#3
Nyks

Nyks

  Bronze Member

 • Moderator
 • PipPipPipPip
 • 2,205 posts
 • 6382 thanks
 • LocationBD Caffe

Događaji na dan 3. decembar/prosinac
 

 

1694. - U Engleskoj usvojen zakon prema kojem će Parlament biti biran svake treće godine.

1906. - Osnovan je italijanski fudbalski klub Torino FC.

1910. - U Parizu prvi put prikazana neonska lampa koju je izumeo francuski fizičar Žorž Klod.

1912. - Turska, Bugarska, Srbija i Crna Gora sklopile primirje u Prvom balkanskom ratu. Rat nastavljen 3.2.1913., a novo primirje uspostavljeno 23.4.1913., kada su obnovljeni i mirovni pregovori u Londonu.

1944. - U Atini izbio građanski rat između Vlade, koju je podržavala Velika Britanija, i Fronta nacionalnog oslobođenja. Mir postignut na konferenciji u Varkizi 12.2.1945., kada su se predstavnici Vlade i EAM-a sporazumeli da plebiscitom bude određen oblik vladavine u Grčkoj.

1962. - Edit Sparlok Sampson stupila na dužnost sudije u opštinskom sudu u Čikagu, kao prva crnkinja na mestu sudije u SAD.

1962. - Teška magla koja je London prekrivala četiri dana uzrokovala smrt trovanjem sumpor-dioksidom velikog broja ljudi.

1967. - Južnoafrički hirug Kristijan Barnard u bolnici „Grote Šur“ u Kejptaunu prvi put u istoriji medicine izvršio transplantaciju srca. Pacijent Luis Vaškanski potom, sa srcem jedne 25-godišnje devojke stradale u saobraćajnoj nesreći, živeo 18 dana.

1971. - Počeo indijsko-pakistanski rat zbog Kašmira, završen 17.12. pobedom Indije i odvajanjem Bangladeša, dotad Istočnog Pakistana, u posebnu državu.

1973. - Svemirska letjelica Pioneer 10 poslala prve detaljne snimke Jupitera.

1975. - U Laosu vlast preuzeli komunisti i proglasili kraj 600 godina stare monarhije.

1984. - Katastrofa u indijskom gradu Bhopalu: Istjecanje smrtonosnog plina iz pogona američke tvrtke "Union Carbide" za izradu pesticida usmrtilo je 4,000 stanovnika grada a još stotine hiljda su ozljeđene.

1989. - Posle pada Berlinskog zida u Istočnoj Nemačkoj ostavke podneli lider Jedinstvene radničke partije Nemačke Egon Krenc i svi članovi partijskog Politbiroa i Centralnog komiteta vladajuće partije.

1991. - Crnogorska oporbena stranka Liberalni savez Crne Gore organizirao je antiratni prosvjed na Cetinju. Na tom je skupu više od 10.000 Crnogoraca izrazilo je žaljenje zbog napada na Dubrovnik i zatražilo oprost.

1993. - Završava se šahovski turnir u Tilburgu, Holandija. Pobeđuje Anatolij Karpov.

1995. - Bivši predsednik Južne Koreje Čun Do Hvan uhapšen pod optužbom da je odgovoran za masakr u gradu Kvangdžu u maju 1979, kada je vojska ubila više od 200 demonstranata.

1997. - U glavnom gradu Kanade Otavi predstavnici 122 zemlje potpisali Konvenciju o zabrani protivpešadijskih mina. Nekoliko zemalja, među kojima SAD, odbile da se priključe sporazumu.

2005. - U Beogradskom Domu omladine osnovan je lokalni ogranak Vikimedijine zadužbine (Wikimedia Foundation) - Wikimedia Srbije i Crne Gore, kao peti ogranak u svetu.

2009. - U Požegi održan znanstveni skup povodom 50. godina računalne djelatnosti u Hrvatskoj.
 

 

Praznici i spomendani na dan 3. decembar/prosinac

 

 

- Međunarodni dan osoba s invaliditetom.
 


Raskain askelin

pihamaan punaisille

ruusuille, niiden

pistokset hellemmät kuin

sinun koskaan olikaan


L.L.


Thanked by 2 Members:
Prebond , markocim

#4
Nyks

Nyks

  Bronze Member

 • Moderator
 • PipPipPipPip
 • 2,205 posts
 • 6382 thanks
 • LocationBD Caffe

Događaji na dan 4. decembar/prosinac

 

 

1110. - Krstaši su osvojili Sidon.

1154. - Nikolas Breakspear postao je papa pod imenom Hadrijan IV., prvi i do danas jedini Englez na tom položaju. On je godinu dana kasnije okrunio Fridrika I. Barbarossu za rimsko-njemačkog cara, ali je ubrzo došao s njim u konflikt, kad je Friedrik pokušao ojačati svoju moć u odnosu na Rim.

1563. - Održano je poslednje zasedanje Tridentskog koncila.

1639. - Engleski astronom Džeremaja Horoks obavio prvo posmatranje prolaska Venere.

1791. - Izašao prvi broj britanskog „The Observer“, najstarijeg nedeljnog lista u svetu.

1829. - Britanci u Indiji zabranili običaj spaljivanja udovica prilikom spaljivanja njihovih muževa na posmrtnoj ceremoniji.

1841. - Predstavom „Smrt Stefana Dečanskog“ Jovana Sterije Popovića u bivšem skladištu carinarnice na Savi u Beogradu otvoreno „Pozorište na Đumruku“. Štampan prvi pozorišni plakat i naplaćivane ulaznice. Organizatori pozorišta bili glumac i reditelj Atanasije Nikolić i dramski pisac Jovan Sterija Popović.

1918. - Šef policije Grga Budislav Angjelinović, zabranio izlaženje pravaškom dnevnom listu Hrvatska.

1943. - Predsednik SAD Teodor Ruzvelt, britanski premijer Vinston Čerčil i turski predsednik Mustafa Ismet Ineni u Kairu razmatrali zajedničke akcije u okviru antihitlerovske koalicije. Turska, međutim, odbila da objavi rat Nemačkoj.

1944. - Nakon jednomjesečnih borbi, postrojbe partizanskog 8. dalmatinskog korpusa oslobodile Knin, čime je završena Kninska operacija i oslobođena južna Hrvatska.

1974. - U blizini glavnog grada Šri Lanke Kolomba srušio se nizozemski avion „DC-8“. Poginuli svi putnici i članovi posade, njih 191.

1977. - Na jugu Malezije poginulo 100 osoba prilikom pada aviona koji je otela japanska teroristička grupa „Crvena armija“.

1977. - Diktator Žan Bedel Bokasa krunisao se za cara Centralnoafričkog carstva. Troškovi ceremonije krunisanja iznosili koliko i četvrtina nacionalnog proizvoda zemlje.

1980. - U avionskoj nesreći blizu Lisabona, za koju se sumnja da je posledica sabotaže, poginuo premijer Portugala Fransisko Sa Karneiro.

1991. - Otmičari oslobodili poslednjeg Amerikanca, novinara Terija Andersona, koji je kao talac u Libanu proveo 2.454 dana. Pripadnici islamskog džihada kidnapovali Andersona 16. marta 1985.

1995. - Ministri inostranih poslova Evropske unije na sastanku u Briselu suspendovali sankcije Jugoslaviji, uvedene 1992. zbog umešanosti Vlade Jugoslovije u rat u Bosni i Hercegovini.

1995. - Prvi vojnici NATO, prethodnica trupa za primenu Dejtonskog mirovnog sporazuma, sleteli u dva aviona na sarajevski aerodrom.

1998. - Poslednji borci „Crvenih Kmera“ predali se armiji Kambodže, čime je posle dve decenije okončana borba tog maoističkog pokreta protiv Vladinih snaga.

2001. - Izraelska vojska ušla u nekoliko palestinskih gradova na Zapadnoj obali i zauzela međunarodni aerodrom u Gazi.

2005. - Hrvatska teniska reprezenatacija osvojila Davis Cup. U dramatičnom finalu u Bratislavi, Hrvatska je pobijedila Slovačku sa 3:2 i po prvi puta u povijesti osvojila Davis Cup.

2011. - Održani parlamentarni izbori u Hrvatskoj.


Raskain askelin

pihamaan punaisille

ruusuille, niiden

pistokset hellemmät kuin

sinun koskaan olikaan


L.L.


Thanked by 3 Members:
Prebond , markocim , boden

#5
Nyks

Nyks

  Bronze Member

 • Moderator
 • PipPipPipPip
 • 2,205 posts
 • 6382 thanks
 • LocationBD Caffe

Događaji na dan 5. decembar/prosinac

 

 

1484. - Papa Inocent VIII. izdao je bulu Summis desiderantes affectibus kojom se odobrava proganjanje i osuđivanje vještica na području Njemačke i to od strane inkvizitora kao najvišim čuvarima rimokatoličke vjere, što im je dalo široke ovlasti u proganjanju i osuđivanju navodnih vještica i heretika. Pokrenut je val procesa protiv vještica, odnosno žena koje su smatrane pomagačicama sotone.

1766. - Londonska aukcijska kuća „Kristi“ održala je prvu aukciju.

1917. - Lelegacije Sovjetske Rusije i sila Osovine potpisale su primirje u mestu Brest-Litovsku u Belorusiji. Mirovni ugovor, kojim je Rusija bila prisiljena da se povuče iz Finske, Letonije, Estonije, Litvanije, Poljske i nekih područja Turske i da Nemačkoj plati ratnu odštetu od šest milijardi zlatnih maraka, potpisan je 3. marta 1918.

1918. - U Zagrebu izbio veliki prosvjed protiv stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca koji je ugušen u krvi, po zapovijedi Grge Budislava Angjelinovića.

1926. - Održana je premijera filma Oklopnjača Potemkin, slavnog sovjetskog redatelja Sergeja Eisensteina.

1931. - Hram Hrista Spasitelja u Moskvi je uništena po nalogu Staljina.

1933. - Kongres SAD ratifikovao je amandman 21. Ustava SAD kojim je ukinuta prohibicija, uvedena u januaru 1920. na osnovu 18. ustavnog amandmana.

1934. - Žene su u Turskoj dobile pravo glasa.

1943. - Saveznici bombardirali Split i Kaštel-Sućurac. U Kaštel-Sućurcu u crkvi je tim bombardiranjem ubijeno više od sto ljudi.

1945. - Tokom vežbi pet američkih bombardera poletelo je iz vazdušne baze u Floridi i nikada se nisu vratili. Pretpostavlja se da je „Izgubljena eskadrila“, kako su nazvani, nestala u „Bermudskom trouglu“.

1952. - Osnovan Muzej Nikole Tesle u Beogradu.

1962. - SAD i SSSR su postigli dogovor o saradnji u kosmičkim istraživanjima u miroljubive svrhe.

1977. - Egipat je prekinuo odnose sa Sirijom, Libijom, Alžirom, Irakom i Južnim Jemenom, arapskim zemljama koje su se usprotivile započetom mirovnom procesu između Egipta i Izraela.

1978. - U Iranu je izbio talas protesta, koji su protiv šaha Reze Pahlavija podstakle islamske verske vođe. Proizvodnja nafte je, zbog štrajkova, smanjena gotovo na polovinu.

1993. - Gradonačelnik Beča ranjen je u svojoj kući u eksploziji pisma-bombe. To je bilo peto pismo-bomba poslato u toku tri dana novinarima, sveštenicima i drugim osobama koje su imale neku vezu sa imigrantskom grupacijom u Austriji.

1995. - Članice NATO-a odobrile su upućivanje 60.000 vojnika u Bosnu radi očuvanja mira postignutog Dejtonskim sporazumom. Najveća operacija Atlantskog saveza od njegovog osnivanja 1949. sprovedena je pod nazivom „Zajednički poduhvat“.

1995. - Armija Šri Lanke zauzela je Džafnu, grad na istoimenom poluostrvu, koji je pet godina bio glavno uporište tamilskih pobunjenika.

1996. - Predsednik SAD Bil Klinton imenovao je Madlen Olbrajt za državnog sekretara, kao prvu ženu na toj funkciji u američkoj istoriji.

2001. - Avganistanske vođe dogovorile su se o formiranju post-talibanske vlade, koju će predvoditi Paštun Hamid Karzai.

2006. - Telekom Srbija kupio 65% državnog kapitala Telekoma Srpske za 646 miliona evra, čime je za 179 miliona evra nadmašio ponudu Telekoma Austrija. Ugovor o kupoprodaji potpisan je 19.01.2007.

 

 

Praznici i spomendani na dan 5. decembar/prosinac

 

 

- Međunarodni dan volontera.

- Dan Muzeja Nikole Tesle.

- Dan Šumarskog fakulteta u Beogradu.
 


Raskain askelin

pihamaan punaisille

ruusuille, niiden

pistokset hellemmät kuin

sinun koskaan olikaan


L.L.


Thanked by 3 Members:
Prebond , markocim , boden

#6
Nyks

Nyks

  Bronze Member

 • Moderator
 • PipPipPipPip
 • 2,205 posts
 • 6382 thanks
 • LocationBD Caffe

Događaji na dan 6. decembar/prosinac
 

 

1240. - Konjica na čelu s Batu-kanom, unukom mongolskog vladara Džingis-kana, zauzela je Kijev, potpuno ga razorila i pokorila južnu rusku kneževinu. Prije toga osvojili su carstvo Volga-Bugari, kneževine Rjasan, Moskva i Vladimir.

1492. - Kristofer Kolumbo otkrio ostrvo Hispanjola, sada podeljeno između Haitija i Dominikanske Republike.

1507. - Nemački kartograf Martin Valdzemiler objavio prvu geografsku kartu novog kontinenta, kojem je dao naziv Amerika, prema imenu italijanskog moreplovca Ameriga Vespućija.

1586. - Toma Erdödy je s malim brojem ratnika (500 konjanika i 500 pješaka) razbio Ali-begovu vojsku (3 000 konjanika i 500 pješaka) kod Ivanića.

1768. - Izašlo je prvo izdanje enciklopedije "Britanika".

1774. - U Austriji na snagu stupio Edukativni statut Johana fon Felbigera, prvi državni obrazovni sistem u svetu.

1792. - Vođe žirondinaca u Francuskoj revoluciji donele odluku da izvedu na sud kralja Luju XVI. Revolucionarni sud ga potom osudio na smrt i kralj 1793. pogubljen na giljotini.

1865. - Robovlasništvo u SAD je zvanično ukinuto kada je ratifikovan Trinaesti amandman na Ustav SAD.

1877. - Američki pronalazač Tomas Edison u Vest Orindžu u Nju Džersiju demonstrirao prvi zvučni snimak, pesmu „Mary Had a Little Lamb“.

1907. - U jednoj od najtežih nesreća u rudnicima SAD poginuo 361 rudar u rudniku uglja „Monona“ u Virdžiniji.

1916. - Nemačke trupe u Prvom svetskom ratu ušle u rumunsku prestonicu Bukurešt.

1917. - Finski parlament u Helsinkiju proglasio nezavisnost Finske, koju je priznala sovjetska Rusija. Finska je od vremena ruskog cara Aleksandra I gubila teritorije, a posle Napoleonovih ratova 1809. postala rusko veliko vojvodstvo.

1917. - U sudaru francuskog broda „Mon Blan“ natovarenog eksplozivom, uključujući 5.000 tona trinitrotoluola, s belgijskim brodom „Imo“, u luci grada Halifaks u Kanadi, poginulo više od 1.500 ljudi, oko 8.000 povređeno i veliki deo grada razoren.

1921. - Velika Britanija potpisala mirovni sporazum sa Irskom, prema kojem je uspostavljena Irska Slobodna Država kao članica Britanskog komonvelta.

1938. - Francuska i Nemačka potpisale sporazum o nepovredivosti međusobnih granica, koji su Nemci poništili u Drugom svetskom ratu.

1941. - U Bici za Moskvu počela protivofanziva Crvene armije protiv Nemaca, koji su stigli na 25 kilometara od Moskve. Do kraja februara 1942. nemačke trupe pomerene na 200 kilometara od Moskve.

1947. - Na Floridi je osnovan Nacionalni park Everglades. Ovaj nacionalni park proteže se od jezera Okeechobee na sjeveru, pa sve do krajnjeg juga ove američke savezne države.

1954. - Održan je prvi zagrebački festival zabavne glazbe pod nazivom Izaberite najbolje plesne melodije 1953.. Od 108. pristiglih na natječaj izvedeno je 12 skladbi. Plesnim orkestrom Radio Zagreba ravnao je Zlatko Černjul, a kao vokalni solisti nastupali su Ivo Robić i Rajka Vali. Na temelju glasova publike u dvorani Istra za pobjedničku melodiju izabrana je Ta tvoja ruka mala skladatelja Ljube Kuntarića na tekst Branke Chudobe dok je pjesmu otpjevao Ivo Robić. Uz Festival u Sanremu koji je utemeljen dvije godine prije, Zagrebfest je najstarija europska priredba zabavne glazbe. Sredinom 60-ih Zagrebačka škola Šansone prepoznata je kao poseban glazbeni izraz. Zagrebfest postavio je standarde bavljenja zabavnom glazbom, umanjio je utjecaj stranih autora i omogućio stvaranje domaćeg glazbenog izraza stalno prisutnog u redovitim sadržajima radija i televizije. Svojim odlikama Zagrebfest zauzeo je nezamjenjivo mjestu u ukupnom glazbenom životu Hrvatske.

1961. - U kongoanskoj provinciji Katanga izbile teške borbe snaga Ujedinjenih nacija i Katange.

1969. - Održan Altamontski besplatni koncert, masovni, ali nasiljem i incidentima obilježen rock-koncert u organizaciji The Rolling Stonesa.

1970. - Poljski lider Vladislav Gomulka i nemački kancelar Vili Brant u Varšavi potpisali sporazum o normalizaciji poljsko-nemačkih odnosa. Brant tom prilikom na kolenima pred spomenikom poginulim herojima ustanka u Varšavskom getu odao poštu žrtvama nemačkog nacizma.

1971. - Indija priznala Bangladeš, bivši Istočni Pakistan, a Pakistan uzvratio prekidom diplomatskih odnosa sa Indijom.

1978. - Španci na referendumu izglasali nov Ustav, prema kojem je Španija definisana kao ustavna monarhija s parlamentarnom demokratijom.

1989. - Slobodan Milošević na sednici Skupštine Srbije proglašen za predsednika Predsedništva Srbije, posle referenduma na kojem je dobio 86 odsto glasova.

1989. - U najgorem masovnom ubistvu u istoriji Kanade ubica usmrtio 14 studentkinja i ranio još 13 osoba na Univerzitetu u Montrealu i potom se ubio.

1991. - Za vrijeme rata u Hrvatskoj snage JNA žestoko bombardiraju opkoljeni Dubrovnik, pri čemu su teško stradali vrijedni kulturno-historijski spomenici.

1991. - Počele sa radom Oružane snage Ukrajine.

1992. - Hindu-ekstremisti uništili džamiju u Ajođi na severu Indije, koju su, kako se veruje, muslimanski osvajači izgradili u srednjem veku na zgarištu velikog hindu-hrama. U jednomesečnim sukobima hindusa i muslimana poginulo oko 2.000 ljudi.

1997. - Ruski transportni avion „Antonov-124“ koji je nosio dva borbena aviona, srušio se na stambeno naselje blizu Irkutska. Poginulo 85 ljudi.

1998. - Osnovana stranka vojvođanskih Hrvata, Hrvatski narodni savez.

1999. - Sud Ujedinjenih nacija za ratne zločine u Ruandi osudio na doživotni zatvor Džordža Rutagandu, lidera naoružanih grupa Huta, za genocid počinjen 1994. u Ruandi.

2000. - Beogradski centar Instituta društvenih nauka za ekonomska istraživanja objavio analizu prema kojoj 60 odsto stanovnika u Srbiji spada u kategoriju siromašnih, dok je bogatih pet odsto.

2000. - U Pragu je, uz sve počasti i medalje, pokopan Emil Zátopek, češki atletičar, dobitnik olimpijskog zlata čak 4 puta.

2001. - Predsednik Skupštine Srbije Dragan Maršićanin podneo ostavku, a za novog predsednika izabrana Nataša Mićić.

2008. - Hrvatski film "Armin" redatelja Ognjena Sviličića, pobijedio je na Festivalu mediteranskog filma u Bruxellesu.

2008. - U Pragu je otkriven spomenik Vladimiru Prelogu, hrvatskom kemičaru i nobelovcu, koji je studirao i doktorirao u glavnom češkom gradu.

2013. - Objavljen drugi dio preliminarnih rezultata po općinama i naseljima Popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini 2013. u kojima su izneseni podaci o broju stanovnika po naseljima, broju domaćinstava i broju popisanih stanova u svim općinama Bosne i Hercegovine.
 

 

Praznici i spomendani na dan 6. decembar/prosinac

 

 

- Dan nezavisnosti u Finskoj.

- Dan grada Varaždina.

- Dan grada Preloga.

- Dan grada Pleternice.

- Dan grada Krapine.

- Dan grada Kraljevice.

- Dan grada Komiže.

- Dan pomoraca.

- Dan oružanih snaga Ukrajine.
 


Raskain askelin

pihamaan punaisille

ruusuille, niiden

pistokset hellemmät kuin

sinun koskaan olikaan


L.L.


Thanked by 2 Members:
Prebond , markocim

#7
Nyks

Nyks

  Bronze Member

 • Moderator
 • PipPipPipPip
 • 2,205 posts
 • 6382 thanks
 • LocationBD Caffe

Događaji na dan 7. decembar/prosinac

 

 

574. - U Carigradu je Tiberije II Konstantin proglašen za savladara psihički bolesnog cara Justina II.

1787. - Delaver je postao prva američka država koja je ratifikovala Ustav SAD.

1869. - Američki odmetnik Džesi Džejms je izvršio prvu potvrđenu pljačku banke u Galatinu u Misuriju.

1914. - Skupština Srbije usvojila je u Nišu u Prvom svetskom ratu Deklaraciju o ujedinjenju južnih Slovena u zajedničku državu. To je bilo prvi put da srpska vlada jugoslovensko ujedinjenje postavlja kao prioritetan cilj srpske državne politike.

1917. - Prvi svjetski rat: SAD proglasile rat Austro-Ugarskoj.

1941. - Japanski avioni napali su američku pomorsku bazu u Perl Harburu na Havajima i uništili veliki broj aviona i brodova, što je ubržalo odluku SAD da se uključe u Drugi svetski rat.

1941. - Velika Britanija je u Drugom svetskom ratu objavila rat Mađarskoj, Rumuniji i Finskoj, zemljama koje su kao članice Trojnog pakta učestvovale u agresiji na SSSR.

1946. - Skupština FNR Jugoslavije donela je zakon o nacionalizaciji kojim su obuhvaćena sva veća privatna preduzeća. Time je likvidiran i inostrani kapital, koji je u industriji i rudarstvu predratne Jugoslavije učestvovao sa oko 50 odsto.

1949. - Čang Kaj-šek je na ostrvu Tajvan (Formoza), gde je sa ostacima svoje vojske pobegao nakon poraza od Narodnoslobodilačke armije Kine, proglasio državu i ustanovio vladu.

1965. - Vaseljenski patrijarh Atenagora I i papa Pavle VI ukinuli su međusobnu ekskomunikaciju dve crkve kojom je 1054. počeo raskol dveju hrišćanskih crkava.

1970. - Ubedljiva pobeda na izborima u Istočnom Pakistanu Avami lige, pobornika autonomije Bengala (kasnije Bangladeš), dovela je do duboke krize između Istočnog i Zapadnog Pakistana, koja je naredne godine eskalirala u građanski rat.

1971. - Sovjetska vasionska kapsula počela je da šalje radio i televizijske signale s Marsa.

1974. - Kiparski predsednik arhiepiskop Makarios III trijumfalno je dočekan na Kipru koji je napustio 15. 7. 1974. posle državnog udara. Prevrat na Kipru organizovali su grčki oficiri, ali nisu uspeli da zadrže vlast.

1975. - Indonežanska armija je ušla u Istočni Timor gde je, nakon ukidanja trovekovne portugalske kolonijalne vlasti, izbio građanski rat.

1988. - Sovjetski predsednik Mihail Gorbačov objavio je u UN unilateralno smanjenje sovjetskih trupa, tenkova, borbenih aviona i artiljerije.

1988. - U zemljotresu u Jermeniji poginulo je više od 25.000 ljudi, 12.000 je povređeno, a pola miliona ostalo bez domova. Uništeno je deset odsto jermenske industrije.

1992. - Vlada Indije zabranila je fundamentalističke pokrete posle nereda u kojima je poginulo najmanje 400 Hindusa i Muslimana. Tokom nereda razorena je džamija u Ajođi.

1995. - Sonda s američkog vasionskog broda „Galilej“ je ušla u atmosferu Jupitera i 75 minuta slala podatke pre nego što se raspala.

1996. - Predsednik Alžira Liamin Zerual ozakonio je svojim potpisom ustavne reforme kojima se zabranjuju političke partije zasnovane na religiji.

1997. - Nakon neuspelih izbora u septembru, u Srbiji su ponovljeni izbori za predsednika Republike na kojima ponovo nijedan kandidat nije dobio potrebnu većinu glasova. U drugi krug su ušli kandidati Socijalističke partije Srbije Milan Milutinović i Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, a za predsednika je 21. 12. izabran Milan Milutinović.

1999. - Američko udruženje diskografskih kuća je podnelo tužbu protiv Napstera, mreže za razmenu podataka zbog kršenja autorskih prava.

2001. - U građanskom ratu u Avganistanu Talibani su predali svoje poslednje uporište Kandahar.

2002. - Irak inspektorima UN predao dokument o iračkom oružju za masovno uništenje, kao i o vojnoj industriji, što je zahtijevano novembarskom rezolucijom Vijeća sigurnosti.

2004. - Hamid Karzai položio zakletvu kao prvi predsjednik Afganistana izabran na slobodnim izborima.

2005. - Haški bjegunac, hrvatski general Ante Gotovina, uhapšen u Španiji na Kanarskim ostrvima. On je bio u bjekstvu od jula 2001. zbog optužbi Haškog tribunala za zločine protiv čovječnosti nad Srbima tokom vojne operacije "Oluja".

 

Praznici i spomendani na dan 7. decembar/prosinac
 

 

- Međunarodni dan civilne avijacije.
 


Raskain askelin

pihamaan punaisille

ruusuille, niiden

pistokset hellemmät kuin

sinun koskaan olikaan


L.L.


Thanked by 2 Members:
Prebond , markocim

#8
Nyks

Nyks

  Bronze Member

 • Moderator
 • PipPipPipPip
 • 2,205 posts
 • 6382 thanks
 • LocationBD Caffe

Događaji na dan 8. decembar/prosinac

 

 

1854. - Papa Pije IX proglasio dogmu o bezgrešnom začeću Bogorodice.

1863. - Britanski bokser Tom King postao prvi svetski šampion u teškoj kategoriji pobedom nad Amerikancem Džonom Hinanom.

1910. - Završeno deseto službeno Svjetsko prvenstvo u šahu 1910. - II. između Laskera i Janowskog, pobijedom Laskera.

1914. - Britanska flota je porazila nemačku flotu u bici kod Folklandskih ostrva.

1941. - SAD i Velika Britanija objavile rat Japanu, dan posle japanskog napada na američku bazu u Perl Harburu na Havajima. Nemačka i Italija, u skladu sa obavezama iz Trojnog pakta, objavile rat SAD.

1941. - Početak interniranja beogradskih Jevreja u novoosnovani logor Sajmište.

1949. - Generalna skupština Ujedinjenih nacija od svetskih sila tražila da priznaju nezavisnost Kine posle bekstva Čang Kaj Šeka na Tajvan.

1955. - Prihvaćena je zastava Europske unije od Vijeća Europe.

1956. - Završile su XVI. Olimpijske igre - Melbourne, koje su bile prve održane na južnoj polutki.

1966. - Sporazum o zabrani nuklearnog oružja u kosmosu potpisalo 28 zemalja, uključujući SSSR i SAD.

1966. - Prilikom havarije grčkog feribota „Heraklion“, koji je potonuo tokom nevremena kod ostrva Melos, poginula 234 putnika i člana posade.

1974. - Grci na referendumu velikom većinom glasali za republiku, protiv restauracije monarhije.

1991. - Lideri Rusije, Belorusije i Ukrajine Boris Jeljcin, Leonid Kravčuk i Stanislav Šuškevič u Minsku potpisali sporazum o formiranju Zajednice Nezavisnih Država. Time prestao da postoji SSSR.

1991. - FK Crvena zvezda je savladala Kolo Kolo sa 3:0 u finalu Interkontinentalnog kupa.

1995. - U Londonu počela dvodnevna Konferencija na kojoj je, umesto ženevske Mirovne konferencije za SFRJ, osnovan Savet za sprovođenje mira. U radu Konferencije učestvovali ministri inostranih poslova 40 zemalja i predstavnici brojnih međunarodnih organizacija. Švedski diplomata Karl Bilt imenovan za predstavnika međunarodne zajednice u Bosni.

2000. - U Otavi održan prvi svetski samit posvećen kulturi i umetnosti, na kojem je osnovana Međunarodna federacija agencija za podršku umetnosti.

2002. - Ponovljeni predsednički izbori u Srbiji nisu uspeli zbog nedovoljnog odziva birača, 45,17 odsto. Najviše glasova osvojio lider Demokratske stranke Srbije i predsednik Jugoslavije Vojislav Koštunica, 57,66 odsto.

2005. - Norveška je usvojila zakon kojim se norveške firme obavezuju da do 2008. godine najmanje 40 odsto članova upravnih odbora moraju da budu žene. U suprotnom, kompanije će se suočiti sa opasnošću od zatvaranja. Ovo je prvi zakon ove vrste u svijetu.

 

 

Praznici i spomendani na dan 8. decembar/prosinac

 

 

- Dan grada Lepoglave.

 

- Dan grada Nove Gradiške.

- Dan grada Valpova.
 


Raskain askelin

pihamaan punaisille

ruusuille, niiden

pistokset hellemmät kuin

sinun koskaan olikaan


L.L.


Thanked by 3 Members:
Prebond , boden , markocim

#9
Nyks

Nyks

  Bronze Member

 • Moderator
 • PipPipPipPip
 • 2,205 posts
 • 6382 thanks
 • LocationBD Caffe

Događaji na dan 9. decembar/prosinac

 

 

536. - U Gotskom ratu istočnorimski vojskovođa Velizar osvojio Rim od Ostrogota.

1687. - Habsburgovac Joseph I. postao je kralj Mađarske.

1824. - U peruanskom ratu za nezavisnost snage južnoameričkog revolucionara Simona Bolivara porazile špansku armiju u bici kod Ajakuča u Peruu, što je bilo presudno za sticanje nezavisnosti Perua.

1825. - Novi car Rusije postao je Konstantin, nakon čijeg se proglasa počeo odmah kovati novac s likom novog cara, danas kod kolekcionara dobro poznati Konstantinov rubalj.

1890. - Počelo treće službeno Svjetsko prvenstvo u šahu 1890/91. između Steinitza i Gunsberga.

1905. - U Drezdenu izvedena premijera opere jednočinke „Saloma“ Ričarda Štrausa, komponovane prema priči Oskara Vajlda. Publika se zgražavala nad skarednošću predstave.

1905. - Francuska je donela dekret o odvajanju države od crkve.

1917. - Turske trupe u Prvom svetskom ratu Britancima predale Jerusalim, koji je pod turskom dominacijom bio od 1517.

1935. - U Zagrebu je osnovan Savez klizanja i hokeja na ledu, iako je hokej na ledu u Hrvatskoj postojao još 30 godina ranije.

1941. - Kina u Drugom svetskom ratu objavila rat Japanu, Nemačkoj i Italiji.

1944. - Nakon višednevnih krvavih borbi Danilovgrad oslobodjen od fašističkog okupatora.

1961. - Afrička država Tanganjika stekla nezavisnost u okviru Britanskog komonvelta, s premijerom Džulijusom Njerereom. Na isti dan 1962. Tanganjika postala republika.

1967. - Nikolaj Čaušesku postao je predsednik Rumunije.

1978. - Odigrana je prva utakmica ženske profesionalne košarkaške lige (WBL). Igrala je ekipa Chicago Hustle protiv Milwaukee Does-a.

1985. - Bivši predsednik Argentine, general Jorge Videla, i njegov sledbenik, član vojne hunte, admiral Emilio Massera, osuđeni na doživotnu robiju zbog učešća u ratu protiv gradske gerile i političkih protivnika, tokom kojeg je nestalo 9.000 ljudi.

1985. - Generalna skupština Ujedinjenih nacija jednoglasno prihvatila rezoluciju kojom se svi akti terorizma osuđuju kao kriminal.

1987. - Protestima na području Gaze počela prva Intifada, pobuna Palestinaca protiv izraelske okupacije. Ustanak potom zahvatio Zapadnu obalu i Jerusalim.

1990. - Leh Valensa, bivši lider sindikata „Solidarnost“, pobedio na predsedničkim izborima u Poljskoj.

1990. - Na prvim višestranačkim izborima u Srbiji nakon 45 godina vladavine komunista, pobedila Socijalistička partija Srbije, bivši komunisti, a za predsednika Srbije izabran lider te partije Slobodan Milošević.

1991. - Hrvatskoj vojsci predani su vojarna na Trsatu i zgrada Komande Riječkog korpusa. Tog je dana iz Rijeke otišao i posljednji vojnik JNA.

1992. - Poštujući sankcije UN protiv Jugoslavije, Svetska fudbalska federacija zabranila jugoslovenskoj reprezentaciji da učestvuje u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u SAD 1994.

1994. - Partija „Šin fejn“, političko krilo Irske republikanske armije, prvi put posle više od 70 godina počela mirovne razgovore s Vladom Velike Britanije.

1995. - Vrhovni sud Poljske potvrdio pobedu Aleksandra Kvašnjevskog na novembarskim predsedničkim izborima i odbacio žalbu pristalica njegovog poraženog rivala Leha Valense.

1996. - UN odobrile primenu dugo odlaganog sporazuma sa Irakom o prodaji ograničenih količina nafte za hranu, čime se Irak vratio na svetsko tržište nafte prvi put od invazije na Kuvajt 1990.

1999. - Vlasti Srbije osudile predsednicu Lige albanskih žena, pesnikinju Fljoru Brovinu, na 12 godina zatvora. Fljora Brovina puštena na slobodu 2000, po odlasku Slobodana Miloševića sa vlasti.

2000. - Jugoslavija i bivša jugoslovenska republika Slovenija uspostavile diplomatske odnose.

2002. - Američka avionska kompanija „United Airlines“ podnela zahtev za bankrot, najveći u istoriji avio-industrije.
 

 

Praznici i spomendani na dan 9. decembar/prosinac

 

 

- Međunarodni dan borbe protiv korupcije.


Raskain askelin

pihamaan punaisille

ruusuille, niiden

pistokset hellemmät kuin

sinun koskaan olikaan


L.L.


Thanked by 4 Members:
Prebond , boden , markocim , sale4

#10
Nyks

Nyks

  Bronze Member

 • Moderator
 • PipPipPipPip
 • 2,205 posts
 • 6382 thanks
 • LocationBD Caffe

Događaji na dan 10. decembar/prosinac
 

 

1508. - Formirana Kambrejska liga, savez protiv Venecije koji su sklopili papa Julije II, francuski kralj Luj XII, aragonski kralj Ferdinand II i rimsko-nemački car Maksimilijan I.

1520. - Nemački crkveni reformator Martin Luter u Vitenbergu javno spalio bulu u kojoj mu je papa Lav X zapretio prokletstvom ako se u roku od 60 dana ne odrekne jeresi. U januaru 1521. Luter ekskomuniciran iz rimokatoličke crkve.

1708. - Savezničke snage su počele opsadu francuskog grad Lil tokom Rata za špansko nasleđe.

1768. - U Londonu je osnovana Kraljevska akademija, a za prvog predsednika je postavljen Džošua Rejnolds.

1810. - Napoleon Bonaparta Francuskoj priključio nemačke gradove Hanover, Bremen, Hamburg, Lauenburg i Libek.

1845. - Škotski izumitelj Robert William Thomson patentirao je svoj izum pneumatskih guma.

1848. - Luj Napoleon nadmoćnom većinom od preko četiri miliona glasova dobio izbore za predsednika Francuske. Četiri godine kasnije izveo državni udar i proglasio se carem Napoleonom III.

1868. - Prvi semafori za regulisanje saobraćaja u svetu počeli da rade u Londonu, na trgu ispred zgrade parlamenta Velike Britanije.

1879. - Iz Pule je Johann Palisa otkrio veliki tamni asteroid glavnog pojasa, a nazvao ga je 211 Isolda po Izoldi iz legende o Tristanu i Izoldi.

1895. - Osnovano Društvo za unapređenje i ulepšavanje Sokobanje, što se smatra začetkom turizma u Srbiji. Sokobanja, u kojoj su često na odmoru boravili knezovi Miloš i Mihajlo Obrenović, pominje se kao lečilište još u starom Rimu i ranoj Vizantiji.

1898. - Potpisan Pariski mirovni ugovor kojim je okončan američko-španski rat. Španija se odrekla Kube i Portorika, a za 20 miliona dolara ustupila Amerikancima Filipine i Guam.

1901. - Na danu smrti Alfreda Nobela počinje od 1901. godine dodjela Nobelovih nagrada za mir, koja je jedina Nobelova nagrada koje se dodjele u Oslu. Prvi dobitnik Nobelove nagrade za mir je Henry Dunant.

1902. - Završena je izgradnja Asuanske brane u Egiptu, kojom je regulisan tok Nila.

1936. - Abdicirao britanski kralj Edvard VIII jer nije želeo da se odrekne ženidbe sa Amerikankom Volis Simpson, kako je to od njega tražio premijer Stenli Boldvin. Posle abdikacije dobio titulu vojvode od Vindzora. Nasledio ga George VI.

1941. - Japanski avioni u Drugom svetskom ratu u Južnokineskom moru potopili britanske ratne brodove „Ripals“ i „Princ od Velsa“, na kojima je poginulo oko 800 ljudi.

1948. - Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila Univerzalnu deklaraciju o pravima čoveka. Taj datum obeležava se kao Dan ljudskih prava.

1954. - Srpski i hrvatski pisci i lingvisti postigli Novosadski dogovor o srpskohrvatskom književnom jeziku, koji je potpisalo 25 uglednih stručnjaka za jezik. Zaključeno da je narodni jezik Srba, Hrvata i Crnogoraca jedan jezik s dva izgovora, da su oba pisma, ćirilica i latinica, ravnopravna i da jezik ima zajednički pravopis.

1963. - Zanzibar, britanski protektorat od 1890, stekao nezavisnost u okviru Britanskog komonvelta. Naredne godine postao republika i s Tanganjikom stvorio novu državu koja je dobila naziv Tanzanija.

1964. - Nobelovu nagradu za mir dobio Amerikanac Martin Luter King, borac za građanska prava crnaca. Ubijen u atentatu u Memfisu četiri godine kasnije.

1967. - Prva komercijalna termonuklearna eksplozija izvršena u Novom Meksiku u SAD radi vađenja prirodnog gasa.

1980. - Milton Obote proglašen za predsednika Ugande, kao prvi afrički šef države koji se vratio na vlast posle zbacivanja vojnim udarom. Vojska ga 1985. drugi put zbacila sa vlasti.

1991. - Jugoslovenska narodna armija se povukla iz Zagreba i Hrvatske, ali su borbe Srba i hrvatskih snaga nastavljene.

1993. - Iz Zagreba uz pratnju predstavnika Katoličke Crkve prema opkoljenim Hrvatima u Lašvanskoj dolini na četrnaestodnevni put krenuo konvoj „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“.

1996. - Predsednik Južne Afrike Nelson Mandela potpisao Ustav kojim su svi građani, bez obzira na rasu, izjednačeni pred zakonom, kao završni čin u demontiranju sistema aparthejda u toj zemlji.

1998. - Haški tribunal osudio bosanskog Hrvata Antu Furundžiju na 10 godina zatvora zbog mučenja i silovanja zatočenika u bosanskom ratu. To je bila prva presuda kojom je silovanje označeno kao ratni zločin.

2001. - U Prištini konstituisana Skupština Kosova, prva od dolaska međunarodnih snaga u Pokrajinu, u julu 1999. Za predsednika izabran Albanac Nedžat Daci, a predstavnici Srba Oliver Ivanović i Gojko Savić postali članovi petočlanog Predsedništva Skupštine.

2001. - Generalni sekretar UN Kofi Anan dobio Nobelovu nagradu za mir.

2003. - Šef UNMIK-a Hari Holkeri u Prištini predstavio dokument „Standardi za Kosovo“ čija će primena biti od značaja kod ocenjivanja da li je Kosovo dostiglo standarde demokratskog društva koje međunarodna zajednica traži pre početka rešavanja statusa Kosova. Dokument prihvatio i Savet bezbednosti UN.

2003. - Haški tribunal osudio bivšeg oficira Vojske Republike Srpske Dragana Obrenovića, koji je priznao krivicu, na 17 godina zatvora zbog ratnih zločina nad muslimanima u Srebrenici u julu 1995.
 

 

Praznici i spomendani na dan 10. decembar/prosinac

 

 

- Dan na koji se svake godine dodjeljuje Nobelova nagrada za dostignuća na polju fizike, hemije, medicine, književnosti i za mir.

- Dan ljudskih prava.
 


Raskain askelin

pihamaan punaisille

ruusuille, niiden

pistokset hellemmät kuin

sinun koskaan olikaan


L.L.


Thanked by 2 Members:
boden , Prebond

#11
Nyks

Nyks

  Bronze Member

 • Moderator
 • PipPipPipPip
 • 2,205 posts
 • 6382 thanks
 • LocationBD Caffe

Događaji na dan 11. decembar/prosinac

 

 

1602. - Karl Emanuel Savojski posljednji je put napao Ženevu da bi je pripojio, a kao sjećanje na taj dan svake godine se slavi Eskalada.

1816. - Indiana je postala 19 savezna država SAD-a.

1852. - Papa Pio IX. bulom Ubi primum placuit uzdignuo Zagrebačku biskupiju na rang nadbiskupije.

1858. - Svetoandrejska skupština izvršila smenu dinastija u Srbiji zbacivši kneza Aleksandra Karađorđevića. Na presto vraćen Miloš Obrenović, a za njegovog naslednka proglašen njegov sin Mihailo.

1888. - Skupština Srbije prihvatila Ustav koji je predložila Narodna radikalna stranka. Ustavom, pisanim po uzoru na belgijski ustav iz 1831, u Srbiji uvedena parlamentarna demokratija.

1894. - U Parizu otvorena prva svetska izložba automobila, na kojoj se predstavilo devet proizvođača.

1937. - Fašističko Veliko veće donelo odluku da se Italija povuče iz Lige naroda.

1941. - Nemačka i Italija objavile rat SAD, a Kongres SAD istog dana objavio rat tim zemljama. Poljska objavila rat Japanu, a Kuba, Kostarika, Nikaragva, Dominikanska Republika i Gvatemala Nemačkoj i Italiji.

1946. - Generalna skupština Ujedinjenih nacija osnovala UNICEF, Međunarodni fond Ujedinjenih nacija za pomoć deci u zemljama razorenim ratom.

1964. - Che Guevara održao govor u Ujedinjenim narodima.

1972. - Članovi posade Apolla 17 Cernan, Evans i Schmitt posljednji puta na Mjesecu. Završava Program Apollo. Planirane misije Apolla 18, 19, i 20 su otkazane.

1973. - Zapadnonemački kancelar Vili Brant i čehoslovački premijer Lubomir Štrougal potpisali ugovor kojim je formalno poništen Minhenski pakt iz 1938, kojim su Velika Britanija i Francuska prepustile nacističkoj Nemačkoj oblast Sudeta u Čehoslovačkoj.

1991. - U Mastrihtu potpisan Sporazum o monetarnoj i političkoj uniji članica Evropske zajednice.

1991. - Ukrajina priznala Hrvatsku. Bila je prva zemlja članica UN-a koja je to napravila.

1992. - Savet bezbednosti UN, na zahtev Makedonije, odobrio upućivanje 800 vojnika UN u tu bivšu jugoslovensku republiku.

1997. - U Kjotu, posle maratonskih pregovora, potpisan Protokol o zaštiti životne sredine koji predviđa i smanjenje proizvodnje ugljen-dioksida i drugih štetnih gasova za koje se smatra da izazivaju efekte "staklene bašte" i globalno zagrevanje. SAD nisu stavile svoj potpis uz objašnjenje da bi to nanelo štetu njihovoj privredi.

2000. - Izrael i Palestina obnovili kontakte na višem nivou u cilju okončanja sukoba i nalaženja načina za obnavljanje mirovnih pregovora.

2001. - Vrhovni sud SAD osudio Francuza Zakariasa Musauia zbog učešća u napadima u SAD 11. septembra 2001, što je prva kazna u SAD koja se direktno odnosi na te napade.

 

Praznici i spomendani na dan 11. decembar/prosinac

 

 

- Međunarodni dan planina.

- Međunarodni dan astme.

- Dan UNICEF-a.
 


Raskain askelin

pihamaan punaisille

ruusuille, niiden

pistokset hellemmät kuin

sinun koskaan olikaan


L.L.


Thanked by 1 Member:
Prebond

#12
Nyks

Nyks

  Bronze Member

 • Moderator
 • PipPipPipPip
 • 2,205 posts
 • 6382 thanks
 • LocationBD Caffe

Događaji na dan 12. decembar/prosinac

 

 

627. - Bitka kod Ninive u kojoj bizantski car Heraklije odnosi pobjedu nad Perzijancima, kojom je odlučen ishod najvećeg i posljednjeg od svih bizantsko-perzijskih ratova.

1438. - Franjevac Bartolomej de Jano iz Carigrada izvještava o raseljavanju Albanije, Bosne, Bugarske, Dalmacije, Raške i Vlaške.

1873. - U Srbiji uveden dinar kao novčana jedinica, čime je otklonjen monetarni haos i upotreba više od 40 vrsta tuđeg metalnog novca - dukata, forinti, talira.

1894. - Japanske trupe počele invaziju Koreje.

1896. - Đuljielmo Markoni u Londonu prvi put javno prikazao bežičnu radiotelegrafiju.

1897. - Prvi planirani grad u Brazilu, Belo Horizonte, proglašen je glavnim gradom Minas Geraisa, jedne od 26 država Brazila.

1901. - Začetnik radio tehnologije, Guglielmo Marconi, uspijeva poslati prvi radio signal preko Atlantika.

1913. - Slika Leonarda da Vinčija "Mona Liza" pronađena u Firenci, dve godine pošto je ukradena iz pariskog muzeja "Luvr".

1915. - Poletio "Junkers J1", prvi avion načinjen u potpunosti od metala, koji je konstruisao Nijemac Hugo Junkers.

1918. - Srpska vojska, po završetku Prvog svetskog rata, ušla u Zemun, čime je okončana dvovekovna vladavina Habsburške monarhije u tom gradu.

1920. - Konstituisana Ustavotvorna skupština Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Rad skupštine, kojom je predsedavao hrvatski političar Ivan Ribar, trajao je više od šest meseci i okončan je donošenjem Vidovdanskog ustava 28.06.1921.

1940. - Kraljevina Jugoslavija, u Drugom svetskom ratu, potpisala s Mađarskom pakt o večnom prijateljstvu, u nameri da poboljša odnose s Nemačkom.

1963. - Kenija postala samostalna država u okviru Britanskog komonvelta s Džonom Kenijatom kao premijerom. Na isti dan 1964. postala je republika, a Kenijata prvi predsednik.

1969. - Grčka se povukla iz Saveta Evrope i time izbegla da zbog vojnog režima i kršenja ljudskih prava bude izbačena iz te evropske institucije.

1979. - Grupa generala izvršila vojni udar u Južnoj Koreji i preuzela vlast.

1983. - Šitski ekstremisti aktivirali automobile bombe ispred američke i francuske ambasade u Kuvajtu. Pet osoba je poginulo, a 86 ranjeno.

1992. - Na indonežanskim ostrvima Flores i Babi, u zemljotresu poginulo najmanje 2.200 ljudi.

1993. - Rusi na referendumu, prvom slobodnom izjašnjavanju od 1917, izglasali novi ustav kojim je predsednik Boris Jeljcin dobio široka ovlašćenja. Spor oko ustava doveo je početkom oktobra do tragičnog konflikta sa komunistima i ekstremnim nacionalistima u kojem je poginulo više od 150 ljudi.

1997. - Ustavni zakon o izmjenama i dopunama Ustava Republike Hrvatske.

2000. - Eritreja i Etiopija potpisale u Alžiru mirovni sporazum kojim je okončan dvogodišnji rat oko granica.

2001. - Izraelski avioni bombardovali palestinske bezbednosne ciljeve u gradu Gazi samo nekoliko sati pošto je 10 Izraelaca ubijeno i oko 30 ranjeno u napadima na jevrejske naseljenike na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze. Izraelske snage ušle su u palestinski grad Dženin na Zapadnoj obali.

2001. - Vođa kubanskog špijunskog prstena Gerardo Hernandez, osuđen u SAD na doživotnu kaznu zatvora za učešće u infiltriranju u jednu američku vojnu bazu i za smrt četvorice Amerikanca, kubanskog porekla, čiji su avioni oboreni.

2002. - U Beču, Stalni savet OEBS-a odlučio da produži mandate svojih misija na prostoru bivše Jugoslavije.

 

 

Praznici i spomendani na dan 12. decembar/prosinac

 

 

- Dan hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

- Dan državnosti u Keniji.

- Dan kopnene vojske Ukrajine.
 


Raskain askelin

pihamaan punaisille

ruusuille, niiden

pistokset hellemmät kuin

sinun koskaan olikaan


L.L.


Thanked by 1 Member:
Prebond

#13
Nyks

Nyks

  Bronze Member

 • Moderator
 • PipPipPipPip
 • 2,205 posts
 • 6382 thanks
 • LocationBD Caffe

Događaji na dan 13. decembar/prosinac

 

 

1545. - Tridentski koncil, koji je u maju 1542. sazvao papa Pavle III, počeo rad, Ekumenski koncil, na kojem je do kraja izgrađen status katoličke crkve kao dogmatske, protivreformacijske, militantne ustanove s papom-autokratom na čelu, s prekidima zasedao do 1563.

1570. - Mirom u Šćećinu Danska priznala nezavisnost Švedske.

1642. - Holandski moreplovac Abel Tasman otkrio Novi Zeland, ali se nije iskrcao iz straha od ratobornih domorodaca, pa je zasluga za otkriće pripala Englezu Džejmsu Kuku, koji se 1769. iskrcao na jedno od novozelandskih ostrva.

1806. - Srpski ustanici u Prvom srpskom ustanku oslobodili beogradsku varoš i naterali Turke da se povuku u Kalemegdansku tvrđavu. Tvrđava osvojena početkom 1807, a po slomu ustanka 1813. Turci ponovo zauzeli Beograd.

1877. - Srpski kralj Milan Obrenović, na poziv Rusije, po drugi put objavio rat Otomanskom carstvu. U martu 1878. rat završen mirovnim sporazumom Rusije i Turske u San Stefanu, kojim je Rusija pokušala da ostvari premoć na jugu Balkana.

1921. - SAD, Velika Britanija, Francuska i Japan potpisali Vašingtonski ugovor o međusobnom poštovanju ostrvskih poseda u Pacifiku.

1937. - Japanske trupe okupirale kineski grad Nanking i u narednih šest sedmica pobile oko 200.000 Kineza, mahom civila, a krvoproliće ušlo u istoriju kao "silovanje Nankinga".

1937. - Osnovana je državna indonežanska novinska agencija Antara.

1939. - U prvoj velikoj pomorskoj bici u Drugom svetskom ratu britanske krstarice "Ekseter", "Ajaks" i "Ahil" kod zaliva La Plata u Atlantskom okeanu teško oštetile i onesposobile nemački bojni brod "Graf Špe", koji je tokom gusarskog krstarenja u južnom Atlantiku i Indijskom okeanu prethodno potopio devet trgovačkih brodova.

1944. - Japanski avion napunjen eksplozivom, kojim je upravljao pilot-samoubica, u Drugom svetskom ratu udario u američku krstaricu "Nešvil" i usmrtio 133 člana posade.

1967. - Vojna hunta u Grčkoj sprečila kontraudar, a kralj Konstantin, primoran da napusti Grčku, pobegao s porodicom u Rim.

1978. - Fudbalski klub Partizan osvojio Srednjoevropski kup.

1981. - General Vojćeh Jaruzelski zaveo ratno stanje u Poljskoj, zabranjen rad nezavisnog sindikata "Solidarnost", a na hiljade sindikalnih aktivista pritvoreno.

1982. - U zemljotresu u Severnom Jemenu, u provinciji Damar, na stotinak kilometara jugoistočno od glavnog grada Sane, poginulo 3.000 ljudi.

1988. - U Kongu potpisan protokol Angole, Kube i Južne Afrike, uz posredovanje SSSR i SAD, kojim je otvoren put ka nezavisnosti Namibije i okončanju građanskog rata u Angoli, započetog 1975.

1991. - Bivše sovjetske republike Kazahstan, Kirgizija, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan odlučile da se priključe Zajednici Nezavisnih Država.

1996. - Kofi Anan izabran za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija. Sa obavljanjem ove dužnosti počeo 1. januara 1997.

1999. - Premijerno emitovanje FM JAM-a, prvog hip-hop radio showa u Bosni i Hercegovini.

2000. - Predsednik Rusije Vladimir Putin došao na Kubu u prvu posetu jednog ruskog državnika Fidelu Kastru od raspada SSSR 1991.

2001. - U samoubilačkom napadu ekstremista na zgradu indijskog parlamenta u Nju Delhiju ubijeno 13 osoba. Za napad osumnjičeni muslimanski sepratisti koji se od 1989. bore protiv indijskih vlasti u Džamu i Kašmiru.

2002. - Na samitu u Kopenhagenu Evropska unija donela odluku o proširenju Unije za 10 država, a to su Poljska, Češka, Mađarska, Slovenija, Slovačka, Estonija, Letonija, Litvanija, Kipar i Malta, 1.5.2004.

2003. - Nedaleko od iračkog grada Tikrita uhapšen Saddam Hussein, bivši predsjednik Iraka.

 

 

Praznici i spomendani na dan 13. decembar/prosinac

 

 

- Dan grada Velike Gorice.
 


Raskain askelin

pihamaan punaisille

ruusuille, niiden

pistokset hellemmät kuin

sinun koskaan olikaan


L.L.


Thanked by 1 Member:
Prebond

#14
Nyks

Nyks

  Bronze Member

 • Moderator
 • PipPipPipPip
 • 2,205 posts
 • 6382 thanks
 • LocationBD Caffe

Događaji na dan 14. decembar/prosinac
 

 

1481. - Otomanski Imperij posle duže opsade zauzimaju Novi, a Hercegovina ulazi u sastav Otomanskog Imperija.

1822. - U Veroni završen Kongres Svete Alijanse na kojem je odlučeno o intervenciji protiv građanske revolucije u Španiji. Pomoć Grčkoj u borbi za oslobođenje od Turske nije izglasana.

1900. - Njemački fizičar Maks Plank objavio "Kvantnu teoriju", prema kojoj energija radijacije potiče iz nevidljivih delića, kvanata, i nije kontinuirana, kako se ranije mislilo.

1911. - Norveški istraživač Ruald Amundsen postao prvi čovek koji je stigao na Južni pol, pretekavši engleskog polarnog istraživača Roberta Skota, koji je na Južni pol stigao 18.1.1912.

1916. - Danci su glasali da se Danska Zapadna Indija proda SAD za 25 miliona dolara.

1918. - U Velikoj Britaniji prvi put na izborima glasale žene i dobile pravo da se kandiduju za Parlament. Prva žena koja je izabrana bila grofica Markievič, irski nacionalista, ali nije mogla da zauzme svoje mesto u Parlamentu jer je bila u zatvoru.

1919. - U Zagrebu osnovan Jugoslavenski olimpijski odbor.

1927. - Velika Britanija priznala nezavisnost Iraka i podržala prijem te zemlje u Ligu naroda.

1935. - Prvi predsednik Čehoslovačke Tomaš Masarik podneo ostavku, a na položaj šefa države četiri dana kasnije izabran dotadašnji šef diplomatije Eduard Beneš.

1937. - Japan uspostavio marionetsku kinesku vladu u Pekingu.

1939. - Liga naroda isključila SSSR zbog agresije na Finsku.

1950. - Osnovan Komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice.

1959. - Arhiepiskop Makarios III postao prvi predsednik Kipra.

1960. - Potpisana Pariska konvencija o osnivanju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj. Konvencija stupila na snagu u septembru 1961.

1960. - Nesreća zadarskoga tankera Petar Zoranić u kojoj su poginule 53 osobe.

1962. - Kenet Kaunda u Severnoj Rodeziji formirao prvu vladu kojom su dominirali Afrikanci.

1970. - U Poljskoj je, prilikom demonstracija protiv povećanja cijena u Gdanjsku i drugim gradovima, u sukobima s policijom poginulo 20 osoba.

1981. - Izrael anektirao Golansku visoravan koju je oteo od Sirije u ratu 1967.

1989. - Opozicioni lider Patrisio Ajlvin izabran za predsednika Čilea na prvim slobodnim izborima u toj zemlji od 1970. Prethodni demokratski izabran šef države, socijalista Salvador Aljende, ubijen u vojnom puču 1973, a na vlast je došao general Augusto Pinoče.

1993. - Masakr na Obali, na raskršću ulica Gimnazijska i Obala Kulina bana, ispred OŠ "Safvet-beg Bašagić" u Sarajevu.

1993. - U Alžiru je ubijeno 12 hrvatskih radnika Hidroelektre. U to vrijeme arapske zemlje bile su huškane protiv Hrvatske kao neprijatelja islama zbog rata u BiH.

1994. - Predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio od bivšeg predsednika SAD Džimija Kartera da posreduje u postizanju mira u Bosni i Hercegovini.

1995. - U Jelisejskoj palati u Parizu potpisan mirovni sporazum o okončanju 44-mesečnog rata u Bosni, koji je postignut 21.11.1995. u Dejtonu, SAD. Potpise na sporazum stavili predsednici Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije Franjo Tuđman, Alija Izetbegović i Slobodan Milošević. Tim sporazumom BiH podeljena na dva entiteta, Federaciju BiH i Republiku Srpsku, a nadgledanje sprovođenja mira povereno snagama NATO.

1998. - U sukobu Vojske Jugoslavije i naoružanih Albanaca u blizini Prizrena poginulo 36 Albanaca, šest povređeno.

2001. - Pisac nemačkog porekla, britanski akademik Vinfrif Georg Maks Sebald, poginuo u saobraćajnoj nesreći. Poznat po knjigama koje su se uglavnom bazirale na tragičnim događajima u proteklih 200 godina.

2001. - Tužilaštvo Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu objavilo optužnicu protiv generala Vojske Republike Srpske Vinka Pandurevića. Pandurević optužen za genocid nad bosanskim muslimanima u Srebrenici 1995.

2003. - U Iraku u svom skloništu u Tikritu uhapšen svrgnuti irački predsednik Sadam Husein. Potraga za njim trajala skoro devet meseci, od invazije američko-britanskih snaga na Irak.

2008. - Muntazar al Zejdi, irački novinar je bacio cipelu na američkog predsednika na konferenciji za štampu. U arapskom svetu to se smatra najvećim poniženjem.

2013. - Kineski rover Jade Rabbit lansiran pomoć letjelice Chang'e 3 se uspješno spustio na Mjesec, čime je Kina, poslije Rusije i SAD, treća država koja je uspjela poslati lunarno vozilo na površinu Mjeseca.

 

 

Praznici i spomendani na dan 14. decembar/prosinac
 

 

- Dan dekolonizacije (Generalna skupština UN 1960. usvojila Deklaraciju o davanju nezavisnosti zemljama pod kolonijalnom upravom).

- Dan bibliotekara Srbije.

- Dan Arhiva Srbije.
 


Raskain askelin

pihamaan punaisille

ruusuille, niiden

pistokset hellemmät kuin

sinun koskaan olikaan


L.L.


Thanked by 1 Member:
Prebond

#15
Nyks

Nyks

  Bronze Member

 • Moderator
 • PipPipPipPip
 • 2,205 posts
 • 6382 thanks
 • LocationBD Caffe

Događaji na dan 15. decembar/prosinac

 

 

1640. - Grof od Braganza krunisan kao Huan IV, prvi portugalski kralj posle šezdesetogodišnje španske vladavine i prvi iz dinastije Braganza koja je vladala Portugalom do 1910.

1711. - U Kopenhagenu izbila epidemija kuge, od koje je umrlo više hiljada ljudi.

1801. - Odmetnuti janičari, koje su predvodile četiri beogradske dahija Aganlija, Kučuk-alija, Fočić Mehmed-aga i Mula Jusuf, ubili beogradskog valiju Hadži Mustafa-pašu i zaveli teror u Beogradskom pašaluku. Nasilje ubrzalo izbijanje Prvog srpskog ustanka 1804.

1806. - Francuske trupe pod komandom Napoleona Bonaparte ušle u Varšavu.

1840. - Kovčeg s posmrtnim ostacima francuskog cara Napoleona I položen u "Dom invalida" u Parizu, 19 godina posle njegove smrti u izgnanstvu na ostrvu Sveta Jelena.

1891. - James Naismith izumio je košarku.

1914. - Oslobađanjem Beograda u Prvom svetskom ratu završena Kolubarska bitka. Pobeda za koju izuzetne zasluge pripadaju komandantu Prve armije, generalu Živojinu Mišiću, podigla ugled Srbije među saveznicima i učvrstila samopouzdanje srpske vojske i naroda.

1938. - Isprobavajući nov tip lovačkog aviona, poginuo ruski pilot Valerij Čkalov. 1937. preleteo Severni pol, bez spuštanja od Moskve do Vankuvera, 12.000 kilometara, za 64 časa i 25 minuta, što je priznato kao svetski rekord leta na daljinu.

1961. - Generalna skupština Ujedinjenih nacija odbacila sovjetski predlog o prijemu NR Kine u svetsku organizaciju.

1961. - Bivši nacistički funkcioner Adolf Ajhman, organizator i izvršilac genocida Jevreja u Drugom svetskom ratu, osuđen na smrt u Jerusalimu, a potom obešen. Posle rata pod lažnim imenom živeo u Argentini do 1960, kada su ga otkrili i uhapsili pripadnici izraelske tajne službe.

1965. - Američki svemirski brodovi "Gemini 6" i "Gemini 7" ostvarili prvi kosmički susret i napravili dve kružne putanje leteći jedan pored drugog.

1970. - Sovjetski vasionski brod "Venera 7" spustio se na planetu Veneru i počeo da šalje signale.

1991. - Oko 500 ljudi izgubilo život kada je feribot "Salem ekspres" udario, ispred egipatske luke Safaga, u koralni greben i potonuo.

1992. - U prostorijama župne crkve u Novoj Biloj, koja je opkoljenim Hrvatima Lašvanske doline služila za zbrinjavanje ranjenika još od 19.10.1992., službeno osnovana ratna crkva-bolnica nazvana Franjevačka bolnica "Dr. fra Mato Nikolić".

1996. - Pod snažnim pritiskom svakodnevnih protesta građana zbog falsifikovanja izbornih rezultata, opštinski sud u Nišu potvrdio pobedu opozicione koalicije "Zajedno" u drugom krugu izbora za lokalne organe uprave, 17.11.

1999. - Šef UNMIK-a Bernar Kušner potpisao, u Prištini, sporazum s predstavnicima kosovskih Albanaca o formiranju Prelaznog administrativnog veća Kosova. Srbi sa Kosova odbili da potpišu sporazum, ali su kasnije delegirali svog predstavnika u to telo.

2000. - Zatvorena nuklearna centrala u Černobilu u Ukrajini u kojoj je 26.04.1986. eksplodirao jedan blok centrale izazvavši najtežu nuklearnu katastrofu od početka upotrebe nuklearnih centrala.

2001. - Krivi toranj u Pizi u Italiji ponovo otvoren za posetioce, posle 12 godina pauze zbog sanacije.

2002. - Posmatrači UN zvanično okončali misiju na Prevlaci, početu u martu 1992, i predali vlastima Hrvatske kontrolu nad tim poluostrvom.

2002. - Sazvano krovno tijelo hrv. manjine u Srbiji na elektorskoj skupštini, HNV. Slavi se kao nacionalni blagdan hrvatske manjine u Srbiji.

2007. - Dubrovačka plivačica Sanja Jovanović na EP u kratkim bazenima u Debrecinu osvojila povijesno zlatno odličje za hrvatsko plivanje, otplivavši 50 m leđno za 26.50 sekundi, što je u tom trenutku bio novi svjetski rekord. Stari rekord, kineskinje Li Hui nadmašila je za 38 stotinki.

2011. - Skupština grada Beograda zvanično imenovala Most na Adi.
 


Raskain askelin

pihamaan punaisille

ruusuille, niiden

pistokset hellemmät kuin

sinun koskaan olikaan


L.L.


Thanked by 1 Member:
Prebond

#16
Nyks

Nyks

  Bronze Member

 • Moderator
 • PipPipPipPip
 • 2,205 posts
 • 6382 thanks
 • LocationBD Caffe

Događaji na dan 16. decembar/prosinac

 

 

1497. - Vasco da Gama prošao ušće Velike riblje rijeke i krenuo u dotad Evropljanima nepoznate vode.

1653. - Vođa engleskih parlamentarista u građanskom ratu protiv monarhista Oliver Kromvel proglašen doživotnim lordom-protektorom Engleske, Škotske i Irske.

1773. - Nezadovoljna visokim uvoznim carinama i britanskom kolonijalnom vlašću, grupa američkih kolonista, maskirana u Indijance, u Bostonskoj luci sa jednog britanskog broda u more pobacala sanduke čaja. Taj događaj, kasnije nazvan "Bostonska čajanka", nagovestio američki rat za nezavisnost, započet 1775.

1835. - U velikom požaru koji je zahvatio Njujork (en. New York) uništeno 600 građevina.

1838. - Buri se, tokom Velike seobe, bežeći od britanske kolonijalne vlasti, sukobili s plemenom Zulu i u bici na Krvavoj Reci pobili 3.000 pripadnika tog južnoafričkog plemena.

1866. - U Zagrebu otkriven je spomenik banu Josipu Jelačiću, koji je prvi zagrebački spomenik u bronci, djelo poznatog bečkoga kipara Antona Dominika Fernkorna, a sama svečanost snimljena je na fotografiji Franje Pommera i to je zapravo prva reportažna snimka u Hrvatskoj.

1885. - U Sarajevu počeo da izlazi srpski književni list "Bosanska vila", veoma cenjen u bosanskim književnim krugovima. Pokrenut kao časopis koji će se baviti srpskom kulturnom baštinom, vremenom prerastao u ugledan list u kojem su objavljivali istaknuti pisci svih nacionalnosti i književnici van bosanskohercegovačkog kruga. Do 1887. ga uređivao Nikola Šumonja, potom do zabrane, 15. juna 1914, Nikola Kašiković.

1899. - Osnovan italijanski fudbalski klub AC Milan iz Milana.

1916. - Ubijen ruski monah i pustolov Grigorij Raspućin, koji je, kao tobožnji vidovnjak i čudotvorac, uspeo da se nametne, kao osoba od poverenja, poslednjem ruskom caru Nikoli II i njegovoj ženi, carici Aleksandri. Ubila ga grupa oficira da bi spasla ugled monarhije.

1920. - U jednom od najtežih zemljotresa u svetu u kineskoj provinciji Gansu poginulo oko 180.000 ljudi.

1934. - Pušten u saobraćaj prvi beogradski drumski most preko Save, nazvan "Zemunski most kralja Aleksandra". Dignut u vazduh u aprilu 1941, a na mestu visećeg mosta 1957 podignut most nezvanično nazvan Brankov most.

1944. - Nemci u Drugom svetskom ratu u Ardenima probili savezničke linije odbrane, iznenadivši američke snage, i počeli kontraofanzivu na zapadnom frontu. U borbama okončanim nemačkim porazom saveznici izgubili 77.000 vojnika, a Nemci 130.000.

1949. - Vođa borbe za nezavisnost Ahmed Sukarno izabran za prvog predsednika Indonezije posle sticanja nezavisnosti zemlje od Nizozemske.

1966. - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija na predlog Velike Britanije jednoglasno izglasao ekonomske sankcije protiv režima bele manjine u Rodeziji.

1971. - Pakistanske trupe predale se indijskoj vojsci i Oslobodilačkoj armiji Istočnog Bengala. Time okončan indijsko-pakistanski sukob i sačuvana nezavisnost nove države Bangladeš, proklamovane u martu 1971.

1991. - Formirana je 155. brigada HV Crikvenica, Opatija, Senj, Rab.

1991. - Počinjen je pokolj u Joševici nad 21 hrvatskim civilom.

1993. - Šest zemalja-članica Evropske unije, odnosno Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija, Holandija i Danska, uprkos protivljenju Grčke, priznalo Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju.

1995. - Savet bezbednosti UN dao snagama NATO ovlašćenje da preuzmu nadležnost nad mirovnim operacijama u Bosni i Hercegovini. Time je okončana misija UNPROFOR-a i stvoreni pravni uslovi da NATO počne misiju nadgledanja sprovođenja mira u Bosni.

1997. - Petnaest kosovskih Albanaca optuženih za terorizam i pripadnost ilegalnoj organizaciji Oslobodilačka vojska Kosova osuđeno u Prištini na kazne zatvora od četiri do 20 godina.

1998. - Počela je Operacija Pustinjska lisica (Operation Desert Fox). Američke i engleske postrojbe započele su četverodnevno bombardiranje vojnih ciljeva u Iraku i glavnom gradu Bagdadu.

2001. - Prvi američki brod od 1962, kada su SAD uvele embargo protiv Kube, stigao u luku u Havani, noseći oko 500 tona smrznute hrane.

2002. - Pred Tribunalom u Hagu počela trodnevna rasprava o presudi bivšoj predsednici Republike Srpske Biljani Plavšić, koja je priznala krivicu za zločine protiv čovečnosti tokom rata u BiH. Biljana Plavšić 27.02.2003. osuđena na 11 godina zatvora i upućena na izdržavanje kazne u švedski zatvor "Hinseberji".

2014. - U terorističkom napadu na školu u Pešavaru, Pakistan, ubijeno 148 djece i učitelja.
 

 

 

Praznici i spomendani na dan 16. decembar/prosinac
 

 

- Dan holokausta Roma.

- Dan državnosti u Bangladešu i Kazahstanu.


Raskain askelin

pihamaan punaisille

ruusuille, niiden

pistokset hellemmät kuin

sinun koskaan olikaan


L.L.


Thanked by 1 Member:
Prebond

#17
Nyks

Nyks

  Bronze Member

 • Moderator
 • PipPipPipPip
 • 2,205 posts
 • 6382 thanks
 • LocationBD Caffe

Događaji na dan 17. decembar/prosinac

 

 

497. p. n. e. - Hram na Rimskom forumu je posvećen bogu Saturnu; godišnjica ovog događaja se se obeležava kao Saturnalije.

1531. - Po naređenju pape Klementa VII, u portugalskoj prestonici Lisabonu ustanovljena inkvizicija.

1538. - Papa Pavle III iz rimokatoličke crkve isključio engleskog kralja Henrija VIII, koji se prethodno proglasio poglavarem anglikanske crkve.

1583. - Vojska Ernesta Bavarskog je u Kelnskom ratu porazili vojsku Gebhard fon Valdburga u opsadi Godesberga.

1903. - Braća Wilbur i Orville Wright izvela prvi uspešan let avionom u istoriji vazduhoplovstva. Njihova letilica "Flajer I" nad peščanim dinama blizu mesta Kiti Houk u Severnoj Karolini, u SAD, uzletela četiri puta, zadržavši se u vazduhu najduže 59 sekundi.

1908. - Posle pobede mladoturske revolucije, održana prva sednica parlamenta Otomanskog carstva.

1926. - U državnom udaru u Litvaniji, vojska je zbacila demokratski izabranog predsednik Kazisa Grinijusa i na njegovo mesto postavila Antanasa Smetonu.

1939. - U zalivu La Plata kod Montevidea u Drugom svetskom ratu potonuo nemački bojni brod "Admiral Graf fon Špe", koji je prethodno bio oštećen u bici s britanskim krstaricama. Kapetan broda Hans Langsdorf potom izvršio samoubistvo.

1948. - U pokušaju da ponovo uspostavi vlast u Indoneziji, koja je 1945. proglasila nezavisnost, Holandija napala Indoneziju, njene trupe upale u glavni grad Džakartu i uhapsile predsednika Sukarna u druge indonežanske lidere. Sporazumom u Hagu 1949. Holandija priznala suverenitet Indonezije.

1960. - Vojnici odani etiopskom caru Hajle Selasiju su ugušili pokušaj državnog udara koji je počeo 13. decembra.

1973. - Arapski ekstremisti ubili 32 osobe na aerodromu u Rimu, kada su bacili bombu na avion kompanije "Pan Ameriken" i iz mitraljeza izrešetali zgradu terminala.

1983. - U diskoteci u Madridu u požaru poginule 83 osobe.

1983. - Privremena irska republikanska armija je detonirala automobil-bombu ispred robne kuće Herods u Londonu, ubivši šest osoba i ranivši još oko 90.

1985. - Vojna vlada Ugande i pripadnici gerilaca potpisali mirovni ugovor kojim su podelili vlast i okončali gotovo petogodišnji građanski rat.

1989. - U Rumuniji izbile masovne demonstracije protiv diktatorskog režima Nikolae Čaušeskua, u kojima je poginulo oko 1.000 ljudi. Nemiri koji su počeli u Temišvaru i Aradu potom zahvatili Bukurešt i proširili se na celu zemlju. Čaušesku i njegova žena Elena uhvaćeni u begu 22.12.1989., osuđeni na smrt i streljani.

1989. - Prikazana je prva epizoda popularne američke animirane TV serije Simpsoni.

1990. - Na prvim demokratskim izborima u Haitiju za predsednika izabran populistički sveštenik Žan Bertran Aristid.

1991. - Savet ministara Evrospke unije usvajanjem nove Deklaracije o Jugoslaviji odlučio da prizna nezavisnost svih jugoslovenskih republika koje prihvate kriterijume za priznavanje novih država u istočnoj Evropi i SSSR-u.

1992. - Skupština Republike Srpske na Palama izabrala Radovana Karadžića za prvog predsednika RS.

1995. - Vođa delegacije bosanskih Srba na mirovnim pregovorima u Dejtonu Slobodan Milošević odbio da poslanicima Skupštine RS podnese izveštaj o mirovnim pregovorima na kojima je postignut sporazum o okončanju bosanskog rata.

1996. - Pobunjenici peruanskog levičarskog gerilskog pokreta "Tupak Amaru" zauzeli japansku ambasadu u Limi, zapretivši da će pobiti 490 talaca ako vlasti Perua ne oslobode iz zatvora 300 pripadnika njihovog pokreta.

1997. - Minski centar UN objavio da u Bosni i Hercegovini ima još 750.000 do milion nagaznih mina i da je tokom 1996. i 1997. od eksplozija mina povređeno oko 1.000 ljudi, među njima velik broj dece.

1999. - Nemački, američki i istočnoevropski zvaničnici zaključili istorijski sporazum o nadoknadi za prinudan rad za vreme nacističke Nemačke, 54 godine posle Drugog svetskog rata.

2000. - U Ženevi održana konferencija o novom programu zaštite prava glumaca i njihovog rada u filmskoj i TV industriji, muzičkim spotovima i na Internetu, kojoj su prisustvovali delegati iz oko 90 zemalja.

2001. - Naoružani komandosi upali u Nacionalnu palatu na Haitiju, u Porto Prensu i ubili dva policajca i dva prolaznika pre nego što je policija uspela da zauzme zgradu.

2002. - Skupština Jugoslavije ratifikovala Dejtonski sporazum, potpisan 1995, kojim je okončan rat u Bosni.


Raskain askelin

pihamaan punaisille

ruusuille, niiden

pistokset hellemmät kuin

sinun koskaan olikaan


L.L.


Thanked by 1 Member:
Prebond

#18
Nyks

Nyks

  Bronze Member

 • Moderator
 • PipPipPipPip
 • 2,205 posts
 • 6382 thanks
 • LocationBD Caffe

Događaji na dan 18. decembar/prosinac
 

 

218. p. n. e. - U bici kod Trebije u Drugom punskom ratu kartaginski vojskovođa Hanibal je naneo težak poraz rimskoj vojsci.

1398. - Tatarski vojskovođa Timur Lenk zauzeo je indijski grad Delhi.

1398. - Kublaj kan je promenio naziv svog carstva u Juan, označivši zvanični početak dinastije Juan u Kini i Mongoliji.

1642. - Abel Tasman je postao prvi Evropljanin koji je doplovio do Novog Zelanda.

1777. - U SAD je proslavljen prvi Dan zahvalnosti, čime je proslavljena nedavna američka pobeda nad britanskim generalom Džonom Bergojnom u bici kod Saratoge u oktobru.

1787. - Nju Džerzi je postao treća američka država koja je ratifikovala ustav SAD.

1865. - Ratifikacijom 13. ustavnog amandmana u SAD je ukinuto ropstvo.

1903. - Američko-panamskim ugovorom zona Panamskog kanala je stavljena pod kontrolu SAD uz godišnju rentu.

1910. - Utemeljeno je Hrvatsko novinarsko društvo, neovisna udruga profesionalnih novinara sa sjedištem u Zagrebu i jedno je od najstarijih profesionalnih udruženja u Hrvatskoj.

1916. - Pobedom Francuza završena je desetomesečna Verdunska bitka kod Verdena u Prvom svetskom ratu, u kojoj su obe strane imale ogromne gubitke - poginulo je 543.000 Francuza i 434.000 Nemaca.

1935. - Edvard Beneš je izabran za predsednika Čehoslovačke, četiri dana posle ostavke prvog šefa te države Tomaša Masarika.

1940. - Vođa nacističke Nemačke Adolf Hitler naredio je u Drugom svetskom ratu generalštabu nemačke armije da pripremi invaziju na Rusiju prema tajnom planu pod šifrom "Operacija Barbarosa".

1970. - U Italiji je stupio na snagu zakon o razvodu braka, uprkos protivljenju rimokatoličke crkve.

1970. - Treća runda konzultacija o pitanju ograničenja naoružanja SALT II. nije dala nikakav pozitivan rezultat.

1972. - SAD su u Vijetnamskom ratu počele masovno bombardovanje glavnog grada Hanoja koje je trajalo neprekidno 12 dana i noći.

1972. - Stenli Beret je probio zvučni zid na zemlji, vozeći automobil na raketni pogon brzinom većom od 1000 km/h na pisti u Kaliforniji.

1987. - Pojavila se prva verzija programskog jezika Perl.

1989. - Evropska ekonomska zajednica i Sovjetski Savez su potpisali sporazum o trgovini i ekonomskoj saradnji.

1991. - Utemeljena 157. brigada HV, Slavonski Brod.

1993. - U Zagrebu obnovljen rad Srpskog privrednog društva Privrednik ukinutog 1946. godine.

1999. - Predsednica Šri Lanke Čandrika Kumaratunga povređena je u eksploziji bombe u kojoj je poginulo 33 i ranjeno 137 ljudi. Vlasti u Kolombu optužile tamilske separatiste za podmetanje bombe.

2000. - U Briselu su obnovljeni pregovori o sukcesiji bivše SFR Jugoslavije, nakon što su nove jugoslovenske vlasti odustale od stava da je SR Jugoslavija jedini naslednik bivše države, koji je tvrdo zastupao bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević. Pregovori su uspešno završeni u maju 2001.

2003. - Skupština Kosova usvojila je u načelu Zakon o saradnji sa Tribunalom u Hagu.

2003. - Haški tribunal osudio je bosanskog Srbina Dragana Nikolića, zvanog Jenki, na 23 godine zatvora. On je priznao krivicu za ratne zločine počinjene nad muslimanskim zarobljenicima u logoru Sušica kod Vlasenice, čiji je komandant bio u leto 1992.

 

 

 

Praznici i spomendani na dan 18. decembar/prosinac

 

 

- Međunarodni dan migranata.
 


Raskain askelin

pihamaan punaisille

ruusuille, niiden

pistokset hellemmät kuin

sinun koskaan olikaan


L.L.


#19
Nyks

Nyks

  Bronze Member

 • Moderator
 • PipPipPipPip
 • 2,205 posts
 • 6382 thanks
 • LocationBD Caffe

Događaji na dan 19. decembar/prosinac

 

 

1154. - Na engleski presto došao Henri II, prvi vladar Dinastije Plantagenet. Učvrstio je kraljevsku vlast i ograničio vlasti barona i sudsku vlast crkve, zbog čega je došao u sukob sa Kanterberijskim nadbiskupom Tomasom Beketom, koji je po njegovom nalogu ubijen 1170. Započeo je osvajanje Irske 1171.

1187. - Paolo Scolari postao papa pod imenom Clemens III.

1793. - General Napoleon Bonaparta dobio je prvu značajnu bitku kada je od Engleza preuzeo Tulon.

1842. - SAD su priznale nezavisnost Havaja, ali američki uticaj ostao je dominantan. Havajska ostrva su anektirana 1898, a 31. avgusta 1959. postala su 50. država SAD.

1863. - Engleski pronalazač Frederik Volton patentirao je u Londonu podni prekrivač - linoleum.

1905. - Usvojen je prvi ustav Crne Gore, "Nikoljdanski ustav", kojim je država konstituisana kao ustavna monarhija.

1907. - 239 rudara poginulo u eksploziji rudnika Jacobs Creek, Pennsylvania.

1941. - Adolf Hitler otpušta generala Walther von Brauchitsch i preuzima komandu nad armijom.

1944. - Oslobođena je Podgorica u Drugom svetskom ratu.

1946. - U Indokini izbio rat između vojske pod vodjstvom Ho Ši Mina i francuskih kolonijalnih trupa.

1950. - Savet NATO-a imenovao američkog generala Dvajta Ajzenhauera vrhovnim komandantom snaga NATO u Evropi. Ajzenhauer je bio jedan od najznačajnijih savezničkih komandanata u Drugom svetskom ratu i predsednik SAD 1952. i 1956.

1958. - Predsednik SAD Ajzenhauer uputio, prvi put u svetu, božićne čestitke preko satelita.

1965. - Sa 54,5 procenata glasova birača Šarl de Gol e pobedio na predsedničkim izborima u Francuskoj Fransoa Miterana.

1971. - Film„ Paklena pomorandža“, reditelja Stenlija Kjubrika, premijerno prikazan u Londonu.

1972. - Južnokorejski tanker "Južna zvezda" ispustio više od sto hiljada tona nafte pored Omana.

1972. - Kapsula vasionskog broda "Apolo 17" spustila se u Tihi okean. Time je okončan američki program Apollo letova na Mesec sa ljudskom posadom.

1974. - U prodaji se pojavio Altair 8800, jedno od prvih osobnih računala.

1984. - Britanski i kineski premijeri Margaret Tačer i Džao Cijang potpisali su u Pekingu sporazum prema kojem Hongkong od 01.07.1997, posle 99 godina britanske uprave, prelazi pod suverenitet Kine.

1991. - Republika Srpska Krajina proglasila Knin za glavni grad, a Milan Babić, dotadašnji predsednik vlade, preuzeo je funkciju predsednika Republike. Time su ujedinjene dve teritorijalno nepovezane jedinice u Hrvatskoj pod kontrolom Srba - Krajina i Srpska oblast Slavonija, Baranja i Zapadni Srem. RSK je prestala da postoji u avgustu 1995, kada su hrvatske snage zauzele te teritorije, a oko 250.000 Srba izbeglo je u Bosnu i SR Jugoslaviju.

1991. - Island priznao Hrvatsku.

1991. - Njemačka, Švedska i Italija najavile međunarodno priznanje Hrvatske.

1995. - Prvi vojnici iz Rusije stigli u Bosnu gde će se uključiti u misiju očuvanja mira (IFOR), koja je po odluci Saveta bezbednosti UN poverena snagama NATO.

1996. - Švedska postaje članica Schengena.

1997. - Singapurski putnički avion "Boing 737-300" srušio se blizu indonežanskog grada Palembangare. Nesreću nije preživeo niko od 104 putnika i članova posade.

2001. - U socijalnim nemirima koji su zahvatili Argentinu na hiljade ljudi širom zemlje opljačkalo je oko 100 samoposluga. Protesti u kojima je poginulo više od 20, a ranjeno preko 100 ljudi, izbili su kada je vlada najavila da će uvesti strožije ekonomske mere kako bi otplatila strani dug od 132 milijarde dolara.

2002. - Hrvatska vlada usvojila je Rezoluciju o pristupanju EU.

2002. - Slovenija dobila novu vladu čiji je premijer Anton Rop.

2004. - U nedelju, na dan Svetog Nikolaja Mirlikijskog, počela je da emituje program Televizija Srpske Pravoslavne Eparhije žičke Logos. Televizija Logos, je prva televizijska stanica Srpske Pravoslavne Crkve.
 


Raskain askelin

pihamaan punaisille

ruusuille, niiden

pistokset hellemmät kuin

sinun koskaan olikaan


L.L.


Thanked by 1 Member:
Panonski gusar

#20
Nyks

Nyks

  Bronze Member

 • Moderator
 • PipPipPipPip
 • 2,205 posts
 • 6382 thanks
 • LocationBD Caffe

Događaji na dan 20. decembar/prosinac

 

 

69. - Vojska odana rimskom vojskovođi Vespazijanu je ušala u Rim i zbacila cara Vitelija.

1192. - Austrijski vojvoda Leopold V. zarobio engleskog kralja Richarda Lavljeg Srca prilikom njegovog povratka u Englesku nakon sklapanja mira sa Saladinom.

1483. - Štampana prva knjiga u Švedskoj, pod nazivom Dyalogus creaturarum moralizatus.

1522. - Sulejman Veličanstveni je u opsadi Rodosa prihvatio predaju preostalih Vitezova sa Rodosa, kojima je dozvolio da se evakuišu.

1582. - U Francuskoj prihvaćen Gregorijanski kalendar.

1712. - Bitka kod Gadebuscha, Švedska pobjeđuje Dansku.

1857. - Odlukom cara Franje Josipa I. započela je izgradnja ulice Bečki Ring, s namjerom planskog širenja grada na mjestu starih utvrda i gradskih zidina.

1860. - Južna Karolina je postala prva savezna država koja je pokušala da se otcepi od SAD.

1902. - Marie Curie-Sklodowska prvi puta izdvojila radij-klorid iz uranova oksida.

1907. - Poginuo 91 rudar od eksplozije u rudniku Yolande, Alabama.

1912. - U Londonu počela mirovna konferencija Turske i balkanskih zemalja, posle pobede balkanskih saveznika i osvajanja gotovo svih turskih poseda u Evropi. Konferencija završena potpisivanjem Londonskog mirovnog ugovora 30.05.1913., kojim se Turska odrekla evropskih provincija do linije Enos-Midija, ali su sukobi balkanskih saveznika oko razgraničenja vodili u novi rat.

1915. - Poslednje autralijske trupe su evakuisane sa Galipolja.

1917. - Osnovana prva sovjetska tajna policija, pod nazivom Tjekan.

1924. - Adolf Hitler pušten na slobodu nakon što je odležao jednu godinu zatvora (osuđen na pet godina).

1945. - Karl Rener izabran za prvog predsednika austrijske Druge republike.

1951. - U Idahu je počela s radom prva eksperimentalna nuklearna elektrana koja proizvodi električnu energiju.

1960. - Osnovan Front nacionalnog oslobođenja Južnog Vijetnama, komunističko političko krilo antiameričkih gerilskih snaga Vijetkong.

1970. - Poljski šef KP Wladislaw Gomulka odstupio je s dužnosti nakon krvavih nemira. Usljedile su daljnje promjene u partijskom i državnom vrhu.

1971. - Predsednik Pakistana Aga Mohamed Jahja Kan podneo ostavku posle poraza pakistanskih trupa u ratu sa Indijom u Istočnom Pakistanu i predao vlast Zulfikaru Ali Butuu.

1986. - U najvećim demonstracijama od početka Kulturne revolucije u Kini, preko 30.000 studenata protestovalo u Šangaju tražeći demokratske slobode.

1987. - U najtežoj mirnodopskoj nesreći na moru, sudar filipinskog feribota "Dona Paz" i jednog tankera preživelo 11 od 4.397 putnika i članova posade feribota. "Dona Paz" bio registrovan za prevoz najviše 1.500 ljudi.

1989. - SAD počele invaziju na Panamu s 12.000 vojnika, kojima se pridružilo još toliko američkih vojnika stacioniranih u Panami, radi zbacivanja bivšeg američkog štićenika, premijera Manuela Antonija Norijege.

1990. - Šef sovjetske diplomatije Eduard Ševarnadze, ključna ličnost sovjetskih reformi koje su dovele do okončanja "hladnog rata", podneo ostavku upozorivši Parlament na opasnost uspostavljanja diktatorskog poretka u zemlji.

1990. - Tri vodeće stranke objavile koaliciju: Alija Izetbegović iz SDA izabran za predsjednika republičkog Predsjedništva, Jure Pelivan iz HDZ-a izabran za premijera, a Momčilo Krajišnik iz SDS-a izabran za predsjednika Skupštine BiH.

1991. - Predsednik reformske vlade SFRJ Ante Marković podneo ostavku zbog opstrukcije reformskog programa Savezne vlade koju su sprovodili republički politički lideri. Marković nije hteo da prihvati savezni budžet koji je nazvao ratnim budžetom. Posle njegove ostavke reforme zaustavljene, a Jugoslavija se ubrzo raspala.

1992. - U Jugoslaviji održani prevremeni savezni, republički i lokalni izbori. Na izborima za predsednika Srbije Slobodan Milošević u prvom krugu pobedio Milana Panića. Predstavnici opozicije ukazali na brojne nepravilnosti i manipulacije tokom izbora.

1993. - Humanitarni Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu dopremio pomoć i tako probio osmomjesečnu potpunu izoliranost Hrvata Lašvanske doline opkoljenih muslimanskom Armijom BiH.

1995. - Američki avion "boing 757" sa 164 putnika i člana posade, koji je leteo od Majamija ka kolumbijskom gradu Kali, srušio se u planinama jugozapadne Kolumbije. Nesreću preživelo četvoro ljudi i jedan pas.

1996. - U Beograd doputovala Komisija OEBS na čelu s bivšim premijerom Španije Felipeom Gonsalesom kako bi ispitala regularnost lokalnih izbora u Srbiji pošto je, pod pritiskom inostrane javnosti i svakodnevnih protesta širom Srbije, predsednik Slobodan Milošević bio prisiljen da prihvati arbitražu OEBS.

1997. - Ylva Nowén po prvi put osvaja zlatnu medalju na svjetskom prvenstvu u slalomu.

1998. - Amerikanka nigerijskog porekla Nkem Čukvu rodila osmorke, što je bio prvi takav poznat slučaj. Najmanja beba umrla sedam dana kasnije.

1999. - Viši sud u Vermontu donosi presudu, koja ujedno znači da homoseksualni parovi imaju ista prava kao i heteroseksualni vjenčani parovi.

1999. - Portugalija je vratila Makao Kini.

1999. - Na osnovu optužnice Međunarodnog suda za ratne zločine, SFOR uhapsio general-potpukovnika Vojske Republike Srpske Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa od oktobra 1992. do maja 1994. Galića 5. decembra 2003. Haški tribunal osudio na 20 godina zatvora zbog zločina protiv čovečnosti nad civilima u Sarajevu od 1992. do 1994.

2001. - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio rezoluciju o slanju Međunarodnih bezbednosnih snaga za pomoć Avganistanu pod komandom Velike Britanije, kao podršku privremenoj antitalibanskoj vladi.

2002. - U Nemačkoj, na osnovu poternice Interpola, uhapšena vlasnica propale piramidalne "Dafiment banke" Dafina Milanović i izručena Beogradu, gde je optužena za proneveru oko 19 miliona maraka.

2002. - Hrvatska skijašica Janica Kostelić proglašena najboljom europskom sportiskinjom od strane Udruženja sportskih novinara.

2005. - Izdata 3.1 r1 verzija Debian Linux distribucije.
 

 

Praznici i spomendani na dan 20. decembar/prosinac

 

 

- Dan Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
 


Raskain askelin

pihamaan punaisille

ruusuille, niiden

pistokset hellemmät kuin

sinun koskaan olikaan


L.L.


Thanked by 1 Member:
dexdex0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users