Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Na današnji dan


267 replies to this topic

#261
Nyks

Nyks

  Bronze Member

 • Moderator
 • PipPipPipPip
 • 2,286 posts
 • 6950 thanks
 • LocationBD Caffe

Događaji na dan 14. avgust/kolovoz

 

 

1040. - Škotskog kralja Dankana ubio je Makbet koji je potom vladao 17 godina. Makbetova vladavina, posebno način na koji je zaposeo škotski presto, inspirisala je engleskog pisca Vilijama Šekspira za jednu od njegovih najpoznatijih drama. 

1248. - Otpočela je izgradnja katedrale u Kelnu. 

1385. - Pobedom u bici kod Alžubarote, portugalske snage osujetile su invaziju kralja Kastilje Huana I , čime je osigurana nezavisnost Portugalije. 

1457. - Gutenbergova štamparija u Majncu izdala je prvu štampanu knjigu u boji. "Majnciški psaltir" bio je štampan u crvenoj i crnoj boji. 

1784. - Na ostrvu Kodijak pored Aljaske osnovana je prva ruska kolonija. SAD su od Rusije 1867. kupile Aljasku za 7,2 miliona dolara. 

1867. - U pokušaju da stvori veliki balkanski savez protiv Otomanskog carstva, knez Srbije Mihailo Obrenović sklopio je ugovor sa Grcima. 

1893. - U Francuskoj su, prvi put u svetu, uvedene registarske tablice za motorna vozila. 

1900. - Snage evropskih velesila, SAD i Japana, zauzele su Peking, čime je okončan "Bokserski ustanak" u Kini. Cilj ustanka je bio proterivanje stranaca iz Kine i domaćih hrišćana, kao eksponenata stranih ugnjetača. 

1912. - Američki su se marinci iskrcali u Nikaragvi kako bi zaštitili tamošnju vladu od sve snažnijih revolucionarnih snaga. 

1913. - Vatikan je proglasio svetom katoličku redovnicu Bernadette Soubirous koja je proslavila francusko svetište Lourdes. 

1920. - U Beogradu je potpisan ugovor o stvaranju "Male Antante", vojno-odbrambenog saveza Čehoslovačke i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca protiv restauracije Habsburgovaca i revizionističkih težnji Mađarske posle Prvog svetskog rata. Savezu je 19. 8. pristupila i Rumunija. 

1934. - U prvi nacistički koncentracioni logor Dahau, kod Minhena, stigli su prvi zatvorenici, protivnici režima Adolfa Hitlera. Kasnije je, u Drugom svetskom ratu, u tom logoru ubijeno 70.000 zatočenika iz okupirane Evrope. 

1941. - Britanski premijer Winston Churchill i američki predsjednik Franklin D. Roosevelt objavili su Atlantsku povelju koja definira savezničke ciljeve i predstavlja prvi stupanj povelje UN. 

1943. - U savezničkom zračnom napadu teško je oštećena milanska Scala koju je 1778. sagradio Giuseppe Piermarini. 

1947. - Pakistan se osamostalio od Velike Britanije. 

1949. - U Zapadnoj Nemačkoj su održani prvi izbori posle Drugog svetskog rata. Konrad Adenauer je postao prvi kancelar Zapadne Nemačke. 

1969. - Vlada Velike Britanije odobrila je ulazak britanskih trupa u Severnu Irsku da bi sprečila eskalaciju sukoba između katolika i protestanata. 

1970. - SFR Jugoslavija i Vatikan obnovili su pune diplomatske odnose posle 18-godišnjeg prekida. 

1971. - Bahrein se osamostalio od Velike Britanije. 

1972. - 156 Njemaca poginulo u zrakoplovnoj nesreći kod Istočnog Berlina. 

1980. - Počeo je štrajk radnika u poljskom brodogradilištu u Gdanjsku. Radnički protesti ubrzo su se proširili na celu zemlju i doveli do velikog društvenog preokreta u Poljskoj, a značajno su uticali i na promene u ostalim komunističkim zemljama istočne Evrope. 

1986. - U Pakistanu je izbila pobuna protiv vlasti predsednika Zije ul Haka. Nekoliko ljudi je ubijeno, a lider opozicije Benazir Buto je uhapšena. 

1996. - Južnoafrička Nacionalna partija, nosilac politike aparthejda u Južnoj Africi, u parlamentu je prešla u opozicione klupe, posle 48 godina. 

2000. - Ruska pravoslavna crkva proglasila je za svece poslednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova i članove njegove porodice, koji su ubijeni tokom Oktobarske revolucije, 1918. godine. 

2000. - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija doneo je rezoluciju o formiranju posebnog suda za zločine počinjene tokom građanskog rata u Sijera Leoneu. 

2003. - Veliki nestanak struje na sjeveroistoku SAD-a i Kanadi. 

2005. - Ciparski Boeing 737 srušio se u Grčkoj, pri čemu je poginula 121 osoba. 
 


Raskain askelin

pihamaan punaisille

ruusuille, niiden

pistokset hellemmät kuin

sinun koskaan olikaan


L.L.


Thanked by 1 Member:
markocim

#262
Nyks

Nyks

  Bronze Member

 • Moderator
 • PipPipPipPip
 • 2,286 posts
 • 6950 thanks
 • LocationBD Caffe

Događaji na dan 15. avgust/kolovoz

 

 

778. - Bitka kod Roncesvallesa u kojoj Baski u zasjedi nanose katastrofalan poraz franačkoj vojsci Karla Velikog, pri čemu gine Roland, gospodar bretonske marke i budući junak istoimenog epa. 

1534. - Španski sveštenik Ignasio de Lojola osnovao u Parizu rimokatolički jezuitski red, kojeg je papa Pavle III priznao šest godina kasnije. 

1571. - Otomanski Imperij je pokušao zauzeti grad Korčulu, krenuvši na nju s dvadeset velikih brodova. Iznenadni udar nevremena je odagnao Turke od napada, prisilivši ih na bijeg. 

1834. - Britanski parlament usvojio zakon o kolonizaciji Južne Australije. 

1843. - U Kopenhagenu otvoren čuveni Tivoli park. 

1914. - Prolaskom broda "Ankon" otvoren Panamski kanal, prokop dug 81,6 kilometara, koji u najužem delu srednje Amerike spaja Atlantski i Tihi okean. Kanal je zvanično otvoren tek u julu 1920. 

1914. - Počela Cerska bitka, završena 20. avgusta pobedom srpske vojske nad austrougarskom. Prva srpska i saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu. 

1916. - U Bici na Somi u Prvom svetskom ratu prvi put upotrebljen britanski tenk poznat kao "Veliki Bili". 

1918. - SAD su prekinule diplomatske odnose s Rusijom, nakon uspostavljanja boljševičke vlasti. 

1944. - Iskrcavanjem savezničkih trupa u južnoj Francuskoj u Drugom svetskom ratu počela je operacija "Dragon", čime je otvoren drugi front nakon iskrcavanja saveznika u Normandiji u junu. 

1945. - Japan je prihvatio savezničke zahteve za bezuslovnu kapitulaciju, čime je okončan Drugi svetski rat. Kapitulacija je potpisana 2. septembra na američkom bojnom brodu "Misuri" u Tokijskom zalivu. 

1945. - Drugi svjetski rat: Predao se Japan. 

1947. - Stupio na snagu akt o nezavisnosti Britanske Indije kojim su, posle 180 godina kolonijalne vladavine Velike Britanije, formirane Indijska Unija i Pakistan. 

1948. - Južna Koreja postala nezavisna država pod nazivom Republika Koreja, a za predsednika je izabran Singman Ri.

1950. - U zemljotresu u severoistočnoj indijskoj državi Asam poginulo više od hiljadu ljudi. 

1960. - Proglašena nezavisnost afričke države Kongo-Brazavil, koji je od 1886. bio francuska kolonija pod nazivom Srednji Kongo. 

1961. - Započela izgradnja Berlinskog zida. 

1962. - Probijen drumski tunel ispod Mon Blana, kojim je francuski grad Šamoni povezan sa italijanskom dolinom Aoste. 

1965. - Koncert Bitlsa u Njujorku okupio 55.600 ljudi, čime je postavljen svetski rekord u broju posetilaca i zaradi na pop koncertu. 

1969. - Otvoren glazbeni festival "Woodstock". 

1971. - Bahrein stekao nezavisnost nakon 150 godina britanske kolonijalne vlasti. 

1975. - U vojnom puču ubijen predsednik Bangladeša šeik Mudžibur Rahman, prvi premijer nakon sticanja nezavisnosti u januaru 1972. 

1990. - Predsednik Mihail Sergejevič Gorbačov vratio sovjetsko državljanstvo Aleksandru Solženjicinu, dobitniku Nobelove nagrade za književnost, koji je 1974. pod pritiskom vlasti prinuđen da emigrira na Zapad. 

1994. - U Sudanu uhapšen i izručen Francuskoj jedan od najpoznatijih svetskih terorista Iljič Ramires Sančes, poznat kao "Karlos Šakal". 

1995. - Japan je, 50 godina nakon završetka Drugog svetskog rata, prvi put jasno izrazio žaljenje zbog ratnih akcija u regionu. 

1996. - Nakon četiri godine ponovo otvoren sarajevski aerodrom za komercijalne letove. Na aerodrom su tokom rata u Bosni (1992-95) sletali samo službeni avioni i avioni sa humanitarnom pomoći. 

1998. - U jednom od najtežih terorističkih napada u Severnoj Irskoj tokom gotovo 30 godina nasilja, u eksploziji automobila-bombe u mestu Omaghu, poginulo je 29 ljudi. 

2001. - Makedonski parlament odobrio dolazak 3.500 vojnika NATO u cilju razoružanja albanskih pobunjenika. 

2002. - Policija u Zimbabveu počela da hapsi bele farmere koji su se oglušili o vladino naređenje da napuste svoju zemlju kako bi ona bila dodeljena crncima bezemljašima. 
 


Raskain askelin

pihamaan punaisille

ruusuille, niiden

pistokset hellemmät kuin

sinun koskaan olikaan


L.L.


Thanked by 1 Member:
markocim

#263
Nyks

Nyks

  Bronze Member

 • Moderator
 • PipPipPipPip
 • 2,286 posts
 • 6950 thanks
 • LocationBD Caffe

Događaji na dan 16. avgust/kolovoz

 

 

1717. - U bici kod Beograda u austrijsko-turskom ratu princ Eugen Savojski potukao je tursku vojsku i zauzeo Beograd. Požarevačkim mirom, koji je usledio 1718. Austriji je pripala severna Srbija, Banat i severna Bosna. 

1777. - Bitka kod Benningtona - na polju sjeverozapadno od istoimena grada u državi New York u kojoj su Amerikanci, u borbi za nezavisnost, pobijedili. 

1819. - U talasu protesta engleskih radnika i pripadnika srednje klase, koji su tražili parlamentarne i druge reforme, u Mančesteru ubijeno više ljudi, a nekoliko stotina ranjeno kada su vladine trupe poslate da rasture protestni miting. 

1858. - Predsednik SAD Džejms Bjukenen i britanska kraljica Viktorija razmenili su telegrafom čestitke povodom puštanja u rad prekookeanskog telegrafskog kabla. To su bile prve poruke poslate telegrafom preko okeana. 

1906. - U teškom potresu koji je pogodio Čile poginulo je više od 10.000 ljudi. 

1919. - Obrazovana je vlada Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca pod predsedništvom Ljube Davidovića, sastavljena od predstavika Demokratske stranke i Socijaldemokratske partije. 

1947. - Vođa bugarske Seljačke stranke Nikola Petkov osuđen je na smrt zbog navodnih planova za izvođenje prevrata. 

1953. - U Iranu je pokušan državni udar, a šah Mohamed Reza Pahlavi je pobegao iz zemlje. Posle tri dana, premijer Mohamed Mosadek je srušen, a šah se vratio na presto uz angloameričku pomoć. 

1960. - Cipar (Kipar) stekao nezavisnost od Velike Britanije, a arhiepiskop Makarios postao je prvi predsednik Republike. 

1974. - Stupio na snagu prekid vatre, postignut posredstvom UN, između kiparskih Grka i turskih snaga koje su 20. 7. izvršile desant na severni deo ostrva. Jedna trećina Kipra ostala je pod turskom vlašću. 

1994. - Uprkos optužbi za teške izborne prevare, Hoakin Balager sedmi put stupio na dužnost predsednika Dominikanske Republike. 

1995. - Stupio na snagu mirovni sporazum u Čečeniji, nakon što su manje grupe čečenskih pobunjenika predale oružje, a ruske trupe počele povlačenje sa linije fronta. 

1995. - Stanovnici Bermuda su na referendumu glasali da ostanu britanska kolonija. 

1997. - Nemačka policija uhapsila oko 220 ljudi, učesnika demonstracija koje su širom Nemačke organizovali neonacisti povodom 10-godišnjice smrti nacističkog lidera Rudolfa Hesa. 

1999. - SAD otvorile konzulat u bivšem Sajgonu, 25 godina nakon dramatične evakuacije njene ambasade u tom gradu na završetku Vijetnamskog rata. 

2000. - Radikalni talibani su u Avganistanu zatvorili pekare siromašnih udovica, objašnjavjući taj potez doslednom primenom islama koji zabranjuje ženama da rade. 

2002. - U glavnom gradu Iraka, Bagdadu, pronađeno telo palestinskog gerilskog vođe Sabri al-Bana, poznatijeg kao Abu Nidal (65). Bio je zakleti neprijatelj palestinskog predsednika Jasera Arafata. Njegova frakcija Revolucionalni front al-Fataha se 1974. godine izdvojila iz Arafatove Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), uz obrazlozenje da je PLO postao suviše umeren. 

2002. - Monsunske poplave u Južnoj Aziji odnele su živote više od 900 ljudi, a preko 25 miliona ljudi je raseljeno, jer su ostali bez kuća. 

2003. - U pismu Savetu bezbednosti UN, Libija zvanično priznala odgovornost za teroristicki napad iznad škotskog mesta Lokerbi 1998. u kome je poginulo 270 ljudi. To priznanje je bilo uslov da se Libiji ukinu sankcije koje je SB uveo nakon tog napada. 
 


Raskain askelin

pihamaan punaisille

ruusuille, niiden

pistokset hellemmät kuin

sinun koskaan olikaan


L.L.


Thanked by 1 Member:
markocim

#264
Nyks

Nyks

  Bronze Member

 • Moderator
 • PipPipPipPip
 • 2,286 posts
 • 6950 thanks
 • LocationBD Caffe

Događaji na dan 17. avgust/kolovoz

 

 

986. - U bici kod Trajanovih vrata, vizantijska vojska pod carem Vasilijem II je doživela tešku poraz od Samuilove vojske. 

1552. - U Beogradu štampana prva knjiga ćirilicom, poznata kao "Beogradsko četvorojevanđelje". Knjigu, koja predstavlja dragocen izvor za upoznavanje prilika u Beogradu sredinom XVI veka, štampao je Trojan Gundulić, pripadnik dubrovačke kolonije u Beogradu. 

1743. - Mirom u Abou, kojim je Rusiji pripao južni deo Finske, okončan rusko-švedski rat (1741-43). 

1786. - U Potsdamu umro pruski kralj Fridrih II Veliki, koji je tokom vladavine od 1740. do smrti stvorio od Pruske evropsku silu. Nasledio ga je Fridrih Vilhelm II. 

1807. - Fultonov parobrod isplovio je iz New Yorka za Albany. 

1850. - Danska prodala Velikoj Britaniji sva utvrđenja i vlasnička prava nad Zlatnom obalom u Africi. 

1863. - Ministar unutrašnjih dela Srbije, naredio je da se pri Odeljenjima Upraviteljstva varoši Beograda nameste (poštanski) sandučići. 

1879. - Osnovana Francuska kompanija za izgradnju Panamskog kanala na čelu sa Ferdinandom de Lesepsom. Kompanija je bankrotirala 1889. izazvavši veliki politički skandal u Francuskoj, a gradnju kanala nastavile su SAD, nakon što su 1902. otkupile francusku koncesiju, dotad izvršene radove i znatan deo opreme za 40 miliona dolara i osnovale Zonu Panamskog kanala. 

1892. - Potpisan Francusko-ruski savez, jedan od ugovora koji je vodio nastanku Antante. 

1896. - Džorž Karmak otkrio je zlato u pritoci reke Klondajk u Kanadi, izazvavši jednu od najmasovnjih "zlatnih groznica". 

1908. - Počelo 8. svjetsko prvenstvo u šahu između Tarrascha i Laskera. 

1941. - Nemci su u Drugom svetskom ratu obesili na Terazijama u centru Beograda tela petorice srpskih rodoljuba. 

1943. - Savezničke snage uspostavile su, u Drugom svetskom ratu, kontrolu na Siciliji. 

1943. - Drugi svjetski rat: Winston Churchill, F. D. Roosevelt i William Lyon Mackenzie King započeli Prvu kvebečku konferenciju. 

1945. - Vođa indonežanske borbe za nezavisnost Ahmed Sukarno proglasio nezavisnost Indonezije od Nizozemske i osnivanje jedinstvene Republike Indonezije. Nizozemska je priznala suverenitet Indonezije tek 1949, nakon četvorogodišnjeg indonežansko-Nizozemskog rata. 

1960. - Afrička država Gabon stekla nezavisnost od Francuske. 

1962. - Čuvari Berlinskog zida ranili 18-godišnjeg Petera Fehtera kada je pokušao da pobegne preko Berlinskog zida i pustili ga da umre od gubitka krvi. Taj slučaj postao je simbol tragedije do koje je dovelo podizanje zida između Istočne i Zapadne Nemačke, a dvojica čuvara optuženi su u julu 1996. za ubistvo bez predumišljaja. 

1970. - Lansirana je "Venera 7", prvi svemirski uređaj koji će uspješno poslati podatke s površine drugog planeta (Venere) na Zemlju. 

1976. - U zemljotresu koji je izazvao ogromne talase, na filipinskom ostrvu Mindanao poginulo je oko 8.000 ljudi. 

1985. - U eksploziji automobila-bombe u hrišćanskom delu Bejruta poginulo je 60 i povređeno sto ljudi. 

1987. - Nemački ratni zločinac Rudolf Hes, zamenik Adolfa Hitlera, izvršio samoubistvo u 93. godini u berlinskom zatvoru Špandau, u kome je izdržavao kaznu doživotne robije na koju je osuđen u Nirnberškom procesu 1946. 

1988. - Od eksplozije bombe podmetnute u vojni avion poginuo je pakistanski diktator, general Mohamed Zija ul Hak. S predsednikom Pakistana poginuo je i ambasador SAD u Islamabadu Arnold Rafel. 

1990. - Balvan revolucija - Nakon najave Srpskog nacionalnog veća da će raspisati referendum o autonomiji Srba u Hrvatskoj, specijalne snage hrvatske policije napale su policijske stanice u srpskim opštinama Obrovac i Benkovac. Srbi su odgovorili podizanjem barikada na saobraćajnicama, čime je počela pobuna Srba u Kninskoj krajini. 

1990. - Dva MiG-a 21 JNA su presreli tri helikoptera MUP-a RH koji su pošli ugušiti srpsku pobunu. Zaprijetili su im rušenjem, zbog čega su se ovi vratili. 

1996. - Sa kosmodroma u Bajkonuru u vasionu je poletela prva Francuskinja, Klaudija Andre Dešaj, koja je potom provela 16 dana u naučnoj misiji na ruskoj svemirskoj orbitalnoj stanici "Mir". 

1999. - U najtežoj prirodnoj katastrofi u istoriji Turske, u zemljotresu sa epicentrom kod grada Izmit, 150 kilometara zapadno od Istanbula, poginulo je više od 30.000 ljudi. 

2001. - Nezadovoljna radom vlade Srbije, Demokratska stranka Srbije donela je odluku da povuče svoje predstavnike iz vlade. Bio je to početak ozbiljne krize u Demokratskoj opoziciji Srbije (DOS) koja je izbornom pobedom u septembru 2000. srušila desetogodišnji režim Slobodana Miloševića. 

 

Praznici i spomendani na dan 17. avgust/kolovoz

 

 

- Dan grada Labina. 

 


Raskain askelin

pihamaan punaisille

ruusuille, niiden

pistokset hellemmät kuin

sinun koskaan olikaan


L.L.


Thanked by 1 Member:
markocim

#265
Nyks

Nyks

  Bronze Member

 • Moderator
 • PipPipPipPip
 • 2,286 posts
 • 6950 thanks
 • LocationBD Caffe

Događaji na dan 18. avgust/kolovoz

 

 

1201. - Utemeljen je latvijski glavni grad Riga. 

1649. - Otomanski sultan Ibrahim je smenjen i ubijen. Nasledio ga je Mehmed IV. 

1708. - Britanci su zauzeli Sardiniju. 

1805. - Srbi su na brdu Ivankovac kod Ćuprije, u jednoj od najvećih bitaka tokom Prvog srpskog ustanka, prvi put potukli Otomansku vojsku. 

1812. - Napoleon Bonaparta je u bici kod Smolenska porazio rusku vojsku i nastavio da napreduje prema Moskvi. 

1868. - Francuski astronom Pierre Jules César Janssen otkrio helij. 

1870. - U najvećoj bici u Francusko-pruskom ratu kod Gravelota Prusi su pobedili Francuze i naneli im teške gubitke (više od 30.000 poginulih). 

1877. - Asaph Hall otkrio Marsov mjesec Fobos ("strah"). 

1896. - Francuska je okupirala Madagaskar i proglasila ga kolonijom. Madagaskar je nezavisnost stekao 1960. 

1914. - Nemačka je objavila rat Rusiji; presednik SAD Vudro Vilson je proklamovao neutralnost SAD u Prvom svetskom ratu. 

1948. - U Beogradu je potpisana Dunavska konvencija, kojom je dogovoreno da u upravljanju Dunavom i njegovom plovidbom učestvuju samo priobalne zemlje. Osnovana je i Dunavska komisija sa sjedištem u Budimpešti. 

1954. - Džejms Vilkins je postao prvi crnac u američkoj istoriji koji je učestvovao u zasedanju vlade SAD. Sednici je prisustvovao kao pomoćnik ministra rada, jer su ministar i njegov zamenik bili odsutni. 

1960. - U Ilinoisu u SAD plasirana je na tržište prva oralna pilula za kontracepciju "Enovid 10". 

1964. - Sportistima Južne Afrike zabranjeno je da učestvuju na Olimpijskim igrama zbog politike aparthejda u toj zemlji. 

1971. - Vijetnamski rat: Australija i Novi Zeland odlučile povući svoje snage iz Vijetnama. 

1990. - Jugoslavija je treći put postala svjetski prvak u košarci na 11. svjetskom šampionatu u Argentini u Buenos Airesu. Prvi put je osvojila titulu 1970. u Ljubljani, a drugi put 1978. u Manili.

1993. - SAD su optužile Sudan da podržava međunarodni terorizam i isključile tu zemlju iz najvećeg broja programa američke pomoći. 

2000. - Indijansko pleme za koje se verovalo da je nestalo pre 80 godina, locirano je u džunglama amazonske države Akre u Brazilu. 

2001. - U velikim požarima, posle višenedeljne suše u državi Vašington, izgorilo je više od 37.200 hektara širom istočnog dela zemlje. 

2001. - Predsednik Pakistana Pervez Mušaraf je podneo ostavku usled mogućnosti opoziva. 


Raskain askelin

pihamaan punaisille

ruusuille, niiden

pistokset hellemmät kuin

sinun koskaan olikaan


L.L.


Thanked by 1 Member:
markocim

#266
Nyks

Nyks

  Bronze Member

 • Moderator
 • PipPipPipPip
 • 2,286 posts
 • 6950 thanks
 • LocationBD Caffe

Događaji na dan 19. avgust/kolovoz

 

 

636. - Arapi su u bici kod Jarmuka u Siriji pobedili vizantijsku vojsku i potom osvojili sve persijske oblasti koje je držala Vizantija. 

1587. - Sigismund III, sin švedskog kralja Džona III i Katarine Jagelo, postao je kralj Poljske. Nakon očeve smrti (1592) pripala mu je i švedska kruna. Njegovo nastojanje da stvori uniju Poljske i Švedske izazvalo je rat između dve države, a posle poraza Sigismundove vojske 1598. bio je primoran da se odrekne nasledstva na švedski presto. 

1691. - Austrijanci pod komandom Ludviga Badenskog potukli su Turke kod Slankamena i naneli im teške gubitke. U bici je poginuo i veliki vezir Mustafa Chuprilić. 

1878. - Posle žestokih uličnih borbi austrougarske trupe ušle su u Sarajevo i uspostavile svoju upravu. Odlukom Berlinskog kongresa 13. jula, Austrougarska je dobila pravo da na 30 godina okupira Bosnu i Hercegovinu, a 1908. ju je anektirala. 

1910. - U Cetinju je puštena u rad prva električna centrala u Crnoj Gori. Svečano puštanje u rad centrale upriličeno je povodom krunisanja kralja Nikole, a služila je za osvetljenje Dvora, Zetskog doma, glavne cetinjske ulice i nekoliko kuća viđenijih Crnogoraca. 

1914. - Dogodila se Cerska bitka kod planine Tekeriš, i tad je počeo Prvi svetski rat. 

1919. - Osamostaljene Afganistana od Velike Britanije 

1936. - Pripadnici Frankove civilne garde streljali su u Granadi, na početku Španskog građanskog rata, Federika Garsiju Lorku, španski pesnik. (r.1898). 

1942. - Britanske i kanadske trupe izvele su desant na francusku luku Dijep, gde su, uz velike gubitke, razorili nemačke vojne objekte. Od oko 6.000 savezničkih vojnika, više od 4.000 je poginulo, ranjeno ili zarobljeno. 

1944. - Drugi svjetski rat: Pariz se oslobodio od njemačke okupacije. 

1945. - U Vijetnamu je pod rukovodstvom Ho Ši Mina i oslobodilačkog pokreta "Vijetmin" počela "avgustovska revolucija" protiv francuskih kolonijalnih trupa. 

1953. - U vojnom udaru, uz podršku SAD, zbačen je iranski premijer Mohamad Mosadek, a šah Mohamad Reza Pahlavi vratio se iz egzila u Italiji da preuzme vlast. 

1960. - Pilot američkog špijunskog aviona "U-2", koji je oboren iznad sovjetske teritorije, Geri Pauers osuđen je na 10 godina zatočeništva. Pauers se spasio iskakanjem iz aviona, ali je potom uhapšen i osuđen, a 1962. je razmenjen za jednog sovjetskog špijuna. 

1960. - Sovjeti lansirali Sputnik 5 u kojem su bili psi Belka i Strelka, 40-ak više miševa, 2 štakora te različite vrste biljaka. 

1977. - Veliki potres snage 7,0 po Richterovoj ljestvici koji je prouzročio cunami koji je odnio 316 ljuddskih života. 

1979. - Ruski kosmonauti Vladimir Ljakov i Valerij Rjumin vratili su se na Zemlju vasionskim brodom "Sojuz 34" posle rekordnih 175 dana provedenih u svemiru. 

1991. - U Sovjetskom Savezu je izveden državni udar kojim su pristalice tvrde linije pokušale da zbace sa vlasti Mihaila Gorbačova, tvorca sovjetske "glasnosti" i "perestrojke". Ključnu ulogu u suzbijanju udara odigrao je tadašnji predsednik Rusije Boris Jeljcin, koji je potom postao Gorbačovljev glavni politički rival. 

1995. - U saobraćajnoj nesreći na Igmanu, blizu Sarajeva, poginuli su izaslanik SAD za bivšu Jugoslaviju Robert Frejžer i trojica njegovih saputnika. 

1996. - Šest ruskih, francuskih i američkih kosmonauta susrelo se na ruskoj kosmičkoj stanici "Mir", uključujući Klaudiju Andre Dešaj, prvu Francuskinju u kosmosu, koja je tog dana na rusku kosmičku stanicu stigla ruskom raketom "Sojuz-U". 

1999. - Ispred zgrade Skupštine SR Jugoslavije u Beogradu održan je jedan od najvećih opozicionih mitinga na kojem su zatražene demokratske promene u Srbiji i smenjivanje predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića. 

2000. - Posmrtni ostaci, za koje se veruje da potiču od 14 Amerikanaca koji su proglašeni nestalim u Korejskom ratu, vraćeni su američkim vojnim vlastima. 

2001. - Najmanje 50 ljudi poginulo od podzemne eksplozije metana i ugljene prašine u Ukrajini. 

2003. - U bombaškom napadu na sedište Ujedinjenih nacija u Bagdadu (Irak) 23 osobe su poginule, među kojima i izaslanik UN za Irak Seržo Vjeiro de Melo. Odgovornost za napad preuzela je teroristička organizacija Osame bin Ladena Al Kaida. 

2005. - Započela je prva ikada održana zajednička rusko-kineska vojna vježba. 


Raskain askelin

pihamaan punaisille

ruusuille, niiden

pistokset hellemmät kuin

sinun koskaan olikaan


L.L.


Thanked by 1 Member:
markocim

#267
Nyks

Nyks

  Bronze Member

 • Moderator
 • PipPipPipPip
 • 2,286 posts
 • 6950 thanks
 • LocationBD Caffe

Događaji na dan 20. avgust/kolovoz

 

 

1181. - Prvo spominjanje grada Varaždina u darovnici kojom ugarsko-hrvatski kralj Bela III daruje posjed Varaždinske Toplice Zagrebačkom Kaptolu. 

1741. - Ruski moreplovac danskog porekla Vitus Jonas Bering otkrio je Aljasku. 

1872. - Prestao je da izlazi list "Danica", najznačajniji književni časopsi srpskog romantizma, koji je od februara 1860. tri puta mesečno štampan u Novom Sadu. List, koji je okupljao mlade srpske pesnike romantičare, Jakova Ignjatovića, Đuru Jakšića, Jovana Jovanovića Zmaja, Lazu Kostića, pokrenuo je i uređivao pisac i pravnik Đorđe Popović. 

1884. - Nakon četiri godine gradnje, svečano je otvorena zgrada Beogradske železničke stanice sa koje je u narednim danima krenuo prvi voz tek izgrađenom prugom Beograd-Niš. 

1893. - Otvorena parobrodarska linija uz istočnu obalu Jadrana Trst-Kotor. 

1907. - Počeo šahovski turnir u Karlsbadu (Karlove Vari), Češka. 

1914. - Prvi svjetski rat: Nijemci okupirali Bruxelles. 

1940. - U Meksiko Sitiju smrtno je ranjen ruski revolucionar jevrejskog porekla Lav Davidovič Bronštajn, poznat kao Lav Trocki, jedan od vođa Oktobarske revolucije. Ubistvo je planinarskim pijukom izvršio španski komunista Ramon Merkader, po Staljinovom nalogu. Trocki, koji je po dolasku Staljina na vlast bio njegov blizak saradnik, a potom žestok protivnik, podlegao je ranama narednog dana. 

1944. - Crvena armija je pokrenula Jaši-Kišinjevsku operaciju protiv nemačko-rumunskih snaga, posle koje je Rumunija objavila rat Nemačkoj. 

1945. - Indonezija dobila nezavisnost. 

1949. - Mađarska skupština prihvatila je sovjetski model državnog uređenja i promenila naziv države u Narodna Republika Mađarska. 

1950. - U Dubrovniku (FNRJ) je otvorena 9. šahovska olimpijada. To je prva šahovska olimpijada koja je organizovana posle 11 godina pauze, nastale prvenstveno zbog Drugog svetskog rata, ali i kasnijih nesporazuma u Međunarodnoj šahovskoj organizaciji (FIDE) nastalih uglavnom iz političkih razloga, kao manifestacija blokovske podele i posledica Hladnog rata. 

1960. - Prvo uspješno vraćanje živih bića iz orbite na zemlju. U Sputnjiku V. letjele su kuje Belka i Strelka, 40 miševa i dva štakora. 

1968. - Invazija 200.000 vojnika Varšavskog pakta i 5.000 tenkova na Čehoslovačku s ciljem gušenja "praškog proljeća". 

1975. - SAD su lansirale iz Kejp Kanaverala svemirski brod "Viking I" na Mars, gde je stigao u julu 1976. 

1977. - SAD su lansirale svemirsku letjelicu Voyager 2. 

1980. - Italijanski alpinista nemačkog porekla Rajnhold Mesner je prvi uspeo da se sam popne na najviši vrh sveta Mont Everest bez upotrebe kiseonika. Mesner je jedan od retkih alpinista koji je osvojio svih 14 vrhova viših od 8.000 metara - koliko ih ukupno ima na svetu. 

1988. - U Titogradu (Podgorici) i Kolašinu počeli su masovni mitinzi protiv tadašnjeg komunističkog rukovodstva Crne Gore. 

1988. - Stupio je na snagu sporazum o prestanku osmogodišnjeg rata između Irana i Iraka, koji su posrednici UN postigli sa zaraćenim stranama. 

1991. - U Moskvi je uveden policijski čas, Boris Jeljcin ukazom je preuzeo komandu nad oružanim snagama SSSR lociranim u Rusiji, nakon što su antireformske snage pokušale da u noći između 19. i 20. avgusta izvrše državni udar i obore s vlasti poslednjeg lidera SSSR Mihaila Gorbačova. 

1991. - Estonija se proglasio nezavisnost od Sovjetskog Saveza. 

1994. - Na Palama, Republika Srpska i Republika Srpska Krajina proglasile su ujedinjenje i usvojile dokument o prisajedinjenju SR Jugoslaviji. 

1996. - Ruske trupe opkolile su Grozni, hiljade izbeglica napustile su glavni grad Čečenije. Rat u Čečeniji počeo je u decembru 1994. kada je Boris Jeljcin poslao trupe da uguše pokret za nezavisnost republike u sastavu Ruske Federacije. 

1996. - U udesu transportnog aviona "Iljušin 76" ruske kompanije "Sper erlajnz" blizu piste beogradskog aerodroma u Surčinu, poginulo je svih 12 ljudi u letelici. Prethodno je avion, koji je iz Beograda poleteo ka Malti, zbog otkazivanja navigacione opreme i sistema radio veza, kružio nad gradom oko tri sata, pokušavajući da se oslobodi goriva, ali je prilikom prinudnog sletanja promašio pistu. 

1998. - SAD su bombardovale jednu fabriku u Sudanu i nekoliko poligona za vojnu obuku u Avganistanu, tvrdeći da su mete povezane sa terorističkim napadima na ambasade SAD u Keniji i Tanzaniji 13 dana ranije u kojima je poginulo najmanje 226 ljudi. 

2000. - Lider pokreta za nezavisnost Istočnog Timora, Hose Aleksandar Gusmao predao je komandu nad gerilskom armijom, nakon čega će svoju moć jačati sa pozicije civilnog političara. 

2001. - Velika panda u istraživačkom centru u Sečuanu u Kini, rodila je blizance, što je drugi par blizanaca u ovoj godini u okviru kineskog državnog programa za očuvanje i uzgajanje pandi. 

2016. - Vaterpolo reprezentacija Srbija je u finalu Olimpijskih igara pobjedila reprezentaciju Hvatske 11:7 i tako osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Riju u vaterpolu. 
 


Raskain askelin

pihamaan punaisille

ruusuille, niiden

pistokset hellemmät kuin

sinun koskaan olikaan


L.L.


Thanked by 1 Member:
markocim

#268
Nyks

Nyks

  Bronze Member

 • Moderator
 • PipPipPipPip
 • 2,286 posts
 • 6950 thanks
 • LocationBD Caffe

Događaji na dan 21. avgust/kolovoz

 

 

1680. - Pueblo Indijanci oduzimaju grad Santa Fe od Španaca. 

1690. - Austrijski car Leopold I doneo ukaz, poznat kao "Privilegij", kojim su Srbi na teritoriji Austrije dobili određene povlastice. "Privilegij" garantovao slobodu vere, upotrebu julijanskog kalendara i pravo izbora arhiepiskopa i drugih sveštenika. 

1879. - Ukazanje Blažene Djevice Marije, sv. Josipa, sv. Ivana Evanđelista i Isusa Krista u mjestu Knock u Irskoj. 

1897. - Engleski lekar Ronald Ros otkrio vrstu komaraca koji prenose malariju, što je bilo presudno za suzbijanje bolesti koja je uzrokovala smrt miliona ljudi. Jedan od prvih dobitnika Nobelove nagrade za medicinu, 1902. 

1906. - Počeo trodnevni Zbor hrvatske katoličke mladeži na Trsatu, na kojem je donesena odluka o osnivanju HKAD Domagoj. 

1911. - Italijanski konobar Vićenco Peruđa ukrao iz pariskog muzeja "Luvr" sliku "Mona Liza" Leonarda da Vinčija. Slika nađena i vraćena u muzej 1913. 

1911. - Dragutin Novak, prvi hrvatski pilot, pobijedio na Drugom avijatičarskom natjecanju u Budimpešti. 

1940. - Agenti Staljina ubijaju Lava Trockija. 

1944. - U Dambarton Ouksu kod Vašingtona počela konferencija predstavnika SSSR, SAD, Velike Britanije i Kine o osnivanju četiri glavna organa UN, a to su Saveta bezbednosti, Generalna skupština, Međunarodni sud pravde i stalni sekretarijati. 

1945. - Fizičar Hari K. Daglijan, mlađi smrtonosno ozračen tokom eksperimenta sa „demonskim jezgrom“ u Nacionalnoj laboratoriji Los Alamos. 

1959. - Bagdadski pakt, vojno-politički savez Turska, Velike Britanije, Irana i Pakistana, pod vodstvom SAD, koji je stupio na snagu 1995, promenio naziv u CENTO pošto se Irak povukao iz Saveza. 

1959. - Havaji postali 50. savezna država u sastavu Sjedinjenih Država. 

1961. - Džomo Kenijata, nacionalni lider Kenije, pušten iz zatvora posle devet godina robije na koju su ga osudile britanske vlasti pod optužbom da je vođa nacionalističke organizacije Mau Mau. Po povratku u Najrobi postao predsednik Kenijske afričke nacionalne unije, a po proglašenju nezavisne Republike Kenije postao predsednik i premijer. 

1968. - Trupe članica Varšavskog pakta, izuzev Rumunije, okupirale Čehoslovačku. Oko 200.000 vojnika zauzelo sve značajne punktove u zemlji. Time ugušeno "Praško proleće", pokušaj Komunističke partije ČSR sa Aleksandrom Dubčekom na čelu da reformiše sistem. Tom okupacijom ustoličen princip "ograničenog suvereniteta" istočnoevropskih komunističkih zemalja. 

1975. - SAD ukinule 12-godišnju zabranu izvoza na Kubu, ali je embargo na direktnu trgovinu Kube i SAD ostao na snazi. 

1983. - Vođa filipinske opozicije Benjino Akino ubijen po izlasku iz aviona na aerodromu u Manili prilikom povratka iz trogodišnjeg izbeglištva u SAD. Ubistvo organizovao filipinski diktator Ferdinand Markos, uklonivši tako najozbiljnijeg protivkandidata na izborima 1984. 

1990. - Na centralnom gradskom trgu u Pragu 100.000 ljudi prvi put slobodno obeležilo godišnjicu invazije Varšavskog pakta na Čehoslovačku 1968. 

1991. - Masa demonstranata sukobila se u Moskvi sa specijalnim jedinicama koje su napale zgradu ruskog parlamenta. Demonstranti razbijali prozore na zgradi KGB, Ljubjanki i srušili spomenik Feliksu Đeržinskom. Posle 60 sati provedenih u kućnom pritvoru na Krimu, sovjetski predsednik Mihail Gorbačov vratio se u Moskvu i preuzeo kontrolu nad državom posle neuspelog državnog udara pristalica "tvrde struje" sovjetskih komunista. 

1991. - Hrvatske vlasti počele blokadu kasarni JNA u Hrvatskoj i uskratile im snabdevanje strujom, hranom i vodom. U narednim danima eskalirali sukobi JNA i hrvatske vojske u mnogim delovima Hrvatske. 

1991. - Latvija dobija nezavisnost od Sovjetskog Saveza Socialističkih Republika. 

1991. - Masa demonstranata sukobila se u Moskvi sa specijalnim jedinicama koje su napale zgradu ruskog parlamenta. Demonstranti razbijali prozore na zgradi KGB, Lubjanki i srušili spomenik Feliksu Dzeržinskom. Posle 60 sati provedenih u kućnom pritvoru na Krimu, sovjetski predsednik Mihail Gorbačov vratio se u Moskvu i preuzeo kontrolu nad državom posle neuspelog državnog udara pristalica „tvrde struje“ sovjetskih komunista. 

1992. - Masakr na Korićanskim stijenama je monstruozan zločin nad više od 200 bošnjačkih i hrvatskih civila iz Prijedora kao dio kampanje etničkog čišćenja Bošnjaka i Hrvata od strane srpskih vlasti u Bosanskoj krajini. 

1993. - Mirovne snage UN ušle, prvi put posle dva meseca, u muslimanski deo Mostara u Bosni i Hercegovini, gde su zatekle 55.000 ljudi na ivici gladi. Borbe hrvatskih i muslimanskih snaga u Mostaru počele u maju 1993. 

1999. - Načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, general armije Dragoljub Ojdanić, izjavio da su tokom sukoba između NATO i Jugoslavije živote izgubila 524 pripadnika VJ, a da se 37 vode kao nestalo. 

2000. - Slovenački plivač Martin Strel, koji je pod motom "Za mir, prijateljstvo i čiste vode" plivao Dunavom od izvorišta u Nemačkoj do ušća u Crno more, oborio rekord i ušao u Ginisovu knjigu s više od 2.900 preplivanih kilometara. Strel u pohod krenuo 25. juna. 

2000. - Predsednik Demokratske Republike Kongo Loran Kabila proglasio privremenu skupštinu, prvo zakonodavno telo otkad je preuzeo vlast u maju 1997. 

2001. - Arhiva Nacionalne bezbednosti, istraživačke organizacije sa sedištem u SAD, objavila dokument koji pokazuje da su zvaničnici SAD znali za umešanost Vlade Ruande u genocid 1994, kada su Huti ubili oko 800.000 Tutsija, a kada su mnoge zapadne zemlje odbile da intervenišu. 

2002. - Hrvatska fudbalska reprezentacija odigrala na Maksimiru svoju 100. službenu utakmicu. Sa Walesom je završilo 1:1. 

2003. - Osnovan Vojni muzički centar kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine. 
 


Raskain askelin

pihamaan punaisille

ruusuille, niiden

pistokset hellemmät kuin

sinun koskaan olikaan


L.L.


Thanked by 1 Member:
markocim0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users