Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Rosa Montero


4 replies to this topic

#1
Niki1111

Niki1111

  Bronze Member

 • VIP
 • PipPipPipPip
 • 1,461 posts
 • 181655 thanks

Rosa Montero

 

 

 

rosamontero1.jpg

 

 

Španjolska spisateljica i novinarka, rođena 1951. u Madridu.
Nakon završene srednje škole studirala je psihologiju da bi na kraju završila novinarstvo. Za vrijeme studija surađivala je s nezavisnim kazališnim skupinama Tábano i Canon, a 1976. počela je raditi za dnevnik "El Pais". Za svoj novinarski rad dobila je nekoliko uglednih nagrada (među inima i World Prize za intervjue). Pisala je i scenarije za nacionalnu televiziju TVE.
Od književnih djela najvažniji su romani Tretirat ću te kao kraljicu (Te trataré como una reina, 1983), Kanibalova kći (La hija de Canibal, 1997), koji joj je donio nagradu Primavera, zbirka priča Ljubavnici i neprijatelji (Amantes y enemigos, 1998; prevedeno na hrvatski 2007. u biblioteci Na tragu klasika), zatim romani Luđakinja u nama (La loca de la casa, 2003), Priča o prozirnom kralju (Historia del Rey Transparente, 2005), također ovjenčan prestižnom nagradom Que Leer, Upute kako spasiti svijet (Instrucciones para salvar al mundo, 2008) i Suze na kiši (Lagrimas en la lluvia, 2011).
Za literarni i žurnalistički rad u "El Paisu" dobila je uglednu nagradu Gabriel Garcia Márquez.
Knjiga Luđakinja u nama nagrađena je 2003. španjolskom nagradom književnog časopisa Qué Leer i nagradom Grinzane Cavour koja se do 2009. godine dodjeljivala u Italiji za najbolju domaću i stranu knjigu godine


8Zl5k1C.jpg


Thanked by 18 Members:
brčko49 , s3ptease , krcmastara , slabun69 , lilit_adamov , mnjaukalo , Atom Ant , nena.2016 , nadira1808 , ljubicabs , bosutsko , borkesim , [email protected] , Nyks , mamil8 , Disco Ninja , boden , slavatab

#2
Niki1111

Niki1111

  Bronze Member

 • VIP
 • PipPipPipPip
 • 1,461 posts
 • 181655 thanks

Rosa Montero

 

 

3bRpYiI.jpg

 

 

Izvorni španjolski naslov knjige, La loca de la casa, poigrava se pojmovima mašte i ludila iz rečenice svete Terezije Avilske koja doslovno prevedena glasi: "Imaginacija je kućna luđakinja". Uzevši za naslov svoje knjige upravo tu sentencu, španjolska spisateljica Rosa Montero efektno je naznačila motivsko-tematsku okosnicu svog romana/eseja/autobiografije Luđakinja u nama– naime, tajnu mašte i umjetničkog stvaranja koje ne razlikuje stvarnost od snova, koje se ne boji posjetiti sve moguće, ali i one nemoguće svjetove. Za autoricu biti piscem znači ostvariti sretan suživot s "mahnitom luđakinjom koja boravi u potkrovlju", čuti njezine glasove, što pisca čini sličnim luđaku.
Sređujući svoja životna sjećanja tako što evocira pročitane (auto)biografije pojedinih pisaca (Goethea, Rimbauda, Kiplinga, Zole, Hemingwaya, Capotea, Klemperera, Calvina...) na čijim je djelima intelektualno i duhovno stasala, autorica putuje u dubine svog bića u pripovjednoj igri punoj iznenađenja s osnovnom namjerom da napiše knjigu eseja o pisanju kao zanimanju, štoviše – opsesivnoj maniji. Rezultat je knjiga poput mađioničareva šešira iz kojeg Rosa Montero izvlači zanimljive i neočekivane banalne događaje, miješajući književnost i život u koktel koji se sastoji od biografija drugih autora i od polufikcionalne autobiografije. Djelo je stoga poput palimpsesta: autorica piše preko onoga što su drugi već napisali, ona ne samo da proživljava druge živote nego ih sama izmišlja, u uvjerenju da unutar sebe same predstavlja mnoštvo. Na temelju brojnih iskustava, posrednih i neposrednih, što ih je stekla pišući svoja djela, potanko opisuje spletove okolnosti u svom životu koji ju stalno iznova potiču na to da sve vrijeme piše.
Djelo je ispripovijedano s velikim entuzijazmom i neusporedivim duhom, te bi se moglo okarakterizirati kao burna priča o ljubavi i spasu u kojoj su glavni protagonisti autorica i njezina mašta..

 

 

Pdf

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


8Zl5k1C.jpg


Thanked by 147 Members:

#3
Robberto

Robberto

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 207 posts
 • 50885 thanks

WcWtYGd.jpg

 

Luđakinja u nama

 

 

epub, azw3 HR

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 133 Members:

#4
Vuk

Vuk

  Starting Member

 • Members
 • PipPip
 • 84 posts
 • 26777 thanks
 • Locationkotor
cGiMx4m.jpg
 
 
Lijep i mračan
 
 
Roman Lijep i mračan priča je o ružnoj i surovoj strani života zaodjenuta u ruho bajke (odatle i naslov: život je istovremeno "lijep i mračan"). Napisan je iz perspektive neimenovane djevojčice koju jednog jutra, nakon godina provedenih u sirotištu, na čađavom peronu gradskog kolodvora preuzima strina Amanda i odvodi je k sebi da izgubljeni identitet potraži u suživotu s članovima svoje šire obitelji...
 
 
Scan i obrada: Bjondina i Dolly
Za BalkanDownload preradio: Vuk
 
 
Pdf HR
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Thanked by 206 Members:

#5
WoodWorker

WoodWorker

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 283 posts
 • 34481 thanks
 • LocationBoston, MA

Rosa Montero / Roza Montero
Lijep i mračan

Naslov originala: Bella y oscura

Izvor: PDF by Vuk
Jezik: Hrvatsko-Srpski
Pismo: Latinica

Formati: EPUB/AZW3/MOBI

Download:

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 132 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users