Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Umberto Eco

filosofija hermeneutika tumačenje Umberto Eko

27 replies to this topic

#21
dusty

dusty

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 288 posts
 • 53683 thanks

i1K6Am8.jpg

 

 

 

Umberto Eco - Praško groblje
(Il cimitero di Praga )
 
 
 
Roman Praško groblje napisan je u formi feljtona kakvi su bili u modi u XIX veku. Ima formalne odlike dobrog romana u nastavcima: sve vrvi od neočekivanih obrta, podlih i izopačenih opata, jezuita, masona, špijuna, kontrašpijuna, doušnika, žbira, falsifikatora, lažnihsveštenika, atentatora, bombaša, ubica, tu je i satanistkinja obolela od histerije - glavna junakinja orgijastične crne mise. Ukratko ova knjiga ima sve elemente gotik stila, stoga se čita u jednom dahu.
Samo što su, za razliku od feljtona, sve ličnosti i svi događaji u Praškom groblju istiniti. Izmišljen je jedino glavni junak (ili postoje dva glavna junaka?), ali je i on u stvari tek sažetak onoga što je određeni broj ljudi tokom tog burnog veka u Evropi činio i govorio.
 
 
 
epub,azw3, pdf
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

 

 

*Bez ilustracija.


Nekad dobiješ, a nekad te dobiju.


Thanked by 407 Members:

#22
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 200 posts
 • 42227 thanks

vreme_f.jpg

 

 

 

Umberto Eco - Razgovor o kraju vremena

 

 

Kraj proteklog milenijuma obeležen je brojnim raspravama o kataklizmama, o apokalipsi, o kraju veka i kraju milenijuma. To je bio povod da grupa engleskih novinara o istim stvarima porazgovara sa jednim od najznačajnijih svetskih književnih umova - Umbertom Ekom. Još jedna uzbudljiva knjiga iz čudesne stvaralačke radionice autora „Imena ruže”, „Fukoovog klatna”, „Otvorenog dela”, „Baudolina”, itd...

 

 

pdf, mobi, epub

 

obrada: bojana888

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 209 Members:

#23
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 200 posts
 • 42227 thanks

losos.jpg

 

 

 

Umberto Eco - Kako sam putovao sa lososom

 

Dnevničke beleške Umberta Eka neobično su i lucidno štivo, ironičnog, ponekad i oštrog ciničnog tona kojim se ovaj veliki erudita poigrava najrazličitijim temama: od literarnih parodija i anticipiranja budućnosti koja nam se već dogodila do izuzetno duhovitih uputstava za upotrebu: o tome kako ne koristiti mobilni telefon, kako ne govoriti o fudbalu, ili kako putovati sa lososom.

 

 

pdf, mobi, epub

latinica

 

scan i obrada: bojana888

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 216 Members:

#24
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 200 posts
 • 42227 thanks

nas_f.jpg

 

 

 

Umberto Eco - Između laži i ironije

 


„Između laži i ironije” iz pera Umberta Eka, zapravo su četiri predavanja, „a zajedničko im je to što svaki od njih ima veze sa strategijama laži, prerušavanjima, zloupotrebama jezika i ironičnim izokretanjem tih zloupotreba”, kaže o njima sam Eko.

 

U ovoj je knjizi Eko naučnik, esejist i teoretičar književnosti. Četiri teksta o četiri autora (Kaljostrove seobe; Lažljivi jezik kod Manconija; Kampanile: Komično kao otuđenje; Nesavršena geografija Korta Maltezea).

 

 

pdf, mobi, epub

 

scan i obrada: bojana888

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 247 Members:

#25
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 200 posts
 • 42227 thanks

nas_f.jpg

 

 

Umberto Eco – Ispovesti mladog romanopisca

 


U svojim ispovestima, Eko nas još jednom uvodi u fikcionalne svetove „Imena ruže”, „Fukoovog klatna”, „Ostrva dana pređašnjeg”, „Baudolina” i „Tajanstvenog plamena kraljice Loane”, otkrivajući nam, vrcavo i znalački, tajne svog stvaralačkog postupka.

 

Od čega potiče fikcionalni svet benediktanskog manastira? Šta spaja sliku klatna Leona Fukoa i zvuk trube na sahrani pripadnika Italijanskog pokreta otpora? Da li je jezik uistinu nemoćan da opiše koralne grebene Južnih mora? Zašto Baudolinova priča počinje s prizorom Carigrada u plamenu 1204. godine? Kako se mladalačka lektire preobražava u Jambovu riznicu retkosti? Iako „mlad“ romanopisac, Eko je nesumnjivo razborit čitalac sopstvenog dela – čitalac koji magiju fikcionalne tvorevine čini mogućom.

 

 

pdf, mobi, epub

 

scan i obrada: bojana888

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 277 Members:

#26
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 200 posts
 • 42227 thanks

nas_f.jpg

 

 

 

Umberto Eco - Metafora

 


Kao osnovna retorička figura, metafora je i dalje centralni jezički problem. Same definicije metafore, koje nalazimo u najpreciznijim klasifikacijama, pokazuju, s jedne strane, ograničenja nasilne sistematizacije, a, s druge, podsticaje, protivrečnosti, dvosmislenosti, koje ova figura, koja se ne može svesti na puki „ukras”, u sebi sadrži ako se posmatra u svetlu modernih lingvističkih i semiotičkih teorija.

 

Metafora na delu može se posmatrati u različitim situacijama, a različiti su i rezultati koje ona povlači za sobom; od metaforičnih postupaka u pogledu reči i svakodnevnog diskursa/govora, učinjenih s namerom da se pokrije strukturalno ili kontekstualno siromaštvo jezika.

 

 

pdf, mobi, epub

 

scan: Cyrano i jaske :party:

 

obrada: bojana888

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 243 Members:

#27
WoodWorker

WoodWorker

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 283 posts
 • 24304 thanks
 • LocationBoston, MA

Umberto Eco / Umberto Eko
Ostrvo Dana Pređašnjeg

Naslov originala: L'isola del giorno prima

e-cover.jpg

Izvor: PDF by pagellus62
Jezik: Srpsko-Hrvatski
Pismo: Latinica

Formati: EPUB/AZW3/MOBI

Download:

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Thanked by 195 Members:

#28
Djokap

Djokap

  Newbie

 • Sponsor
 • Pip
 • 29 posts
 • 5555 thanks

Umberto Eko

Pape Satàn Aleppe

 

 

54rD0jG.jpg

 

 

Hronike fluidnog društva
 
Podnaslov ove knjige govori o njoj više i od naslova: Hronike fluidnog društva. Reč je o izboru od oko dve stotine tekstova koje je je Eko jednom nedeljno objavljivao u magazinu Espreso između 2000. i 2015. godine. Tu je Eko, u svojoj rubrici „La bustina di Minerva“ (što je aluzija na ograničeni prostor za beleške na unutrašnjoj strani poklopca popularne marke šibica „minerva“, koje je uvek imao pri ruci), pratio aktuelne događaje ili ih uzimao samo za povod svojim digresijama, duhovitim anegdotama, oštrim ocenama ili igri rečima. Činio je to ponekad i kroz razoružavajuću ironiju i lakonski humor.
 
Upravo su ovi kratki eseji dokaz Ekovog ogromnog znanja i širokih interesovanja, blistavog uma koji se u svom intelektualnom celoživotnom angažmanu iz profesorske struke prelivao u književnost, u borbu za slobodu izražavanja, ali i za bolju budućnost. Umberto Eko je bio uzor intelektualnog aktivizma. Dijapazon oblasti u ovoj knjizi vrlo je širok: od političkih maski, preko opsesivnih medijiskih tema do religije, filozofije i književnosti. Frapantan je obim tema: od mobilnih telefona, kontrole posedovanja oružja i ljudske gluposti, preko Fejsbuka, islamskog fundamentalizma, smrti i vaspitanja do knjiga i izbegličke krize.
 
Kao i podnaslov, tako tek i naslov Pape Satàn Aleppe (preuzet prvi stih iz sedmog pevanja Pakla Danteove Božanstvene komedije iz 14. veka) govori o haosu današnjeg sveta: vekovima niko nije zasigurno utvrdio značenje ovog stiha stvorenog iz latinskog i starogrčkog. Upravo zbog mnogih a nesigurnih značenja, Eko ga je ovde upotrebio.
 
 
pdf, epub, azw3
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Thanked by 227 Members:
Also tagged with one or more of these keywords: filosofija, hermeneutika, tumačenje, Umberto Eko

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users