Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Umberto Eco

filosofija hermeneutika tumačenje Umberto Eko

25 replies to this topic

#21
dusty

dusty

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 248 posts
 • 43307 thanks

i1K6Am8.jpg

 

 

 

Umberto Eco - Praško groblje
(Il cimitero di Praga )
 
 
 
Roman Praško groblje napisan je u formi feljtona kakvi su bili u modi u XIX veku. Ima formalne odlike dobrog romana u nastavcima: sve vrvi od neočekivanih obrta, podlih i izopačenih opata, jezuita, masona, špijuna, kontrašpijuna, doušnika, žbira, falsifikatora, lažnihsveštenika, atentatora, bombaša, ubica, tu je i satanistkinja obolela od histerije - glavna junakinja orgijastične crne mise. Ukratko ova knjiga ima sve elemente gotik stila, stoga se čita u jednom dahu.
Samo što su, za razliku od feljtona, sve ličnosti i svi događaji u Praškom groblju istiniti. Izmišljen je jedino glavni junak (ili postoje dva glavna junaka?), ali je i on u stvari tek sažetak onoga što je određeni broj ljudi tokom tog burnog veka u Evropi činio i govorio.
 
 
 
epub,azw3, pdf
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

 

 

*Bez ilustracija.


Nekad dobiješ, a nekad te dobiju.


Thanked by 328 Members:

#22
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 147 posts
 • 27575 thanks

vreme_f.jpg

 

 

 

Umberto Eco - Razgovor o kraju vremena

 

 

Kraj proteklog milenijuma obeležen je brojnim raspravama o kataklizmama, o apokalipsi, o kraju veka i kraju milenijuma. To je bio povod da grupa engleskih novinara o istim stvarima porazgovara sa jednim od najznačajnijih svetskih književnih umova - Umbertom Ekom. Još jedna uzbudljiva knjiga iz čudesne stvaralačke radionice autora „Imena ruže”, „Fukoovog klatna”, „Otvorenog dela”, „Baudolina”, itd...

 

 

pdf, mobi, epub

 

obrada: bojana888

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 162 Members:

#23
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 147 posts
 • 27575 thanks

losos.jpg

 

 

 

Umberto Eco - Kako sam putovao sa lososom

 

Dnevničke beleške Umberta Eka neobično su i lucidno štivo, ironičnog, ponekad i oštrog ciničnog tona kojim se ovaj veliki erudita poigrava najrazličitijim temama: od literarnih parodija i anticipiranja budućnosti koja nam se već dogodila do izuzetno duhovitih uputstava za upotrebu: o tome kako ne koristiti mobilni telefon, kako ne govoriti o fudbalu, ili kako putovati sa lososom.

 

 

pdf, mobi, epub

latinica

 

scan i obrada: bojana888

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 163 Members:

#24
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 147 posts
 • 27575 thanks

nas_f.jpg

 

 

 

Umberto Eco - Između laži i ironije

 


„Između laži i ironije” iz pera Umberta Eka, zapravo su četiri predavanja, „a zajedničko im je to što svaki od njih ima veze sa strategijama laži, prerušavanjima, zloupotrebama jezika i ironičnim izokretanjem tih zloupotreba”, kaže o njima sam Eko.

 

U ovoj je knjizi Eko naučnik, esejist i teoretičar književnosti. Četiri teksta o četiri autora (Kaljostrove seobe; Lažljivi jezik kod Manconija; Kampanile: Komično kao otuđenje; Nesavršena geografija Korta Maltezea).

 

 

pdf, mobi, epub

 

scan i obrada: bojana888

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 193 Members:

#25
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 147 posts
 • 27575 thanks

nas_f.jpg

 

 

Umberto Eco – Ispovesti mladog romanopisca

 


U svojim ispovestima, Eko nas još jednom uvodi u fikcionalne svetove „Imena ruže”, „Fukoovog klatna”, „Ostrva dana pređašnjeg”, „Baudolina” i „Tajanstvenog plamena kraljice Loane”, otkrivajući nam, vrcavo i znalački, tajne svog stvaralačkog postupka.

 

Od čega potiče fikcionalni svet benediktanskog manastira? Šta spaja sliku klatna Leona Fukoa i zvuk trube na sahrani pripadnika Italijanskog pokreta otpora? Da li je jezik uistinu nemoćan da opiše koralne grebene Južnih mora? Zašto Baudolinova priča počinje s prizorom Carigrada u plamenu 1204. godine? Kako se mladalačka lektire preobražava u Jambovu riznicu retkosti? Iako „mlad“ romanopisac, Eko je nesumnjivo razborit čitalac sopstvenog dela – čitalac koji magiju fikcionalne tvorevine čini mogućom.

 

 

pdf, mobi, epub

 

scan i obrada: bojana888

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 228 Members:

#26
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 147 posts
 • 27575 thanks

nas_f.jpg

 

 

 

Umberto Eco - Metafora

 


Kao osnovna retorička figura, metafora je i dalje centralni jezički problem. Same definicije metafore, koje nalazimo u najpreciznijim klasifikacijama, pokazuju, s jedne strane, ograničenja nasilne sistematizacije, a, s druge, podsticaje, protivrečnosti, dvosmislenosti, koje ova figura, koja se ne može svesti na puki „ukras”, u sebi sadrži ako se posmatra u svetlu modernih lingvističkih i semiotičkih teorija.

 

Metafora na delu može se posmatrati u različitim situacijama, a različiti su i rezultati koje ona povlači za sobom; od metaforičnih postupaka u pogledu reči i svakodnevnog diskursa/govora, učinjenih s namerom da se pokrije strukturalno ili kontekstualno siromaštvo jezika.

 

 

pdf, mobi, epub

 

scan: Cyrano i jaske :party:

 

obrada: bojana888

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 172 Members:
Also tagged with one or more of these keywords: filosofija, hermeneutika, tumačenje, Umberto Eko

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users