Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Vladan Desnica - Proljeća Ivana Galeba


1 reply to this topic

#1
emile

emile

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 47 posts
  • 1656 thanks

Vladan Desnica - Proljeća Ivana Galeba

 

proljeca_ivana_galeba_vv.jpg

 

Roman “Proljeća Ivana Galeba” sastoji se od 73 poglavlja, a prvi puta je objavljen 1957. godine. Djelo nosi i podnaslov imena ” Igre proljeća i smrti”. Tekst je nastao u autorovom razdoblju od dvadeset godina te sadrži sve što ga je zaokupljalo u tom vremenskom periodu.

 

Izgrađen je na prvi pogled na nepovezanim cjelinama, a temelji se na razmišljanjima glazbenika Ivana Galeba. Roman karakterizira niz događanja, sjećanja i detalja u koje je satkan život kompliciranog lika koji slovi za intelektualca bogatog života, ali vodi miran i povučen život najavljujući starost. Ispričan je u prvom licu i cijeli je predočen u sjećanjima.

 

Iz niza brojnih detalja može se rekonstruirati cijeli životni put Ivana Galeba. Radnja započinje 1936. godine kada Ivana Galeba prvi put upoznajemo nakon operacije. Polako teče njegov oporavak nakon operacije. On se osjeća jako starim ili je star, a njegov trenutni život je sačinjen od uspomena na prijašnji život.

 

U romanu nema klasičnog zapleta, a i događaji su ispripovijedani nepovezano. Postoje dvije vremenske crte na kojima se temelji cijeli roman. To je ona trenutna, sadašnja, kada se autor nalazi u bolnici i ona prošla, kada pripovijeda o prošlim događajima i životu kojega je vodio.

 

pdf, ćirilica

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 228 Members:

#2
leo8

leo8

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 16 posts
  • 2722 thanks

Vladan Desnica - Proljeća Ivana Galeba

 

WpGiiSx.jpg

 

Ovo je najznačajniji roman  Vladana Desnice, koji je po samom autorovom priznanju nastajao punih dvadeset godina od 1936. do same objave romana 1957. godine. Fabula romana prilično je jednostavna; riječ je o prisjećanjima glavnog lika Ivana Galeba, glazbenika, za vrijeme njegova boravka u bolnici između dva proljeća. Riječ je o ispovjednoj prozi, psihoanalitičkoj autoanalizi gdje se iznosi čitav život glavnog junaka, od djetinstva do boravka u bolnici, sa svim proživljanjima koje jedan intelektualac doživljava i osjeća. 
 
Napomena uz ovo izdanje:
Kao ni s ostalim svojim prozama, Desnica ni s romanom Proljeća Ivana
Galeba nije izišao u javnost bez poteškoća. Još prije nego što je objavljeno ovo remek-djelo naše psihološke esejističko-analitičke proze lansirane su u javnost kritičke opaske idejno tako zaoštrene da, usprkos superiornoj vrijednosti svoga romana, Desnica nije dobio očekivanu nagradu na velikom natječaju za najbolji roman godine. Dobio je, međutim, ubrzo zasluženu satisfakciju kad je djelo objavljeno, jer je svakome bilo jasno da je posrijedi izniman književnoumjetnički domet.
Prvo izdanje Proljeća Ivana Galeba, objavljeno u Sarajevu 1957. (izd.
»Svjetlosti«), sadržavalo je kraću verziju (71 poglavlje), da bi tek u drugom izdanju, dopunjeno s još dva poglavlja,poprimilo konačan oblik koji se od izdanja do izdanja dalje razlikovao samo neznatno, i to više zbog tiskarskih grešaka nego zbog autorovih intervencija. Kao konačno valja u tom pogledu smatrati četvrto izdanje, tiskano posmrtno; to tvrdim imajući pred očima samo autorove manje naknadne intervencije na tekstu prethodnih izdanja, dok u vezi s tiskarskim omaškama napominjem da je ovo izdanje daleko od toga da bude uzorak. Zbog toga sam za ovu prigodu pripremio tekst prema dva posljednja
izdanja, od kojih je jedno redigirao Stanko Korać (knj. II Sabranih djela
Vladana Desnice, izd. »Prosvjete«, Zagreb, 1975), a drugo Dubravko Jelčić (u biblioteci »Dobra knjiga«, izd. »Školske knjige«, Zagreb, 1975), koji je ujedno i najzaslužniji za kanoniziranje konačne verzije Proljeća Ivana Galeba oslobođene omaški i iskrivljavanja slagarsko-korektorske provenijencije.
Vlatko Pavletić
 
Pismo: Latinica
 
Sken i obrada: LEO
 
EPUB, AZW3, PDF
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Thanked by 212 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users