Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Gert Ledig


No replies to this topic

#1
boden

boden

    Silver Member

  • BD tim
  • PipPipPipPipPip
  • 4,631 posts
  • 126367 thanks

280full.jpg

 

Gert Ledig (1921-99) rođen je u Leipzigu i odrastao u Beču. U dobi od 18 godina dobrovoljno se prijavio u Wermacht. Kao pionir učestvovao je u borbama na Zapadnom frontu , napredovao u dočasnika i bio prebačen na Istočni front 1941. godine. Zbog navodnog nedoličnog ponašanja prebačen je u kazneni bataljon. Ljeti 1942. Ledig je ranjen kod Lenjingrada. Izgubio je dva prsta na desnoj ruci i dio donje čeljusti, pa je nakon toga govorio otežano. Vratio se u domovinu i završio studij brodogradnje, da bi u svojstvu inženjera nadzirao industrijska postrojenja u Bavarskoj, gdje je doživio nekoliko savezničkih zračnih napada, koji su na zemlji izazvali kataklizmu. Očito je da su ta iskustva u određenom smislu direktno pretočena u književnu projekciju u romanu Odmazda, jednako kao što je iskustvo Lenjingradske bitke transportirano u roman Stalinorgel. Rad Gerta Lediga nikada nije bio potpuno prepoznat u njegovom životu. Od 1960-ih se potpuno povukao iz književnosti i radio kao inženjer do svoje smrti 1999. godine.

 

 

for1.jpg

 

Odmazda

 

Unatoč tome što izgleda da je isključiva fabula, isključivi junak ovog romana jedno ogoljeno bombardiranje tijekom Drugog svjetskog rata, smješteno u vremenski okvir od 70-ak minuta, autor ipak kroz niz nepovezanih ljudskih sudbina, koje se isprepliću u istom vremenu i pod pritiskom istog događaja, podcrtava sinkroniju individualnih ljudskih tragedija. Takvim personificiranjem stradanja, bez obzira na to je li riječ o nacističkim topnicima, tristotinjak civila u zajedničkom skloništu, djevojci zatrpanoj pod ruševinama, američkom naredniku Jonathanu Strenehenu ili skupini ruskih zarobljenika, umanjuje se statistička i dokumentarna, a intenzivira ljudska dimenzija ovog zastrašujućeg ratnog krvoprolića i masakra.

Loše knjige u pravilu imaju predvidivu sudbinu. Kada se pojave, one budu hvaljene ili kuđene, a zatim postaju popularne ili zaboravljene zauvijek. Na kraju i one popularne padaju u zaborav, i to nepovratno. Dobre knjige imaju složeniju sudbinu. Nerijetko ih se hvali, pa zaboravi; tu i tamo budu primljene nezasluženo hladno, pa i opet zaboravljene, ali rijetko ih se zaboravlja zauvijek. Zaboravljena dobra knjiga izranja kad-tad iz zaborava, pa zablista poput kometa koji se u dugim ciklusima pojavljuju na nebu, privlačeći veću ili manju pažnju, ponekad budeći senzaciju, pa se onima koji ga prvi puta vide čini da za njih ima posebno značenje, da je od svog prethodnog pojavljivanja, u svjetlu novih spoznaja i ljudskog iskustva, dobio novi smisao. Roman Odmazda njemačkog pisca Gerta Lediga imao je otprilike takvu sudbinu. Pojavio se 1956. i bio je primljen bez oduševljenja, što se može smatrati ne samo neopravdanim nego i neočekivanim.
Autor je tada bio poznat po svom romanu Stalinorgel (Staljinove orgulje), koji je bio objavljen godinu dana ranije, 1955, i koji je imao međunarodni odjek. Neki su taj roman ocijenili kao najbolji roman o drugom svjetskom ratu, prvenstveno zbog toga što je vrtlog staljingradske bitke vrlo uvjerljivo prikazan kao trijumf bezumlja i apsurdni spektakl horrora, a to je bila novost i u poslijeratnoj njemačkoj i svjetskoj književnosti.
Odmazda je u Njemačkoj drugi puta objavljena 1999. godine, neposredno prije Ledigove smrti. Pisac je uspio tek pregledati tekst u pripremi drugog izdanja svoga romana, a gotovu knjigu više nije stigao vidjeti. Nije stigao vidjeti ni nedvojben uspjeh novog izdanja, kao ni kritike koje su Odmazdu, pa i cijelu njegovu romanesknu trilogiju, naknadno, gotovo post festum, svrstale u vrh njemačke književnosti pedesetih godina dvadesetog stoljeća.

 

Scan: Odri :clapping:

Obrada: boden

 

epub, azw3, pdf HR

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Nec temere nec timide


Thanked by 222 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users