Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

André Brink


5 replies to this topic

#1
svjetlohodni

svjetlohodni

  Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 236 posts
 • 12291 thanks
 • Locationsjeverojug

Andre Brink - Pravo na žudnju

 

121d8cp.jpg

 

 

»Španjolsku sam posjetio s Don Quijoteom, i svakog ljeta, još uvijek idem tamo. Svake zime idem u St. Petersburg s Dostojevskim. U međuvremenu, idem u Pariz s Balzacom ili Zolom, ako mi tako odgovara, ali on može biti zahtjevan suputnik. Ili u London s Dickensom, inače s kim drugim? Naravno u Dublin s gosp. Joyceom. Ili u planine do Davosa s Mannom, u Prag s Kafkom, u Alžir s Camusom, u Boston s Henry Jamesom, a na neki mali udaljeni planet s Malim Princem. Na nekim napornim putovanjima po Australiji...

Ruben Olivier - gl. lik romana

 

hr; pdf, epub, mobi

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Posted Image

Thanked by 151 Members:

#2
apeiros

apeiros

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 208 posts
 • 43931 thanks

Andre Brink - Bela sezona suše

belasezonasuse.jpg

 

Ben du Toit je beli nastavnik iz predgrađa Johanesburga u mračnim vremenima netolerancije i aparthejda. Jednostavan apolitični čovek koji je verovao u poštenje južnoafričke vlade i njene politike do trenutka hapšenja crnog domara iz Benove škole. Du Toit pokreće istragu koja će ostaviti razorne posledice po njega i njegovu porodicu uvlačeći ga u smrtonosnu mrežu laži, korupcije i ubistava.

 

 

epub, azw3, pdf:

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 130 Members:

#3
severijan

severijan

  Bronze Member

 • BD tim
 • PipPipPipPip
 • 1,321 posts
 • 63119 thanks

Andre Brink - Trenutak na vjetru

 

 

HxOwEG3.jpg

 

 

 

 

          Andre Brink bio je utemeljitelj književnoga pravca sestigers, usmjerena uvođenju dotad tabuizirane (seksualne, religijske i političke) tematike u južnoafričku književnost, u svrhu borbe za bolje društvene odnose u zemlji i olabavljenje krutih okvira nametnutih od institucija političkog sustava temeljenog na rasnim zakonima apartheida. Trenutak na vjetru (izvorno objavljen 1976) romaneskni je predstavnik toga književnog pravca.

          Riječ je o beletrizaciji stvarnoga povijesnog događaja iz 1749. Dvadesetogodišnja Elisabeth Larsson, kći imućnoga nizozemskog doseljenika, ubrzo nakon udaje za švedskoga prirodoslovca s njim iz Cape Towna odlazi u istraživačku misiju u unutrašnjost zemlje. Njezin suprug i ostatak pratnje stradavaju, a Elisabeth ostaje sama u divljini. Bolesnu te od gladi i napora iznemoglu pronalazi je i spašava Adam Mantoor, domorodac Hotentot koji je premlatio svoga gospodara i pobjegao iz ropstva nakon što je odbio zapovijed da bičuje vlastitu majku.

          Autor nadalje donosi vrlo sugestivan prikaz njihova višemjesečnoga pješačenja natrag u Cape Town. Zajedničko preživljavanje u divljini podrazumijevalo je i prilagodbu na cjelodnevno druženje privilegirane bjelkinje i hotentotskoga domoroca, dotad naviklih na život bez bliskih kontakata s pripadnicima druge rase, onkraj onih temeljenih na predrasudama i rasnim zakonima. Postupno, oni upoznajući jedno drugo zapravo spoznaju sebe same, ali osvješćuju i međusobne sličnosti, a kako su oboje mladi, javlja se obostrana snažna seksualna želja, što rezultira prisnošću i razvija se u ljubav, međurasnu, dotad oboma nezamislivu, a kojoj se prepuštaju nesputanom strašću, pronašavši jedno u drugome srodnu dušu i stvorivši usred opasne divljine čvrsto zajedništvo. Na putu ih prate teško premostive prepreke, glad, žeđ, napadi divljih životinja, krajnja iscrpljenost i brojne opasnosti, što sve autor dokumentarističkom uvjerljivošću dojmljivo dočarava. Na granici života i smrti oni višemjesečno lutanje divljinom ipak uspješno završe povratkom u Cape Town, ali rasna netrpeljivost tamošnjega bjelačkog puka biva jača od njihovih uzajamnih osjećaja, uvjetujući tragičan kraj snažnim emocijama oplemenjene priče.

          Roman obilježava i vrlo uspjela psihologizacija kojom autor karakterološki uvjerljivo oslikava osobnosti dvoje naoko toliko različitih, a ipak posve srodnih osobnosti, čije se životne putanje neočekivano prepleću tvoreći nerazdruživu simbiozu koja Trenutak na vjetru čini nezaboravnom tragičnom ljubavnom pričom. No Trenutak na vjetru ujedno je roman o dvije potlačenosti, ali i o dvije pobune; o potlačenosti roba i neslobodi žene te o bijegu roba u slobodu, ali i o oslobađanju žene od patrijarhalne stege i podređenosti vlastitih želja društvenim očekivanjima. Oni su oboje zapravo bili manjina unutar vlastite zajednice; Elisabeth je to bila kao žena koja je život morala podrediti „dobroj udaji“ i podređenosti suprugu, čemu se protivila žudeći za pravom na vlastiti stav i oblikovanje života prema vlastitim željama. Adam Mantoor pak, osim što je bio rob u vlasti bjelačkoga gospodara, zbog svoje neplodnosti bio je i izopćenik iz okrilja svoga naroda. Tako oni u divljini zapravo proživljavaju zajedničku slobodu i prvi put istinski žive, unatoč neljudskim uvjetima kojima su izloženi. Ali priroda se pokazuje manje opasnom i manje nemilosrdnom od čovjeka, kako tragični kraj njihove dramatične odiseje pokazuje.

          Tragičnom ljubavnom pričom Andre Brink ispisuje britku analizu kolonijalne zbilje, ali i položaja žene toga vremena, uz oštru osudu svakovrsne nepravde i potlačenosti te poruku o zajedništvu kao imperativnom uvjetu opstanka.

 

( Andre Brink bio je više puta nominovan za Nobelovu nagradu, ali je (najverovatnije stoga što ju je već ranije dobilo dvoje južnoafričkih pisaca: Dž.M. Kuci i Nadin Gordimer) nije dobio. Roman "Trenutak na vjetru" bio je u najužem izboru za Bukerovu nagradu, kao i još dva njegova romana: "Šum kiše" i "Philida" - prim. Severijan)

 

 

     Hvala prijatelju Haroldu Fanderu za ovu knjigu

 

     Pdf. + Doc.  ( Hr; A-4 )

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

 

 

a170.gifThanked by 120 Members:

#4
severijan

severijan

  Bronze Member

 • BD tim
 • PipPipPipPip
 • 1,321 posts
 • 63119 thanks

Andre Brink - Drugi životi

 

 

hWJ4mRB.jpg

 

 

 

          Ovaj roman Andre Brinka iz 2008.g. je portret suvremene Južne Afrike opterećene prošlošću i nesigurnom budućnošću. Iz pomalo čudnog kuta autor opisuje rasnu tenziju u toj zemlji prouzročenu političkom transformacijom.

 

(Ovo prethodno je sve što sam ja uspeo da pronađem napisano o ovom romanu, a da prevodim sa engleskog nisam se usudio. Roman, za razliku od "Trenutka na vjetru", prikazuje savremenu Južnu Afriku opterećenu svim dilemama i problemima sa kojima se suočava nova vlast, a koji su proistekli iz surovih vremena aparthejda. Brink, kako nije štedeo nosioce politike aparthejda, sada ne štedi ni njihove naslednike. Sve to nam je oslikano veoma plastično i nesvakidašnjim književnim postupkom, kroz sve dileme i sudbinsku dezorijentisanost svojih "junaka" i njihove nesvakidašnje "fantazmagorične" životne "prelome" - što ovaj roman čini posebnim i veoma interesantnim.... prim. severijan)

 

 

     Veliko hvala (ponovo) mom žabolikom prijatelju koji je obezbedio sken, te Haroldu Fanderu za OCR...

 

     Pdf. + Doc.   (Hr; A-4)

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

 

 

a170.gifThanked by 106 Members:

#5
severijan

severijan

  Bronze Member

 • BD tim
 • PipPipPipPip
 • 1,321 posts
 • 63119 thanks

Andre Brink - Adamastor

 

 

426828.jpg

 

 

         U ovom djelu Andre Brinkje pokušao prikazati jedan novi aspekt starog mita o Adamastoru, Titanu kojega je zbog pobune Zeus za kaznu pretvorio u kamenu planinsku gromadu na poluotoku Cape. Legenda o Adamastoru prvi put se pojavila u europskoj književnosti u šesnaestom stoljeću, baš u vrijeme prvih dodira europskih pomoraca, istraživača, s domorodcima s juga Afrike.

          Andre Brink se pita: Kako su na taj susret mogli gledati domorodci? Kakvu ulogu su došljaci mogli odigrati u mitologiji jedne potpuno drukčije kulture koja je imala svoja božanstva i svoj pogled na svijet?

         Svojim izvanrednim i maštovitim umijećem Brink je iz te suncem spržene zemlje iznjedrio fragmente mita koji su nedostajali, a na koje smo čekali skoro pet stoljeća.

 

 

         Hvala za sve prijateljima koji su neizmerno pomogli...

 

        pdf + doc   (Hrv; A-4)

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

 

 

 

a170.gifThanked by 105 Members:

#6
severijan

severijan

  Bronze Member

 • BD tim
 • PipPipPipPip
 • 1,321 posts
 • 63119 thanks

André Brink – Maštarije od pijeska

 

 

 

mastarije_od_pijeska.jpg

 

 

 

          Roman ’Maštarije od pijeska’ obiteljska je saga pisana iz ženskog kuta, ruši patrijarhalni odnos prema prirodi, i pokazuje da žena može igrati važnu ulogu u formiranju povijesti. Kroz devet neraštaja žena u jednoj obitelji prati se povijest Južne Afrike. Autor ispisuje britku analizu kolonijalne zbilje, ali i položaja žene toga vremena, uz oštru osudu svakovrsne nepravde i potlačenosti te poruku o zajedništvu kao imperativnom uvjetu opstanka.

 

 

          Zahvalnost su ovog puta zaslužili BD-tim (za sken) & CCCatch (za ocr) - hvala vam svima...

         (Mmeli, rođena si za organizaciono-koordinatorske poslove  :flower: )

 

 

         Pdf;  Hrvatski

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

 

 

 

a170.gifThanked by 149 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users