Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Ayaan Hirsi Ali


1 reply to this topic

#1
nela012

nela012

  Bronze Member

 • BD tim
 • PipPipPipPip
 • 2,214 posts
 • 156877 thanks

Ayaan Hirsi Ali - Nomatkinja

 

nomatkinja.jpg

 

Ayaan Hirsi Ali izazvala je svjetsku senzaciju svojom hrabrom memoarskom prozom „Nevjernica“. U svojoj novoj memoarskoj knjizi „Nomatkinja“, priča o svojem dolasku u Sjedinjene Države kako bi ondje započela nov život, i gdje bi je ocean dijelio od prijetnji smrću od strane europskih islamista, političkog razdora kojem je svjedočila (štoviše, ne svojom krivnjom i izazvala, kad je zbog nje pala nizozemska vlada) i od unutarnjih sukoba kroz koje je prolazila, razdirana između naslijeđa tradicionalnog odgoja i zapadnjačkog moderniteta. To je priča o njezinom fizičkom i emocionalnom putovanju u slobodu – tranziciji iz plemenskog mentalnog sklopa koji strogo nadzire svaku žensku misao i postupak u život slobodnog i ravnopravnog pripadnika otvorenog društva. Kroz priče o izazovima s kojima se suočavala ona prikazuje teškoće u pokušaju pomirenja suprotstavljenih islamskih i zapadnjačkih vrijednosti.

Hirsi Ali opisuje brojna iskušenja u životu nakon što je bježeći od neželjenog braka raskinula veze s obitelji i borbu da odbaci naslijeđenu kulturu praznovjerja i zastarjelih shvaćanja što su u početku usporavala njezino uklapanje u zapadnjačko društvo. Ona iznosi vrlo dirljivu priču o pomirenju sa svojim pobožnim ocem neposredno pred njegovu smrt, koji je se odrekao kad je nakon napada 11. rujna odbacila islam. Nomatkinja je prikaz obitelji koju je razdvojio sukob civilizacija, ali isto tako i dirljiva, optimistična i često humorom prožeta priča o susretu jedne žene odrasle u Africi i Europi sa suvremenom Amerikom.

Ovi memoari pokazuju Hirsi Alino intelektualno sazrijevanje iznoseći njezine stavove jednako kao njezina iskustva, te njezinu misiju da prenese važnu i hitnu poruku upozorenja Zapadu na širenje prijetnje radikalnog islama, koji ugrožava otvorena društva izvana i iznutra. Ona upućuje apel temeljnim zapadnjačkim institucijama – sveučilištima, feminističkom pokretu, pa čak i kršćanskim crkvama – da osmisle posebne, inovativne metode pomoći muslimanskim useljenicima u svladavanju prepreka i izazova koje je i sama iskusila, i otpora fatalnoj privlačnosti fundamentalizma i terorizma.

 

 

Pdf + doc, hr

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

Sken iz Ibsove kolekcije

Obrada: nela012


Knjiga dobija život tek čitanjem.

Čitalac joj daje život, sastavljajući slike koje stvaraju imaginarni svet u kojem likovi žive.

(Musso)


Thanked by 139 Members:

#2
Dadek22

Dadek22

  Newbie

 • Members
 • Pip
 • 12 posts
 • 1086 thanks

Slavna feministkinja, političarka, spisateljica i kritičarka islama Ayaan Hirsi Ali, autorica proslavljene
autobiografske knjige Nevjernica, u ovoj knjizi kritizira Zapad zbog svjesnog prešutnog toleriranja aspekata islamske kulture koje karakterizira potlačenost žena. U svojem nastojanju da pomire ideal individualnih sloboda s uvažavanjem drugih kultura, Zapad ostavlja muslimanske žene na milost i nemilost 'kulture djevičanstva' koja ugnjetava žene i ugrožava njihovu slobodu pa čak i život. Ali navodi primjere zlostavljanja - od genitalnog sakaćenja, dogovorenih brakova pa sve do obiteljskog nasilja kojem su izložene muslimanske žene, pozivajući predstavnike zapadne kulture i islama da se iskreno suoče s problematičnim odnosom religije prema individualnim slobodama u islamskom svijetu.

 

djevica_u_kavezu_velika.jpg

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 137 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users