Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Novosti, e-čitači, programi...


1483 replies to this topic

#1441
forster

forster

  Bronze Member

 • Prijatelj foruma
 • PipPipPipPip
 • 1,471 posts
 • 82960 thanks
 • LocationOut there

Na kobo/kindle preoznaje i uvek je prepoznavao, za čitače koji su na bazi androida u zavisnosti koji software se koristi. Ja sam prestao da dodajem u epubove, koje postavljam ovde, hifenaciju upravo zbog toga što ne znam na čemu će neko da ga čita. A drugo, neko ne voli hifenaciju.


Svi fajlovi u mojim postovima su moj upload. U slučaju mrtvih linkova obavestite me na PM za reupload.

Posted Image

Ukoliko Vam se sviđa knjiga koju sam postavio KUPITE JE u knjižari.


#1442
shamanNS

shamanNS

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 235 posts
 • 203 thanks

@Markagic:

 

 

Što se tiče Goodreadsa, ne koristim ga radi share-ovanja stvari, ali za cenu Oasisa/Forme voleo bih ako bih mogao da postignem da se reading progress update-uje sam. Goodreads koristim kao neki checklist.

 

 

 

 

Ajd konačno neko bar da ti jednu od dilema reši: U praksi na sve vidove Goodreads integracije (dakle i dodavanje na police sa Kindle-a) na Kindle možeš da zaboraviš za knjige koje nisu kupljene sa Kindle Store-a, naročito ako NE čitaš knjige na engleskom i takođe ako ti je "must have" funkcionalnost da između više Kindle uređaja (ili uređaj + Kinde app, svejedno je) imaš sinhronizaciju za "last page read" i beleški koje praviš dok čitaš.

 

Pošto je Goodread integracija na Kindle implementirana preko ASIN identifikatora (= identifikator na Amazon sajtu, svi proizvodi na Amazon imaju svoj ASIN) a ne na osnvogu ISBN iz čega direktno sledi da srpska, hrvatska... izdanja nemaju ASIN jer se knjige na tim jezicima ne prodaju na Kindle Store / na Amazon sajtu.

 

Ko čita knjige na engleskom ima mogućnost da uz ručnu intervenciju (dakle za svaku knjigu posebno & "peške" to traži i dodaje) pri konverziji svojih pirastskih knjiga lažira ASIN id tako što će da ode na Amazon sajt i nađe ASIN za tu knjigu i onda u Calibre (ili nekom drugom mobi metadata editor-u) doda ASIN na svoju piratsku kopiju te knjige. Onda se aktiviraju te opcije u Kindle OS interfejsu za Goodreads integraciju.

 

Ali bitna stvar je da je "ili A ili B" (dakle ne može i jedno i drugo) scenario: ili imaš goodread sync ili imaš "last page read i beleške" sync. Zato što A zahteva da knjigu kopiraš preko USB kabla, a B zahteva da knjigu pošalješ bežično tj da je Amazon serveri arhiviraju i dodele joj random ASIN (i time pregazi tvoju raniju izmenu ASIN-a kojom lažeš da imaš "retail" knjigu sa Kindle Store). Jer je i sync beleški i "last page read" takođe odrađen preko ASIN id-a ali ovaj put mora da bude u pitanju ID koji Amazon ima asociran sa tvojim nalogom. A Amazon "zna" za taj random generisani ASIN tako da nakon što ti promeniš za pravi ASIN a tu knjigu nisi kupio izgubio si taj "multi device sync".

 

Da budem 100% precizan: nikad nisam testirao baš read progress sync na Goodread posle tog "ASIN hack" testirao sam samo da radi dodavanje na police (tipa kad prvi put otvoriš novododatu knjigu iskočiće ti mini prozorčić koji nudi da na Goodreads to stavi u "currently reading" policu), mark as read... Nisam testirao jer ja ne držim stalno upaljen WiFi (nikad nije upaljen xD ne koristim ni bežičnu isporuku knjiga) na mom Kindle. ja lično iako intenzivno koristim Goodreads z*bole me ona stvar da sve te manipulacije sa policama radim sa Kindle na njegovom ekranu koji je užasan za scrolling i učestali refresh ekrana generalno... kad kad god imam Kindle u rukama najdalje metar od njega se nalazi i mobilni telefon. Na telefonu imam Goodread app i lepo ručno radim progress update, stavljenje na currently reading i ostalo. Znači, bez ASIN id-a u tvojoj knjizi što se Goodreads tiče na Kindle bi mogao samo ručno kad ti otvori Goodreads sajt da tražiš knjige i izdanja knjiga i dodaješ ih na police, i ručno da dodaješ read progress updates... od automatizacije toga ništa.

 

 

Tako da ako ti je Goodread integracija prelomni faktor u Kindle vs Kobo dilemi onda nemoj da uzimaš Kindle... Tj realno je najpametnije da se praviš kao da Goodreads integracija na Kindle ne postoji i onda razmatraš druge za i protiv faktore za tu tvoju dilemu.

 

Moj "doprinos" na Kindle vs Kobo polemiku je čisto to da ti napomenem stvari koje mnogi izostavljaju da napomenu: poput one da za Kindle postoje daaaaaleko kvaliteniji rečnici nego za Kobo ;) Nekome je to jako bitna stvar, nekome je totalno nebitna ali treba da se napomene svakako.

 

Pocket integracija na Kobo vs situacija sa Kindle da bilo šta možeš da mailuješ kao knjigu bežično (i da postoji gomila servisa za tu namenu da random članke sklope na jedno mesto i naprave knjigu tj "magazin") se realno funckionalno svodi na nijanse i ko šta preferira: centralizovano mestu unutar 1 app za sve tvoje internet članke (= Kobo) vs da sam diriguješ šta ide u jednu "knjigu" a šta u drugu "knjigu".

Moj lični stav je da u budućnosti pre može da se desi da prestane da radi Pocket integracija na Kobo-u (pa čak i da Pocket kao firma totalno propadne  :D ) nego što su šanse da Amazon ugasi svoju "WhisperNet" mrežu (& da će Amazon da propadne ili samo da izađe iz ebooks biznisa).

 

Za kraj napomena da su "patched" Kobo i "jailbreaked" Kindle tu negde po funkcionalnosti ali da treba biti objektivan i napomenuti da ti kao potencijalno novi Kindle korisnik nećeš imati izbor rađenja ili ne rađenja jailbreak-a (jer noviji firmware sa kojim bi ti stigao uredaj ne može da se jailbreak-uje) s toga je Kobo funkcionalno u prednosti.


Edited by shamanNS, 30 April 2020 - 13:56.


Thanked by 3 Members:
tymoty , Corinthian , Makragic

#1443
Makragic

Makragic

  Newbie

 • Members
 • Pip
 • 8 posts
 • 15 thanks

Hvala na opsežnom odgovoru. Razjasnio si mi dosta nedoumica!

 

i takođe ako ti je "must have" funkcionalnost da između više Kindle uređaja (ili uređaj + Kinde app, svejedno je) imaš sinhronizaciju za "last page read" i beleški koje praviš dok čitaš.

 

Nije, koristio bih samo taj Kindle uređaj.

 

Ali bitna stvar je da je "ili A ili B" (dakle ne može i jedno i drugo) scenario: ili imaš goodread sync ili imaš "last page read i beleške" sync

 

Jasno. Pitanje u vezi da li se vidi do koje si strane stao je bilo zbog činjenice da sam video da se neki ljudi žale da kad uzmu Kindle u ruke, da na početnom ekranu ne mogu da nastave odakle su stali iz knjige koju trenutno čitaju. Apsolutno me ne zanima više uređaja. 

 

Pocket integracija na Kobo vs situacija sa Kindle da bilo šta možeš da mailuješ kao knjigu bežično (i da postoji gomila servisa za tu namenu da random članke sklope na jedno mesto i naprave knjigu tj "magazin") se realno funckionalno svodi na nijanse i ko šta preferira: centralizovano mestu unutar 1 app za sve tvoje internet članke (= Kobo) vs da sam diriguješ šta ide u jednu "knjigu" a šta u drugu "knjigu".

 

Nisam znao da je ovo moguće na Kindlu, da li možeš da mi kažeš imena tih servisa?

 

Za kraj napomena da su "patched" Kobo i "jailbreaked" Kindle tu negde po funkcionalnosti ali da treba biti objektivan i napomenuti da ti kao potencijalno novi Kindle korisnik nećeš imati izbor rađenja ili ne rađenja jailbreak-a (jer noviji firmware sa kojim bi ti stigao uredaj ne može da se jailbreak-uje) s toga je Kobo funkcionalno u prednosti.

Gledao sam šta jailbreak Kindle-a radi i nisam našao ništa što bi mi bilo interesantno. 

 

Ah, odluke, odluke...


Edited by Makragic, 01 May 2020 - 07:54.


#1444
shamanNS

shamanNS

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 235 posts
 • 203 thanks
Nisam baš razumeo ovo oko "na početnom ekranu se ne vidi gde si stao sa čitanjem"... Kindle naravno za svaku knjigu pamti gde si stao sa čitanjem kad izađeš iz jedne knjige i otvoriš drugu. Kakav bi to čitač bio kad ne bi pamtio gde si stao?
I na Home stranici imaš ili listu naslova knjige ili "grid" cover-a i pored/ispod svake knjige piše procenat procitanog (dakle ne piše broj stranice nego procenat), plus imaš ove tačkice kao indikator relativne "dužine" knjige u odnosu na ostale knjige.
Dakle kad sam Kindle ode u "sleep" režim ne izlazi iz poslednje čitane knjige i kad ga upališ stoji tamo gde si stao. Ako korisnik sam izađe na "početni ekran" tu redosled knjiga zavisi od toga kako si podesio sortiranje (po naslovu knjige, po autoru, recents, collection) i ako je stavljeno Recents ili Collection sortiranje knjige su složene redosledom koje su kad poslednji put otvarane tako da je prva u listi (ili prva knjiga posle liste kolekcija ako je "Collection" sort) je zadnje čitana, druga u listi predzadnja i tako dalje. Nema potrebe za search u smislu kucaj naziv knjige. Zadnjih par knjiga su odmah vidljive i dostupne za otvaranje.

Što se tiče slanja online članaka, vesti, RSS feed-ova i ostalog na Kindle sam Calibre nudi gomilu "news sources" pa izabereš šta periodično da skida i posle skinuto prebacuješ na Kindle ili šalješ na Kindle mail. A imaš i gomile online servisa bilo za neki opšti scenario bilo za integraciju sa jednim konkretnim servisom (tipa pocket-to-kindle, evernote-to-kindle...).

Baci pogled na ove linkove:

Please Login or Register to see this Hidden Content

Please Login or Register to see this Hidden Content

Please Login or Register to see this Hidden Content

Neki od tih servisa (npr Instapaper) prave "periodical" podvarijantu mobi formata (koju koriste pravi digitalni magazini koji se mogu kupiti na Kindle Store) a neki koriste običan "book" format (nor Epub Press).

Ja lično sam nekad dosta koristio Instapaper + neki "RSS to Kindle" servis ali su mi se navike promenile pa više uopšte ne koristim RSS agregator i mrzi me da kratke članke i blog post-ove šaljem na Kindle da čitam.
Tako da ovih dana povremeno koristim Epub Press da neku skupinu tabova pošaljem kao 1 knjigu i čitam to kad se nađe vremena.
Npr relativno skoro sam čitao Malazan #8 (Toll the Hounds) posle višemesečne pauze između knjiga pa pošto sam pozaboravljao svašta sam paralelno posle svakog poglavlja čitao "analizu" tog istog poglavlja u okviru "re-read"-a na Tor sajtu. Pa sam uzeo i pomoću Epub Press-a napravio knjigu od tih 30-ak člana koji čine "re-read" te jedne knjige i čitao na Kindle.

Please Login or Register to see this Hidden Content

Slično sam radio i za Sandersong-ov Stormlight Archive za knjige 1 i 2 neposredno pre nego što je izašla knjiga #3. I verovatno će mi opet trebati podsetnik sad na kraju 2020. kad izlazi #4.

Edited by shamanNS, 01 May 2020 - 10:49.


Thanked by 1 Member:
zzlatar

#1445
Perce

Perce

  Advanced Member

 • Prijatelj foruma
 • PipPipPip
 • 146 posts
 • 3669 thanks

Da li ima ovde nekog ko ima Tolino Vision 5? Zanimljiv mi je zbog ekrana od 7". Trenutno imam Kindle PW 4 i super mi je ali me do bola nervira nemogucnost organizacije knjiga na njemu a i listanje strana je nekako bug-ovito. Citala sam negde da je Kobo vise user frendly sto se tice organizacije knjiga, ali Kobo Aura One mi je malo izvan budzeta. 

 

Da rezimiram pitanje: koji e-reader mi preporucujete s obzirom na to da bih zelela imati mogucnost organizacije knjiga na njemu? Ako pri tom mogu dobiti i veci ekran za ne mnogo vece pare bilo bi super.  :)

 

Hvala  :wub:


Nema knjige a da u njoj ne može ništa dobro da se nađe. – Servantes


#1446
forster

forster

  Bronze Member

 • Prijatelj foruma
 • PipPipPipPip
 • 1,471 posts
 • 82960 thanks
 • LocationOut there

Tolino je Koboova sestrinska firma. 

Tolino Vision 5 = Kobo libra ali je malo skuplji. Tolino 205€; Kobo Libra185€.

 

Za organizaciju knjiga moraš malo da se pomučiš sa Calibreom i Shelf opcijama kao i sa series kolonama.

 

Kobo podržava i series info, ali prethodno moraš da napraviš kolonu u calibreu.

 

Sve u svemu Treba dobro da proučiš Calibre kako bi sve radilo.  


Svi fajlovi u mojim postovima su moj upload. U slučaju mrtvih linkova obavestite me na PM za reupload.

Posted Image

Ukoliko Vam se sviđa knjiga koju sam postavio KUPITE JE u knjižari.


Thanked by 1 Member:
Perce

#1447
Perce

Perce

  Advanced Member

 • Prijatelj foruma
 • PipPipPip
 • 146 posts
 • 3669 thanks

Hvala, @foster, rešio si mi dilemu  :) .  


Nema knjige a da u njoj ne može ništa dobro da se nađe. – Servantes


#1448
malipirat

malipirat

  Newbie

 • Members
 • Pip
 • 21 posts
 • 17 thanks

Да ли је неко користио Tolino Epos и да ли је користио његов оригинални читач или је инсталирао KOReader, Moon+Reader... генерално какав је у односу на Kindle? Притом ме интересује једноставнос коришћења и организовања књига (има ли опције прављења колекације као код Kindle и може ли се то радити са рачунара) и да ли подржава додатне речнике и у ком формату (нпр. Kindle подржава mobi)?

 

Тражим мало већи читач од Voyage (волим већи фонт, па ми 6 инча буде мало), а како се Kobo Aura One тешко налази, остале су као алтернативе Tolino Epos и Likebook Mars

 

Унапред хвала на одговоруThanked by 1 Member:
Perce

#1449
fidel36

fidel36

  Newbie

 • Members
 • Pip
 • 1 posts
 • 0 thanks

Pozdrav svima.

Prvo da se i ovako zahvalim svima koji održavaju ovaj forum i pune ga knjigama, pružili ste mi sate i sate zadovoljstva u čitanju. 

Sada imam jedno tehničko pitanje - pored Kindle Paperwhite koji koristim imam i jedan stariji Kindle uređaj na kome je već mesecima samo zamrznuti početni ekran i ništa se ne dešava kada ga resetujem hardverskim dugmetom, niti kada ga priključim na računar ili na punjač. Znate li da li u Beogradu postoji neki servis koji radi Kindle, voleo bih da pokušam da ga oživim?

 

Hvala unapred#1450
forster

forster

  Bronze Member

 • Prijatelj foruma
 • PipPipPipPip
 • 1,471 posts
 • 82960 thanks
 • LocationOut there

Zvančno ne.

 

Opcija 1. Ostavti ga na punjaču preko noći (10-12 sati) pa ga onda pokušajte pokrenuti. (iz ličnog iskustva)

Opcija 2. Zamolite u nekom servisu tableta ilimobilniih telefona ali budite spremni na cenu i na čekanje jer će delove verovatno naručivati preko aliexpresa.

 

Opcija 3. kupiti drugi. 


Svi fajlovi u mojim postovima su moj upload. U slučaju mrtvih linkova obavestite me na PM za reupload.

Posted Image

Ukoliko Vam se sviđa knjiga koju sam postavio KUPITE JE u knjižari.


#1451
volter

volter

  Gold Member

 • Administrator
 • 7,934 posts
 • 416094 thanks
 • Locationnisam ja odavde

ako se ne varam ti stariji Kindli imaju dugme odnosno rupicu za hard reset, koju treba pritisnuti nekim tanjim predmetom i držati nekih 10ak sekundi....  


16_bd_Untitled-1.png
Pomognite nam u održavanju našeg i vašeg sajta sa donacijom - više info na linku ispod

http://www.balkandow...je/#entry417322

 

Prijava mrtvih linkova
http://www.balkandow...ks/#entry164002

Kako napraviti pdf iz epuba
http://www.balkandow...ge-3#entry93114


#1452
volter

volter

  Gold Member

 • Administrator
 • 7,934 posts
 • 416094 thanks
 • Locationnisam ja odavde

sad se setih da sam ja to možda tako rešavao neki stari tablet   :blush:  ali gledao sam neka uputstva na amazonu i tamo stoji da treba kindle priključiti na struju i onda pritisnuti dugme za 40ak sekundi...


16_bd_Untitled-1.png
Pomognite nam u održavanju našeg i vašeg sajta sa donacijom - više info na linku ispod

http://www.balkandow...je/#entry417322

 

Prijava mrtvih linkova
http://www.balkandow...ks/#entry164002

Kako napraviti pdf iz epuba
http://www.balkandow...ge-3#entry93114


#1453
alexandia

alexandia

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 169 posts
 • 218 thanks

Ima li neki englesko -hrvatski ili srpski recnik da se ubaci u Kindle paperwrite kao pomoc prilikom citanja knjiga na engleskom?

Neki savet/preporuka?

Hvala.#1454
volter

volter

  Gold Member

 • Administrator
 • 7,934 posts
 • 416094 thanks
 • Locationnisam ja odavde

pogledaj ovde

 

Please Login or Register to see this Hidden Content


16_bd_Untitled-1.png
Pomognite nam u održavanju našeg i vašeg sajta sa donacijom - više info na linku ispod

http://www.balkandow...je/#entry417322

 

Prijava mrtvih linkova
http://www.balkandow...ks/#entry164002

Kako napraviti pdf iz epuba
http://www.balkandow...ge-3#entry93114


Thanked by 1 Member:
alexandia

#1455
ptomic

ptomic

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 134 posts
 • 1819 thanks
Natrčah na neki Giveaway gde poklanjaju jedan najnoviji KPW sa 32GB, pa još su voljni da pošalju na Balkan.
E, sad. Što bi rekao Panonski mornar:”Ako su lagali mene, i ja lažem Vas...”

Link mogu da okačim ovde, ako želite.

Thanked by 1 Member:
Tibor021

#1456
white rabbit

white rabbit

  Starting Member

 • Members
 • PipPip
 • 70 posts
 • 53 thanks

Okači. Baš me interesuje otkud kindl od 32 gb#1457
Yubi

Yubi

  Newbie

 • Members
 • Pip
 • 6 posts
 • 10 thanks

Možda će ovo nešto značiti nekome od onih koji se razumiju u to  

 

The Open Book Project is in the process of designing an open source device that will let you read ebooks without being locked-in with a corporation.

 

Please Login or Register to see this Hidden ContentThanked by 2 Members:
white rabbit , markocim

#1458
malipirat

malipirat

  Newbie

 • Members
 • Pip
 • 21 posts
 • 17 thanks
Коначно сам ћапио Кobo Aura One, првенствено због већег екрана, те бих замолити чланове који имају КОБО читач за пар појашњења:
1. Да ли могу књиге снимати на Kobo помоћу Calibre-а?
Питање можда делује смешно (јер би calibre требао да ради са свим), али када сам закачио читач за рачунар и покренуо Calibre, добио сам следећу поруку:
Click image for larger version. 
 

Please Login or Register to see this Hidden Content

 

Please Login or Register to see this Hidden Content

 
Чим сам закачио Kobo, онај његов програм (Kobo Desktop) је одмах довукао нову верзију firmware (4.22.15190). Calibre мислим да је portable верзија и то је остала на 4.9.хх.
Ако морам да инсталирам новију верзију Calibre, како да задржим/сачувам подешавања из постојеће?
Могу ли да ископирам нову portable верзију, преко постојеће, и да задржим библиотеку?
Вероватно се све може завршити из KoboDesktop-а, али већ сам се навикао на Calibre :-)
 
2. Да ли се, и где, могу додавати фонтови код Кobo Aura One? И да ли постоји могућност дефинисања дебљине фонта?
На Kindle-у је постоји директоријум Font, где се просто ископирају фонтови. Али овде нисам видео такав директоријум. Да ли треба „спаковати” и фонт у ePub, да би Kobo могао да га користи?
Апропо дебљине фонта, приметио сам да то на Voyage ради само са aZW3 фајловима, тј. не ради са mobi. Да ли за Kobo треба пребацити у KePub да би имао такву могућност? И да ли KePub има неку значајнију предност у односу на стандардни ePub? Мислим да би било превише да једну књигу држим у три формата (aZW3, ePub, KePub).
 
3. Неко је овде спомињао да сам Kobo читач треба додатно подешавати (нешто додатно инсталирати) да би радио како треба. Да ли би били љубазни да напишете које су то ситнице, великих мајстора кулинарства, које живот значе.
 
4. Да ли приликом додавања нотеса могу укуцати Ћ или Ч? На Kindle-у ако држим притиснут тастер за С, појавесе опције Ћ, Ч .... Али овде се јавља само Француско Ц са доњом кукицом. 
 
5. Може ли се endnote подесити да ради слично као на Kindle-у? Када кликнем на број, да се на дну екрана појави текст везан за тај endnote. Колико сам приметио овде када кликнем на endnote пребаци ме на крај књиге, где је текст под тим бројем. Онда морам да се вратим на оригиналну страну и опет да погодим број endnote-а. Заправо само погађање броја endnote-а је некако чудно - чешће ми окрене претходну/следећу страну, него што ме пребаци у endnote секцију, на крају књиге. Некако је то много елегантније решено код Kindle-a
 
 
За сада ми највише смета број страна - приказује се на три места (изнад текста, испод текста и са десне стране). За разлику од Kindle Voyage где су бројеви страна одговарали стварним странама: када на Kindle-у „окренем страну” повећа се број стране. Овде се тек приликом сваког другог/трећег „окретања стране” повећа број стране. И приметио сам да на KoboAuraOne у приказу садржаја стоје само поглавља, а нема и броја страна (као код Kindle-a). Не мора да је физички тачан број страна, али је једноставније памтити до које се стране дошло (заправо ствар навике).
 
Унапред хвала

Edited by malipirat, 05 July 2020 - 00:26.


#1459
dulence

dulence

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 253 posts
 • 10024 thanks

1. Sada već malo matora Aura HD radi bez ikakvih problema sa Calibre-om. Kobo desktop ne koristim. Probaj prvo da instaliraš Calibre pa onda zakači Kobo. Posle ćeš naći rešenje za seljenje biblioteke.

2. Koliko se sećam, fontovi se mogu dodavati. Mislim da je ovde, u temi, forster to pomenuo. Aura HD ima mogućnost podešavanja debljine slova i to radi na epub-u. Detalje o kepubu ne znam. Ne koristim ga.

3. Osim jednog apdejta softvera, nisam ništa instalirao. Ubacim epub i čitam. 

 

 

Овде се тек приликом сваког другог/трећег „окретања стране” повећа број стране

Ovo sam i ja primetio ali sam tu pojavu pripisao mom načinu izrade epub fajla, tj. pomislio sam da epub ipak negde pamti podešavanja formata stranice koje sam podesio u Libre offisu. Ne gledam to. Zašto bi ti pamtio broj strane do koje si stigao kada Kobo to pamti? Ti čitaš jednu knjigu, posle nekog vremena možeš da pređeš na drugu a kada se vratiš na prvu, Kobo je otvara tamo gde si i stao prethodni put.

 

forster će ti reći još o Kobou. On se više zezao sa njim.


Edited by dulence, 05 July 2020 - 00:18.


#1460
forster

forster

  Bronze Member

 • Prijatelj foruma
 • PipPipPipPip
 • 1,471 posts
 • 82960 thanks
 • LocationOut there

Zbog ovakvih situacija mrzim lokalizaciju softwarea. Ne znam koji je jezik clibrea kod tebe pa ti tu ne mogu pomoći u originalu ide ovako:

 

1.  Može, naravno. U Calibreu Instaliraj Kobo Utilities, Pa onda Kobo utilities>Driver>Configure current driver>(izabereš prvi koji je u listi)>Otvara se novi prozor>pronaći opciju Metadata on device & advaced ---- Onda klikneš attempt to support newer firmware. 

 

Ili sačekaš da izađe nova verzija Calibrea sa novim drajverom. Obično je to svakog petka.

 

Ne treba da čuvaš nikakva podešavanja Calibre automatski updteuje software. Što se tiče Calibre portablle, pojma nemam ne koristim ni calibre. pa ni calibre portable.

 

Isto tako možeš i ručno da prebacuješ knjige - ja tako radim, i ne koristim calibre uopšte za sebe, nego samo kod izrade knjiga za forum - Kao i svaki drugi fajl (datoteku). samo vodi računa da kobo čita e-pub / kepub.epub / pdf,  a ne druge formate.

 

2. na kobou kada se orvori sadržaj koboa na računaru npraviti folder "fonts".  Tu ubaciti željene fontove (ttf, otf) ali treba voditi računa da font teba da se zove:

NazivFonta-regular.ttf (ili otf)

NazivFonta-Italic.ttf (ili otf)

NazivFonta-bold.ttf (ili otf)

NazivFonta-bolditalic.ttfttf (ili otf)

 

Nakon toga ugasiti pa ponovo upaliti kobo

 

Fontove možeš naći u windows folderu svog računara ili online, npr fontsquirrel . com besplatni fontovi

 

4. broj strana - iskluči na kobou opciju - settings - reading settings - show adobe page numbers (ili slično)

 

3.  Kobo je već sada ubacio dosta u novi fimware od onoga za šta se koristi patch. Ukoliko instaliraš patch i nešto ti se ne sviđa vrlo lako se vraća na originalno stanje 

Please Login or Register to see this Hidden Content

Patch ti omogućava mnogo toga. npr

povećanje korisne površine ekrana kod čitanja knjiga

uklanjanje recommendations  sekcije na homescreenu

povećanje broja nivoa proreda

Povećanje broja nivoa fontova, 

Omogućavanje advanced font control i za ubačene fontove

dodavanje opcije invert screen za noćno čitanje(crni ekran - bela slova)

+ dosta tehničkih opcija.

 

Ja koristim negde oko 20tak patcheva

 

Za detalje i za pomoć slobodno me možeš kontaktirati na PM da se ne prepisujemo ovde.


Svi fajlovi u mojim postovima su moj upload. U slučaju mrtvih linkova obavestite me na PM za reupload.

Posted Image

Ukoliko Vam se sviđa knjiga koju sam postavio KUPITE JE u knjižari.

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users