Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Alessandro Baricco (Alesandro Bariko)


5 replies to this topic

#1
2cukica4

2cukica4

  Starting Member

 • Members
 • PipPip
 • 53 posts
 • 1709 thanks
 • LocationBelgrade

Alessandro Baricco

Pijanista

 

7746.jpg

 

Virdžinijan je bio parobrod koji je u godinama između dva rata špartao između Evrope i Amerike, sa svojim tovarom koji se sastojao od milijardera, emigranata i raznoraznih čudaka. Kažu da je na Virdžinijanu svake večeri svirao jedan izuzetan pijanista, koji je imao zadivljujuću tehniku i bio kadar da svira neku muziku koja pre nije postojala, čudesno lepu. Kažu da je njegova priča bila luda, da je rođen na tom brodu i da sa njega nikada nije sišao. Kažu da niko nije znao zašto. Pisan u formi monologa, ovo je prvi pozorišni tekst Alesandra Barika.
Legenda o pijanisti na okeanu, film koji je Đuzepe Tornatore realizovao 1998. na osnovu pozorišnog monologa Novecento Alesandra Barika, pripoveda istoriju napuštenog deteta koje je slučajno otkriveno na prekookeanskom brodu 

Please Login or Register to see this Hidden Content

Obrada: apeiros

 

PDF

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


PB902

Kindle PW


Thanked by 274 Members:

#2
WbravetheheartW

WbravetheheartW

  Advanced Member

 • Prijatelj foruma
 • PipPipPip
 • 163 posts
 • 11743 thanks

Alessandro Baricco - Ocean More

 

ocean_more.jpg

 

Originalan, začudan, neobičan, senzibilan, poetičan - samo su neki epiteti koji se pripisuju najprodavanijem romanu suvremene talijanske književnosti. Jedan slikar želi morskom vodom naslikati ocean, jedna princeza boluje od tajanstvene bolesti koja se liječi samo oceanom, jedan profesor piše "Enciklopediju o granicama na koje nailazimo u prirodi", uz poseban dodatak posvećen granicama ljudskih sposobnosti.

Alessandro Barrico rođen je 1958. u Torinu gdje je pokrenuo školu kreativnog pisanja Holden. Pripovjedač je i muzikolog, te jedan od najpoznatijih i najprevođenijih talijanskih autora. Objavio je romane: "Castelli di rabbia" ("Kule od bijesa", 1991), "Oceano mare" ("Ocean more", 1993), "Seta" ("Svila", 1996), "City" (1999) i "Senza sangue" ("Bez krvi", 2002); dva kazališna teksta "Novecento. Un monologo" (1994) i "Davila Roa" (1996) te muzikološke oglede: "II genio in fuga. Sul teatro musicale di Rossini" i "L'anima di Hegel e le mucche del Wisconsin" (1992). Kao ugledni kolumnist tiskao je "Barnum. Cronache dal Grande Show" (2002) i "Barnum 2. Altre cronache del Grande Show" (2003).

 

Jezik: hrvatski

Formati: AZW3, EPUB, MOBI i DOCX

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

30.11.2014 Estetski dotjeranija varijantaThanked by 370 Members:

#3
Eddie the Head

Eddie the Head

  Advanced Member

 • Prijatelj foruma
 • PipPipPip
 • 215 posts
 • 34759 thanks

Alesandro Bariko - Svila

 

alesandro_bariko_svila.jpg

 

 

Ovo nije roman. Nije ni novela. Ovo je samo obična priča. Počinje s jednim čovekom koji prelazi pola sveta, a završava se s jednim jezerom, po vetrovitom danu. Čovekovo ime je Erve Žonkur. Ime jezera ne znam.
 
Moglo bi se reći da je to ljubavna priča. Ali, da je samo to, ne bi vredelo truda ispripovedati je. U njoj su i želje, i patnje, koje svi vrlo dobro poznajemo, ali za koje nemamo odgovarajuće ime. U svakom slučaju, to nije ljubav. (Ovo je starinska priča. Kada ne znaš kojim imenom da nazoveš stvari, služiš se pričama. To tako funkcioniše. Odvajkada.)
 
Svaka priča ima svoju muziku. Ova ima belu muziku. To je važno napomenuti, jer bela muzika je čudnovata muzika, katkad te uznemiri: svira se sporo, a pleše se lagano. Kada je dobro odsvirana, to je kao da čuješ kako odjekuje tišina, a ako gledaš one koji uz nju plešu, izgledaju ti kao da su nepomični. Prokleto je teška, bela muzika.
 
Nema više mnogo šta da se doda. Možda ne bi bilo zgoreg istaći da je reč o priči iz devetnaestog veka: naprosto zato da niko ne očekuje avione, mašine za pranje veša i psihoanalitičare. Ovde ih nema. Možda neki drugi put.
 
A. B.
 
 
Izvor: bojana888
Obrada: ja (ispravljene neke sitne greške)
 
ePub, azw3, pdf
 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 419 Members:

#4
jocamx

jocamx

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 204 posts
 • 25224 thanks

Alesandro Bariko

MR. GVIN

 

51PnqUMldfL._SX342_BO1,204,203,200_.jpg

 

 

 

Džasper Gvin je pisac koji živi u Londonu i naizgled uživa u životu. Najednom oseća potrebu da prekine dosadašnji tok svog književnog rada. Mada, ne može se reći da pati od klasične kreativne krize – naime, on zapravo želi da promeni perspektivu, da dopre do srži stvaralačke magije. U tome mu pomaže devojka koja sa strastvenom odanošću prikuplja sve elemente onoga što će malo-pomalo postati misterija Mr. Gvina. Na njemu je da promeša karte, a njen je zadatak da ih vrati u prvobitni redosled kako bi došla do iznenađujućeg ali očiglednog rešenja. 

 

Izvor: bojana888 (hvala), ispravljene neke sitne greške 

ePub, azw3, pdf, srpski jezik

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 396 Members:

#5
Robberto

Robberto

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 412 posts
 • 101231 thanks

30c7nv9.jpg

 

Triput u zoru

 

 

Triput u zoru žanrovski je fluidan prozni tekst, triptih tijesno povezan s književnikovim prethodnim romanom Mr. Gwyn, ali se ipak, kao što i sam autor ističe u uvodnom obraćanju, čita kao zasebna i zaokružena cjelina. U tri mala nokturna koja završavaju i počinju u zoru, muškarac i žena susretnu se u različitim životnim fazama u hotelskom predvorju, svaki put u jednako dramatičnim okolnostima, i otkrivaju jedno drugom. 
U prvoj priči Malcolm Webster upoznaje tajanstvenu i zavodljivu ženu, u drugoj mlada žena koketira s recepcionarom pokušavajući shvatiti svoj odnos s dečkom, dok u završnom dijelu tinejdžer, mlađi Malcolm, bježi iz prljavog hotela s detektivkom nakon obiteljske nesreće.
Iako se Baricco poigrava vremenskom logikom, priče su čvrsto povezane i čine kontinuitet. Dok su u prvoj, svojevrsnom završetku slagalice, protagonisti odrasle formirane ličnosti, u drugoj i trećoj saznajemo okolnosti njihova odrastanja i što bi se dogodilo da je u nekom ključnom trenutku života naišla prava osoba, pa se prvi (gorak i bremenit) susret možda nikad ne bi ni dogodio. 
Sve tri priče povezuje ideja ponovnih početaka (kao što je i sama zora) i mogućnost (ili nemogućnost) izlaza iz slijepih ulica. Triput u zoru roman je s tri naličja, originalna i zavodljiva igra privida i istine kojom je ovaj majstor riječi još jednom impresionirao čitatelje.
 
epub, pdf azw3 HR
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Mrtve linkove prijavite na dugme Report


Thanked by 367 Members:

#6
Bri

Bri

  Bronze Member

 • BD tim
 • PipPipPipPip
 • 1,417 posts
 • 34174 thanks

Biblioteka Europom u 30 knjiga

knjiga br 2

 

5leIdu0.jpg

 

Alessandro Baricco

 

Mr. Gwyn

 

Jedna od najneobičnijih priča o ljubavi koju ćete ikad pročitati.

 


Alessandro Baricco voli neobične likove – pomalo pomaknute osamljenike koji su odlučili slijediti svoje snove. Jasper Gwyn jedan je od takvih. Cijenjeni pisac, ćudljiv i suptilan četrdesettrogodišnjak, na prvi pogled zadovoljan svojim životom, iznenada odluči prestati pisati i nestati u očima svojih čitatelja.

 

Potajno kreće u novi izazov: želi „pisati portrete“, ostvariti potpuno jedinstven oblik umjetničkog izričaja u kojem pojedinci nisu likovi nego priče. Portrete neće objaviti, već će ih dati svojim modelima uz uvjet da ih ni oni nikada ne smiju objaviti. Nalazi atelijer, svjetlo, zvuk, atmosferu i dekor, a onda i Rebeccu, djevojku koja postaje njegov prvi model i svojevrsni stožer romana koji povezuje sve likove.

 

U tišini atelijera nastavlja se priča o pisanju kao intimnom ritualu i jedno unutarnje putovanje s nepredvidljivim ishodom…

 

 

 

 

Alessandro Baricco rođen je 1958. godine. Jedan je od najcjenjenijih i najčitanijih suvremenih europskih autora. Prema mišljenju kritičara, „Mr. Gwyn“ njegov je najbolji roman još od „Svile“.

 

 

scan: dusty  :drink:  :flower:

 

hr, pdf, epub, azw3

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Ženom se ne rađa. Ženom se postaje.

Thanked by 210 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users