Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Dario Fo (Nobel 1997.)


4 replies to this topic

#1
severijan

severijan

  Bronze Member

 • BD tim
 • PipPipPipPip
 • 1,322 posts
 • 63282 thanks

Dario Fo - Ne mogu da platim i neću da platim

 

 

 

dario_fo_riv.jpg

 

 

     Dario Fo (Sangiano, 24. ožujka 1926.) je italijanski dramski pisac, režiser, glumac i satiričar, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1997. godine. Njegov dramski rad koristi metode renesansne commedije dell'arte, popularne među radničkim klasama.
     Djelo Darija Foa obilježeno je kritikom organiziranog kriminala, političke korupcije, političkih ubojstava, većine doktrina katoličke crkve i sukoba na Bliskom istoku. Sukladno idejama commedije dell'arte, njegova se djela često oslanjaju na improvizaciji. Njegove drame, posebice Mistero Buffo, prevedene su na 30 svjetskih jezika, a kada se izvode izvan Italije, često su prilagođene lokalnim počitičkim i drugim problemima. Fo potiče redatelje i prevoditelje da mijenjaju njegove drame sukladno vlastitom nahođenju, što smatra doslijednom primjenom načela commedije dell'arte.
     Fo je vlasnik i voditelj kazališne kuće zajedno sa suprugom, glumicom Francom Rame.

 

 

     (Koliko je meni lično poznato, ni jedno njegovo delo nije knjiški objavljeno na ex-yu prostorima - voleo bih da se varam i da me neko što pre demantuje postavljanjem još nekog njegovog dela. Drama koja sledi je pronađena na sajtu posvećenom drami, kojem sam na žalost zaboravio ime, i to je jedino njegovo delo koje sam igde uspeo da pronađem - a važim za upornog tragača. Tekst je izdvojen i formatski prilagođen i uređen, te prebačen u doc. i pdf. format.)

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 379 Members:

#2
discrete

discrete

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 133 posts
 • 36498 thanks

TnqktIw.jpg

 

 

Papina kći

 

„Fo je očaran Lukrecijom Bordžijom i svoje oduševljenje izražava vragolasto, lukavo pribegavajući humoru na račun čitaoca.“

Kirkus Reviews

 
Lukrecija Bordžija jedna je od najocrnjenijih istorijskih ličnosti. Kći ozloglašenog pape do svoje jedanaeste godine bila je dva puta verena i tri puta udavana – jedan od njenih supruga bio je nateran da se javno proglasi impotentnim i stoga nepodesnim, a drugog je ubio Lukrecijin brat Čezare Bordžija. Dodeljivana joj je uloga ubice, incestuozne ljubavnice, razvratnice, neodoljive žene zlih namera.
 
Sada nam nobelovac Dario Fo, udaljivši se od senzacionalističkih ili strogo istorijskih rekonstrukcija njenog žviota, otkriva Lukrecijinu ljudsku prirodu, oslobađajući je stereotipa pohotne i rodoskvrne žene i stavljajući je u istorijski kontekst i svakodnevni život. On nam otkriva Lukrecijinu humanu stranu, njenu strast za životom, saosećajnost i sposobnost da zaobilazi mahinacije svoje porodice. Ali tu su i velelepni renesansni dvorovi, najpotkupljiviji od svih papa Aleksandar VI, pokvareni brat Čezare, pa Lukrecijini muževi i njeni ljubavnici, pre svih Pjetro Bembo, sa kojim je delila ljubav prema umetnosti, a naročito prema poeziji i pozorištu. No ipak, svi su oni samo pioni u igrama bezobzirne vlasti. 
 
Prava smotra nepotizma i skarednosti, između proslava i orgija. Isto kao danas. Roman o porodici Bordžija prvenstveno je maska našeg vremena koje nam, viđeno kroz prizmu tog razdoblja, deluje još sumornije i iskvarenije.
 
„Fo nam iz ugla srednjovekovne dvorske lude na zabavan način opisuje brojne vrline famozne renesansne gospe Lukrecije Bordžije, ali pred nas stavlja i ogledalo u kojem se odražava naša stvarnost.“
El País
 
 
sken severijan
 
epub, azw3
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Thanked by 591 Members:

#3
boden

boden

  Gold Member

 • BD tim
 • PipPipPipPipPipPip
 • 5,254 posts
 • 155347 thanks

 

Pozdrav,

Za nas manje "pismene" može li pdf format ?

Hvala!

 

Papina kći

 

Izvor: discrete

 

pdf SR

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 263 Members:

#4
RokoPrč

RokoPrč

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 105 posts
 • 30955 thanks

Ih9nHfI.jpg

 

Kristina Švedska

 

Kristina Švedska: Žena gotovo slučajno izvrstan je roman talijanskoga nobelovca Darija Foa o neovisnoj, emancipiranoj, buntovnoj i nepredvidljivoj kraljici Kristini (1626. – 1689.). Fo je u svojemu posljednjem djelu na zanimljiv način opisao pojedine etape njezina životnoga puta. Kristinin otac (Gustav II. Adolf) umro je kad joj je bilo 6 godina, te je do njezine punoljetnosti vladalo namjesničko vijeće. Budući da je Kristina Švedska obožavala umjetnost i filozofiju, nakon što je postala kraljica dala je izgraditi prvo dvorsko kazalište u švedskoj prijestolnici, okruživala se i dopisivala s brojnim intelektualcima svojega doba (poput Descartesa, Molièrea i Pascala), a za njezine vladavine švedski je dvor postao jednim od glavnih kulturnih središta u Europi, pa se Stockholm često nazivao „Sjevernom Atenom“.

Cio se život podjednako strastveno zaljubljivala i u žene i u muškarce, a 1654. godine iznenada je abdicirala, prešla na rimokatoličku vjeru i otišla u Rim. Udomaćivši se u Rimu, Kristina Švedska borila se za prava žena i manjina. Također je utemeljila umjetničko-intelektualni kružok, u obliku tjednih susreta na kojima se razgovaralo o umjetnosti, filozofiji, znanosti i književnosti, a iz tog će ozračja žive kulturne razmjene, nedugo nakon njezine smrti, nastati Kraljevska akademija, izvorno Accademia dell‚Arcadia.

Dario Fo u ovom je iznimnom djelu odao počast ženama, ljubavi, književnosti i umjetnosti: svojim neobičnim stilom, služeći se činjenicama i fikcijom, „plastično“ je prikazao život i doba Kristine Švedske, jedne od najznačajnijih europskih vladarica novoga vijeka. 

 

pdf hr

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 277 Members:

#5
Robberto

Robberto

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 412 posts
 • 101603 thanks

Kristina Švedska

 

azw3, epub hr

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Mrtve linkove prijavite na dugme Report


Thanked by 222 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users