Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Julian Barnes


15 replies to this topic

#1
Lena_Lenči

Lena_Lenči

  Bronze Member

 • Members
 • PipPipPipPip
 • 1,560 posts
 • 100036 thanks

Džulijan Barns

 

 

29njt5z.jpg

 

 
Džulijan Barns rođen je u Engleskoj, u Lesteru, 19. januara 1946. godine. Školovao se u Londonu od 1957. do 1964, a visoko obrazovanje iz oblasti savremenih jezika stekao je na Koledžu Magdalen u Oksfordu. Diplomirao je 1968, a potom je tri godine radio kao leksikograf na Oksfordskom rečniku engleskog jezika. Barns je 1977. počeo da radi kao kritičar i urednik književne rubrike u časopisima Nju stejtsmen i Nju rivju. Od 1979. do 1986. pisao je TV kritiku, prvo za Nju stejtsmen, a zatim za londonski Obzerver.
 
Dobitnik je više prestižnih nagrada i diploma, uključujući i nagradu Somerset Mom (Metrolend, 1981).
Tri puta je nominovan za Bukerovu nagradu (Floberov papagaj, 1984, Engleska, Engleska, 1998 i Artur&Džordž, 2005).
Pored ostalih, dobio je i nagradu Memorijala Džefrija Fabera (Floberov papagaj, 1985); Pri medisi (Floberov papagaj, 1986); nagradu E. M. Forster, koju dodeljuju Američka akademija i Institut za umetnost i književnost (1986); Gutenbergovu nagradu (1987); nagradu Grincane Kavur (Italija, 1988); i Pri Femina (Troje, 1992).
Barns je proglašen vitezom (1988), potom oficirom (1995) i komandirom francuskog Reda umetnosti i književnosti (2004). FVS fondacija mu je 1993. dodelila Šekspirovu nagradu, a 2004. osvojio je Austrijsku državnu nagradu za evropsku književnost.
 
Kod nas su objavljena sledeca njegova dela: Metrolend (1980), Pre no što me je srela (1982), Floberov papagaj (1984), Zureći u sunce (1986), Istorija sveta u 10 ½ poglavlja (1989), Troje (1991), Bodljikavo prase (1992), Pisma iz Londona 1990–1995 (1995), Obale Lamanša (1996), Engleska, Engleska (1998), Ljubav, itd. (2000), Cepidlaka u kuhinji (2003), Sto od limunovog drveta (2004), Artur & Džordž (2005), Nije to ništa strašno (2008).
 
Živi u Londonu. 
 
 
 
Bodljikavo prase
 

 

4ggf14.png

 

 

Kraći roman The Porcupine (1992; srpsko izdanje: Bodljikavo prase, Nezavisni, Novi Sad 1999; preveo: Zoran Paunović) takođe je sasvim neobičan, odvažan i vrlo "neengleski" pokušaj da se, romanesknim sredstvima, prodre u zbivanja i stanje duhova onkraj "gvozdene zavese", onda kada je ta zavesa već pala, da bi u prašini koju je taj tresak podigao Istok za mnoge evropske Zapadnjake postao još nerazumljiviji i protivrečniji, još manje vidljiv, još neuklopljiviji u racionalističke sheme starog "slobodnog sveta".

"Bodljikavo prase" je, naime, knjiga o "tranzicionom" društvenom vakuumu, o pometnji vrednosti, o pokušaju da se na ruševinama komunističkog totalitarizma izgradi nešto nalik na moderno društvo (ili jednostavno - na društvo...).

U "jednoj od prvih romanesknih studija evropskog pejzaža nakon rušenja Berlinskog zida" (Zoran Paunović), Barns sučeljava lik ostarelog, svrgnutog boljševičkog diktatora Stoja Petkanova s novim, mladim i ambicioznim državnim tužiocem Petrom Solinskim, koji u ime nadobudnog postkomunističkog režima vodi sudski proces protiv Petkanova.

Ovaj, pak - tvrdokorni, prgavi starac! - ni ne pomišlja da se preda: iako priprost, bahat, pun beslovesnih dijalektičko-materijalističkih fraza s famoznog Kratkog kursa SKP, bivši samodržac vešto usmerava unapred izgubljeni proces tamo gde više niko od elite Novog Društva ne želi da zaviruje: u njihovu zajedničku prošlost... Diktator dobro zna da su (skoro) svi ti ljudi do juče služili njemu i za to uživali privilegije, i da Sistem nije mogao da opstaje sam od sebe ili samo zato što je gerontokratski Politbiro to tako hteo...

 

 

 

scan i epub obrada : Lena

 

 

format : epub, azw3

jezik : srpski

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Mrtve linkove prijavite na dugme Report


Thanked by 442 Members:

#2
Lena_Lenči

Lena_Lenči

  Bronze Member

 • Members
 • PipPipPipPip
 • 1,560 posts
 • 100036 thanks

Ovo liči na kraj

 

 

33nkpjr.jpg

 

 

Suočavanje Tonija Vebstera sa svešću o tome da je sećanje sve što mu je u životu preostalo, ne bi bilo toliko dramatično da nije propraćeno spoznajom da sećanje ne postoji. Postoji prošlost, kao gadan i mutan bezdan, i postoji imaginacija, da u tu prošlost zaroni i u njoj ne pronađe, nego stvori, utehu ili bol. Imaginacija glavnog junaka romana Ovo liči na kraj okovana je umom istoričara: preterano oslonjen na činjenice, a premalo sklon nostalgiji, Vebster je potpuno nezaštićen u trenutku kada shvati da je istina o njegovoj prošlosti suštinski drugačija no što je decenijama verovao. „Sad si potpuno sam, Toni“, kaže mu jedna od dveju žena koje su presudno obeležile njegov život; ona druga podseća ga na činjenicu da mu nikada ništa nije bilo jasno. Nije ni sada, dok pokušava da uhvati smisao života koji se kao veliki talas nezadrživo survava unatrag, ka onom početku iza koga nema ničega. Čak ni kraja: ovo liči na kraj, ali kraja nema: postoje eros i tanatos, istina i zabluda, ljubav i mržnja, ljubav i ljubav. I postoji nemir. Postoji veliki nemir.

Zoran Paunović
 
Nagrada Man Buker za 2011.
 
 
 
obrada: Lena
 
 
format: epub + azw3 + pdf
jezik: srpski
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Mrtve linkove prijavite na dugme Report


Thanked by 534 Members:

#3
Guest_DarkSide_*

Guest_DarkSide_*
 • Guests
 • thanks

Julian Barnes - Engleska, Engleska

 

51Z8GXMMEAL._SY344_BO1,204,203,200_.jpg

 

 

 

Engleska, Engleska je roman o tajkunu, Sir Jacku koji donosi odluku da na otoku Wightu za turiste sagradi repliku "kvintesencija" Engleske, pa će na kraju na samom otoku naći sve ono što stranci shvaćaju kao englesku posebnost - engleski doručci, crni taksi, crveni autobusi na kat, ali i Big ben, Buckinghamska palača, čak bijele klisure Dovera, te na kraju Robin Hood sa svojom momčadi i sama kraljevska obitelj. Replike su takve da prava Engleska više nikoga i ne zanima, a i sami mještani otoka Wighta toliko su se uživjeli u svoje patvorene živote da se počinju ponašati kao njihovi izvorni obrasci. Glavni je lik Martha Cochrane čiji život pratimo od idličnog djetinjstva, odnosno od pitanja njoj upućena: koja je najranija uspomena koje se sjećaš? Odgovor je: ne znam!
Priča se razvija tako da Marthu ponovno susrećemo u trenutku kad je blizu svojim četrdesetim i zapošljava se u Sir Jacka kao "službeni cinik", sve dok ga u nekom trenutku na svrgne vlast: Martha se na koncu vraća u staru Englesku, koja se sada zove Anglija (jer je prava Engleska ona na Wightu) i koja je sada zapuštena i propada.

tnx bojka;

PDF+epub+mobi

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 473 Members:

#4
donatko

donatko

  Starting Member

 • Members
 • PipPip
 • 69 posts
 • 6542 thanks

Istorija sveta u 10 1/2 poglavlja

 

25heueh.jpg

 

Kultni pisac u Britaniji i Jugoslaviji kojeg krasi vrhunska literarna odnegovanost, širina ideja i vrcavost njihovog razrešenja. Po mišljenju izdavača, Istorija sveta u 10 1/2 poglavlja je najbolje Barnsovo delo na kojem su engleski krtičari lomili koplja u nemoći da odrede njegovu žanrovsku pripadnost. Hvatajući se u koštac sa istorijskom faktografijom, Barns je dopisao veliku fusnotu istoriji, duhovito se poigravajući sa njom i dosežući s pokrićem do sarkastičnog.

 

srp/lat

 

epub, azw, mobi

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 602 Members:

#5
discrete

discrete

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 133 posts
 • 40659 thanks

Julian Barnes - Floberov papagaj

 

 

ig8yg3O.jpg

 

 

Najčuveniji roman, Džulijana Barnasa Floberov papagaj.

Barns već godinama unazad živi dvostruki život pisca tzv. mejnstrim književnosti proslavio se kao tvrda struja britanske postmoderne sa romanom Floberov papagaj.
 
 
sken i obrada aperios
 
epub
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Thanked by 629 Members:

#6
Sandrine

Sandrine

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 371 posts
 • 105749 thanks
 • LocationMeđu knjigama

EK0o4rT.jpg

 

Cepidlaka u kuhinji

 

U ovoj zabavnoj i korisnoj zbirci zapisa o kulinarstvu, muškarac koji je po sopstvenom priznanju kasno počeo da kuva, ima u kuhinji jednostavne želje – da sprema ukusnu hranu za sebe i svoje prijatelje, i da uz zadovoljstvo polako proširuje svoj kulinarski repertoar. Budući da nije sklon improvizacijama on se slepo drži recepata i tada se javljaju za njega nerešivi problemi. Šta je to glavica luka srednje veličine? Koliku šolju ulja? Kako reagovati na recept u kojem piše ubacite šaku jagoda? Šta ako taj džem od jagoda spremaju deca ili džinovi iz cirkusa? Bez mašte i slobode u pripremanju jela, on jeste cepidlaka u kuhinji, ali nas ubeđuje da je to prednost a ne mana.
 
Pedantnost ili odsustvo pedantnosti samo su pokazatelji temperamenta, ali ne i kulinarskog umeća. Oni koji nisu pedantni često pogrešno shvataju pedante i skloni su da se spram njih odnose s izvesnom dozom nadmoćnosti. “Ah, ja se ne pridržavam recepata!”, kažu oni obično, kao da je kuvanje po zapisu nalik vođenju ljubavi s priručnikom za seks. Ili “ja čitam recepte, samo da bih dobio ideje”. Pa dobro, ali samo da vas upitam da li biste angažovali advokata koji je izjavio: “O, ja bacim pogled na zakonske odredbe, ali samo da bih dobio ideju?”
 
Kao savršena uteha za sve oni koji su bar jednom doživeli neuspeh u pripremanju jela, Cepidlaka u kuhinji je po stilu i humoru prepoznatljiv, a po temi nov i drugačiji Džulijan Barns.
 
Izvor: bojana888
Jezik: Srpski
Format knjige: EPUB, AZW3, PDF
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Mrtve linkove prijavite na dugme Report


Thanked by 489 Members:

#7
Sandrine

Sandrine

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 371 posts
 • 105749 thanks
 • LocationMeđu knjigama

OYeqzNk.jpg

 

Nivoi života

 

 

„Nekada je seljak gledao u nebo, gde je živeo Bog, plašeći se grmljavine, grada i božjeg gneva, nadajući se suncu, dugi i božjem blagoslovu. Sada je moderni seljak pogledao u nebo i umesto toga video manje strahotan dolazak pukovnika Freda Barnabija, s cigarom u jednom džepu i zlatnikom u drugom; Sare Bernar i njene autobiografske stolice; Feliksa Turnašona u njegovoj letećoj kućici od pruća, koja je imala salu za užinu, toalet i fotografsko odeljenje.“
 
Pustolovnog pukovnika-boema, čuvenu francusku glumicu i legendarnog fotografa, poznatijeg pod pseudonimom Nadar, veže neobičan hobi – letenje balonom. Same faktografske činjenice i urbani mitovi nude pregršt materijala za uzbudljivu priču o ljubavnim spletkama i dogodovštinama ovih živopisnih likova. Iakonam ne uskraćuje da se upravo time naslađujemo, Barns, svojstveno svojoj poetici, ove junake zapravo koristi da bi ispleo složeniju priču – onu o načinima na koje se čovek dâ vinuti u nebesa, a onda se s njih tropoštati.
 
Surovim potezom iz romantičnog i razigranog devetnaestog veka spuštamo se u nepregledne dubine piščevog ličnog očajanja, gde nas on detaljno sprovodi kroz godine koje su usledile nakon smrti njegove supruge, Pat Kavane. Spajajući istorijsko i intimno, zamišljeno i doživljeno, povest aerofotografije i povest sopstvenog sećanja, knjiga Nivoi života je, suštinski, roman o ljubavi.
 
Izvor: bojana888
Jezik: Srpski
Format knjige: EPUB, AZW3, PDF
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Mrtve linkove prijavite na dugme Report


Thanked by 480 Members:

#8
Sandrine

Sandrine

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 371 posts
 • 105749 thanks
 • LocationMeđu knjigama

4DMRPwK.jpg

 

Troje

 

Troje je roman o preljubi u kojem najpre upoznajemo naizgled običnog i ne preterano zanimljivog Stjuarta, zatim i Olivera, njegovog duhovitog i napadnog najboljeg prijatelja. Između njih je Džilijen koja se udaje za Stjuarta, a zatim zapanjuje sve zaljubivši se u Olivera. Barns je, kao majstor humora i raskošne tehnike, napisao duhovit, zabavan, poučan i blago crnohumorni roman koji zaokuplja i fascinira čitaoca.

 

Izvor: bojana888
Jezik: Srpski
Format knjige: EPUB, AZW3, PDF
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Mrtve linkove prijavite na dugme Report


Thanked by 520 Members:

#9
Sandrine

Sandrine

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 371 posts
 • 105749 thanks
 • LocationMeđu knjigama

EJEymxg.jpg

 

Ljubav, itd.

 

Kako nam je vrlo svesno i sa namerom ostao "dužan" jer je svoj prethodni roman, Troje, ostavio otvorenog kraja, ispunio je svoj dug time što je napisao njegov nastavak pod naslovom Ljubav, itd.... Njegovih troje aktera su sada deset godina stariji (i pametniji?), deset godina iskusniji i ponovo raspoloženi da u neposrednom obraćanju čitaocima podele svoje gledanje na svet, strahove, strasti i nade. Pa iako je način pripovedanja ostao isti, Barns nam ovog puta nudi jedan oporiji, donekle mračniji roman, jer se njegovo istraživanje na temu ljubavi i izdaje još više produbljuje. Promenu koju nosi vreme/život pratimo najjasnije na samim likovima kojima srednje doba ne prija podjednako. Uspesi i neuspesi, suze i smeh, gorčina i nada ispunjavaju stranice ovog dela koje je kao i ono koje mu prethodi prepuno duhovitih replika, (ne)očekivanih obrta, ali i neizbežne ironije. Prema tome, ako ste u prethodnom romanu hrabro stali na stranu jednog od troje junaka, zanimljivo će vam biti da pročitate dokle su Džilijan, Oliver i Stjuart sada stigli, i kuda idu.
 
Izvor: bojana888
Jezik: Srpski
Format knjige: EPUB, AZW3, PDF
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Mrtve linkove prijavite na dugme Report


Thanked by 501 Members:

#10
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 323 posts
 • 109564 thanks

nas_f.jpg

 

 

Julian Barnes - Puls

 

Puls je treća zbirka priča Džulijana Barnsa, koja se u brojnim elementima nastavlja na njegova ranija dela, pre svega na Sto od limunovog drveta, gde je starost dominantna tema, a možda još više na Nije to ništa strašno, knjigu koja u najvećoj meri odgovara autobiografskoj prozi.

 

Od četrnaest priča, podeljenih u dva dela, šest je ranije objavljeno na engleskom jeziku u časopisima od Njujorkera do Gardijana.

 

U pripovetkama naizgled disperzivnog sadržaja – od ljubavi i seksa, preko bolesti i smrti, do (ne)uspešnosti komunikacije – Barns se zapravo bavi jednom temom: odnosom među ljudima. Pri tome, pronicljivo i prepoznatljivo mudro ispituje prirodu, uzroke i uslove za dugotrajne veze, prijateljske i ljubavne. Svaki lik je oblikovan na osnovu uspeha ili poraza koji proživljava, smešten između očaravajuće čežnje ili uznemirujućeg gubitka, sa okončanjima koja se trudi da prevaziđe, ili uzbuđujućim iskušenjima novog početka.

 

Lični gubitak i suočavanje sa smrću drage osobe odredili su Barnsovu novu prozu, a njegovo razmišljanje o prolaznosti života i suočavanje sa starenjem i smrću tako je životno, jer je proživljeno pa samim tim i mnogo ubedljivije, da se čitanje ove knjige neumitno završava uznemirenošću i nerešivim egzistencijalnim pitanjima. Ipak, sasvim neočekivano, rešenje za taj osećaj nemoći Barns nameće humorom kojim je obojio gotovo svaku priču. Ovaj iskričav i oštar humor valjda je najbolji odgovor za sve misli o neizbežnoj prolaznosti i blizini smrti, kojima smo gotovo svakodnevno izloženi.

Opasnost od klišeiziranja i opštih mesta ovaj vrsni pripovedač izbegava izuzetnim stilom, ali pre svega originalnim pristupom večitim temama, te se u drugom delu postojana ljubav ispituje kroz pripovesti o čulima. Iako i prostorno i vremenski potpuno razuđena – od vinograda Italije do morske obale Engleske zimi, od XVIII veka do danas, ova zbirka je uspela da prevaziđe svoj zadati, žanrom određen fragmentarni okvir i da pruži romaneskne kvalitete, među njima jedinstvo i koherentnost.

 

 

pdf, mobi, epub

 

scan i obrada: bojana888

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 475 Members:

#11
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 323 posts
 • 109564 thanks

nas_f.jpg

 

 

Julian Barnes - Buka vremena


Barnes ne želi napisati biografiju slavnog ruskog skladatelja Šoštakoviča, jer takve već postoje i služile su mu kao izvor, već priču o odnosu umjetnosti i vlasti, umjetnosti i ideologije, umjetnosti i umjetnika.

 

Roman “Buka vremena” po žanru je biografska fikcija. Šoštakovič je intrigantna umjetnička figura jer nikada nije bio disident, nije emigrirao niti imao tragičnu sudbinu, uvijek je bio nekakav argument sovjetskog režima prema Zapadu, no njegova glazba sadrži upravo zvukove, šumove, buku 20. stoljeća. Prikazan je kroz put od slave do nemilosti i natrag, do slave koja je u međuvremenu izgubila smisao.

 

Barnes prepliće povijest i imaginaciju; zaključuje kako strašnija od bolne povijesti može biti jedino sudbina pojedinca u njenom vrtlogu. Njegov je Šostakovič suočen sa Staljinom, ali i s vlastitom savješću, koja radi glazbe i građanskog oportunizma štošta mora podnijeti i prihvatiti. Roman započinje scenom u kojoj jedan čovjek u strahu stoji pred liftom i čeka da se otvore vrata koja ga vode u nepoznato - bio je prekrhak za odupiranje, a njegova glazba proglašena premalo melodičnom...

 

 

pdf, mobi, epub

 

scan: dasha :wub:

 

obrada: bojana888

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 534 Members:

#12
dusty

dusty

  Bronze Member

 • BD tim
 • PipPipPipPip
 • 1,302 posts
 • 170700 thanks

EPQzINO.jpg

 

 

 

Julian Barnes - Osjećaj kraja

(The sense of an ending)
 
 
 
Tony Webster i njegova školska ekipa sprijatelje se s Adrianom Finnom. Život im se vrti oko nedostatka cura uslijed agresivnoga puberteta, nabacivanja sofizmima i izvještačenostima, internih viceva i pošalica. Adrian je ozbiljniji i inteligentniji od ostalih. Kad se zbog studija raziđu, zakunu se na vječno prijateljstvo. Tada Adrian počini samoubojstvo, a prijatelji pokušavaju nastaviti sa životom i sve zaboraviti. Četrdeset godina poslije Tony, koji je ‘preživio’ karijeru i neuspješan brak, prima pismo od odvjetnika što otvara neka neočekivana pitanja. Iznenadna ostavština tjera ga da istraži razdoblje koje se odjednom pokazalo prilično mutnim, a njegova naoko ne suviše uzbudljiva prošlost i njemu samome postaje sasvim neizvjesna i strana...
 
Osjećaj kraja, roman koji u sebi nosi psihološku i emocionalnu istančanost najboljih djela Henryja Jamesa, predstavlja novo poglavlje u opusu legendarnoga Juliana Bamesa.
 
 
 
epub, azw3, mobi, pdf 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

 

Isti naslov kao u gornjem postu, samo na hrvatskom jeziku.

 

 

 

 u110.gifThanked by 549 Members:

#13
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 323 posts
 • 109564 thanks

nas_f.jpg

 

 

Julian Barnes – Pre no što me je srela

 


Gream Hendriks, istoričar, napustio je svoju neprijatnu suprugu Barbaru zbog znatno prijatnije En, i veoma je zadovoljan tom promenom. Gotovo da ne može da poveruje da je imao toliko sreće; provodi vreme razmišljajući o En, u jednu svesku zapisuje kakvu je odeću nosila pojedinih dana. To blaženo stanje traje sve do onog dana kada će je uhvatiti kako čini "preljubu" na filmskom platnu. En je, naime, pre nego što su se venčali, bila osrednja filmska glumica.

 

Ubrzo, Gream počinje da prati i najmanje tragove, da pregleda njene knjige tražeći posvete bivših ljubavnika i da bezbroj puta iznova gleda onih nekoliko loših filmova u kojima je ona igrala.

 

Nije baš da on osuđuje En zbog toga što je imala prošlost, ali njemu istorija mnogo znači...

 

 

pdf, mobi, epub

 

scan: Cyrano i jaske :clapping:

 

obrada: bojana888

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 449 Members:

#14
RokoPrč

RokoPrč

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 105 posts
 • 35910 thanks
2e4md69.jpg
 
Jedina priča
 
 
Roman je ovo o odrastanju i sazrijevanju. Okosnicu čini odnos udate žene i mladića. Jednog ljeta, šezdesetih godina prošloga stoljeća, u južnom predgrađu Londona devetnaestogodišnji Paul u lokalnom teniskom klubu upoznaje Susan, samouvjerenu, ironičnu četrdesetosmogodišnjakinju, zarobljenu u braku bez ljubavi. Među njima odmah zaiskri privlačnost i rodi se ljubav. Postavši nerazdvojni, sele u London. Desetljećima kasnije, Paul se prisjeća početaka njihove veze, te kako je s vremenom sve krenulo nizbrdo.... Slično kao u još jednom svom djelu, "Osjećaj kraja", autor maestralnim stilom preispituje krucijalna pitanja ljudske egzistencije - patnju i bol gubitka kao i činjenicu da nam prva ljubav zauvijek obilježi život.
 
pdf hr
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Thanked by 339 Members:

#15
RokoPrč

RokoPrč

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 105 posts
 • 35910 thanks

2e4md69.jpg

 

Jedina priča

 

epub, azw3 hr

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 314 Members:

#16
markocim

markocim

  The Warez GOD

 • VIP
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 15,938 posts
 • 123029 thanks

Džulijan Barns

 

Sto od limunovog drveta

 

korica1-290.png

 

 

Knjiga pripovedaka britanskog pisca Džulijana Barnsa čitaocu nudi jedanaest priča o životnim završecima. Šarajući kroz vreme i prostor, od Rusije i Švedske XIX veka, preko Francuske ranog XX veka do savremene Britanije, Barns nam na sebi svojstven način duhovitog i veštog pripovedača govori o lepoti življenja koja nije uslovljena životnim dobom, o tome da je starost vidljiva samo spolja, govori nam o svođenju računa i poslednjim željama, o mladosti i sećanjima.
Smenjivanjem narativnih postupaka i uz pomoć lepeze likova, pisac pokušava da nas uveri kako su strasti i čežnje snažniji i dublji što je čovek svesniji činjenice da se njegovo vreme bliži kraju. I nepogrešivo uspeva u tome.
"On priča očaravajuće vešto, njegov smiren, intrigantan glas mami nas da zagazimo u minska polja emocionalnih razotkrivanja."
 

 

Dejli telegraf

 

 

Sken: Zmilosavljevic  :flower: & Jocamx   :beer:    :beer: 

obrada: markocim (  :flower:  :flower:  :flower:emoji_u1f33c.pngemoji_u1f33b.pngemoji_u1f3f5.png :flower:  :flower:emoji_u1f340.png  :wub:  za vilu)

 

pdf, azw3, epub

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 255 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users