Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Saint-John Perse - Nobelova nagrada 1960


No replies to this topic

#1
severijan

severijan

    Bronze Member

  • BD tim
  • PipPipPipPip
  • 1,275 posts
  • 61602 thanks

perse.jpg

 

 Sen-Džon Pers (Saint – John Perse), rođen 1887, pseudonim je Aleksisa Sen- Leže Ležea (Alexis Saint- Léger). Potiče iz stare burgonjske porodice koja se doseljava na Francuske Antile u 17. veku i vraća u Francusku u 19. veku. Pers je studirao prava u Bordou. Nakon privatnih studija političkih nauka odlazi u diplomatsku službu 1914. godine i ostvaruje zavidnu karijeru. Francusku napušta 1940. godine i odlazi u Ameriku. Višijev režim mu oduzima državljanstvo i imovinu. Od 1941. do 1945. godine radi kao savetnik za francusku književnost u Kongresnoj biblioteci. Nakon rata, ne napušta diplomatsku karijeru i 1950. godine zvanično se penzioniše kao ambasador Francuske. Stalno se nastanjuje u Americi.
     Njegova književna dela objavljena su delom pod pravim imenom, ali uglavnom pod pseudonimom S. Dž. Pers (St. J. Perse) i Sen-Džon Pers (Saint-John Perse). Nakon pesama koje oslikavaju utiske iz njegovog detinjstva, 1924, tokom boravka u Kini, piše svoje najpoznatije rano delo «Anabazu» («Anabasis») koje na engleski jezik prevodi T. S. Eliot (T. S. Eliot). Radi se o epskoj pesmi koja je zaintrigirala mnoge kritičare i navela ih da sugerišu kako je čovek iz Azije može lakše razumeti od jednog zapadnjaka. Rana Persova poezija, pisana pre njegove diplomatske karijere odražava uticaje simbolizma, sopstveni stil u većoj meri razviće docnije. Pesnički jezik koji odlikuju jasnoća i preciznost, liturgijski metar, egzotične reči, težak je i teško pristupačan široj čitalačkoj publici. Porede ga sa Arturom Remboom (Arthur Rimbaud). 
     Najveći deo njegovog opusa napisan je nakon preseljenja u Ameriku: «Egzil» (Exile) 1942; «Pesma o strankinji» ( Poem to a Foreign Lady) 1943, «Kiše» (Rains) 1943; «Snegovi» (Snows) 1944; Vetrovi (Winds) 1946; Morekazi (Seamarks) 1957; «Hronika» (Chronicle) 1960. Ova poezija poprima i dublji lični ton. Pesnik je sa jakim umetničkim osećanjem za perfekciju i simetriju, intelektualan i strastven u isto vreme. Kod nekih kritičara oličenje je francuskog duha. 
     Nobelovu nagradu za književnost dobija 1960.
     Umro je 1975. godine
 
 
Saint-John Perse - U slavu kraljeva
 
m_100050496.jpg
 
      Sjećanja na djetinstvo u raskošnoj prirodi i spontanosti Antilskog otočja proteže se još i na drugu pjesnikovi knjigu "U slavu kraljeva". Pjesnik je u ovoj knjizi skupio svoje zbirke "Rečeno u pohvali jedne kraljice", "Prijateljstvo princa", te pjesme "Povijest o namjesniku", "Pjesma predodređenog" i "Uspavanka".
 
 
     Zahvalnost, naravno, crackori & abacusu
 
     pdf. (u originalnom izdanju tekst na francuskom - sačuvaj me Bože svih onih slova sa kvrkicama, a mislio sam da mi je mađarski težak, ha, ni manje knjižice ni više posla - i prevod su dati na odvojenim stranicama, što u ovom formatu nije bilo izvodljivo, te se nadam da sam našao zadovoljavajuće rešenje - a fajl je malo glomazniji zbog ilustracija koje sam zadržao)
 
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Edited by Mmelita, 19 October 2016 - 19:29.
obnovljeno


Thanked by 100 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users