Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Horacio Castellanos Moya


2 replies to this topic

#1
apeiros

apeiros

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 208 posts
 • 45452 thanks

23193.gif

 

Orasio Kasteljanos Moja rođen je 1957. godine u Tegusigalpi, u Hondurasu. Odrastao u Salvadoru, živeo je od 1979. godine u raznim gradovima Amerike i Evrope. U Meksiku se dvanaest godina bavio novinarstvom. Od 2004. do 2006. boravio je u Frankfurtu kao gost Međunarodnog sajma knjiga u tom gradu. Predavao je na Univerzitetu u Pitsburgu, u Pensilvaniji, kao i na drugim američkim univerzitetima i gostovao na Univerzitetu u Tokiju. Autor je romana: Odvratnost. Tomas Bernhard u San Salvadoru (El asco. Thomas Bernhard en San Salvador, 1997), Oružje na čoveku (El arma en el hombre, 2001), Tamo gde vi niste (Donde no estén ustedes, 2003), Bezumlje (Insensatez, 2004), Propadanje (Desmoronamiento, 2006), Despotsko pamćenje (Tirana memoria, 2008), Služavka i rvač (La sirvienta y el luchador, 2011). Njegov roman Bezumlje u engleskom prevodu je 2009. godine dobio nagradu XXVIII California Book Award. Priče su mu sabrane u knjizi Sa teskobom od protekle oluje (Con la congoja de la pasada tormenta, 2009). Književna kritika ga smatra jednim od najznačajnijih savremenih latinoameričkih književnika.Thanked by 13 Members:
sladja41 , s3ptease , jokica26 , sinisaprle , DashaBg , banesto1963 , AB Normal17 , krcmastara , milicaub , Yersinia , emile , bilja66 , jocamx

#2
apeiros

apeiros

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 208 posts
 • 45452 thanks

Gađenje

 

Siže knjige je više nego jednostavan: zbog majčine smrti, glavni junak, Vega, dolazi iz Kanade u Salvador. Poslije sahrane i imovinske diobe srijeće se sa starim prijateljem, Mojom, jednim od rijetkih ljudi sa kojima Vega može normalno da razgovara. Roman zapravo predstavlja i vrstu ispovijesti Vege koju nam saopštava Moja. Ovdje se uočava dvojnost pisca - koji se prepoznaje i u liku Vege, a neskiriveno ili namjerno i u liku Moje, da bi na kraju romana otkrio svoj identitet. Knjiga sadrži i brojne razgovore, oštru društvenu kritiku, prije svega kritiku modernog Salvadora.

 

Gadjenje.png

 

jezik: srpski

format: epub, azw3

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 93 Members:

#3
apeiros

apeiros

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 208 posts
 • 45452 thanks

Bezumlje

 

Dobro ne razmislivši i ne predviđajući do koje mere će ta odluka promeniti njegov život, protagonista Bezumlja prihvata posao da pregleda i sredi tekst konačne verzije izveštaja o genocidu koji su pretrpeli indijanski narodi jedne srednjoameričke zemlje. U maloj sobi sedišta Nadbiskupije, junak se suočava sa više od hiljadu strana koje iznose optužujuća svedočanstva preživelih i očevidaca. Tada postaje svestan užasa koji ga istovremeno opčinjava i uznemirava jer u tekstovima pronalazi metafore i nesvakidašnje jezičke obrte koji živo predočavaju pokolje i svireposti, neizrecive na bilo koji drugi način.
Naporedo sa tim kolosalnim zadatkom teče junakova svakodnevica, povremeno banalna i promiskuitetna stvarnost, u oštroj suprotnosti sa njegovim osećanjem progonjenosti i opasnosti kao i opsesijom nasiljem koje bi moglo da se pretvori u njegov pakao.

 

bezumlje.png

 

 

jezik: srpski

format: pdf, epub i azw3

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.
    Thanked by 117 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users