Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Marija Jurić Zagorka

Zagorka

13 replies to this topic

#1
TimeLady

TimeLady

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 217 posts
 • 23818 thanks

Marija Jurić Zagorka

 

 

Kneginja iz Petrinjske ulice
 

 

2wbvxms.jpg

 

To je prvi kriminalistički roman hrvatske književnosti. Njegovi protagonisti, Darinka i Emil, oboje osumnjičeni za ubojstvo, trebaju svladati niz preprjeka ne bi li ostvarili svoju vezu. Za rješenje zagonetke zadužen je inspektor Šimek, pasionirani čitatelj romana o Sherlocku Holmesu. Tim je djelom autorica započela seriju romana koji če joj priskrbiti pridjeve „majstora pripovijedanja“ i „najčitanijeg hrvatskog pisca“. Taj roman je karakterističan i po tome što sadržava vrlo malo ili nimalo političke ili ideološke sugestije, za razliku od ostalih Zagorkinih romana ...

 

ePub, AZW3

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 383 Members:

#2
TimeLady

TimeLady

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 217 posts
 • 23818 thanks

Mala revolucionarka
 

 

10rl15i.jpg

 

Element revolucionarnosti pripisan svome karakteru, Zagorka varira u više autobiografija dok u Maloj revolucionarki, romanu iz 1939. godine, iznosi tek humornu sintezu svojih stvarnih revolucionarnih iskustava. Njezin autobiografski žanr više je od faktografije vlastitih interpretacija onih uzroka i okolnosti zbog kojih je trpjela u životu – samo zato što nije prihvaćala podređen ženski status ...

 

ePub, AZW3

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 306 Members:

#3
TimeLady

TimeLady

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 217 posts
 • 23818 thanks

Kamen na cesti
 

 

15nrgpj.jpg

 

Premda se "Kamen na cesti" znatno razlikuje od većine Zagorkinih romana, kako zbog realističkoga (socijalno-psihološkog) pristupa pripovijedanju, tako i zbog pesimističkog tona, ipak dovoljno toga dijeli s njezinim popularnim djelima.
Riječ je o političkome naboju koji je zajednički svim njezinim tekstovima te je u prvom redu posredovan putem glavne junakinje, samosvjesne i samostalne žene, glasnogovornice feminističkih stavova. Mirjana se u tom smislu bitno ne razlikuje od Nere, Dorje, Ksenije ili Jadranke, koje, pak, nastanjuju utopijski svijet popularne romance u kojemu je sretan kraj zajamčen. Ipak, "Kamen na cesti" nije ženski roman u smislu trivijalnog i popularnog, već je ženski u smislu feminističkog romana ...

 

ePub, AZW3

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 288 Members:

#4
TimeLady

TimeLady

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 217 posts
 • 23818 thanks

Njegovo dijete
 

 

2m3il92.jpg

 

— Dakle to je ona! Njegovo dijete!
Dijete onoga čovjeka, kojega je ona nekoć sa svim srcem i upravo svom strašću mladenačke duše ljubila — ljubila tako beskrajno i žarko, da joj nije dostajalo ni ono, što joj je on mogao dati. Ona je tražila od njega sve više i više, jer je htjela da zagospoduje cijelim njegovim bićem: da mu bude sve, upravo sve na svijetu. A ljubomorna je bila nesamo na ljude i stvari oko njega, nego i na ono, što je u njemu bilo: na njegov rad i na njegovu umjetnost ...

 

ePub, AZW3

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 307 Members:

#5
dexdex

dexdex

  Gold Member

 • Members
 • PipPipPipPipPipPip
 • 5,334 posts
 • 191314 thanks

Marija Jurić Zagorka - Jadranka

 

 

Jadranka-1-ovitak.jpg

 

 

 

 

Svojom tematikom roman “Jadranka” obuhvaća povijesno razdoblje Bachova apsolutizma u Hrvatskoj (1850-1859), sustava apsolutističke i centralističke politike Habsburške Monarhije. U povijesno-političkom kontekstu godine su to obilježene izrazitom germanizacijom kada su raspušteni Bansko vijeće i Hrvatski sabor te ukinuta županijska samouprava i kada se pojavila institucija žandarmerije kao jedan od glavnih nosilaca budućega nasilničkog režima. Zabranjena je upotreba hrvatske zastave, uvodi se njemački kao službeni jezik u urede i kao nastavni u škole. Naravno, u to je ukomponirana komplicirana ljubavna priča koja na kraju biva sretno razriješena, kao i temeljni zaplet romana, dok povijest otvoreno teče dalje. To je karakteristično složena ljubavna priča koja čitatelju intuitivno otkriva utopijski svijet popularne romance sa sretnim završetkom. Ljubav prema domovini i u ovom je Zagorkinom romanu jedan od glavnih motiva i pokretača događanja.PDF+epub+mobi

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 386 Members:

#6
janja

janja

  Silver Member

 • Members
 • PipPipPipPipPip
 • 4,095 posts
 • 204240 thanks
 • Locationbalkandownload

Vragoljanka

s Trešnjevke

 

 

vragoljanka.jpg

 

 

 

"Vragoljanka s Trešnjevke" netipičan je roman najčitanije hrvatske spisateljice Marije Jurić Zagorke, koja se proslavila svojim povijesnim ciklusima. Glavna junakinja Štefica dovitljiva je ambiciozna mlada žena koja se pokušava izboriti za ravnopravno mjesto u muškom poslovnom svijetu. Ova humoristična ljubavna priča koja se događa u modernom Zagrebu izlazila je u nastavcima u dnevnom listu „Večer“ 1940. i 1941. godine i pravi je primjer Zagorkina angažmana u borbi za ravnopravnost žena. "Vragoljanka s Trešnjevke" nikad dosad nije izašla kao knjiga.

 

 

  

   Sto hiljada za jednog jedinog muškarca kojega biste vi bili kadri omamiti udvaranjem! Jest! Sto hiljada! Što velite sad? Štefica se zaboravi i sasvim dječački zafićukne: - Krasni kapital!

   I kao munja sijevne joj vragoljastom glavom misao, koja objavljuje da će joj donijeti koristi. I dok on stoji njoj nasuprot i gleda prijezirnom ljutinom djevojku što mu ovdje drsko prkosi, ona sasvim zaboravlja svoju ulogu gospojice plemenite Eleonore, pretvara se u gospojicu Šteficu iz trešnjevačkog predgrađa. U toj nesvjesnoj promjeni, uzdigne se na prste svojih skromnih cipelica i pogleda izazovno protivnika:

   - Pazite, gospodine, ne razmećite se! Što onda ako ja vaše riječi shvatim ozbiljno?!

   - Shvatite to kao okladu!

   - Ah, kao okladu, gospodine? Uistinu?

   Nadražen njenim začuđenjem prijezirno se okrene i amerikanskom hladnokrvnošću odgovori:

   - Jeste, kao okladu! Drugo nisam ni mislio!

 

 

scan: Fallen JMe :wub:

obrada: TB

PDF / HR

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

UŽIVAJTE U ČITANJU :flower: :flower: :flower:Thanked by 320 Members:

#7
janja

janja

  Silver Member

 • Members
 • PipPipPipPipPip
 • 4,095 posts
 • 204240 thanks
 • Locationbalkandownload

Tozuki

 

 

Tozuki.jpg

 

 

Tozuki, objavljen 1922. godine, je društveni roman čija radnja je smještena u prvim godinama Jugoslavije. Naslov romana je kratica za tajno udruženje švercera, ubojica i potkupljivih ministara koji se nekažnjeno sklanjaju u inozemstvo.

 

Prokleta je to dinastija. Živjela je od krvi i umorstva, a sada pod slomljenim prijestoljem uništena i mrtva još uvijek vuče za sobom lješine i na njima kani sagraditi novi prijestolj. Na kovčezima s mrtvacima! Ni u snu ne bih pomislio da ima još ljudi koji bi se još danas htjeli za tu dinastiju eksponirati. Razmotri samo tu beskrajnu infamiju: umorenoga čovjeka svoga protivnika šalju u kovčegu baš u Zagreb. Vidiš, to je ona tajnovita tendencija koju si ti naslutio već u Mariboru, a da nisi znao kakvu pogađaš strašnu istinu! To je besprimjerna drska poruka — cinička prijetnja svima nama koji smo se otkinuli od Habsburgovaca i svom smo dušom Jugoslaveni. Ali na ovu poruku ja ću im odgovoriti. Neću mirovati dok ubojicu nemam u šakama.

 

 

Predzadnja u nizu dosad neobjavljenih knjiga Marije Jurić Zagorke, u izdanju Jutarnjeg lista, donosi nam uzbudljivu priču o tajnoj zločinačkoj organizaciji povezanoj s političkim vrhom. Kao i dosadašnji Zagorkini neobjavljeni naslovi u ovom serijalu vjerujemo da će vas Tozuki očarati i da je vrijedilo čekati sve ove godine ne bi li se napokon po prvi put pojavio izdan kao knjiga i našao u vašim rukama.

 

scan i obrada: janja

PDF / HR

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

UŽIVAJTE U ČITANJU :flower: :flower: :flower:Thanked by 269 Members:

#8
janja

janja

  Silver Member

 • Members
 • PipPipPipPipPip
 • 4,095 posts
 • 204240 thanks
 • Locationbalkandownload

Tozuki

 

epub,AZW3

janja

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 183 Members:

#9
janja

janja

  Silver Member

 • Members
 • PipPipPipPipPip
 • 4,095 posts
 • 204240 thanks
 • Locationbalkandownload

Vladko Šaretić

 

 

 

Vladko_2.jpg

 

 

 

Podnaslovljen kao "Izvorna pripovijest iz zagrebačkoga života", roman o mladiću koji je u grad došao ostvariti karijeru, pridružio se zagrebačkoj zlatnoj mladeži toga vremena, i na putu prema gore iz interesa zaveo djevojku, ali se i sam zaljubio. "Vladko Šaretić" izlazio je 1903. godine u "Obzoru", a ubrzo je objavljen kao knjiga. Marija Jurić ovdje se prvi put potpisuje kao Zagorka.

U ovom izdanju, uz "Vladka Šaretića", još su i kraći roman "Pustolovine novorođenog Petrice Kerempuha", koji nikad nije izašao kao knjiga, zatim zbirka kraćih priča pod naslovom "Zagrebačke silhouette", te Zagorkine “slike i dojmovi iz pomirbe i posljednjeg rata s Mađarima u zajedničkom Saboru u Budimpešti”, objavljene 1907..

 

 

Oba se mladića okrenu prema strani odakle je dolazila pločnikom prema kavani mlada djevojka. Visoka, vitka, u jednostavnoj opravi od ružićasta batista koja je dosta diskretno odavala lijepe, mlađane forme. Refleks ružićaste boje živo se odrazio na ovalnom bijelom licu i u velikim crnim očima. Na glavi, bogato omotanoj crnom kosom, nosila jednostavan bijeli šešir.

 

- Sehr pikant- izlane Vladko gotovo na glas. Djevojka ga nije čula. Prolazila pločnikom nehajno, ne gledeći ni na koju stranu, kao da je sama na ulici i da je apsolutno nitko ne zanima.

Vladko se osvrne za njom:

- Zaista, vrlo zanimivo lice i otmjena pojava.

- A znaš li tko je? - upita ga Nacek porugljivo.

- Ne.

- Kasirica u dućanu X ...

- Ajde, ne govori! Šteta, šteta... njena pojava odaje nešto više, elegantno i otmjeno...

 

 

scan i obrada: Fallen JMe :flower:

PDF / HR

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

 

UŽIVAJTE U ČITANJU :flower:Thanked by 256 Members:

#10
puramoca021

puramoca021

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 275 posts
 • 23842 thanks
 • LocationЦирих / Zürich

Као скроман допринос промоцији књижевног опуса Марије Јурић-Загорке на ширем балканском простору, прилажем први део „Гричке вјештице“ - „Тајну крвавог моста“ у ћириличном издању.

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Лајте кере Јакобсфелда ...

Thanked by 117 Members:

#11
[email protected]

[email protected]

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 300 posts
 • 132210 thanks

Ružica Zagorska  (Marija Jurić Zagorka) - Pobjeda ljubavi

image.jpg

"S ovom bih djevojkom mogao rukom o ruku ići kroz čitav život. Kako bi to krasno bilo! Ona je žena, koja bi meni pristajala i koja bi me upotpunjavala. Ja je ljubim i mogao bih je cijelom dušom držati uza se, samo kad bi ona to htjela — mislio je u sebi duboko ganut."pdf

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 311 Members:

#12
sashoo

sashoo

  Newbie

 • Members
 • Pip
 • 31 posts
 • 4290 thanks

bd.png

 

Marija Jurić Zagorka - Vitez slavonske ravni

 

 

 

Roman o tajanstvenom junaku u borbi protiv razbojničkih bandi koje haraju Slavonijom, zanimljiv i zbog toga što je jedini Zagorkin roman koji nije bio smješten u Zagreb.

Središnji dio romana čine dvije ljubavne priče.

Zagorka je, navodno, imala puno problema dok se nije odlučila koje povijesne događaje upotrijebiti za osnovicu svoga slavonskog romana jer, kako je napomenula, “Slavonija nije samo plodna prirodnim plodovima nego i bogatom građom za romane”.

Roman se, inače, odvija se u doba Marije Terezije, a utemeljen je na stvarnim povijesnim događajima.

 

 

Sken & obrada: Trofej Knjiga

 

 

PDF

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 299 Members:

#13
Disco Ninja

Disco Ninja

  Bronze Member

 • BD tim
 • PipPipPipPip
 • 2,419 posts
 • 106153 thanks
 • LocationZ E M U N
Marija Jurić Zagorka - Plameni inkvizitori
Knjige 1 i 2
 
 
Marija-Juric-Zagorka-Plameni-inkvizitori     Marija-Juric-Zagorka-Plameni-inkvizitori
 
 
Temelj romana povijesni su izvori o vladavini kralja Stjepana VI. Kumanca, a događa se u Hrvatskoj i Ugarskoj (Grič, Budim, Požega), u 13. stoljeću, u vremenu koje pokriva posljednju godinu Stjepanove vladavine (1272.) i prvu godinu vladavine maloljetnog Ladislava i njegove majke Elizabete, Stjepanove udovice (1273.). U centru je borba Katoličke crkve protiv “krivovjernih” bogumila, sukob i izmirenja ugarskih kraljeva s Rudolfom Hasburškim i češkim kraljem Otokarom, te svađa hrvatskih velikaša Gisingovaca i Babonića, odnosno o vremenu luđačkog praznovjerja, “bjesnila histerične krvoločnosti, vijeku ludosti i histerije u kojem vlada samo pravo jačega”. Zagorka, međutim, stavlja u središte pripovijesti i slabo poznato vrijeme hrvatske povijesti, tzv. Prvi hrvatski staleški sabor održan 1273. godine na Griču, kao Slavonski sabor.
 
"Zanimljivi život starog srednjovječnog Zagreba prikazuje Zagorka živo i historijski vjerno u svom novom velikom romanu...Doba književno još neobrađeno - domaće sredovječne historije za Arpadovića. Lica romana: historijske ličnosti, romantični junaci i junakinje, plemići, vitezovi, inkvizitori, alkimisti, uopće svi raznovrsni tipovi sredovječnog društva. Radnja historijska: dramatski sukobi jakih karaktera, zanimivi zapletaju, potresni prizori, ljubavne zgode, orgije divljih strasti, haranje plamena vjerske mržnje u strahovitim progonima krivovjeraca. Mjesto radnje: naši krajevi, Hrvatska, Slavonija, Primorje, Dalmacija, Bosna, zagrebački Grič i Kaptol i svi ostali naši gradovi, velikaški i plemićki utvdjeni dvorovi i historijske vjerne od A. Maurovića...", tako je uredništvo Jutarnjeg lista 1928. reklamiralo novi bestseler Marije Jurić Zagorke, svjesni goleme zainteresiranosti publike.
 
Scan & obrda: ?
Knjiga sređena i isprvljena gomila grešaka iz
skaradno loše odrađenog epub-a koji cirkuliše netom.
 
Hrvtki jezik, latinica.
Formati: azw3, epub & pdf
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.
 
 
Ovo je moj upload. U slučaju mrtvih linkova, pošaljite mi PP, a ja ću obnoviti linkove.
 
Uživajte!
Kultura narodu!

А что, паны? - Есть ли еще порох в пороховницах? Не иступились ли сабли? Не утомилась ли козацкая сила? Не погнулись ли еще козаки? 

 


Николай Васильевич Гоголь - Тарас Бульба

 

Kad ženu štitiš kao sestru, voliš kao ženu i poštuješ kao majku, onda si pravi muškarac.


Žarko Laušević, dramski umetnik

 

Lav je jači od vuka. Slon je jači od vuka. I medved je jači od vuka. Ali od svih njih, jedino vuk nikad nije igrao u cirkusu.

 

Ruska narodna poslovica

 

Im-Hot.jpg

 

 

... i sve je više varvara, a sve je manje Rimljana.

 

Momčilo Bajagić Bajaga: "Rimljani"


Thanked by 230 Members:

#14
Bookworm__003

Bookworm__003

  Newbie

 • Members
 • Pip
 • 3 posts
 • 157 thanks

Marija Jurić Zagorka - Kći Lotršćaka

 

kci-lotrscaka.gif

Kći Lotršćaka, povijesna romansa objavljena 1921./21. godine, smještena u 16. stoljeće, u čijem centru je Manduša – mlada djevojka, zlatne kose, plavih očiju te dobre duše. Kada čovjek nazvan od strane svećenstva Antikristom, dođe u grad i razori lokalno okupljalište, svećenstvo ga osudi na egzekuciju.

Nakon što je biskup dao na javnost njezinu pravu priču, kako je zapravo dijete neznanih roditelja, ostavljena na pragu kule Lotrščak, Manduša postaje socijalni otpadak, te posljedično u želji da spasi jedan život odluči se žrtvovati spašavajući Antikrista, pravim imenom Divljan, od smrti, pružajući mu utočište braka. Pristavši, Divljan i Manduša oboje budu protjerani iz grada i njihova komplicirana priča se tek počinje odmotavati kroz otvorenu bitku hrvatskog turopoljskog plemstva protiv strane vlasti utjelovljene u Brandenburg rodstvu, ujedinjenog s Kaptolskim klericima.

 

PDF

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 130 Members:
Also tagged with one or more of these keywords: Zagorka

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users