Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Elif Shafak

Elif Shafak Kopile Istanbula

10 replies to this topic

#1
Maya.

Maya.

  Starting Member

 • Members
 • PipPip
 • 91 posts
 • 5616 thanks

Elif_Shafak_Credit_Ebru_Bilun(1).jpg

 

 

Elif Shafak,  turska je spisateljica rođena 1971. u Strasbourgu, u Francuskoj. Nagrađivana je i jedna od najčitanijih turskih autorica. Njene su knjige prevedene na više od dvadeset jezika. Napisala je devet knjiga od čega sedam romana. Piše na turskom i na engleskom. 

 

Nakon književnog debija, priče "Kem Gözlere Anadolu" slijedi njen prvi roman "Pinhan" (The Sufi) nagrađen uglednom Mevlaninom nagradom1998.. Slijede djela: "Şehrin Aynalarý" (Mirrors of the City); "Mahrem" (The Gaze) za koju je dobila "Union of Turkish Writers’

Prize" 2000.; "Bit Palas" (The Flea Palace) turski bestseler, te "Med-Cezir" knjiga eseja o rodu, seksualnosti, mentalnoj getoizaciji i literaturi. Slijede dva romana koja piše na engleskome: "The Saint of Incipient Insanities te Kopile Istanbula" (Baba ve Piç) koji je 2006. bio bestseler u Turskoj. Nakon toga objavljuje autobiografsku knjigu, "Black Milk", u kojoj kombinira fikcionalne s nefikcionalnim elementima. 

 

Predaje na Ýstanbul Bilgi University i Istanbul Bahcesehir University te na University of Michigen i University of Arizona. Piše i za mnogobrojne dnevne i mjesečne novine širom svijeta uključujući: The Guardian, Le Monde, Berliner Zeitung, Dutch Handelsbladt, The New York Times, Wall Street Journal, The Washington Post i Time Magazine.


Edited by maya., 21 July 2013 - 06:29.

Posted Image

Thanked by 126 Members:

#2
Maya.

Maya.

  Starting Member

 • Members
 • PipPip
 • 91 posts
 • 5616 thanks

Elif Shafak

 

Kopile Istanbula

 

 

751_big.jpg

 
 
U Istanbulu, u obitelji Kazanci u kojoj, zbog čudnih usuda sudbine spram muškaraca, caruju žene odrasta Asya, mlada djevojka deklarirana nihilistkinja, opijena Johnny Cashom i francuskim egzistencijalistima. Na drugom kraju svijeta, u San Franciscu, živi Armanoush, devetnaestogodišnja Amerikanka armenskog podrijetla koja se bori s osjećajem nepotpunosti u svom identitetu. Da bi pronašla kariku koja nedostaje odlučuje tajno otputovati u Istanbul...
 
"Kopile Istanbula" roman je o dva naroda, turskom i armenskom, i dvije obitelji koje su povezane mračnom tajnom iz prošlosti više nego što i jedna od njih može naslutiti. To je roman o sjećanju i zaboravu, o prošlosti i sadašnjosti u kojem se isprepliće tradicija i suvremenost. Elif Shafak istkala je nezaboravnu priču o gradu Istanbulu i njegovim stanovnicima, o njegovim bojama, mirisima i okusima ali i o tajni koju krije.
 
Po objavljivanju ove knjige Elif Shafak je optužena, od strane ultranacionalista, za pomanjkanje turskosti i vrijeđanje turske nacije jer je roman, prije svega, napisala na engleskome jeziku a u njemu je progovorila o stradavanju Armenaca i krahu Otomanske imperije s početka 20. stoljeća.
Roman je izazvao pravu buru reakcija, u obranu Elif Shafak stala je cijela svjetska literarna javnost te je ona nakon svih pritisaka oslobođena optužbi po zloglasnom članku 301. Turskog kaznenog zakona. Prema odredbama iz ovog članka „za klevetu protiv turskog nacionalnog identiteta“ može biti izrečena kazna i do tri godine zatvora.
 
 
Skenirala Janja - hvala, perfektan scan
Obradila Maya
Format: Pdf
Hrvatski jezik
1.18 MB
 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Posted Image

Thanked by 547 Members:

#3
Miss Smila

Miss Smila

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 805 posts
 • 22082 thanks

Elif Shafak

Kopile Istanbula

Sken: Janja
PDF i DOC: maya.
ePub: Miss Smila

ePUB, MOBI, AZW3

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


MRTVE LINKOVE PRIJAVITI NA DUGME REPORT


Thanked by 356 Members:

#4
GlitterBaby

GlitterBaby

  Starting Member

 • Members
 • PipPip
 • 59 posts
 • 7880 thanks

fardbl.jpg

 

 

U ovome lirskom, maštovitom novom romanu, Elif Shafak razmatra dvije usporedne priče - jednu suvremenu i drugu smještenu u trinaesto stoljeće, kad je sufijski pjesnik i mistik Rumi susreo svog duhovnog mentora, derviša lutalicu poznatog kao Šems iz Tabriza. Obje priče zajedno utjelovljuju Rumijevu bezvremenu poruku ljubavi.

Američka kućanica Ella Rubinstein ima četrdeset godina i u nesretnom je braku kad prihvaća posao recenzentice jednog književnog agenta. Njezin je prvi zadatak pročitati i izvijestiti o romanu naslovljenom Slatko bogohulje, kojeg je napisao muškarac po imenu Aziz Z. Zahara. Zaharin roman, ispričan u mnogo različitih glasova, priča o Šemsovoj potrazi za Rumijem i ulozi derviša u preobrazbi uspješnog, ali nesretnog svećenika u predanog mistika, strastvenog pjesnika i zagovornika ljubavi.
 

Sve više opčinjena ovom pričom i sve se više udaljavajući od svog supruga, Ella počinje propitkivati svoj zaštićen, provincijski život i posezati za Azizom, koji živi u Amsterdamu. Ujedno je oduševljavaju Šemsova pravila ljubavi koja nude uvid u drevnu filozofiju temeljenu na jedinstvu svih naroda i vjera i nazočnosti ljubavi u svakome od nas. I dok Ella čita Azizov roman, shvaća da Rumijeva priča odražava njezinu vlastitu i da je Aziz - jednako kao Šems - došao osloboditi je, preobraziti je na način koji nikad ne bi mogla zamisliti.
 

 

***
Četrdeset pravila ljubavi, Elif Shafak isprela je čudesnu priču o ljubavi i duhovnoj čežnji, sjajno istražujući univerzalnu želju za prisnošću - s drugim ljudskim bićem kao i sa božanskim. Ovaj je roman provokativan u najboljem smislu te riječi, jedan od rijetkih koji uspijeva rasvijetliti mistične vidove svakodnevnog postojanja, roman uma koliko i srca, s mudrošću koja prožima svaku stranicu.

Roland Merullo, autor A Little Love Story i Breakfast with Buddha

 

 

PDF/HR

scan: Janja  :wub:
 
obrada: GlitterBaby

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


“Destiny is for losers. It’s just a stupid excuse to wait for things to happen instead of making them happen.”

Thanked by 527 Members:

#5
lolyboly

lolyboly

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 345 posts
 • 23237 thanks
 • Locationsomewhere over the rainbow

majstor_i_ja-17027c.jpg

 

 

Elif Shafak - Majstor i ja

 

 

Kad se maleni Džihan kao slijepi putnik obreo na brodu što je jedrio za Istanbul, ni slutio nije da će ga to putovanje odvesti ne samo u osmansku prijestolnicu na vrhuncu njene moći, već će ga zahvatiti struja znanja, stvaralaštva i napretka – struja kojoj se bilo teško oduprijeti. Na njegovom će ga putu pratiti mnoge opasnosti, steći će brojne neprijatelje, ali će mu sudbina darovati i dva zaštitnika i prijatelja čije će se životne putanje ukrstiti s njegovom i učiniti tu avanturu vrijednom svake minute. Već će se na brodu Džihan neraskidivo povezati s rijetkim bijelim slonom Čotom, egzotičnom životinjom poslanom kao dar sultanu Sulejmanu, a u Istanbulu će susresti graditelja Sinana – čovjeka pod čijim će mentorstvom, a zahvaljujući svojoj nezaustavljivoj znatiželji, postati prvo šegrt pa kalfa te na koncu i njegov

nasljednik.

 

Majstor i ja najnoviji je roman Elif Shafak, posvećen umjetnosti, graditeljstvu i znanju, a u kojem nam na svoj osobit način tka nadahnutu priču koja zrači delikatnom atmosferom epohe obilježene stvaralačkom energijom Sinana graditelja. Povijesna osnova romana filigrantski je nadopunjena ljubavnom pričom, intrigantnim zapletima, misticizmom te meandriranjem u svim onim pravcima koji će panoramu prijestolnice u vrijeme njezina procvata pretvoriti u zanimljiv pregled umjetničkih, povijesnih, političkih i općedruštvenih događaja toga doba.

 

 

„Arhitektura je snažan motiv u novome, zamršenom i višeslojnom romanu Elif Shafak koji se ističe svojim sjajnim detaljima i dizajnom. Ovaj poučni, emotivno snažni roman pokazuje koliko mržnja i zavist mogu uništavati te da je ljubav dovoljno snažna da izgradi svijet iznova.“ The Observer

 

„Ovo je Shafakin najambiciozniji i najbolji roman – priča ispričana s toliko čovječnosti koja će zasigurno prekrojiti stavove; i o mogućnostima fikcije i o konstruktima stvarnosti svijeta oko nas.“ The Independent

 

„Impresivno djelo; roman koji je nastanjen vojnicima, misterioznim Ciganima i bezazlenim kurtizanama, ali je ujedno i ljubavna pjesma kozmopolitskoj ljepoti Istanbula... Prateći priče tih živopisnih likova, Shafak je razvila svoj najdotjeraniji roman – i svakako najekspanzivniji.“ The New York Times 

 

 

 

epup, azw3, PDF / hr  UJ09xNx.png

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 561 Members:

#6
Sandrine

Sandrine

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 369 posts
 • 96648 thanks
 • LocationMeđu knjigama

qq4hty.jpg

 

Čast

 

Čast, dramatična, dirljiva priča o porodici, ljubavi i nerazumijevanju. Roman pun šekspirijanskih zaokreta i obrata, znamenja i zagonetki, proročanstava i sudbinskih predodređenja, donosi snažno i uzbudljivo propitivanje krivnje i nevinosti, odanosti i izdaje, i iznosi na vidjelo kontroverznu temu ubistvo zbog časti koje se tragično odigra u životu jedne porodice.

 

Izvor: Rada
Jezik: Bosanski
Format knjige: EPUB, AZW3
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Mrtve linkove prijavite na dugme Report


Thanked by 571 Members:

#7
Sandrine

Sandrine

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 369 posts
 • 96648 thanks
 • LocationMeđu knjigama
nxjd74.jpg
 
 
Četrdeset pravila ljubavi
 
 
Obrada: BD tim
Jezik: Hrvatski
Format: EPUB, AZW3
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Mrtve linkove prijavite na dugme Report


Thanked by 487 Members:

#8
Robberto

Robberto

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 412 posts
 • 112247 thanks

GVwiJsn.jpg

 

Vašljiva palata

 

 

Radnja ovog romana, smeštena u nekada raskošni stambeni blok u centru Istanbula, govori o Palati Bombona koju je izgradio jedan ruski emigrant za svoju ženu po propasti carske Rusije. Palata je sada oronuo, tužan i zapušten dom desetoro ljudi potpuno različitih naravi i njihovih porodica.
 
Među stanovnicima su propali akademik, ženskaroš i teški alkoholičar koji je veoma sklon filozofiranju; gospođa opsednuta čistoćom i njena vašljiva ćerka; poklekla Jevrejka u potrazi za pravom ljubavlju i tužna, prelepa Plava Ljubavnica čija je prošlost samo još jedna od tajni skrivenih u zgradi.
 
Krađa „blaga“ iz Palate Bombona pokrenuće zagonetan sled događaja zbog kojeg će se stanovnici zgrade uputiti u sopstvene potrage za istinom. 
 
Elif Šafak koristi narativnu strukturu čuvene Hiljadu i jedne noći i pravi priče unutar priča koje čine srž ovog duhovitog romana koji će vam otvoriti srce.
 
„Očaravajuća i duhovita kombinacija saosećajnosti i okrutnosti. Elif Šafak je jedna od najboljih turskih književnica.“
Orhan Pamuk
 
„Šafakova je najpopularnija turska autorka i ambiciozna književnica kojoj polazi za rukom da svoj izrazit književni stil kombinuje sa važnim temama. Ona s velikom hrabršću zastupa kosmopolitizam i sofisticirano se borbi za ženska prava.“
The New Republic
 
azw3, pdf, epub SR
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Mrtve linkove prijavite na dugme Report


Thanked by 599 Members:

#9
Nyks

Nyks

  Silver Member

 • Moderator
 • PipPipPipPipPip
 • 2,978 posts
 • 30277 thanks
 • LocationBalkanDownload

Elif Shafak

 

Tri Evine kćeri

 

 

esh-tec.jpg

 

 

Nazperi (Peri) Nalbantoğlu pripadnica je istanbulskog visokog društva. Na putu do luksuzne vile uz more, gdje je čekaju muž i prijatelji, skitnica joj otme torbicu. Iz nje ispadne stara polaroid-fotografija triju žena i jednog muškarca, snimljena nekad davno pred Oksfordskim sveučilištem i potakne neželjenu lavinu sjećanja na događaje iz dugo potiskivane prošlosti. Kad napokon stigne na večeru, dok ostali gosti uživaju u sljedovima hrane i raspravljaju o Turskoj na razmeđu Istoka i Zapada, Peri priziva u sjećanje Shirin, Monu i Azura, troje ljudi koji su je izmijenili i neizbrisivo obilježili njene studentske dane. Njih su tri bile Grešnica, Vjernica i Zbunjena, svaka sa svojim poimanjem Boga, vjere i života općenito, a profesor Azur, karizmatična ali i teška ličnost, predavač kontroverznog kolegija o Bogu, prenio im je koliko znanja, toliko i sumnje.

 

Tri Evine kćeri roman je snažnih dihotomija u kojemu se neizbježno sudaraju i isprepliću Istok i Zapad, ateizam i teizam, tradicija i modernitet, bogatstvo i neimaština, multikulturalnost i jednoumlje. Autorici polazi za rukom pristupačnim, lako čitljivim, gotovo lepršavim stilom duboko zaći u neke od najkompleksnijih problema današnjice. Shafak progovara o vjeri, feminizmu, islamofobiji, klasnim razlikama, a tražeći smisao i prirodu Boga, proniče u samu srž čovjeka kao pojedinca koji svoje istinsko „ja“ može spoznati samo kroz prihvaćanje i jasno viđenje „drugoga“.

 

“Novi roman Elif Shafak otkriva nam toliko vremenski prikladno stjecište problema današnjice da se čini gotovo vidovitim. Autorica, koja danas živi u Londonu, daje jedan multivalentni glas koji obuhvaća podivljale plime različitih kultura...
Shafak romanu ideja pristupa strastveno, sportski. Postoje romani u kojima želite uživati sami i postoje romani o kojima jedva čekate raspraviti s ostalima. Predložite Tri Evine kćeri prijatelju ili svom književnom klubu i imat ćete sjajne rasprave o ovom zapaljivom vremenu u kojemu živimo.” 

The Washington Post

 

“Najpoznatija turska autorica, Elif Shafak, ispisala je djelo koje liječi povijesnu amneziju njezine zemlje... Način na koji nedorečena prošlost može utjecati na sadašnje tenzije osnovna je tema vividnog i aktualnog romana Elif Shafak.” 
Vogue

 

“Osebujno i kompleksno… Shafak istražuje teme feminizma, duhovnosti, ekstremizma i političke opresije na vrlo pažljiv i osvježavajući način.” 
Harpers Bazaar

 

“Shafak je majstorski oslikala i raskošne portrete toplog ali kompliciranog Istanbula i hladnog ali staloženog Oxforda… Tri Evine kćeri nose čudesnu pouku o multikulturalnoj tjeskobi, jazu između tradicije i moderniteta te mijenama u osobnoj borbi. Nezaobilazno štivo koje istodobno zabavlja i poučava bez propovijedanja.” 
New York Journal of Books

 

“Shafak je briljantna kroničarka svih bolesti koje pogađaju moderno društvo i još jednom je dokazala svoju razboritost.”  
Booklist

 

 

scan: michonne  :wub: 

obrada: Nyks

Hr, pdf, epub, azw3

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 610 Members:

#10
Nyks

Nyks

  Silver Member

 • Moderator
 • PipPipPipPipPip
 • 2,978 posts
 • 30277 thanks
 • LocationBalkanDownload

Elif Shafak

 

Crno mlijeko

 

 

za_post.jpg

 

 

Knjiga Crno mlijeko je studiozno i britko razmišljanje vodeće turske spisateljice o književnosti, majčinstvu i duhovnom blagostanju.

 

Nakon rođenja prvog djeteta, Elif Şafak je doživjela duboku ličnu krizu. Opterećena krivicom, anksioznošću i zbunjena zbog nove, majčinske uloge, istaknuta romansijerka prvi put u životu prestala je pisati. Potonuvši u postporođajnu depresiju, Şafak je istražila iskustva drugih istaknutih spisateljica, poput Sylvije Plath, Virginije Woolf, Simone de Beauvoir i Alice Walker, kako bi pronašla način da pomiri sukob između majčinstva i umjetničkog stvaranja u društvu u kojem dominiraju muškarci. Krajnje iskrena, živopisna i neočekivano duhovita, knjiga Crno mlijeko će sigurno biti prihvaćena među brojnim piscima, u akademskom svijetu i među ženama koje su prošle kroz krizu identiteta izazvanu majčinstvom.

 

 

scan: michonne  :wub: 

obrada: Nyks

bih, pdf, epub, azw3

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 459 Members:

#11
Nyks

Nyks

  Silver Member

 • Moderator
 • PipPipPipPipPip
 • 2,978 posts
 • 30277 thanks
 • LocationBalkanDownload

Elif Shafak

 

10 minuta i 38 sekundi u ovom neobičnom svijetu

 

 

ES.jpg

 

 

Znanstvenici su dokazali da nakon fizičke smrti i prestanka rada srca mozak ponekad radi još nekoliko minuta. Što se događa u tom vremenu? Čega se netom umrla osoba tada prisjeća, o čemu razmišlja? Protagonistica ovoga romana, Leila Tekila, seksualna radnica u Istanbulu možda krije odgovore. Nakon što je brutalno ubijena i bačena u kontejner, Leila se, iz minute u minutu, prisjeća dijelova svojega prerano zaustavljenog života. Iz isječaka njezinih sjećanja slaže se priča od njezina djetinjstva do smrti, a osnovni narativ upotpunjuju priče Leilinih prijatelja, mahom ljudi koji su, kao i ona, na društvenoj margini i osuđeni da jednom završe pokopani bez spomenika i imena – na Groblju samotnika. Ti ljudi poznaju dva lica Istanbula – ono lijepo, koje pokazuje svu njegovu sinestezijsku raskoš: boje grada, mirise ukusne hrane, pjesme i zvukove života po ulicama, ali i ono mračno, koje otkriva svu okrutnost velikoga grada: prljavštinu, bijedu, strah i kriminal.

 

 

Kao i sva djela Elif Shafak, i ovaj je roman natopljen sveopćom empatijom, nježnošću i razumijevanjem za one koji su odbačeni, ranjeni i istisnuti iz društva. Premda progovara o važnim i mučnim temama, 10 minuta i 38 sekundi u ovom neobičnom svijetu djelo je ispisano nevjerojatno prohodnim, na mahove liričnim stilom. Možda ga je najbolje opisao Juan Gabriel Vasquez rekavši: „Nekoliko romana živi u ovome i svaki je od njih dirljiv, velikodušan i elegantno ispisan.“

 

 

„Jedna od najboljih svjetskih autorica danas.“ 
Hanif Kureishi

 

 

„Naprosto veličanstveno, uistinu sveobuhvatno djelo neizrecive snage i ljepote, o esenciji života i o njegovu kraju.“
Philippe Sands

 

 

„Živopisni karneval života i smrti, okrutnosti i dobrote, ljubavi, politike i duboke ljudskosti. Takvo što moguće je samo u rukama besprijekornog pripovjedača. Shafakičin lirski jezik i naracija oduzimaju dah. Briljantno!“
Helena Kennedy

 

 

„Raskošno, osjećajno djelo... Ovo je roman koji daje glas nevidljivima, nedodirljivima, zlostavljanima i oštećenima, pretvarajući njihove bolne pjesme u nešto predivno.“
Francesca Segal, Financial Times

 

 

scan: michonne  :wub: 

obrada: Nyks

Hr, pdf, epub, azw3

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

 Thanked by 629 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users