Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Boris Vian


8 replies to this topic

#1
hazard

hazard

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 334 posts
 • 12087 thanks

Boris Vian - Jesen u Pekingu


q6d4t12xkp61z0v3quxk.jpg


Bogoljub Duduk išao je nevoljko uskom uličicom koja je činila najdužu prečicu kojom se moglo dospeti do stanice autobusa 975. Svaki dan je morao da potroši tri i po karte pošto je silazio još u toku vožnje pre svoje stanice, te opipa džep na prsluku da bi video ima li ih još. Ima. Spazi jednu pticu, nagnutu nad gomilom đubreta, kako kljuca po trima praznim konzervama i kako uspeva da odsvira početak Burlaka sa Volge; i on zastade, ali ptica odsvira pogrešno jedan, ton i odlete besna, gunđajući stisnutog kljuna prostačke reći na ptičjem. Bogoljub Duduk nastavi put pevajući nastavak; ali i on pogrešno otpeva jedan ton i stade da psuje.Boris Vian (1920.-1959.) se od dvanaeste godine morao boriti sa zdravstvenim problemima koji će ga koštati života u trideset i devetoj godini. Usprkos kratkom životu opterećenom krhkim zdravljem, Boris Vian uspeo je postati inženjer, pisac, muzicar, prevodilac, Veliki satrap Akademije za patafiziku, i sve do naših dana, simbol neukrotive slobode duha. Autor brojnih romana, prvi je uspjeh doživeo pod pseudonimom Vernon Sullivan. Pod tim je imenom Vian napisao četiri romana (Pljuvaću po vašim grobovima, Svi su mrtvaci isti, I ubićemo sve gadove, i Nemaju one pojma), pretvarajući se da je "s američkog engleskog" preveo prethodno nepoznatog hard-boiled autora.

Usprkos uspehu kod publike, "Sullivanovi" romani trpeli su brojne napade moralista, a 1950. godine Vian je čak i osuđen zbog narušavanja javnog morala za prva dva naslova iz serije. Ali tek će romani potpisani Vianovim postati popularni: remek-dela "Pena dana", "Jesen u Pekingu", "Crvena trava", "Srcoder" - kao i priče skupljene u zbirkama "Mravci" i "Ne bih hteo umreti". Vianovo delo puno je zaigranog nadrealizma, humanizma i onirizma koji svoga autora čine jednim od najvažnijih pojava francuske i svetske književnosti 20. veka.PDF, srpski

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 137 Members:

#2
kravinoff

kravinoff

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 126 posts
 • 13773 thanks

Boris Vijan - Jesen u Pekingu

jesen.png

 

epub
sr/lat

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 152 Members:

#3
kravinoff

kravinoff

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 126 posts
 • 13773 thanks

Boris Vian - Pljuvat ću na vaše grobove

 

PLJUVAT_CU_NA_VASE_GROBOVE.jpg

 

Novembra 1946. godine, jedan mladi pariski izdavač objavljuje roman nepoznatog Vornera Salivena, „kojeg je sa engleskog preveo Boris Vijan”. Pljuvaću po vašim grobovima će 1947. godine istovremeno postati best-seler ali i predmet skandala, zahvaljujući erotsko-skandaloznom umeću svog „prevodioca”, tužbi koju je podnelo jedno moralističko udruženje zbog „ogrešenja o pravila lepog ponašanja” i konačno, zahvaljujući zločinu koji se zaista dogodio, a po scenariju onog koji je počinio glavni junak romana. Ovo oponašanje doneće Vijanu dosta novca, sumnjivu reputaciju i brojne neprilike: proces, kazne, poreze, etiketu „bludnog sina”… Knjiga, koja je zabranjena 1949. ali reizdata 1973. godine, od tada se smatra najvažnijim romanom našeg autora.

 

epub

sr/lat

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 220 Members:

#4
kravinoff

kravinoff

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 126 posts
 • 13773 thanks

Boris Vian - Svi mrtvi iste su boje

 

svi_mrtvi_iste_su_boje.jpg

 

Roman “Svi mrtvi iste su boje” priča o Danu, koji nastoji pronaći svoje mjesto u zajednici u kojoj je od presudne važnosti boja kože, a on je miješanac što se ipak ne primjećuje, njegova koža ne odaje "crnu sastavnicu". Danov život počinje se komplicirati od dana kada mu dolazi čovjek koji se predstavlja za njegova brata i traži od njega novac, ucjenjujući ga da će svima razotkriti njegovo podrijetlo.

 

epub

hr

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 164 Members:

#5
kravinoff

kravinoff

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 126 posts
 • 13773 thanks

Boris Vian - Pjena dana

 

4gfvb.png

 

Pena dana je jedan od najuzbudljivijih i najpotresnijih ljubavnih romana dvadesetog veka. Ova knjiga je nešto mnogo više od ljubavnog romana. To je roman o ljubavi sa izrazito pesimističnim aspektima, jer se u njemu pisac bavi licem i naličjem života. Vijan se pokazao u ovom delu kao odličan antimilitarista i antiklerista. Ovde ima zanimljivih poglavlja gde on ismeva vojnu industriju. Prikazuje u drugom svetlu i sveštena lica koja više interesuje materijalna strana života nego duhovna misija, istakao je Nikola Bertolino. On je uporedio Vijana sa Tolkinom u tom smislu da je ono što je Tolkin postigao na planu slike, Boris Vijan postigao na planu jezika.

 

epub
hr

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 195 Members:

#6
kravinoff

kravinoff

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 126 posts
 • 13773 thanks

Boris Vijan - Vadisrce

 

vadisrce.jpg

 

Boris Vijan, klasik novije francuske književnosti, vodi nas u začarani svet gde deca lete i gde kroz čudno naselje protiče potok ljudskog stida, gde svaka pojedinost na nenadmašno poetski način simbolično predstavlja neki vid sveta i ljudske sudbine...

 

sr/lat

 

epub+mobi

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 167 Members:

#7
kravinoff

kravinoff

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 126 posts
 • 13773 thanks

Boris Vijan - One ne shvataju

 

cover.jpg

Četvrti i poslednji roman Vernon Salivena, poslednji naklon Borisa Vijana svom "alter negru" "One ne shvataju"("Elles ne se rendent pas compte"), se pojavljuje u izdanju kuće Scorpion u leto 1950. godine, bez uobičajene naznake "prevodilac" na koricama. Ali ovaj roman, bez sumnje njegovo najmanje poznato delo, štampan u najmanjem tiražu od četiri Salivenova romana, nije ništa drugo do jedan dobar policijski roman B produkcije. Priča, potpuno lišena rasnih problema, kao što je to već bio slučaj u romanu "Pobićemo sve gadove"("Et on tuera tous les affreux"), dešava se u američkoj prestonici i njenoj okolini, a za središnje teme ima korupciju, trgovinu drogom i žensku homoseksualnost. Lezbejska banda predvođena Lujzom Volkot jednako je nemilosrdna prema muškarcima kao i banda u noveli"Sneško belić"("Le Bonhomme de neige", tom 5), s tim što dva brata, dobri tatini sinovi, sa istim žarom žele da razotkriju mrežu trgovine drogom i na "pravi put vrate" neke od tih sirotih zabludelih devojaka, upalih u zamku zloupotrebe svog krajnjeg virago castatrice, koristeći to da ih zlostavljaju barem u prolazu.

 

srp/lat

 

epub, mobi

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 167 Members:

#8
Agata

Agata

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 962 posts
 • 75644 thanks

Boris Vian - Pjena dana


tgwPCvO.pngU životu je bitno donositi o svemu sudove a priori. Doista se čini da svjetina ima krivo i da su pojedinci svagda u pravu. Valja se čuvati da iz toga izvodimo pravila vladanja: nije ih neophodno potrebno propisivati da bismo se po njima ravnali.
Postoje samo dvije stvari: ljubav s lijepim djevojkama, i to na sve moguće načine, i glazba New Orleansa ili Dukea Ellingtona.
Ostalo bi moralo iščeznuti, jer sve ostalo je ružno, a ovih nekoliko dokaznih stranica što slijede, crpu svu svoju snagu iz činjenice da je pripovijest potpunoma istinita, zato što sam je izmislio od početka do kraja.
Njezino materijalno ostvarenje u užem smislu riječi temelji se bitno na projekciji zbilje, u ukošenoj i zagrijanoj atmosferi, na jedan nepravilno zatalasan referencijalan plan, koji predočava njezino iskrivljenje. Kao što se vidi, riječ je o postupku kojega se ne treba stidjeti, ako ga je uopće bilo...


pdf
hrvatski


Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


FilesFlash je prestao sa radom, linkovi su mrtvi. Pošaljite link teme knjige koja vas interesuje na pp i link će biti zamenjen, ili prijavite uredniku.


Thanked by 134 Members:

#9
Bri

Bri

  Bronze Member

 • BD tim
 • PipPipPipPip
 • 1,413 posts
 • 34058 thanks

qxjNLTs.jpg

 

Boris Vian

 

Crvena trava

 

Vianova se originalnost u ovome djelu očituje u upisivanju egzistencijalne krize u okvire fantastike. Umjesto golemih ljestava, koje u mitovima čovjeku omogućuju pristup božanskome svijetu, Wolfov je stroj čudesan instrument povratka u sebe.

Predočavanje intimnih sjećanja, drame osobnih kriza, parodirana psihoanaliza, putovanje kroz vrijeme i u onostranost, fantastični svijet Kvadrata, onirični ili anamnestički unutarnji svijet - upravo na toj se mješavini nadahnuća temelji sva novina "Crvene trave", romana koji povezuje satiru i psihologiju, nudeći se kao tjeskobno, ali i humoristično samopreispitivanje. (...)

Pritom ironično namiguje klasicima, od La Fontainea do Hugoa, preko de Musseta, a posebno snažno romanom odjekuje cijela kultura fantastičnog pisanja. Vian tako odmjerava snage s Lewisom Carrollom, a prisjeća se i dvaju romana H. G. Wellsa, Rat svjetova i Vremenski stroj.

 

hr, pdf, epub, azw3

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Ženom se ne rađa. Ženom se postaje.

Thanked by 210 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users