Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Dževad Karahasah


4 replies to this topic

#1
hazard

hazard

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 334 posts
 • 12119 thanks

Dževad Karahasah - Šahrijarov prsten

 

 

sahrijarov_prsten.jpg

 

 

Za svoj roman Šahrijarov prsten Karahasan kaže da je najsarajevskiji. Priča počinje u Sarajevu i nakon jednog spiritualnog kretanja u vrijeme Sulejmana Veličanstvenog, potom u staru Mesopotaniju Sumerskog doba, zatim u priču o postanku muškog i ženskog i opet se vraća u ratno Sarajevo.

Mislim da je to prije svega jedna ljubavna priča, nježna, romantična. Priča u kojoj moji sugovornici prijatelji poput sjajnog njemačkog kritičara Lotara Milera prepoznaju niz eseja, kaže Karahasan.

Roman koji ima 18 godina u kojem se još uvijek ima mnogo toga da kaže. Savršene je građe. Svaka riječ je potpuno opravdana s beskrajno zabavnim likovima.

Možda se bezizlaz čovjeka iz ovih krajeva, njegova jadna nemogućnost da dosegne ljudsku potpunost i pojedinačnost, da se dovrši kao ljudsko biće i, zahvaljujući tome, odluči i učini nešto u svoje ime, možda se, kažem, ta beznadežna uronjenost ovdašnjeg čovjeka u ovdašnje magle i kolektivitete ni učemu ne pokazuje tako ogoljeno i tako bolno očigledno kao u njegovoj omiljenoj zabavi koja je, naravno, mnogo više od zabave jer njome izražava svoju najdublju radost izražavajući tako i stvarno stanje svoje duhovnosti. Ta porazna slika ovdašnjega ljudskog bezizlaza je takozvano narodno kolo.

 

 

PDF

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 170 Members:

#2
ado31

ado31

  Newbie

 • Members
 • Pip
 • 3 posts
 • 155 thanks

Dževad Karahasah - Šahrijarov prsten

 

 

ePub , azw3

 

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 152 Members:

#3
orwell

orwell

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 247 posts
 • 19540 thanks

Dževad Karahasan - Izvještaji iz tamnog vilajeta

 

izvjestaji_iz_tamnog_vilajeta.jpg

 

 

Djela Dževada Karahasana posljednjih su petnaestak godina doživjela mnogobrojna izdanja u svijetu i dobila brojne nagrade i prestižna priznanja. Za toga uglednog bosanskog i svjetskog pisca Zagreb je, po njegovu osobnom izboru, svojevrsni književni zavičaj: Izvještaji iz tamnog vilajeta, zbirka pripovijesti, koja paralelno na njemačkom izlazi u izdanju uglednoga njemačkog izdavača Suhrkampa, deveta je Karahasanova zagrebačka knjiga. Ona se sastoji od pet pripovijesti koje su ciklički povezane. Događaju se u različitim povijesnim razdobljima i na različitim mjestima (od otomanskog dvora iz 19. stoljeća do ratnog Sarajeva), ali unatoč tematskoj raznorodnosti, među tematiziranim zbivanjima uspostavljaju se brojne analogije. U osnovi je knjige traganje za korijenima ratne kataklizme koja je Bosnu zadesila potkraj 20. stoljeća. Karahasan temi pristupa kao vrhunski europski intelektualac, dobar poznavatelj i filozofske i teološke tradicije, tako da njegovo pripovijedanje o konkretnim zbivanjima vrlo često dobiva formu esejizirane proze.

                

   

                    .pdf, .doc

 

                         izvor: scribd

 

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Edited by orwell, 10 December 2016 - 20:11.
21.08/ nov up


Thanked by 160 Members:

#4
orwell

orwell

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 247 posts
 • 19540 thanks

Izvještaji iz tamnog vilajeta (epub):

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 159 Members:

#5
orwell

orwell

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 247 posts
 • 19540 thanks

Dževad Karahasan - Sara i Serafina

 

sara_i_serafina.jpg

 

 

Sara i Serafina je roman, i to ponešto drugačiji roman negoli su to najpoznatiji (i najbolji) Karahasanovi romani: Istočni diwan i Šahrijarov prsten. Ovaj roman, naime, nema onu složenost konstrukcije i paralelizam više romanesknih linija kakve je Karahasan razvijao u svojim prethodnim pomenutim djelima ovog žanra.

 

No, to samo po sebi nije ništa loše. Naprotiv, Karahasan se u ovom svom romanu vrlo uspješno uhvatio u koštac sa onom, u posljednje vrijeme, neizbježnom temom bosanske književnosti: ratom, dakle, no ne tek zarad pisanja djela koje bi se površno okarakterisalo ratnim romanom. Upravo suprotno, rat je ovdje tek ambijent da bi se već poznate Karahasanove teme, teme koje on razvija i u svojim ranijim djelima, na novi način istražile.

 

Ustvari, kad bi se tražilo neko ranije Karahasanovo djelo na koje ovaj roman najviše podsjeća, to bi, onda, bilo ona okvirna priča Šahrijarovog prstena o Faruku i Azri. Samo, problem s tom pričom bio je što je na njezinom kraju rat naprosto neprirodno nakalemljen, kao da je pisac koji je još prije rata imao gotov roman želio tim kalemljenjem romanu pridodati i odrednicu ratnog.

 

U Sari i Serafini, naprotiv, rat je neodvojiv od priče. A priča je zanimljiva i prepoznatljivo Karahasanova. Onome ko voli njegove romane i eseje svidjet će se i ova knjiga. I u njoj ima onih Karahasanovih zavodljivih i originalnih romanesknih eseja koji ustvari predstavljaju najboljeg Karahasana.

 

 

 .pdf, .epub

 

  izvor: scribd

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 226 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users