Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Eric Berne


1 reply to this topic

#1
CandyMan

CandyMan

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 175 posts
 • 7503 thanks

2ed8656b-0779-4751-84c7-9545b56533fa-000

Erik Bern

KOJU IGRU IGRAŠ - "inventar igara" koji ilustruje opšta načela transakcione analize
 Ova knjiga je prvenstveno bila zamišljena kao nastavak moje Transakcione analize u psihoterapiji, ali je pisana tako da se može čitati i razumeti sama po sebi. Teorija neophodna za raščlanjivanje i jasno poimanje igara sažeta je u prvom delu. U drugom delu su opisi pojedinih igara. Novi klinički i teoriski nalazi koji, zajedno sa ranijim, mogu da olakšaju u izvesnoj meri shvatanja šta znači biti oslobođen od igranja ,,igara’’ nalaze se u trećem delu.Oni koje ova tema posebno interesuje dobro bi učinili da potraže i prethodnu knjigu. Čitalac prve knjige naći će u ovoj drugoj, pored teoriskih pročišćenja, i neke manje izmene u terminologiji i stanovištima, građene na novim razmišljanjima, štivu i kliničkom iskustvu.
Potreba za ovom knjigom javila se posle učestalih traženja od studenata i iz publike na javnim predavanjima da se sačini nešto kao inventar ,,igara’’ i da se kaže nešto više o igrama koje su pominjane za ilustraciju opštih načela transakcione analize. Zato dugujem zahvalnost tim studentima i uopšte publici, a posebno mnogim pacijentima koji su mi skrenuli pažnju na nove igre, pomogli da ih opišem ili imenujem.
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 180 Members:

#2
ikea

ikea

  Advanced Member

 • Banovan
 • PipPipPip
 • 283 posts
 • 2793 thanks


Američki psihijatar Erik Bern (Eric Berne, 1910-1970) je krajem pedesetih godina definisao  osnovne koncepcije i postupke psihoterapijskog pravca o kome je ovde reč. Bern je bio učenik dva velika ego-psihologa Pola Federna i Erika Eriksona. Knjiga Koju igru igraš je analiza ljudskog ponašanja u raznim životnim situacijama.

Predlažem dva prikaza ove knjige

Please Login or Register to see this Hidden Content


" Po Bernu, igra predstavlja niz komplementarnih skrivenih transakcija koje se približavaju vrlo odredjenom, predvidljivom ishodu. Na površini je vidljivo da je u pitanju skup transakcija koje se obnavljaju, često na identičan način, uz prividnu vjerodostojnost iza koje se krije prava motivacija. Jednostavnije rečeno, to je serija poteza koji kriju u sebi zamku ili „štos".
2

Please Login or Register to see this Hidden Content"Igrati igre čak ni u laičkom rečniku ne nosi sa sobom preterano pozitivnu konotaciju. Najčeša je asocijacija na muško – ženske odnose, femkanje, zavaravanje, neiskrenost. U izvesnom smislu tumače se čak i kao pokazatelj inteligencije, domišljatosti i iskustva. U rečniku transakcione analize pak, Igre koje ljudi međusobno igraju su obično nesvesne i imaju karakter nepoštenja. Kako Erik Bern, osnivač TA objašnjava – u njima se folira i neko uvek ućari. A igrač nije samo narator već i akter, čija uloga ne završava hepi endom."Thanked by 70 Members:
Snezanabe , laraux , muki85 , zaljubljena17 , maraknjizara , mirjanans , egiraffe , Makice , Betka , Elmakon , mozzohn , piconni69 , rile1972 , mama Dada , myeerah , kanaki , Neytiri , epiapi , odonata93 , vjamovic , Lana Mihaela , gaus , momciizbrazila , Jovanka16 , purlem , idimidodjimi , Tanja 1971 , tataprati , s3ptease , vladimirsa , cickana , nbharakey , HakeemBrat , kokta , milena99 , marko23 , A.A. , mavi , banesto1963 , Nnena , ljubicabs , Dule8 , petar petrovic , Farmica , doloresg , brankalt , edgeofsanity , slavatab , Petronije82 , lilit_adamov , bruja , nikicaaa , ksb_3d , pahuljicaaa , Insane , omnikey , kitovodete , Sarmuraj , calivita , anjamemedova , Tafek , SEVENOAKS , mato.m , fanste.04 , mikush , gordanagoga , bilja66 , Zakdav01 , diwljina , zojla0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users