Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)

Mirko Dejić - Tajni svet matematike


No replies to this topic

#1
Guest_Veš[email protected]_*

Guest_Veš[email protected]_*
  • Guests
  • thanks

Mirko Dejić - Tajni svet matematike

 

h03o.jpg

 

 

Naslov najrečitije govori o sadržaju ove knjige. Nit koja povezuje sve njene delove jeste matematika, zapravo njen fundamentalni element – broj.

 

Prvobitna ljudska saznanja o broju potiču još iz kamenog doba. Iz doba kada je za čoveka sve što je bilo veće od jedan bilo „mnogo“. O takvom poimanju broja svedoče nam i danas mnoga plemena  u centralnoj Americi, Africi i Australiji. Postepeno, broj se razvijao, preko prve „računske mašine“ – prstiju, pa do najsavremenijeg računara, od broja „jedan, neraskidivo vezanog za jedan određeni predmet, do najapstraktnijih teorija o brojevima.

 

Taj svemogući broj nalazi se svuda:

  • u religiji, kada se razmišlja da li je Nojeva lađa sa dimenzijama datim u Bibliji dovoljna da prihvati sav živi svet koji Biblija pominje, ili pak o čudnovatom učešću broja sedam u bibliji i broja 19 u Kur’anu; Čitajući Bibliju ili Kur’an čovek ne razmišlja o njihovoj matematičkoj strukturi koja zadivljuje i navodi na čuđenje;
  • U okulistici, kada se predviđa ljudska budućnost uz pomoć brojeva;
  • U određivanju suštine pojavnog sveta kod pitagorejaca;
  • U muzici, kada pitagorejci uviđaju da su muzički intervali direktno proporcionalni dužini žice lire i ne zavise od apsolutne dužine žice;
  • U kalendaru, igrama, praksi itd.

U Bibliji se nalazi znameniti broj "pi", sve računske operacije, geometrijska tela i figure, mere, vage, novac... u njoj su elementi matematike, koji su predmet izučavanja u istoriji matematike.

Knjiga koja je pred čitaocem pokušava da na popularan način iznese neke matematičke činjenice koje su, možda, „sa one strane“ matematike.

Čitanje knjige ne zahteva neko specijalno matematičko znanje, već dobru volju i interesovanje za „neobično“.

 

Format: PDF

sken i obrada nepoznatog autora

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 168 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users