Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Mihailo Petrović Alas - U carstvu gusara


3 replies to this topic

#1
Tobacco Road

Tobacco Road

  The Warez GOD

 • Tobacco
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 24,276 posts
 • 1224092 thanks
 • Locationscrls

Mihailo Petrovic Alas - U carstvu gusara

 

 

ysygzgwvxqvukjcks4r.jpg

 

 

Mika Alas, čuveni profesor matematike Beogradskog univerziteta i veliki prijatelj princa Đorđa Karađorđevića, bio je strastveni alas i putnik po dalekim morima. Ovo su njegovi putopisi... 

 

Hvala na knjizi clanu jaske... Nije bas idealno sredjena, ali je citljiva.

 

Format PDF (sken), srpski, cirilica

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


 

 

Kako skinuti nesto sa Balkandownload-a?

www.slideshare.net/bd4yu/kako-skidati-fajlove-sa-balkan-download-a

Kako da pronadjete zeljeni sadrzaj na forumu? 

www.balkandownload.org/topic/40428-kako-pronaci-zeljeni-sadrzaj-na-forumu/

Najmračniji krugovi pakla su rezervisani za one koji u vremenima moralne krize ostanu neutralni i suzdržani -Dante Alighieri


Thanked by 181 Members:

#2
markocim

markocim

  Gold Member

 • VIP
 • PipPipPipPipPipPip
 • 9,375 posts
 • 66981 thanks

Mihajlo Petrović-Alas

 

portret.png

 

Mihailo Petrović Alas

(Beograd, 6. maj 1868 — Beograd, 8. jun 1943)

je bio srpski matematičar, profesor Univerziteta u Beogradu, akademik Srpske kraljevske akademije i alas.

 

Rođen je 6. maja (24. aprila po julijanskom kalendaru) 1868. godine u Beogradu, na Savskoj padini, nedaleko od Konaka kneginje Ljubice, kao prvo dete oca Nikodima, profesora Bogoslovije, i majke Milice (rođene Lazarević). 
Završio je Prvu beogradsku gimnaziju u periodu 1878-85, u generaciji sa Miloradom Mitrovićem, Jovanom Cvijićem, Pavlom Popovićem i drugim velikanima, o čemu je napisan roman i snimljen TV-film „Šešir profesora Koste Vujića“, a zatim upisao Prirodno-matematički odsek Filozofskog fakulteta u Beogradu. Studije u Beogradu završio je 1889. godine. Posle toga, u septembru 1889. otišao je u Pariz radi daljeg školovanja i spremanja prijemnog ispita za upis na -{École Normale Supérieure}- (Visoka normalna škola, Naučni odsek). Na Sorboni je diplomirao matematičke nauke 1891. godine, a fizičke nauke 1893. godine. Kao najbolji student svoje generacije prisustvovao je prijemu kod predsednika Francuske republike 1893, a isto tako i 1894. godine. Radio je na pripremi doktorata i 21. juna 1894. godine odbranio je doktorsku disertaciju na Sorboni, pred komisijom profesora Šarl Ermit, Emil Pikar i Pol Penleve i stekao stepen -{Docteur és sciences mathematiques}- (doktor matematičkih nauka). Njegov doktorat je bio iz oblasti diferencijalnih jednačina. 
Godine 1894. godine postao je profesor za matematičku grupu predmeta na Velikoj školi u Beogradu, nasledivši na tom mestu Dimitrija Nešića, prilikom izbora imao je samo jedan glas više od protivkandidata Petra Vukićevića. Kralj Aleksandar I Obrenović ga je svojim ukazom od 22. oktobra 1894. postavio za profesora matematike na Velikoj školi. Alas je u to vreme bio jedan od najvećih stručnjaka u svetu za diferencijalne jednačine. Predavao je mnogim generacijama studenata, sve do odlaska u penziju 1938. godine. Godine 1897. postao je dopisni član Srpske kraljevske akademije i dopisni član Jugoslovenske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Redovni član Srpske kraljevske akademije postao je 1899. godine, kada je imao 31. godinu. 
 
Konstruisao je hidrointegrator i sa njime osvojio zlatnu medalju na Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine. 
Kada je 1905. godine Velika škola prerasla u Beogradski univerzitet među prvih osam redovnih profesora koji su dalje birali ceo nastavni kadar bio je i Mika Alas. Predavao je na Filozofskom fakultetu gde je 1908/09 bio dekan. 
Objavio je veliki broj pronalazaka, naučnih radova, udžbenika i putopisa sa svojih pomorskih putovanja. Dobio je veliki broj nagrada i priznanja i bio je član nekoliko inostranih akademija nauka (Prag, Bukurešt, Varšava, Krakov) i naučnih društava. 1927. posle smrti Jovana Cvijića, akademici su ga predložili za predsednika Akademije, ali vlasti nisu prihvatile ovaj predlog. Razlog je verovatno bio taj što je Mihailo Petrović Alas bio blizak prijatelj princa Đorđa Karađorđevića, kraljevog brata, koji je 1925. uhapšen i nalazio se u kućnom pritvoru. Godine 1931. akademici su ga jednoglasno predložili za predsednika Akademije, ali vlasti ponovo nisu prihvatile predlog. 
Godine 1939. postao je počasni doktor Beogradskog univerziteta. Iste godine nagrađen je ordenom Svetog Save prvog reda. 
Po svom naučnom radu i rezultatima Mihailo Petrović Alas spada u najveće srpske matematičare, jedini matematičar među 100 najznamenitijih Srba. Njegova zasluga je posebno velika što je bio osnivač beogradske matematičke škole, iz koje proistekao veliki broj njegovih učenika koji su nastavili njegovo delo. Sve doktorske disertacije iz matematike odbranjene na Beogradskom univerzitetu od 1912. do Drugog svetskog rata, bile su pod njegovim mentorstvom. 
Bio je učesnik Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata kao oficir, i posle rata je bio rezervni oficir. 
Bavio se kriptografijom, njegovi šifarski sistemi su dugo godina korišćeni u vojsci, sve do Drugog svetskog rata. Godine 1941. on je ponovo pozvan u rat kao rezervni oficir, Nemci su ga zarobili ali su ga posle nekog vremena pustili zbog bolesti. 
Profesor Mihailo Petrović je umro 8. juna 1943. u svom domu na Kosančićevom vencu u Beogradu.
 
Ribarstvo, književni rad
Bavio se ribarstvom, otuda i njegov nadimak Alas. Godine 1882. postao je ribarski šegrt, 1888. ribarski kalfa, a 1895. položio je ispit za ribarskog majstora. Učestvovao je donošenju prvog „Zakona o slatkovodnom ribolovu“ na jezerima i rekama Srbije 1898. godine. Na međunarodnoj izložbi u Torinu 1911. dobio je zlatnu medalju za izložene eksponate iz ribarstva. Rekordan ulov je imao 1912. kada je ulovio soma od 120 kg. Bio je ne samo ljubitelj, nego i dobar poznavalac ribarstva, pa je u tom svojstvu učestvovao u pregovorima za zaključenje konvencije o ribolovu sa Rumunijom, kao i u pregovorima o zaštiti ribolova na Savi, Dunavu i Drini sa Austrougarskom. Bio je jedna od najpopularnijih ličnosti starog Beograda, poznat kao Mika Alas. 
Svirao je violinu, 1896. osnovao je sviračko društvo pod nazivom „Suz“.
Mihailo Petrović bio je pasionirani putnik, proputovao je kroz sve evropske zemlje i upoznao njihove glavne gradove, a obišao je i severni i južni pol. Pisao je i putopise, a napisao je i „Roman jegulje“. Objavio je i knjigu „Đerdapski ribolovi u prošlosti i sadašnjosti“. 


Thanked by 40 Members:
dmnikolic , kartagina1954+ , masa151 , minolina , vogosca , neotec , visnec , Ahab Pikvik , vladan49 , borabora01 , stameni1 , rajka.bogda , mamil8 , abucalo , segenik , Panonski gusar , midhadz , Magicni Vetar , ivan gnjavic , LAURELINDORENAN , atikus , danilovac , drdm , Cyrano , tymoty , Atom Ant , mudrica , Prebond , Disco Ninja , jocamx , petkovicnini , zivkom , boden , janja , bosutsko , Ke Ke , wilie , nekitamo , mumin , nika1964

#3
markocim

markocim

  Gold Member

 • VIP
 • PipPipPipPipPipPip
 • 9,375 posts
 • 66981 thanks

Михаило Петровић-Алас

 

У царству гусара

 

Korica-280.jpg

Sken: Tobacco Road

 

obrada: markocim (    :flower:     :flower: emoji_u1f33c.pngemoji_u1f33b.png    :flower: emoji_u1f340.png   za vilu)

uskoro i na latinici

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

Obnovljeno 19.07.2019.Thanked by 176 Members:

#4
markocim

markocim

  Gold Member

 • VIP
 • PipPipPipPipPipPip
 • 9,375 posts
 • 66981 thanks

Mihailo Petrović - Alas

 

U carstvu gusara  (latinica)

 

Korica-280-lat.jpg

 

Sken: Tobacco Road

 

obrada: markocim (  :flower:  :flower:  :flower: emoji_u1f33c.pngemoji_u1f33b.png  :flower:   :flower: emoji_u1f340.png   za vilu)

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

Obnovljeno 19.07.2019.Thanked by 165 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users