Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Derviš Sušić

Derviš Sušić

2 replies to this topic

#1
donatko

donatko

  Starting Member

 • Members
 • PipPip
 • 69 posts
 • 5439 thanks

Derviš Sušić - Uhode

 

2lk9qw7.jpg

 

Roman Uhode Derviša Sušića je veoma ambiciozan. On nastoji da obuhvati percepciju Bosne od strane drugih od početaka pisanih dokumenata vezanih za Bosnu pa do iza Drugog svjetskog rata, a kroz to i samu historiju Bosne. Pri tome on insistira na jednoj liniji doživljavanja Bosne i na jednoj perspektivi. Ta linija je ona koja počiva na stereotipima i predrasudama vezanim za Bosnu, a ta perspektiva je perspektiva uhode. Kao takav, ovaj roman je izuzetno podatan za čitanje iz perspektive postkolonijalne kritičke misli. Da se, naime, zaključiti da je strani diskurs o Bosni ustvari diskurs orijentalizma u onom smislu kako orijentalizam određuje Edvard Said, a to je diskurs okcidenta prema orijentu u kojem dominiraju kategorije kao što su iracionalnost, primitivizam i u stvari sve ono što se nalazi na negativnoj strani binarne opozicije...

 

Kao kontrapunkt uhodama pisac postavlja našeg čovjeka, u drugom dijelu romana to je najčešće kontraobavještajac, koji je mudar, inteligentan, lukav, najčešće sve ono što je suprotnost svemu onome za šta ga stranac smatra i onda taj naš čovjek iz duela sa strancem izlazi kao pobjednik. Stranci najčešće upadaju u zamku svojih predrasuda što je u ovom romanu nerijetko i izvor humora kojim roman obiluje. Međutim, taj kontrapunkt  je često i zamka za samog pisca, jer se na nekim mjestima osjeti bespotrebna idealizacija koja je produkt nacionalno-romantičarskog zanosa. To se možda najbolje osjeti u epizodi koja govori o Huseinu Gradaščeviću i o njegovom pokretu za autonomiju Bosne. Pisac, može se reći, tu čak pribjegava i historijskom revizionizmu, jer historija nas uči da je Husein Gradaščević bio prije svega protivnik reformi u osamnskom carstvu iz čega i proizilazi njegov pokret za autonomiju. Međutim, njegovo protivljenje reformama u ovom romanu stavljeno je u drugi plan. Idealizaciju imamo i u dijelu romana koji se bavi antifašističkom borbom i poslijeratnim stanjem, što možda i ne treba da čudi ako imamo u vidu da je i pisac bio učesnik te borbe i poslije rata na značajnim društvenim funkcijama.

 

EPUB, 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

Obnovljen link 6. 01. 2016.Thanked by 180 Members:

#2
donatko

donatko

  Starting Member

 • Members
 • PipPip
 • 69 posts
 • 5439 thanks

2upag6x.jpg

 

epub, AZW, mobi

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

Romanom „Ja, Danilo" Derviš Sušić stekao je potvrđeno književničko ime, naklonost šire čitalačke publike i naše književne kritike. Riječ je o tipičnom žanr romanu kojim se obrađuje naša postrevolucionarna stvarnost. Sušić s puno duha i humora slika stanje u nas nakon revolucije, a roman je pun iskričavosti, zdravog narodskog rezonovanja glavnog aktanta Danila Lasičića, koji nakon učešća u NOB-i stiže na jedan drugi i mnogo složeniji front: kolektivizacija sela, izgradnja novog društva, građenje novih socijalističkih odnosa. U svemu tome naš prostonarodni čovjek se snalazio kako je znao i umio, a snalazio se tako vješto da je umio iskoristiti i pukotine u poznavanju geografije i ministra privrede. Ovaj Sušićev roman je bez suvišnog detalja, pun modernog dijaloga, unutarnjeg monologa, psiholoških skica ljudi, i kritičkih paski na pojavu špekulanstva i birokratizacije. Djelo je to koje se čita na dušak i s punim uživanjem.

 

Link obnovljen 11. 06. 2016.Thanked by 165 Members:

#3
BabolaT

BabolaT

  Bronze Member

 • Members
 • PipPipPipPip
 • 2,301 posts
 • 113956 thanks
 • LocationCroatia

Derviš Sušić - Veliki vezir

pdf / 592 KB / 112 str.

 

veliki_vezir.jpg

 

“Veliki vezir” povijesna je drama bosanskohercegovačkog autora Derviša Sušića. Djelo je portret Carigrada u 16. stoljeću i unutarnjih odnosa sultana i njegovog vezira Mehmed-paše. Veliki vezir započinje scenom u dvorani za sjednice Carskog Divana gdje upoznajemo glavnog protagonista Mehmeda Sokolovića.

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 173 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users