Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Mircea Eliade/Mirče Elijade

religija antropologija

1 reply to this topic

#1
rango343

rango343

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 342 posts
 • 1236 thanks

Mirča Elijade

 

Mirca Elijade (13.3.1907 – 22.4. 1986) je bio rumunski istoričar religije, picas, filozof i profesor na Univerzitetu u Čikagu. Bio je jedan od vodećih svetskih tumača religije i u toj oblasti je uspostavio paradigme koje još i danas važe. Njegova teorija da hijerofanije (od grčkog hijeros što znači sveto i fainein što znači otkriti) čine osnovu religije, deleći ljudsko iskustvo stvarnosti na sveti i profani prostor i vreme, je vrlo uticajna i dan danas. Ipak, jedan od njegovih najznačajnijih doprinosa izučavanju religije je bila teorija o Večnom vraćanju, koja tvrdi da mitovi i obredi nisu samo sećanja na hijerofanije već njihov satavni deo. Ova je teorija u naučnim krugovima postala široko prihvaćen način objašnjenja značenja mitova i obreda.

 

Sveto i profano

 

27b141c557c46231100e3ee0d355cde4.jpg

 

 

 

 

Elijade je autor jedne Istorije religije, nekoliko opsežnih radova o jogi, o šamanizmu i velikog broja manjih rasprava, raznih naslova, u kojima se neprestano ponavlja razlaganje o otkrovenjima koje je doživeo i živeo primitivni čovek, a koja su, tokom razvoja istorije religije, skoro svuda, izopačavana, preinačavana, sofisticirana, dok ih danas mi, zapadni ljudi, u svom neverju, nismo sasvim, ili skoro sasvim, istisnuli iz svoje svesti. Te rasprave su vrlo čitane, izdaju se na mnogim jezicima, što će reći u velikom broju primeraka.

 

 

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 108 Members:

#2
rango343

rango343

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 342 posts
 • 1236 thanks

Mirča Elijade - Istorija verovanja i religijskih ideja 1-3

 

Yzl9rmkQLhOUnds96xk0Igo7u.jpg

 

 

 

Od kamenog doba do Eleusinskih misterija; Od Gautame Bude do trijumfa hrišćanstva; Od Muhameda do Reformacije.

"...biti, ili čak postati čovek znači biti religiozan..."

Istoričaru religije značajno je svako ispoljavanje svetog; svaki obred, svaki mit, svako verovanje ili božanski oblik odražavaju iskustvo svetog, te prema tome podrazumevaju pojam bića, značenja i istine.

"Sveto" je samo element strukture svesti, a ne neki stupanj istorije te svesti.

U najstarijim slojevima kulture živeti kao ljudsko biće samo je po sebi religiozni čin, jer prehranjivanje, seksualni život i rad imaju sakramentalnu vrednost. 

 

 

 

PDF 3X

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

Hvala nepoznatom koji je ovo skenirao.Thanked by 111 Members:
Also tagged with one or more of these keywords: religija, antropologija

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users