Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Miloš Crnjanski


7 replies to this topic

#1
markos99

markos99

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 151 posts
 • 2128 thanks
 • LocationAtlantida

Uz 120 godina od rodjenja pisca...

 

Milos Crnjanski

 

DNEVNIK O CARNOJEVICU

 

PDF, 98 strana

 

dnevnik.jpg?w=627

 

Krajem oktobra se navršilo 120 godina od rođenja Miloša Crnjanskog. Jedan od najvećih srpskih pisaca četvrt veka je proveo u izgnanstvu. Kažu da je bio jedini emigrant pred kojim su titoisti kapitulirali. Antikomunista. Nacionalista, optuživan za oduševljenje fašizmom.

Please Login or Register to see this Hidden Content


"Samo je Crnjanski od svih nas rođeni pisac", govorio je čak i večiti "rival" Ivo Andrić, dok je sam Crnjanski tvrdio da su tokovi njegovog života omeli tokove njegove literature. Proučavaoci njegovog dela smatraju da je jedan od retkih pisaca 20. veka čija je biografija čvrsto povezana sa njegovim delom.

 

Dnevnik o Čarnojeviću je lirski roman Miloša Crnjanskog, koji je objavljen prvi put 1920. godine. Pripovedač romana jeste Petar Rajić koji priča jednu priču u kojoj ne postoji jasno oformljen narativni tok, niti su zbivanja povezana po uzročno-posledičnom modelu...

 

Download

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 325 Members:

#2
kravinoff

kravinoff

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 126 posts
 • 14312 thanks

seobe.jpg

 

Seobe knjiga prva i knjiga druga u istom raru

 

U “Seobama” se pripoveda o vremenu između proleća 1744. i početka leta 1745. godine. Podunavski Srbi ne lutaju samo zbog toga što žive teško ili zato što beže pred nekom neprijateljskom najezdom. U ovom romanu seobe imaju i značenje koje proističe iz ironijske rekonstrukcije istorije. S jedne strane, seobe su pokreti vojnih jedinica, pri čemu vojnici ne znaju ni kuda idu, ni zašto to čine. S druge strane, ova vrsta pokretljivosti junaka ukazuje na njihovu dublju pometenost, ona na simboličnom planu ocrtava seobe iz života sa očekivanjima u pust i prazan prostor koji je ta očekivanja opovrgnuo. „U svojim romanima, kaže Crnjanski, pokušao sam da strahovitu zbrku ljudskog života opišem u okviru jedne veće zajednice, čitavog jednog naroda. Zato sam se vraćao u prošlost svog naroda. To nisu, ipak, istorijski romani, nimalo. Nije meni bilo stalo do kostima, do evokacije i opisa prošlog, nego do ljudske sudbine u toj prošlosti".

 

epub
sr/ćir

 

knjiga I i II


Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 431 Members:

#3
Agata

Agata

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 973 posts
 • 80222 thanks

Miloš Crnjanski - Seobe14qaRI7.png


Radnja se; dešava u 18. veku, vremenski period od proleća 1744. do početka leta 1745. godine. To je period od godinu dana, čime se vremenski krug Seoba zatvara. Da bi pokazao kakva su i kolika bila stradanja Srba u Vojvodini, u to vreme, Crnjanski u središte radnje stavlja porodicu Isakovič: braću Vuka i Aranđela Isakoviča, povezanu kako krvnim srodstvom, tako i prisustvom žene u liku gospođe Dafine, čime se oblikuje trougao ljudskih i porodičnih odnosa.

Kroz deset poglavlja romana javljaju se naizmjenično dva toka pripovedanja. Prvi tok prati sudbinu kolektivnog junaka - kretanje Slavonsko-podunavskog „polka“ do reke Rajne i nazad. Drugi tok pripovedanja prati odnos gospođe Dafine i Aranđela Isakoviča u njegovoj zemunskoj kući, a nakon odlaska Vuka Isakoviča u rat. Ovaj se tok vezuje za mirnodopski život.


pdf
srpski, ćirilica


Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


FilesFlash je prestao sa radom, linkovi su mrtvi. Pošaljite link teme knjige koja vas interesuje na pp i link će biti zamenjen, ili prijavite uredniku.


Thanked by 252 Members:

#4
ixtis

ixtis

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 341 posts
 • 55863 thanks

Miloš Crnjanski

Embahade I-III

 

 

937484_crnja.jpg

 

 

 

 

Miloš Crnjanski u diplomatskoj karijeri nije daleko dogurao, za razliku od svojih kolega pisaca-diplomata poput, recimo, Andrića ili Dučića. Između dva rata radio je u par navrata kao niži službenik, savetnik za štampu, u ambasadama u Nemačkoj i Italiji, kao i pri jugoslovenskoj vladi u Londonu nakon kapitulacije zemlje, sve do 1945. godine. Svoje iskustvo i sećanja na godine provedene u poslanstvima, na tamošnje ljude i susrete, nameravao je da objavi u četiri knjige koje je nazvao, ironično, Embahadama. One nisu objavljene za njegova života. Posthumno ih je uredio i priredio Borislav Radović, na osnovu piščevih već objavljenih tekstova u periodici i građe iz zaostavštine. Objavljene su prvi put 1983. godine u dve knjige.

„U stvari, to su moje beleške o nesreći našeg naroda, a nisu ni dnevnik, ni istorijat, ni studija, ni pamflet. Nego prosto uspomene jednog očevica, pisca. O dobu koje je bilo puno nesreća, žalosti, strahota, a koje će se uskoro činiti neshvatljivo i davno prošlo, neverovatno, kao što se mom naraštaju činilo doba Obrenovića“, kaže Crnjanski u prologu Embahada. „Tuga će biti u njima, naši mrtvi, bez broja, a veselost, ludorija, kao što je bila vožnja srpskih svatova.“ Galerija poznatih i zaboravljenih likova se niže kroz Embahade – od berlinskog „kapućehaje“ Živojina Balugdžića i ambasadora u Rimu Boška Hristića, poslanika, činovnika i izaslanika, do Cincar-Markovića, Stojadinovića i Slobodana Jovanovića – svi uhvaćeni i nošeni u vrtlogu istorije koja uveličana kroz piščevu lupu iskrsava istovremeno i kao opereta i kao tragedija. Osetljiv na lepotu, banalnost i glupost, pronicljiv posmatrač, Crnjanski je imao neponovljiv dar da opiše besmisleni karneval života i karusel ljudskih sudbina, o kome je govorio sa gorčinom, podsmehom i tugom.

 

 

 

Izvor:

Sken - xander88

OCR i kompletna obrada - ixtis

 

(Knjiga je pročitana i ispravljene su sve uočene greške)

 

 

 

EPUB - SR

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 219 Members:

#5
puramoca021

puramoca021

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 275 posts
 • 23896 thanks
 • LocationЦирих / Zürich
„Ембахаде I-III“, само у EPUB формату, пресловљене на српску ћирилицу. Књига је успешно проверена програмом Epubcheck 3.0.1.
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.
.

Лајте кере Јакобсфелда ...

Thanked by 109 Members:

#6
ixtis

ixtis

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 341 posts
 • 55863 thanks

Miloš Crnjanski

Embahade IV

 

937484_crnja.jpg

 

 

 

 

Izvor:

Sken - xander88

OCR i kompletna obrada - ixtis

 

(Knjiga je pročitana i ispravljene su sve uočene greške)

 

 

 

 

EPUB - SR

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 201 Members:

#7
magz

magz

  Silver Member

 • Members
 • PipPipPipPipPip
 • 3,532 posts
 • 375549 thanks

Miloš Crnjanski - Roman o Londonu 1 i 2

 

ZBjYPDT.jpg

 

Opis 1 knjige
Zasnovan na ličnom iskustvu samog Crnjanskog, Roman o Londonu prati život bračnog para ruskih emigranata u Londonu u godinama posle Drugog svetskog rata, koji jedva sastavlja kraj sa krajem u toj ogromnog varoši čiji zagrljaj guši... Ima li mesta sreći u posleratnom svetu u kome se ljudi, kao sardine u limenkama, prevoze na posao i s posla, u kome nema prijatelja, već samo poznanika i prolaznika, u kome je, čak i u gomili, svako sam...

Opis 2 knjige
Trošni i memljivi londonski stančići i sobičci u kojima žive ruski emigranti, bračni parovi poput Rjepnina i Nađe, u tišini, tugi i nemaštini, izdržavajući se od prodaje lutaka uz neprestani osećaj nepripadanja, izgnanosti, neuklopljenosti i neprestanu strepnju. Kakva je to egzistencija u kojoj vam, osim golog života, nedostaje sve: otadžbina, prijatelji, porodica, pa čak i oni koji su neposredno pored vas?

 

 

Jezik: srpski (latinica)

format: mobi

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

format: pdf

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 440 Members:

#8
boden

boden

  Gold Member

 • BD tim
 • PipPipPipPipPipPip
 • 5,396 posts
 • 164244 thanks

 

 

Može li Roman o Londonu epub?
Izvinjavam se što ovde tražim, ali nemam dovoljno poruka da mogu direktno da pitam postavljača.

 

 

Miloš Crnjanski - Roman o Londonu 1 i 2

 

Izvor: magz (samo konvertirano, bez ikakve intervencije)

 

epub SR

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


BUDI HUMAN
Za Laninu životnu bitku!

https://www.budihuma.../lana-jovanovic

 

Humanitarna fondacija BUDI HUMAN prikuplja novčana sredstva za Lanu Jovanović (2019). Budi human, pomogni i ti.


Thanked by 288 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users