Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

James Matthew Barrie - Petar Pan


5 replies to this topic

#1
Lena_Lenči

Lena_Lenči

  Bronze Member

 • Members
 • PipPipPipPip
 • 1,560 posts
 • 81780 thanks

Džejms Metju Bari

 

 

b7ap0h.jpg

 

 

Ser Džejms Metju Bаri rođen je 9. mаjа 1860. u selu Kirimjur (Kirriemuir) u južnoj škotskoj pokrаjini Forfаšаjr. Bio je deveto od desetoro dece Dejvidа i Mаrgаrete Bаri. Potekаo je iz seoske zаnаtlijske porodice, otаc mu je bio tkаč.

Jednа trаgedijа iz detinjstvа obeležilа gа je zа ceo život. Njegov brаt Dejvid poginuo je u nesreći nа klizаnju. Pošto je Dejvid bio mаjčin miljenik, Džejms je nаkon nesreće ostаo u senci mrtvog brаtа. Bezuspešno je pokušаvаo dа pridobije njenu ljubаv.
 
Bаri je studirаo nа Akаdemiji Dаmfriz Univerzitetа u Edinburgu, i mаgistrirаo 1882. godine. Rаdio je kаo novinаr zа Notštаmski žurnаl. Godine 1885. seli se u London gde se u potpunosti posvećuje pisаnju.
1888. godine, zаhvаljujući uspehu knjige u kojoj su sаbrаni skečevi iz životа Škotske, Bаri postаje populаrаn. I njegov nаredni romаn Mаli sveštenik (1891) nаilаzi nа dobаr prijem, а kаsnije je tri putа ekrаnizovаn.
Dvа nаjboljа Bаrijevа komаdа, Gospodskа ulicа o dvemа sestrаmа koje otvаrаju školu zа “otmenu decu“, i Divni Krаjton u kojem bаtler spаsаvа porodicu posle brodolomа, postаvljenа su nа scenu u Londonu 1902. godine, а kаsnije ekrаnizovаnа.
 
Njegovа nаjpoznаtijа knjigа je Petаr Pаn, čаrobnа pričа o dečаku koji odbijа dа odrаste i seli se u zemlju Nedođiju, gde stvаrа SVOJ čudesni svet vilа, indijаnаcа i gusаrа. Skoro je sigurno dа je Petаr Pаn dobio ime po Piteru Levelinu Dejvisu (1897-1960), jednom od nekoliko brаće Dejvis koje je Bаri poznаvаo. Lik Petrа Pаnа vremenom se rаzvijаo kroz priče koje je Bаri pričаo sinovimа Silvije Levelin Dejvis
 
Petаr Pаn je režirаn zа pozornicu 1904. godine, а posle nekoliko godinа pojаvljuje se definitivnа štаmpаnа verzijа (1911). Knjigа je nosilа nаslov Petаr i Vendi. Pozorišni komаd Petаr Pаn (1904) prvi put je izveden u Pozorištu vojvode od Jorkа u Londonu, 1904. Godine.
 
Lik Petrа Pаnа i njegov fаntаstični svet nаjpre se pojаvljuje u Bаrijevoj knjizi Belа ptičicа 1902. godine. To je pričа o privrženosti bogаtog neženje jednom mаlom dečаku, Dejvidu. Dok sа dečаkom šetа Kensingtonskim pаrkom, on mu pričа o Petru Pаnu, koji se noću može videti u Pаrku. Bаri je prvobitno Belu Ptičicu nаpisаo kаo romаn zа odrаsle, međutim, ubrzo je od tih nekoliko poglаvljа o Petru Pаnu sаčinjenа posebnа knjigа pod nаslovom Petаr Pаn u Kensingtonskom pаrku.
 
Knjigа je prevedenа nа mnoge svetske jezike i doživelа je bezbroj izdаnjа.
Pozorišni komаd izvođen je u mnogim pozorištimа širom svetа.
 
3162m2s.jpg
 
Stаtuа Petrа Pаnа, аutorа ser Džordžа Fremptonа, Bаrijev je poklon Kensigtonskom pаrku

Mrtve linkove prijavite na dugme Report


Thanked by 23 Members:
Helly , branislav34 , ArmandHammer , loznicka , Psoglav , Violeta Kalanj75 , s3ptease , djole45 , rasko55 , robertt , mtkiki , fellix , Bobstam , stolpnik , lilit_adamov , cokica86 , Darkica81 , zekan , Cyrano , Yersinia , bilja66 , Milo103 , Morena23

#2
Lena_Lenči

Lena_Lenči

  Bronze Member

 • Members
 • PipPipPipPip
 • 1,560 posts
 • 81780 thanks

Petar Pan - Džejms Metju Bari

 

 

25iluvm.jpg

 

 

 
„Sva deca, osim jednog deteta, rastu.“ Tako počinje najpoznatiji i najčarobniji roman za decu – Petar Pan.
 
Vendi, Džon i Majkl Darling žive mirno sa svojim roditeljima u uglednom delu Londona. Jedino što ih izdvaja od ostalih porodica jeste njihova dadilja, naime ona je pas, Nana. 
 
A onda, jedne noći u njihov dečji svet dolazi Petar Pan i odvodi ih u Nedođiju, zemlju iz mašte. Ko je to dete koje neće da odraste? A ti, da li ti želiš da porasteš? Da li odrasli umeju da nađu put za Nedođiju? 
 
Duhovitim, lepršavim i inteligentnim jezikom Bari nas vodi kroz neslućene avanture i večni svet mašte. 
 
 
 
scan: Nela
obrada: Lena
 
 
format: epub,pdf,
jezik: srpski (latinica)
 
 
download link:
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.
 

Edited by nela012, 22 September 2016 - 13:54.

Mrtve linkove prijavite na dugme Report


Thanked by 193 Members:

#3
Lena_Lenči

Lena_Lenči

  Bronze Member

 • Members
 • PipPipPipPip
 • 1,560 posts
 • 81780 thanks

Petar Pan u grimizu - Džeraldin Mekorkran

 

 

rbb52e.jpg

 

 

Prvi zvanični nastavak Petra Pana Dž. M. Barija.

 

Nešto nije u redu u Nedođiji. Iz nje cure snovi – neobično stvarni snovi o gusarima i sirenama, o ratničkim bojama i krokodilima. Za Vendi i Izgubljene Dečake to predstavlja jasan signal – Petru Panu je potrebna njihova pomoć, što znači da je vreme da učine ono nezamislivo: da ponovo odlete u Nedođiju.
Ali, u Nedođiji se sve promenilo, a opasnosti na koje tamo nailaze daleko prevazilaze sve njihove snove...
 
Petar Pan u grimizu je posebno odobrila Velika dečja bolnica u Ulici Ormond kao zvanični nastavak Petra Pana Dž. M. Barija.
 
Ova knjiga nas, u pravom Barijevom iskričavom stilu, vraća njegovom nezaboravnom junaku, u zemlju gusara i vila, detinjstva i istraživanja. Ali nas, isto tako, vodi i napred – s novim likovima u koje ćemo se zaljubiti, u nove avanture od kojih srce lupa brže i ka novim pogibeljnim opasnostima koje treba savladati – sve to povezano u celinu čarobnom vilinskom prašinom.
 
Povratak u Nedođiju je avantura koju nikada nećete zaboraviti.
 
 
2czy69k.jpg
 
Pre nego što se 1988. godine posvetila pisanju knjiga, Džeraldin Mekorkran je čitavu deceniju radila u izdavaštvu. 
Napisala je 130 knjiga za decu i odrasle, a njena dela ovenčana su nekim od najprestižnijih književnih nagrada: Carnegie Medal, Guardian Children's Fiction Award, Whitbread Children's Book of the Year (tri puta), Smarties Bronze (četiri puta) itd.
 
www.peterpaninscarlet.com
www.geraldinemccaughrean.co.uk
 
 
scan: Nela
obrada: Lena
 
 
format: epub,  pdf,
jezik: srpski (latinica)
 
 
download link:
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 


Edited by nela012, 22 September 2016 - 13:55.

Mrtve linkove prijavite na dugme Report


Thanked by 129 Members:

#4
Lena_Lenči

Lena_Lenči

  Bronze Member

 • Members
 • PipPipPipPip
 • 1,560 posts
 • 81780 thanks

Petar Pan i Vendi - Džejms Metju Bari

 

za devojčice i dečake

po odobrenju pisca prepričala
Mej Bajron

 

 

2cgefdd.jpg

 

 
Čarobna priča o dečaku koji odbija da odraste i seli se u zemlju Nedođiju, gde stvara svoj čudesni svet vila, indijanaca i gusara. Ovo izdanje donosi potpuno nove ilustracije dobro poznatih nam likova Petra Pana, Vendi, Kapetana Kuke… 
 
Knjiga sadrži dodatak u kojem je ispričana priča o Bariju, njegovoj domovini Škotskoj, nastanku same knjige, kao i o životu njenih likova na pozorišnoj sceni i filmskom platnu.
 
 
scan: Nela
obrada: Lena
 
 
format: epub,  pdf,
jezik: srpski (ćirilica)
 
 
download link:
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

 
 
 

Edited by nela012, 22 September 2016 - 13:56.

Mrtve linkove prijavite na dugme Report


Thanked by 105 Members:

#5
magz

magz

  Silver Member

 • Members
 • PipPipPipPipPip
 • 3,473 posts
 • 363348 thanks

Petar Pan
HRVATSKI JEZIK - EPUB

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 57 Members:
mikii2016 , DBR , branislav34 , epiapi , Blaze , IvanaAnavi , mare-vd , JankoBg , farukdesa , amilared , autonawy , rus975 , ivan gnjavic , hejbaburiba , danijelataskov , Grof M. , s3ptease , deeleya , rasko55 , Elbook , Dixie , lilit_adamov , robertl2307 , slabun69 , anjamemedova , robik , stameni1 , komenat , Šoma , Crnjak , Ivan5 , atikus , basf , Darkica81 , Tramp , vladislavrac , nutricionista , book22 , ajus , b44 , litoha , zekan , Stipan2015 , Cyrano , lakiyu , bob15 , dragana mitic , djumy98 , goga134 , ocrwarez , Kriger1 , bilja66 , OsBozo , katicazlatica , MMarko , Morena23 , Aneta2014

#6
BabolaT

BabolaT

  Bronze Member

 • Members
 • PipPipPipPip
 • 2,314 posts
 • 115643 thanks
 • LocationCroatia

James Matthew Barrie - Petar Pan

pdf / 1,89 MB / 220 str.

 

PETAR-PAN-STRIBOR-KORICE-279x354.jpg

 

Petar Pan (engleski Peter Pan; or, the Boy Who Wouldn't Grow Up ili Peter and Wendy) je dječji roman u kojem je glavni lik Petar Pan. Lik Petra Pana prvi put se pojavljuje u romanu Jamesa Matthewa Barriea The Little White Bird, a glavni lik postaje u drami „Peter Pan“, praizvedenoj 1904., za kojom je ubrzo slijedio nastavak „Peter Pan in Kensington Gardens.“ Predstavu je zbog velike popularnosti Barrie prenio u oblik romana 1911. godine pod nazivom Peter and Wendy koja je na hrvatski jednostavno prevedena kao Petar Pan. U romanu Petar Pan vodi Wendy, Johna i Michaela u fantastičan svijet Snokraj, gdje žive vile, pirati, i izgubljeni dječaci.
 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 126 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users