Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Simon Blackburn - Požuda


No replies to this topic

#1
LoTo

LoTo

    Advanced Member

  • Banovan
  • PipPipPip
  • 112 posts
  • 11859 thanks
Simon Blackburn
Požuda
SEDAM SMRTNIH GRIJEHA

fcgdm4nlab0kr6qkma9.jpg

 

 

The New York Public Library i Oxford University Press već petnaest godina pozivaju istaknute ličnosti iz područja društvenih znanosti i književnosti da održe serije predavanja na temu po njihovom izboru. Te su dvije institucije zamolile sedam istaknutih pisaca, znanstvenika i kritičara da predstave svoja razmišljanja o iskušenju na temu jednog od sedam smrtnih grijeha. Služeći se povijesnim i suvremenim istraživanjima svaki pisac upućuje na konceptualne i praktične izazove koje taj smrtni grijeh predstavlja za duhovnost, etiku i svakodnevni život. Požuda, autora Simona Blackburna, jedna je od knjiga iz te serije predavanja i, nakon Pohlepe, druga knjiga u toj seriji objavljena u biblioteci Facta.

U ovoj prekrasno napisanoj knjižici, filozof Simon Blackburn tvrdi da je, daleko od toga da bude proglašena grijehom, požuda ne samo korisna, već i esencijalna. Prvo definiravši požudu i ono što s njom nije u redu (sic!), Blackburn će nam pokazati put u samo njezino srce, te povezati uvide nekih od najsjajnijih mislilaca o seksu, ljudskoj prirodi i našim vlastitim kulturnim manama. Prezentirat će nam različita stajališta o njoj tijekom povijesti Zapada, pokazati što su o požudi mislili Aristofan i Platon, stoici, te se posebno osvrnuti na kršćanski strah od ljudskog mesa koji je požudu uspješno katapultirao među smrtne grijehe. Objasnit će nam kako su filozofski pesimisti poput Schopenhauera i Sartrea doprinijeli našem promišljanju o požudi i istražiti pogrešne početke u razumijevanju požude kako ih nazivaju mislioci poput Freuda, Kinseyja i modernih evolucijskih psihologa. Posebno će se osvrnuti na djela Davida Humea, koji požudu nije vidio samo kao osjetilno zadovoljstvo, već kao radost uma. No, ono što je možda najvažnije, Blackburn će nas podsjetiti (ili naučiti) kako je požuda osnažujuća, zabavna, životno afirmirajuća.

U nadahnutom prijevodu Ivane Galović i s naslovnom ilustracijom Marine Leskovar, pred vama je knjiga koja će vas naučiti kako požuda nije grijeh već vrlina koja može voditi do krivnjom neopterećena užitka. Društvo tek treba iznaći način kako da je kontrolira.

Jezik: hr
Format: doc, pdf
 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

:ph34r: ovgyl1qqs8Sw :ph34r:

Thanked by 85 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users