Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Alberto Vasconcellos da Costa e Silva - Reka zvana Atlantik


No replies to this topic

#1
Lena_Lenči

Lena_Lenči

    Bronze Member

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 1,560 posts
  • 80105 thanks

Reka zvana Atlantik - Alberto da Kosta e Silva

 

 

 

 

Nu3PB3A.jpg?1

 

 

 

 

AFRIKA U BRAZILU I BRAZIL U AFRICI

 

Ova knjiga obuhvata 20 eseja o istorijskim odnosima Brazila i Atlantske obale Afrike. Autor demistifikuje i istovremeno produbljuje pitanje dolazaka crnaca u Brazil, pokazujući, kako na političkom tako i na kulturnom planu, kako su ova dva fizički udaljena predela činila svet za sebe, i kako su događaji u jednom uticali na drugo... 
 
Istorija Afrike je važna za nas Brazilce zato što nam pomaže da objasnimo spostvenu istoriju. Ali važna je i zato što nam omogućava da bolje razumemo veliki kontinent koji se nalazi istočno od nas i sa koga potiče gotovo polovina naših predaka. Iako toga nismo ni svesni, vladar sa titulom obe od Benina, ili vladar angola a kiluanže, ili pak kralj naroda Andongo, mnogo su nam bliži nego engleski ili francuski suvereni.
(author)
 
Alberto da Kosta e Silva je jedan od najuglednijih savremenih brazilskih intelektualaca, član Brazilske i Portugalske akademije nauka, univerzitetski predavač ambasadora Brazila u većem broju, pre svega afričkih zemalja pošto važi za međunarodno priznatog afrikanologa. 
 
Objavljivanje ovog dela pomoglo je Ministarstvo inostranih poslova Brazila preko Ambasade Brazila u Beogradu, a preveo ga je sa portugalskog Mladen Ćirić. 
 
Autor u predgovoru objašnjava da je u knjizi okupio razne radove koje je objavljivao u časopisima, ili ih je pripremio za naučne skupove o istoriji Afrike, a najstariji su još iz 1961. godine i to u izvornom obliku. Prema rečima Kosta e Silve svako poglavlje je svojevrsni uvod u različite teme vezane za odnose između Brazila i afričkih zemalja na istočnoj obali Afrike iz kojih su tokom više vekova stizali robovi u portugalsku koloniju, a zatim nezavisnu carevinu Brazil i koji su preci više od polovine savremenih Brazilaca. Pisac, koji je poneo titulu najvećeg intelektualca Brazila 2004. godine smatra da brazilski istoričari nisu dovoljno istraživali vlastito afričko nasleđe i upoređivali sa Afrikom koja je ostala s druge strane Atlantika, a to je neophodno da bi se razumela prošlost najveće države Latinske Amerike. Kosta e Silva koji ima veoma bogatu bibliografiju tretira istoriju država i plemena podsaharske Afrike kao sastavni deo istorije Brazila pre i tokom perioda trgovine crnačkim roboljem. Takođe, autor knjige insistira na poznavanju istorijskih zbivanja u Portugaliji i njenim kolonijama od dolaska prvih osvajača na obale Brazila 1.500 godine do Prvog svetskog rata, jer se veze najveće kolonije a zatim nezavisne države, jedine na tlu Južne Amerike koja nije pripadala španskom govornom i kulturnom području, već lusofonskom, nisu nikada prekidale.
 
 
 
obrada: Lena
 
 
format: epub, pdf
jezik: srpski
 
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Mrtve linkove prijavite na dugme Report


Thanked by 78 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users